SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tütün Üreticileri Süreci Çok İyi Değerlendirmeli"

0
Güncellendi - 2021-09-24 15:51:33
A- A+ PAYLAŞ

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde 10 bin dekar alanda yılda yaklaşık 2 bin 300 ton işlenmemiş tütün üretildiğini söyledi.

Malatya'nın geleneksel tarım ürünlerinden biri olan tütünün kooperatifleşmesine gidilmesi ile ilgili yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı. Malatya Valiliğinin koordinasyonunda Doğanşehir Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda, sarmalık kıyılmış tütün ticaretine hapis cezası getiren yasanın yürürlüğünün 2022 yılına ertelenmesi ve Doğanşehir ilçesinde kooperatif kurulmasıyla ilgili izlenecek süreç ele alındı.

"BAZI SIKINTILAR OLDU"

Vali Baruş yaptığı açıklamada; “Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı şuanda 10 bin dekar civarında tütün üretimi var ama tabi bunun haricinde çok daha fazlası kayıtlı olamayan çiftçilerimiz var. Doğanşehir için, Kurucaova için, Polat için tütün üretimi çok önemli geçim kaynağı, bunu çok iyi biliyoruz. Bu tütün üretimini yapmak önemli değil, bunun pazarlanması, hak ettiği değeri alması çiftçimizin bundan hayatını devam ettirebilecek şekilde yararlanması önemli. Bu anlamda 2017 yılında yasal düzenlemeler yapıldı. 2020 yılında bir kısmı yürürlüğe girmesi söz konusu oldu ve bu sırada burada bazı sıkıntılar oldu. Bu sıkıntılar sürecinde de buraya bizlerde geldik, Sayın Milletvekilimiz Öznur Çalık Hanımefendi de geldi ve o sıkıntılar sırasında bu sürecin biraz daha ötelenmesi yani cezalar ile ilgili yaptırımların da bir müddet daha ertelenmesi için devreye girdiler. Sayın Milletvekilimiz Mehmet Celal Fendoğlu’nun da bu konuda katkıları oldu. Yani 1 Ocak 2022 tarihine kadar ertelendi bunlar. Fakat bu ertelenme esas problemi çözmedi, neticede bu süreç devam edecek ve bu süreçte de çiftçimizin bu ürünü satabilir olması lazım ki geçimini sağlayabilsin. Yasalar, mevzuata ilişkin düzenlemeler ile üreticimizin de elini taşın altına koyarak sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor, kooperatifleşme de bunların başında geliyor. Bu kooperatifleşme sürecinde sağlıklı bilgilendirmeler yapılarak süreci hızlandırmak, bütün kurumlar olarak, üreticiler olarak üzerimize düşeni anlayabilmek için bugün yetkilileri buraya davet ettik. Bu süreçte de Sayın Milletvekillerimizin girişimleri sonucu bu toplantının geniş katılımlı olarak gerçekleşmesi sağlandı” dedi.

"HER ZAMAN ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDA OLDUK"

Toplantıda konuşan Milletvekili Öznur Çalık, Doğanşehirli tütün üreticilerinin her zaman yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini belirtti. Çalık, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün üretim ve ticareti yapanlara getirilen cezanın yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2021 yerine 1 Ocak 2022 tarihine uzatıldığını anımsatarak, “Üreticilerimiz bu süreci çok iyi değerlendirmeli ve kooperatiflerini kurmalı. Doğanşehir ilçemizin en önemli gelir kaynaklarından biri tütündür. Doğanşehirli üreticimizin tütününün değerlenmesinin yolu kooperatiftir. Bu toplantıdaki amaç üreticilerimize kooperatif kurulması ile ilgili bilgilendirmek ve tamamen yasal bir zemine kavuşturmaktır. Doğanşehir’de yılda 10 bin dekar alanda 2 bin 300 ton civarı tütün üretiliyor. Bizler bugüne kadar her zaman üreticimizin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Çalık, konuşmasında tütün üreticilerinin talepleriyle ilgili yaptıkları görüşmelerden de bahsetti.

Vali Aydın Baruş, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Tütün ve Tütün Mamulleri Daire Başkanı Nail Acet, Tütün ve Alkol Daire Başkanı Dr. Yüksel Denli,   Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Seçkin Cenkış, Doğanşehir Kaymakamı Mehmet Kılıç, Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ercan Altın, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, muhtarlar ve tütün üreticilerinin katıldığı toplantıda çiftçilerin bir araya gelerek kooperatif kurmaların için yetkililer tarafından gerekli bilgilendirmelerin yapılmasının ardından sona erdi.

Toplantı sonunda Vali Aydın Baruş; “Valilik, Kaymakamlık ve Belediyemiz olarak çiftçilerimizin yanında olduğunu ifade ederek, bu konuda sıkıntıların aşılması noktasında elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

ÇALIK'TAN ESNAF ZİYARETİ

Bu arada Çalık, Malatya il merkezinde de esnaf ziyaretinde bulundu.

Fuzuli Caddesi'nde gün boyunca esnafı ziyaret eden Çalık, bir çiğköftecide ikram edilen çiğköftenin tadına baktı, gençlerle bir çay ocağında oturup demli çay eşliğinde muhabbet etti.

Öznur Çalık, daha sonra dükkanları ziyaret ederek, işyeri sahipleriyle sohbet etti. Cadde de kendisini durduran vatandaşların isteklerini dinleyen Çalık, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

Çalık, Kovid-19 salgınında en çok etkilenenlerin başında esnaf, sanatkar ve ticaret erbablarının geldiğini belirterek, “Türkiye genelinde, 1 milyon 75 bin kişiye (3'er bin lira) toplam 3 milyar 224 milyon lira, 217 bin esnafa da (5 bin lira) 1 milyar 86 milyon lira ödeme yapıldı. Sağlanan hibe desteği kapsamında 1 milyon 292 bin esnafa yapılan ödeme tutarı 4 milyon 310 milyonu geçti” diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Tunç (2 yıl önce)
    Bırakın insanlar ekmek parasını kazansın, zaten iş veremiyorsunuz bu insanlara, bari kendi buldukları işe taş koymayın, Köylü milletin efendisidir, cahil sanmayın, zamanı gelince size en güzel cevabı verir zaten
    0
    0
    Yanıtla
  • Sevmek lazım (2 yıl önce)
    Bunlar tütüncü değil muhtarlar toplantısı.....................
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Zamanında tekel fabrikalarını satıp AVM yapmasaydınız bunlar olmazdı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Tutu n uretici ve tutun alim ile toplanti yapiliyor iclerinde tutun ureticisi ve yetgilisi Yoktur kendi yurdumuzda topragimizda Kota islemleri uygulaniyor kaldirin uretici Bugdayini tunu pamugu pancari her seyi eksin
    0
    0
    Yanıtla
  • FFM (2 yıl önce)
    Hayırdır son günlerde bütün partiler halkın arasına girdiler güler yüzlü sorunlara çare arar gibi oldular kısacas maske taktılar siyasi maske yakında seçimi var acaba çok erken koltuk sancısı başladı galiba 1 Tarımda kota kalkmalı 2 yatcılara verilen mazot çifçiye daha ucuza verilmeli 3 GAP kaldığı yerde devam etmeli 4 siyasilerde sivil halk gibi yargılanmalı asker polis yargı hepsi yargılanıyor siyasilere el dil uzatan yanıyor bu da zuluma dur diyen gelsin 5 vekili halk seçsin vekil başkana kul köle olmaktan kurtulsun Örneği bülent arınç vekilken nasıldı şimdi nasıl konuşuyor Bunları yapın gelin Türkiye kendine layık olan bir seçim yapsın
    0
    0
    Yanıtla