SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kunduru Buğdayı ve Bulgurundan Malatya Mutfağı

0
Güncellendi - 2021-08-28 09:02:30
Kunduru Buğdayı ve Bulgurundan Malatya Mutfağı
A- A+ PAYLAŞ

ÇEKİLEN BELGESEL 2 TV KANALINDA YAYINLANACAK..Malatya'nın, 1950, 60 ve 70'li yıllarda, en az kayısısı kadar ilgi gören,  büyük kentlerde 'Malatya Bulguru' diye ün yapan, Kunduru buğdayından elde edilen bulguru da çok meşhurdu. Ancak giderek, 'yerli tohumu' imha etme noktasına gelen tarım politikaları nedeniyle, bu yerli buğday türünün ekimi de zamanla azalmış, adeta ortadan kalkmıştı. Ancak, bu durum, duyarlı ve bilinçli üretici- çiftçinin sayesinde kırılmaya, Kunduru buğdayı yeniden ekilmeye başlandı. Zengin Gastronomisi ve özellikle bulgur köfteleriyle ünlü Malatya’nın gastronomik değeri olan Kunduru Buğdayı ve öğütülmesi sonucu elde edilen Malatya’ya özgü bulgur çeşitlerinin tanıtımı da yapılıyor.

Kunduru buğdayının tanıtımı için Malatya’ya gelen Gastronomi Yazarı Ebru Erke ve “ Anadolu’dan Dünyaya Armağan Bulgur” kitabı yazarı Gastronomi Tv Programcısı Asuman Kerkez Malatya’da Kunduru Buğdayı ile ilgili inceleme ve program çekimleri yaptılar.

Buğday hasadında sezon sonu olmasına rağmen araştırma sonucu bulunan Hekimhan Yukarı Selimli Mahallesi Muhtarı Osman Kılıç’ın buğday tarlasında hasat biçimiyle programa başlayan Ebru Erke, daha sonra Malatya Pazarı Palancı Firmasının üreticisi olan Orhan Alkaya’nın kayısı çiftliğinde Kunduru Buğdayını kaynatma, kurutma aşamalarını ve buğdayın öğütülmesiyle elde edilen bulgur çeşitlerini ve bulgurdan yapılan bazı yemeklerin çekimlerini yaptılar.

Buğday unu ile yapılan kurabiye

Ebru Erke daha sonra Malatya’ya özgü buğday unu ile yapılan Malatya Kurabiyesinin yapım ve çeşitleri ile ilgili çekimlerde bulundu. Ekip daha sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi Maldiana Kadın Kooperatifinde Buğday Müzesini inceleyerek Kunduru Buğdayından elde edilen bulgur çeşitlerinden oluşan köftelerin yer aldığı sofraya konuk olup, kooperatif çalışanlarıyla köftelerin yapımı ve bulgur ile ilgili çekimler yapıp köftelerin tadımını yaptı.

Belgesel programı ileriki tarihlerde İz Tv ve BelN Gurme Kanalında yayınlanacak. Program ayrıca BelN Gurme Kanalının Arapça yayınlarında da gösterilecek.

Bülten- malatyahaber.com- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Turgut ÖZMÜŞ (2 yıl önce)
    Malatyamızın tanıtımında emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Ata tohumlarını koruma altına alıp çoğalmamış lazım. Devlet olmasa da büyükşehir bunu yapabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Buradan malatya büyükşehir tarımsal daire başkanlığına sesleniyorum.bir zamanlar gidip te bilmem ne köyünde aspir ekimi yapacağınıza malatyamıza özgü tohumluk çeşitlerini araştırıp bulup onları çoğal tmaya çalışın lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Malatyamızın malesef buğday çeşidi kunduri buğday tükendi.artık ekilmiyor.tohumluk bulmak neredeyse imkansız.bir zamanlar her evin ambarında olan buğday artık tarihe karışmak üzere.
    0
    0
    Yanıtla