SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tütüne Kalkan Ele Siper Olacağız"

0
Güncellendi - 2021-06-20 13:51:31
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe girecek olan ve yetki belgesi olmayan tütün üreticisine hapis cezası getiren yasayı protesto etmek için Malatya ve Adıyaman’da tütün üreticileriyle biraraya geldi. CHP’li vekillere CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ve Adıyaman İl Başkanı Burak Binzet de eşlik etti.

1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan yasayı protesto etmek için Malatya Doğanşehir Merkez, Sürgü, Kurucaova ile Adıyaman Pınarbaşı (Bulam) ve Çelikhan’ı ziyaret eden CHP’li vekiller buralarda tütün üreticilerinin sorunlarını dinledi, yasanın geri çekilmesi için yaptıkları çalışmalar ve yürüttükleri temaslar hakkında bilgiler verdiler.

"Tütüne kalkan ele siper olacağız"

CHP’li Veli Ağbaba ziyaretlerde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“2017 de bölgeye geldiğimizde bu konuyu gündeme taşıdık ve Adıyaman’da büyük bir tütün mitingi oldu, Doğanşehir'de eylemler yapıldı ve bu sayede yasaklar biraz yumuşatıldı. Ama geldiğimiz noktada halen bu sorunlar çözülmediyse, biraz da sizlerin günahı var. 2017’de buraya geldiğimizde anlattık, dedik ki ‘bu yasak gelirse buradan kazançlı olan Çelikhan, Adıyaman, Malatya, Türkiye olmaz, buradan karlı olan yabancı firmalar olur’. İktidardaki hem milli hem yerli vekiller en milli ve en yerli ürünümüz olan tütünün ve üreticinin tarafında durmaktansa yasaklama derdindeler. Bu yasa ertelenmezse 2 Temmuz’da Meclisi onlara dar edeceğiz. Bizler mecliste hakkınıza sahip çıkıyoruz ama bu konuda kendi ekmeğinize en çok sizin sahip çıkmanız lazım. Türkiye’de uyuşturucuyla yapılmayan mücadele tütüne karşı yapılıyor. Biz bu yasaklara karşıyız. Alın terinize sahip çıkmaya devam edeceğiz. İktidar sürekli bu tütüne ‘kaçak tütün’ diyor, oysa bu tütünden daha yerli ve milli bir ürün yoktur. Tütün bizim için her şeyden önemlidir, bu konuda elimizden geleni yapacağız.”

"Tütüne kalkan ele siper olacağız" diyen Ağbaba, "Türkiye'de tütünle en çok ilgilenen parti CHP.Sizin alın terinize göz koyanlara karşı yıllardır mecliste mücadele ediyoruz. Biz 'Devletin tarıma el atması lazım' derken, onlar çiftçinin cebine el attılar. Tütüne ekmeğimiz gibi sahip çıkacağız. Tütünü savunmayanın yerli ve milliliği olmaz.

Bu ürünün satışını yasaklayanlardan sandıkta hesap soracağız. Tütün siyaset üstü bir üründür. Tütünden hangi siyasi görüşten olursa olsun Adıyaman'da Malatya'da binlerce aile ekmek yiyor. Malatya Sürgü'de, Kurucaova'da, Bulam'da, Çelikhan'da tütün üreticisinin Ziraat Bankası'na 10 bin lira borcu olsa icra gönderirler. 750 milyon dolar borcu olana bir şey yapmıyorlar. Bunun hesabını sormak boynumuzun Malatyalı, Adıyamanlı üreticiler bunun hesabını sandıkta soracaklar" dedi.

"Tütün üreticisinin ekmeğine hapis cezası getirmek vicdansızlıktır"

CHP’li Abdurrahman Tutdere ise konuşmasında şunları söyledi:

“Biz bugün buraya siyaset yapmaya gelmedik. Ben Milletvekili seçildiğimden bu yana bölgenin en temel geçim kaynağı olan, adeta olmazsa olmazımız olan tütün mevzusunda ilgi duydum ve bu sorunun çözümü için Mecliste elimden geleni yaptım. Bu çalışmalarımızı Sayın Ağbaba ve diğer vekil arkadaşlarımızın desteğiyle sürdürdük. Tütün bizim alın terimiz, ben de bir çiftçi çocuğuyum, hepimiz tütün parasıyla okuduk. Bugün de çiftçi çocuğu, tütün üretici bir ailenin çocuğu olmakla iftihar ediyorum. Şimdiye kadar binlerce kişi tütün üretimi sayesinde okudu ve ülkesine hizmet ediyor. Bu ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli. Son yıllarda tütün üreticisi büyük baskı altında, bir tehdit altında. Üreticinin geceleri kâbuslar görmektedir. Bu sene ekilen tütünün akıbeti hakkında sürekli endişe duymaktadır. Bugün bu toprakların en temel ürünü olan milli ve yerli olan tütüne 3 yıl hapis getiren bir yasayla karşı karşıyayız. Daha önce 2 defa bu yasanın ertelenmesi için ciddi gayret gösterdik. Geçen hafta TBMM’de yoğun bir diplomasi trafiği yaşadık. Önce Tarım Bakanıyla, sonra tütün üst kurulunun bağlı olduğu Bakan Yardımcısıyla, sonra iktidar vekilleri ve muhalefet vekilleri ile görüştüm. Kooperatif yönetmeliği 31 Aralık 2020’de çıktı. ‘6 ay içinde kooperatif kurmazsanız sizi cezalandıracağım’ demek hiçbir vicdana ve hukuka sığmaz. Devlet beş sayfalık bir yönetmelik için kendine 3 yıl zaman tanırken, Çelikhanlı üreticiye kooperatif kurmak için birkaç ay zaman tanıyor. Bu vicdansızlıktır. Çelikhan’dan AKP Hükûmetine ve cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyoruz. Çelikhanlının ekmeğine hapis cezası getiren, çoluğun çocuğun geleceğini çalan bu yasayı erteleyin. Gelin bu sefer de Çelikhanlının ekmeğine sahip çıkın, onların feryadına kulak verin. Bu insanları açlığa mahkum etmeyin. Bu onurlu insanlara hapis yolunu göstermeyin. Partim adına söylüyorum biz bu kutsal mücadelede yanınızdayız.”

CHP’li Tutdere konuşmasının devamında “Tütün onurumuzdur. Tütünümüze, ekmeğimize kim göz dikerse, kim geleceğimizi hapisle tehdit ederse, vakti geldiğinde bu insanlar da onlara hak ettiği cevabı verecektir. Eğer yasa ertelenmezse 2 Temmuz’da Çelikhan’da kadın çocuk ve yaşlılarımızla en yüksek perdeden haykıracağız. Gerekirse Çelikhan’dan yürüyüş başlatarak Ankara’ya kadar yürüyeceğiz."dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Tamer (2 yıl önce)
    Herkes hakettiği şekilde yönetilir. Reis hergün kalkacaksin Amerikaya, Israile göstermelik kafa tutup şov yapacaksın, sonra da kalkıp bu milleti Amerikan sigaralarina mahkum edeceksin!!! Reis hiç samimi değilsin!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Bugün İzmir'deki evlerin çeşmelerinden lağım koktuğu haberi ile yıkıldım, Yakında İstanbul çeşmeleri de aynı olacak gibi. Bu belediyeler neden duyarsız? Dün bir haber izledim : 1 kreş açılışına 10 başkan katılmış. Yahu yapacak hiç mi iş yok. Oysa Başkan R.T.ERDOĞAN her bir seferinde 140-150 açılış birden yapıyor. 140 yıllık 150 yıllık hayaller teker teker (Hızlı trenler, Rekor İhracatlar, Duble yollar, Köprüler, Barajlar, Devasa Tüneller, vs.) gerçekleşirken hala gözlerini kapatıp kulaklarını tıkayanlar; İstanbul başkanının işi gücü bırakarak Hekimhan, Arguvan, Arapgir, Gölbaşı turuna (Asıl vazifesini bırakmış şov peşine düşerek) çıkmasını mı alkışlıyorlar. . Marmara müsilaj ile savaşırken adam yine şowa girerek "İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Temel ATMAMA" töreni ile İstanbullu'nun aklı ile de dalga geçerken: Acaba İstanbullu tüm bunları hak edecek ne yaptı? diye soru herkesin aklına gelmiyor mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu (2 yıl önce)
    Yıllardır kendisi söyleyip kendisi dinliyor . Chp’den soğuduk sayenizde . Artık istanbul izmir veya ankaradan aday olun malatyanın önü açılsın . Koltuk sevdası hedefe götürmez kimseyi
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Kendi ürettiği tütünü yasaklayan, Amerikan firmalarının tütünlerini serbest bırakan yerli ve milli akp, ye sevgili Adıyamanlılar tam destek veriyor ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhsin Başkan (2 yıl önce)
    yav onu bunu boş verinde CHP Yeşilyurt belediyesinin insan kaçakçılığı olayını niye gündemden düşürdü? Kirli bir pazarlık mı yapıldı kapalı kapılar ardında?
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğrudur muhsin başkan. Bütün Cumhuriyet savcıları olayı incelemeye başladı ve sonunda yeşilyurt meclisi üyesi bilge kişi Ramazan beyin de katkıları ile olayı tek parti döneminin yaptığı kararına varıldı. Ramazan beyin dedesinin de mecburiyetten chp ye oy verdiği için organik bağı ortaya çıktı. Veli beyin dedesi de aynı dönemde mecburiyetten chp ye oy vermiş. Al sana büyük resim. Fakat bizim bilmediğimiz ve sizin bildiğiniz bir şey var ise vatanını, milletini ve şehrini seven biri olarak açıklamak size düşer başkanım.
    0
    0
    Yanıtla