SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kültür Sanat ve Kayısı Festivali Sona Erdi

0
Güncellendi - 2021-07-18 19:08:37
Kültür Sanat ve Kayısı Festivali Sona Erdi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da geçtiğimiz hafta yapılması kararı alındıktan sonra 'acele' bir organizasyonla gerçekleştirilen 24’üncü Kültür Sanat ve Kayısı Festivali, ikinci gün akşamındaki kortej yürüyüşü ve gece yapılan konserle son buldu.

KORTEJ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve 24’üncü Kültür Sanat ve Kayısı Festivali’ne, kortej yürüyüşü ile devam edildi.

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıllarda yapılmayan ve bu yıl içerisinde son anda alınan bir kararla yapılan festivalin son günü Arslantepe UNESCO Yolunda temalı 1. Ulusal Arslantepe Bisiklet Yarışı ile başladı. Festivale bisiklet yarışının ardından ‘En İyi Yaş Kayısı’ yarışması ile devam edildi. Saat 19.00’da ise yoğun katılımın olduğu kortej yürüyüşü ile sürdü.

Doğa Cadde AVM önünde başlayarak Büyükşehir Belediye Binasına kadar devam eden kortej yürüyüşüne Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, il protokolü, siyasi parti il ve ilçe başkanları, STK’ların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının çaldığı marşlar eşliğinde Türk Bayrakları ile gerçekleştirilen kortej yürüyüşünün yapıldığı alanda vatandaşlar evlerinin balkonlarına çıkarak kortej yürüyüşüne alkışlarla destek verdi. Halk oyunları ekiplerinin halaylarla eşlik ettiği kortej yürüyüşüne, çok sayıda sporcu ile birlikte Yazıhan Atlı Cirit ekibi de katılarak renkli görüntüler yaşattı.

KONSER..

Festival, gece Kutsi ve Zara’nın sahne aldığı yoğun katılımlı konserle sona erdi.

Büyükşehir Belediye Binası yanına kurulan alanda Malatyalılar konseri takip etmek için bir araya geldi. Festivalin son gününe, Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, il protokolü, siyasi parti il ve ilçe başkanları, STK’ların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Uzun bir süredir pandemi nedeniyle sosyal etkinliklerde bir araya gelemeyen Malatyalılar Kutsi ve Zara’nın sahne aldığı festivalin son gününde eğlendi. Vatandaşlar, Kutsi ve Zara’nın seslendirdiği şarkılara eşlik ederek, Kayısı Festivaline olan özlemlerini giderdi.

Konser öncesinde açıklamalarda bulunan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan yaptığı konuşmada, “Kayısı festivali bilindiği gibi uzun süre inkıtaaya uğramıştı. 2019’da göreve geldiğimizde kayısı festivalini tekrardan başlattık. Ardından pandemi ve deprem hadisesiyle birlikte kayısı festivaline ara vermek zorunda kaldık. Bu yıl ise bilindiği gibi maske, mesafe ve hijyen koşullarına uyma noktasında devletimizin, hükümetimizin ve sağlık bakanlığımızın aldığı kararları Sayın Cumhurbaşkanımız 2 Temmuz’dan sonra normalleşme sürecini açıklayınca kısa kalan sürede en azından mütevazı bir şekilde festivalimizi gerçekleştirelim dedik. Malatya’nın milli ürünü olan ve Dünya’nın başkenti olarak tabir ettiğimiz, güneşin altın yumurtası olarak ifade ettiğimiz kayısının festival anlamında 24’üncüsünü yapma kararı aldık. Malatyalı hemşerilerimizin sosyal hadiselere gösterdiği ilgilinin en büyük göstergesi festivalimizdeki kalabalıktır. Ben bütün Malatyalı hemşerilerime sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah 25’inci Kayısı Festivalimizi önümüzdeki yıl hafta boyunca sürecek ve Malatya, Türkiye ve Dünya anlamında uluslararası kayısı festivali şeklinde icra edilecektir. Temennimiz ve dileğimiz süreç içerisinde covid belasının hem milletimizin hem de insanlığın yakasından düşmesidir.

Göreve geldiğimizde artık kayısının Malatya’ya olan katma değeri 250-300 milyon dolar olarak sabitlenmeyecek. En az 5 milyar dolar olan dünya piyasasındaki kayısı katma değerinin 2 milyar dolarını Malatya’da, Malatyalı üreticilere, Malatyalı tüccarlara kazandırmamız gerekir dedik. Bunun için lisanslı depolar yapıyoruz. Şire Pazarları yapıyoruz. Kayısıyla ilgili farklı çalışmalar yapıyoruz. Kayısının ürün olarak, gıda olarak ve ambalaj olarak çeşitlendirilmesi çalışmalarını da yürütüyoruz.

Biz bu yola çıkarken bizlere en büyük projemizin ne olduğunu sordular. Bende tekbir cümle söyledim ve dedim ki, sosyal entegrasyon projesi. Malatya’nın birliği, beraberliği, dirliği ve düzenidir dedim. Hizmetler işin kolay tarafı. Hizmetleri yaparken Malatya’nın tarihine bakmamız lazım. Biz Malatya’yı tarif ederken, insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehri olarak tarif ediyoruz. Geçmişte Malatya’da yaşayanlar medeniyet destanları yazmışlar. Malatya’da kahramanlık destanları yazmışlar. Malatya’da ilim irfan destanları yazmışlar. Dolayısıyla bizlerde Malatya’da hizmet destanları yazmakla mükellefiz. Biz onu yapıyoruz. Tarihin bize vermiş olduğu sorumluluğu yerine getirmeye gayret ediyoruz. İlimizin valisiyle, siyasilerimizle, STK’larımızla ve bütün sosyal taraflarla Malatya’yı mazisine layık istikbale hazırlama noktasında el ele, gönül gönüle vererek Malatya’yı istikbale layık mazisine hazırlamaya gayret ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Kayısıya ve kayısı festivaline verdiği önem için Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a teşekkür eden Malatya Valisi Aydın Baruş ise, “Malatya’nın Malatyalılar için değerini ifade eden ve Malatya’nın kültür sanat ve kayısının Malatya için ne kadar önemli olduğunu her zaman söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Malatyalıları, gençlerimizi bir arada görmek bizleri çok mutlu ediyor. Gençlerimizin yüzünün güldüğünü görmek Türkiye adına bizlere umut veriyor. Yaklaşık 1,5 yıldır bir salgın musibetiyle uğraşıyoruz. 1,5 yıldır gençlerimiz bir araya gelemediler. Gençlerimiz bu dönemde birçok sınava girdi. Artık önlerinde pandemi sınavını da yenmek var. Gençlerimiz eğer aşılarını yaptırırsa bu sınavı da geçecek ve önümüzdeki günlerimizde güzel geçecek. Kayısının Malatya için önemini bilmeyen yok. Bu seneki kayısı hasadımızın tüm üreticilerimiz için tüm tüccarımız için tüm esnafımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah üreticimiz, tüccarımız ve esnafımız kazanır Malatya’nın bereketine bereket katılır” ifadelerinde bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından 150 kayısı üreticisinin katıldığı ‘En iyi Yaş Kayısı’ yarışmasında dereceye giren üreticilere ödülleri verildi.

Ödül töreninin ardından konser alanını dolduranlar yapılan havai fişek gösterilerini ilgi ile izlediler.

Kayısı Festivali, Kutsi ve Zara’nın birbirinden güzel eserleriyle sona erdi. Konser sonrası Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya Valisi Aydın Baruş, sanatçılar Kutsi ve Zara’ya Malatya kayısısı ve Yeni Malatyaspor forması hediye etti.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Nuri (2 yıl önce)
    Ne zaman başladı?Ne zaman bitti?Malatya dayız haberimiz yok.Çevremdekilere sordum.Onlarında haberi yok.Önceden Kayısı festivali en az 4 yada 5 gün sürer, farklı yarışmalar,organizasyonlar yapılır ve her akşam en az 1 yada 2 sanatçı sahne alırdı.Mualesef bu dönemde malatya da her şey her konuda olduğu gibi ben yaptım oldu mantığı ile yürüyor.Malatya da malatyalıların çoğunun bihaber olduğu bilmediği,duymadığı 2 güne sığdırılmış ,mehter takımı ve 2 sanatçıyla yapılan malatyanın büyük kayısı festivali!. Keşke Böyle yavan,basitleştirdiğiniz festivali bu biçimde hiç yapmasaydınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Gözlemlerim ve yorumlardanda anlaşıldığı üzere malatyanın yarıdan fazlasının festivalin yapıldığından haberi bile yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emin yurdakul (2 yıl önce)
    Ahmet çakır kaldırmıştı şimdide maksat yaptık oldu fuarı olmuş rezalet
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    İstanbul da oturuyorum böyle konser duzenlenmez... mısmış parka 15-20 bin kisilik amfi tiyatro yaparsın herkes sanatciyi görür eglenir..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ses etme mehmet abi sürümden kazanıyoruz biz..
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (2 yıl önce)
    Millet aç susuz işsiz iken sadece yazıklar olsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Akrep828 (2 yıl önce)
    Tüh be malatya trafiğinden çıkıp gelene kadar festival bitmiş...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Geçmiş yıllarda çok kaliteli festivaller yapıldı.Şehri kuşatan,mutlu eden.Yazık ki,adam her konuda rekor kırdığını iddia ettikçe vatandaş yuttu,şimdi de medya bu propagandadan nasibini almaya başlamış. 15 Bin kişi ile yine rekor kırmış.İki saatlik konserle Malatya’nın kültür ve sanatına büyük katkılar sunmuş!Sosyal entegrasyon bir kez daha sağlanmış!Bu kentin normalleşmesi bu dönemden sonra uzun bir zaman alacak.Kent sakinlerine hizmet yerine algı,keyfiyet ve yanlışlar servis yapılıyor.Artık şaşırmıyor ve hayret etmiyoruz.İzlemiyoruz da!
    0
    0
    Yanıtla
  • irfan (2 yıl önce)
    allah allah ne zaman başlamış nasıl bitmiş nasıl olmuş sanki şimdiye kadar hiç fuar görmedik oldu bitti fuarı
    0
    0
    Yanıtla
  • Zibetra (2 yıl önce)
    Gidemeyenler çok şanslı, zira Kutsi'yi dinlememiş oldular!
    0
    0
    Yanıtla
  • Akrep828 (2 yıl önce)
    Tüh Malatya trafiğinden çıkıp gelene kadar festival bitti...
    0
    0
    Yanıtla
  • İhsan (2 yıl önce)
    Türkiyede ve dünyada herkes kayısıyı yer altında yetişen turp gibi bişey zannediyordu allah belediyemize zeval bermesin 2 önemli girişim yaparak sırtımızdan dünyalılata kayısının ağaçta yetişrn bir meyve olduğunu tanıttı.2 önemşi girişimden birincisi efrs takımında oynayan sırp oyuncunun sırt numarası 44 diye malatyada sırtımızdan ağırlanöası diğeri de zara ile kutsiye yine sırtımızdan şarkı söyletmesi. Bir malatyalı olarak belediyeden bu iki girişim için malatya beledşyesi bütcesinden yani sırtımızdan bize sormadan kaç milyon ödendi.şeffaflık bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • ruşen uçar (2 yıl önce)
    geçen yil pandemiden dolayı festivalin yapılamadıgını söyleyen,sayın gürkan'a sormak gerekir pandemi bittimi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (2 yıl önce)
    Oldu da bitti maşallah..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kiremit (2 yıl önce)
    Malatya habere sorsalardı şöyle 6 ay acele etmeden yapılırdı festifal ☺️
    0
    0
    Yanıtla
  • Belediye arka alan boş günlük gidip yapabilirsiniz eğlencenizi. Millet işsiz esnaf borç batağında..Hoppala zippalanin milyarları telef etmenin anlamı yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • BenKayısıHeykeli (2 yıl önce)
    başkanım her sokak başına her binanın tepesine kayısı heykeli yapalım. Reklamın iyisi kötüsü olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (2 yıl önce)
    Belediye başkanımıza teşekkürleer..en azından 1 günde olsa festival yapıldı..şehrimizin böyle festivallere ihtiyacı var
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya44 (2 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Bu sitede her şeye muhalefet olan bir güruh var. Baksanıza bu yorumu bile beğenmemişler. Allah akıl fikir versin ne diyeyim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Ne zaman başladı bu festival ne zaman bitti ??
    0
    0
    Yanıtla