SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Deprem Konutlarının Kurayla Teslimi Başladı

0
Güncellendi - 2021-06-11 23:26:26
Deprem Konutlarının Kurayla Teslimi Başladı
A- A+ PAYLAŞ

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen ve Malatya'nın da etkilendiği depremde konutları hasar görenler için Malatya'nın merkez Battalgazi ilçesi Orduzu Mahallesi Gelinciktepe mevkisinde yapılan "3 artı 1" özellikte 306 konut için kura çekildi. "2 artı 1" özellikli 372 konut için de Cumartesi günü kura çekileceği kaydedildi.

“YENİ BİR MERKEZ İNŞA EDİYORUZ”

Deprem konutlarının yapımında Battalgazi Belediyesi olarak büyük gayretler ortaya koyduklarını ve sonrasındaki sürecin ise en yakın takipçisi olduklarına dikkat çeken Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Devletimizin vatandaşına sahip çıktığı örneğinin en güzel sergilendiği bu güzel günümüzde teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyoruz. İlk günden itibaren her zaman milletinin yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Hepinizden Allah razı olsun. Çok güzel bir yerde yeni bir merkezin inşasına, hepiniz büyük destek verdiğiniz. Özellikle Battalgazi’de yeni bir alt merkezlerin oluşması noktasında verdiğiniz destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Gelincik Tepesi’ni tercih etmemizin en büyük nedeni; fiziki ve jeolojik olarak zemin etüdünün sağlam olmasıdır. İlk günden itibaren Battalgazi’de yapılan deprem konutlarının Gelincik Tepesi’nde olmasını talep ettik. Depremzede ailelerin mağdur olmaması için 24 Ocak’tan bu yana Battalgazi Belediyesi olarak sürecin en yakın takipçisi olduk, olmaya devam ediyoruz. Bugün Battalgazi’deki depremzede ailelerin yüzleri gülüyor. Geri kalan çalışmalarımı Malatya Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte beraber yaparak, konutları vatandaşlarımızın istifadesine Allah’ın izniyle sunacağız. Kentsel dönüşüm konusunda da Battalgazi’de çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Battalgazi’mizi yeniden inşa ediyoruz. Bugün gerçekleştirilen kura ile evlerine kavuşan vatandaşlarımıza Rabbim hayırlı ve uğurlu etsin” ifadelerini kullandı.

 “BİZLER HİZMET DESTANLARINI YAZMAKLA MÜKELLEFİZ”

Malatya’da hizmet destanlarının yazıldığına dikkat çeken Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Malatya ve Malatyalı hemşehrilerimiz açısından bugün güzel bir gün. 24 Ocak tarihinde bir deprem yaşadık. Malatya’nın her noktasında büyük bir hizmet atağı var. Malatya geneli bir şantiye halindedir. Malatya tarihinin hizmet hamlelerini şehrin her santimetresinde görmek mümkündür. Bu anlamda başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, milletvekillerimize ve valimize teşekkür ediyorum. Bizim memleketimiz huzur memleketidir. Bu şehirde huzuru ihdas etmek için bizler hizmet etmek ve hizmet destanları yazmakla mükellefiz. Aldığımız miras bize bunu gerektiriyor. Bu hizmet destanlarını da Türkiye’ye lokomotif olacak ölçüde yapmak mecburiyetindeyiz. Bizim aldığımız miras ve yüklendiğimiz sorumluluk bunu gerektiriyor.

Gelincik tepesinin önemli bir alt merkez olacağına inanıyorum. Gelincik Tepesinde 1500’ün üzerinde konut yapılmakta. Bugün 678 konut hak sahiplerine teslim edilecek. Oradaki yaşam çok konforlu olacak. Büyükşehir Belediyesi olarak o alanda yaklaşık 10 km kamulaştırma yaparak 30 metre genişliğinde yol yapıyoruz. En kısa sürede bu yolumuzu tamamlayacağız. Malatya’yı mazisine layık hazırlama noktasında başta Belediye Başkanlarımızla, Milletvekillerimizle ve Hükümetimizle birlikte gece gündüz durmadan 7/24 yoğun bir mesai içerisindeyiz. Büyükşehir Belediyesi Malatya genelinde bir hizmet destanı yazıyor. Seçkin insanların yaşadığı bu şehre seçkin hizmetler yapmak mecburiyetindeyiz. Bu kuralarda hak sahibi olacak maliklere hayırlı uğurlu olsun. Sağlık, sıhhat ve huzur içerisinde oturmak nasip olur inşallah. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi bir borç biliyorum” şeklinde konuştu.

“ÇOK GÜZEL BİR GÜNE TANIKLIK EDİYORUZ”

Battalgazi’de güzel bir güne tanıklık ettiklerine vurgu yapan AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, “24 Ocak depreminin ardından çok üzülmüştük, bugün evleri hasar gören vatandaşlarımızın için yapılan konutların teslimi için bir aradayız ve çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Allah’a hamd olsun 6 bin 200 konutun yapılacak. Elazığ ve Malatya’da 30 bin civarında konut yapılıyor. Bugün Gelincik Tepesi’nde yapımı tamamlanan 1.Etap 3+1 konutlarının kurasını gerçekleştiriyoruz. İnşallah herkesin gönlüne göre konutlar kurada çıkar. Huzur ve güven içerisinde oturmayı Rabbim nasip eder. Malatya’mız bir deprem kuşağı. Bundan sonraki çalışmalarımızı buna göre yapmak lazım. Depreme dayanıksız olan yerlerde Kentsel Dönüşüm çalışmaları yapmak lazım. Bunun bir örneğini Battalgazi Belediye Başkanımız Osman Güder, Şehit Fevzi Mahallesinde gösterdi. Başkanımız büyük gayretleri ile Şehit Fevzi Mahallesinde bir dönüşüm başlıyor. Bu konuda da kendisini başarılar diliyorum. Kura çekiminin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

“GÜCÜNÜ HALKTAN ALAN GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE VAR”

Kura çekiminin hayırlı olmasını dileyen AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, “Kura çekiminin herkese hayırlı olmasını diliyorum. Aileleriyle birlikte yuvalarında mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam geçirmelerini temenni ediyorum. Gücünü halktan alan Güçlü bir Türkiye var. Malumunuz ülkemiz deprem kuşağında olan bir ülke. Geçmiş tarihe baktığımız zaman bu ve bunun gibi afetler yaşadık. Fakat geçmişte bu yaralar tam anlamıyla sarılamadı. Bugüne baktığımız zaman ülkemizde ne zaman büyük sıkıntılar olsa, halkının yanında olan ve onların yarasını saran bir Cumhurbaşkanına sahibiz. Depremde ailelerin mağdur olmaması için binlerce konutlar yapılarak, maddi ve manevi destekler verildi. Buda liderimizin milletine verdiği değerin göstergesidir. Rabbim bir daha böyle afetler yaşatmasın.”

“GELİNCİK TEPESİ ÇOK GÜZEL BİR HAL ALDI”

Gerek hükümet olarak gerek yerel yönetimler olarak depremin ilk anından itibaren yaraların sarıldığına vurgu yapan AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Öncelikle Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın sizlere çok çok selamlarını iletiyorum. 24 Ocak’ta yaşadığımız afet hepimizin gönül yarasıydı ve çok şükür hep birlikte bu yarayı iyileştirdik. Kendi bölgemizde yaşadığımız depremin iyileştirilmesi bizim vazifemizdi. 24 Ocak gecesi yaşadığımız depremde buradaydık ve sizlerle beraberdik. Olaylara anında müdahale etmek ve beraber olmak bizim için çok kıymetliydi. Canlarım açıkta kalmasın diye çadır ve konteyner çadırlar tesis edildi. İnsanımız için o gün her şeyi seferber ettik. Bugünde kura çekimine hep birlikte eriştik. Rabbime hamd olsun. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Battalgazi Belediye Başkanlığı döneminde Selahattin Gürkan başkanım, Gelincik tepesini rezerv alanı ilan edelim ve buraya konut yapalım demişti. O dönem bunun olmasının imkanı yoktu. Yaşanan depremin ardından Battalgazi Belediye Başkanımız Osman Güder ve arkadaşlarla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde, Gelincik Tepesi fikrini hayata geçirdik. Çok güzel bir hal aldı. Battalgazi’miz Malatya’nın parlayan yıldızı olacak. Evlerinizde güle güle oturun. Ailenizle birlikte mutlu bir hayat sürün” ifadelerinde bulundu.

“BİZLER SİZLERİN EMRİNDEYİZ”

Zor bir süreci geride bıraktıklarına vurgu yapan AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, “24 Ocak depreminde hayatını kaybeden ailelere Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün 24 Ocak depreminde evleri zarar gören vatandaşlar için TOKİ tarafından Gelincik Tepesi’nde yapılan konutların kura çekimi için bir araya geldik. Kurada evlerine kavuşacak olan vatandaşlarımıza, Rabbim sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşamayı nasip etsin. İnşallah böyle afetler bir daha yaşamayız. Gerçekten zor bir süreçti. Bu süreci devlet ve millet bütünleşmesiyle Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde herkesin özverili çalışmasıyla el ele vererek atlattık. Bu süreç özellikle salgın dönemine denk gelse de çalışmalar hızla devam etti. Bu süreçte hükümet ve yerel yönetimler olarak sizlerin yanında olduk. Aksayan yönler elbette olmuştur. Bunları ortadan kaldırmak için elimizden gelen tüm gayreti gösterdik, göstermeye de devam ediyoruz. Gerçekten yeni bir Malatya oluşuyor. Malatya değişim ve dönüşüm içerisinde. Bizlerde sizlerin emrindeyiz. Yeni evlerinizin hayırlı olması temennisi ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“HAMD OLSUN DEVLETİMİZ ÇOK BÜYÜK”

Programın kapanış konuşmasını gerçekleştiren Malatya Valisi Aydın Baruş ise, “24 Ocak 2020 de çok büyük bir afet yaşadık. Bu afette hem Elazığ hem de Malatya’da yaşayan vatandaşlarımız büyük bir korku yaşadı. O gecenin telaşını bende unutamıyorum. Sürecin ilk başından itibaren büyük bir devlet olmanın onuru ve gururunu da yaşadığımı açıkça belirtmek istiyorum. Devletimiz çok büyük. Başta Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla birlikte ilgili olan herkes harekete geçti. Sürecin başından itibaren hepimiz çalışmaların takipçileri olduk. Malatya insanı için yapılan bu çalışmaların sonucunu görmekte bizleri ayrıca mutlu ediyor. Sizlerin sağlıklı bir konut içinde oturamaması ve deprem üzüntüsünü yaşaması bizleri her zaman mutsuz etti. Sizlerle birlikte bizlerde rahat uyku uyuyamadık. Devletimiz sürecinde başından itibaren TOKİ aracılığı ile vatandaşlarımızın konutlarını inşa etmek adına seferberlik başlattı. Çalışmaların sürecinde tabiattan kaynaklı ve zeminden kaynaklı yaşanan zorluklar da yaşandı. Bu çalışmalarda özellikle AFAD ve TOKİ yetkililerimizi yürekten tebrik ediyorum.

Sürecin başından itibaren yaşadığımız bu afetten dolayı AFAD İl Müdürlüğümüz tarafından Malatya'da değerlendirmeye alınan ağır hasarlı 5546 Konut’un ilçe merkezlerinde kentsel alanlarda ki miktarı 2316, kırsal bölgede 3230 ağır hasarlı konutumuz vardı. Bunlarda başvuruları yapılan vatandaşlarımızdan 3360'ı hak sahibi yapıldı, halen hak sahibi işlemleri devam ediyor. İlçe merkezlerinde 1548, kırsal bölgede 1812 olmak üzere vatandaşımız toplamda 3360 vatandaşımız bugüne kadar hak sahibi oldu. TOKİ tarafından daha sürecin başından itibaren yoğun bir ihale süreci başlatıldı ve afet konutu olarak Pütürge ilçemizde, Doğanyol ilçemizde devam eden kentsel dönüşümle birlikte yapılan AFAD çalışmaları kapsamında 5651 konut ihale edildi. Bunların 4122’si kentsel alandaki çok katlı konutlar. Bunların 2022’si Battalgazi’de, 625’i Yeşilyurt'ta, 491’i Doğanyol'da 439’u Kale ilçemize, 519 Konut’ta Pütürge ilçemizde ihale edildi. Ayrıca 1555 köy Konutu ihale edildi. Bu konutların önemli bir kısmının yapılmasına başlandı ve devam ediliyor. Bugüne kadar 4835 konutun yapımına başlandı. Çok katlı kentsel konut olarak 4059, köy konutları olarak ta 776 konutun yapımına başlandı. Diğerlerinde yapımı bilahare devam ettirilecek. Bugün itibariyle yapımı tamamlanan ve teslim edilen konut sayımız 1335, kentsel merkezde çok katlı konutumuz 1195, Battalgazi Gelincik Tepesinde bugün vatandaşlarımızın kurasını çekeceğiz 678 konut 1. Etapta,  Kale ilçe Merkezimizde 309 konut, Pütürge ilçe merkezinde 208 konut ve 140 bitirilen köy konutu ile birlikte bu güne kadar tamamlandı. Şu anda yapım süreci süratle devam eden 3500 konutumuz var. Bu 3500 konutumuzu da büyük oranda Temmuz ve Ağustos aylarında tamamlanarak vatandaşlarımıza İnşallah teslim edeceğiz. Gelincik Tepede 3. etabın teslim alma çalışmaları devam ediyor. İnşaatları bitti İnşallah önümüzdeki Temmuz ayında kuraların çekip vatandaşlara teslim yapacağız. Yine Eski Malatya'da 472 konut inşaatımız da tamamlanmak üzere. Onların da Temmuz ayı sonu itibarıyla bitmesiyle birlikte kuralarını çekeceğiz. Doğanyol ilçemizde 477 konutun inşaatı devam ediyor, ilçe merkezinde 353 konut İnşallah 2021 Aralık ayında tamamlanacak. Gökçe Mahallesi'nde ilçe merkezindeki kentsel dönüşümle birlikte yapılan124 afet konutlarımız İnşallah 2021 Eylül ayında teslim edilecek. Kale ilçemiz Kumluyazı mahallemizde 130 konutumuzu yine Temmuz ayı sonuna kadar teslim etmeyi planlıyoruz. Pütürge ilçemizde kentsel alanda 311 konut inşaatımız devam ediyor. Tepehan Mahallesi'nde 98 konutun Temmuz sonu itibariyle, ilçe merkezinde kentsel dönüşüm ile birlikte başlatılan 213 konutumuzun da inşaatı başlamak üzere.  Bu konutlarımızı da 2022 yılı içerisinde teslim etmeyi planlıyoruz. Ayrıca Yeşilyurt ilçemizde 625 konutun ihalesi yapıldı. Yakınca Mahallemizde 499 konut 2022 Şubat ayında teslim edilmesi planlanıyor. Yine Kaynarca Mahallesi 126 konutun da 2022 yılı Şubat ayında teslim edilmesi planlanıyor. Evleri ağır hasar gören vatandaşlarımızın bu gün itibariyle 2357 ağır hasarlı binayı yıktık ve 2357 binada bağımsız bölüm bazında 4347’ye tekabül ediyor. Vatandaşlarımızı mağdur etmeden yıkım çalışmaları süratle devam ediyor.

24 Ocak depreminde Allah rahmet eylesin Malatya’da 4 vatandaşımızı kaybettik. Yaralanan vatandaşlarımız oldu onlarda çok şükür şifaya kavuştular. Bu zor süreci sizlerin sabrı sayesinde bugünlere getirebildik. Bugün artık yüzümüz gülüyor. Çünkü Malatya’da yaşayan vatandaşlarımız için yepyeni yaşam alanları kuruluyor.  Bugün kura çekimi yapılacak olan konutlarımızın bütün vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah herkes dileği, arzuladığı konuta kavuşur. Sizlere çok teşekkür ediyorum, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından kura çekim töreni gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Fahrettin Güleç adlı vatandaşın kura çekimini gerçekleştirdi.

Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Benim köyüm (2 yıl önce)
    Arguvan ve köylerinde yapılacak deprem konutlarında Halk perişan ediliyor. Evler prefabrik çok küçük poturgede yapılan konutlara göre çok pahalı.evler yapılmadan eskiler yıkılmak isteniyor.15 M2 çadırda altı nüfus nasıl kalır . müteahhite verilen paranın yarısını halka verin onlar yapsın. ağır hasarlı olmayan evler hasarlı yazılmış.yeniden tesbit yapın.millet vekilleri telefonlara çıkmıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Depremzedenin batalgazilisi Yeşilyurt lu olurmu Yeşilyurt taki deprem mağdurları evleri yıkılanlar ne olacak halen bekliyor yok yer yok proje bir yıl dendi nerdeyse ikinci yıla girilecek artık yetkililere bildirmek gerek yoksa Yeşilyurt belediyesinin birşey yapacağı yok
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (2 yıl önce)
    Gelinciktepe şehirden uzak, ağaç yetiştirmek için taşıma toprakla dolgu yapıp ağaçlandırma yapıldı. Her taraf taş ,kaya yaz sıcaklığı o kayalardaki yansıma ile cehenneme döner. Şehirde yaşayan orta halli vatandaş gelir oturur mu? Orası şüpheli, dar gelirli vatandaşıları bilemiyorum. Deprem konutlarına devletimizin ayırdığı para ,destek çok büyük.Ancak. bizim iş bilmez yöneticilerimiz Gelinciktepe de ısrarcı oldukları için ,yapılan yatırımlara yazık oldu. Olumlu görüşü olanlara saygılıyım,ancak zaman iyimi kötümü oldu o karar verecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • bulent (2 yıl önce)
    vallah baskan carmuzuda corlu cegetıne santım santım baktım bır sey goremedım
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan yildiz (2 yıl önce)
    Bakıyorum da malatyaya karşı olumsuz bı iş oldumu yorumdan geçilmiyor ancak olumlu bı iş oldumu yorum yok insan iyi ve kötüyü her zaman soylemelive takdir ve tebrik edebilmeli siyaseti bı tarafa bırakalım inanın hiçbirinin birbirinden çok fazla bı yönü yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Devlet sadece görevini yapıyor, zaten uzun vadede depremzelerden evlerin parasını tahsil ediyor. Seçme hakkında yok, evleri nereye yapıyorlarsa vatandaş mecburen gidip oturacak. Ancak, iktidarın yapmadığı yapamadığı o kadar çok şey var ki saymakla bitmez. İnsanlar geçinemiyor, herşeyin fiyatı anormal bir şekilde günden güne artıyor. Yolsuzluk iddialarına her geçen gün yenisi ekleniyor. Soruşturma desen yok, yargı desen yok, adalet desen yok. Malatyanın idarecileri o kadar vasat ki, vizyonları hiç yok. Ama siz şükredin, sabredin, itaat edin
    %100
    %0
    Yanıtla