SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Karaciğer Naklinde Artık 'Malatya Kriteri' de Var

0
Güncellendi - 2021-10-02 23:58:14
Karaciğer Naklinde Artık 'Malatya Kriteri' de Var
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, karaciğer kanseri hastalarına yapılacak karaciğer nakli alanında, bugüne değin dünyanın belirli merkezlerinin adıyla anılan ve yerleşik hale gelmiş bilimsel kriterlere, Malatya’da yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda bir de Malatya Kriterleri eklendiğini açıkladı.

Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Her karaciğer kanseri hastasına transplant (nakil) yapılmaz. Bunun için mesela, Milan, Barselona, Kaliforniya ya da San Fransisco kriterleri vardır. Şimdi biz Malatya’da yaptığımız son derece başarılı bilimsel çalışmalarla, dünya ölçeğinde geçerlilik kazanan Malatya Kriterlerini ekledik” dedi.

İnönü Üniversitesi’nin, üniversite tercihi yapacak öğrencilere yönelik hazırladığı tanıtım videoları için, Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün çalışmalarını ve akademik araştırmalarını anlatan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün, dünyada, sadece bir organa özgülenmiş tek enstitü olduğunu söyledi.

İnönü Üniversitesi’nde karaciğer nakli ameliyatlarının 2002 yılında başladığını hatırlatan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Malatya’daki bu merkezin, 2008 yılından itibaren de Türkiye’de ve Avrupa’da en fazla karaciğer nakli yapan merkez konumuna ulaştığını vurguladı.

Sadece karaciğer nakli operasyonları ile yetinmediklerini, bu alandaki akademik araştırma ve çalışmalarla dünya literatürüne büyük katkı yaptıklarını belirten Prof. Dr. Sezai Yılmaz, bu bağlamda, yeni bir aşamaya geçtiklerini ve karaciğer kanseri hastalarına yapılacak transplantasyonda Malatya Kriterlerini belirlediklerini ve bu kriterlerin, kendi alanında yenilikçi bir kimlikle genel kabul gördüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Sezai Yılmaz, karaciğer kanseri hastalarının tedavi ve transplantasyonu için dünyanın belirli merkezlerinin adıyla anılan kriterler bulunduğunu, Malatya’da yürütülen ve başarıya ulaşan çalışmalar sonucunda, Barselona, Milan, San Fransisco Kriterleri gibi Malatya Kriterleri’nin de artık literatüre kazandırıldığını kaydetti.

“Malatya ismi taşıyan bir ameliyat yöntemi tanımlandı”

Karaciğer kanseri olan hastalar için belirlenen Malatya Kriterlerine ilişkin olarak Prof. Dr. Sezai Yılmaz şunları söyledi:

“Çok yoğun bilimsel araştırma yapan ve bilimsel çalışma üreten bir merkez konumundayız. Geçen yıl (2020) 80 civarında bilimsel çalışmaya imza atıldı Enstitümüzde. Enstitümüzde, özellikle bilimsel çalışmalarımızda Malatya ismi taşıyan bir ameliyat yöntemi tanımlanmıştır. Ayrıca karaciğer kanserlerinde bizim tanımladığımız bir dizi kriter oluşturuldu. Genellikle karaciğer kanserlerinde bir takım kriterler tanımlanır. Bu karaciğer kanserlerinde ‘hangi hastalara transplant yapılsın, ya da hangi hastalara yapılmasın?’ gibi. Çünkü her karaciğer kanserine transplant yapılmaz. İşte bununla ilgili değişik kriterler tanımlanmıştır.

“Türkiye’de tek, dünyada da büyük merkezlerle yarışan bilimsel bir çalışma oldu”

Bu kriterler adıyla anılan bir takım özellikler ve bu özelliklere sahip insanlara transplantasyon yapılsın diye bilimsel çalışmalar vardı. Özellikle Milan Kriterleri, Barselona Kriterleri, Asan (Seul) Kriterleri gibi, Kaliforniya, San Fransisco Kriterleri gibi… Biz bunların yanında Malatya Kriterlerini tanımladık ve bu kriterler Türkiye’de tek, dünyada da büyük merkezlerle yarışan bilimsel bir çalışma oldu”.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Alev (2 yıl önce)
    Hocam size mutlu bir yuva temenni ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Malatya için canla başla çalışan gerçek Malatya lı. Bir çok doktor yüksek paralarla İstanbula ve diğer özel hastanelere giderken. Sezai hoca o paraları elinin tersi ile iterek Malatya İnönü üniversitesinde kalmayı seçti. Bir insana hayatta iken değer vermek gerek. Büyükşehir belediyesi adını bir caddeye veya hastaneye vermelidir. Onurlandırmalıdır. Öldükten sonra değer verseniz ne olacak, vermeseniz ne olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hande (2 yıl önce)
    Hocam çalışmalarınızı hayranlıkla izliyoruz. Yalnız ekibinizdeki bazı arkadaşlar kendileri bilimsel çalışma üretmek yerine başkalarının ürettiği, emek harcadığı çalışmalar üzerinden “comment” yaparak nemalanıyorlar. Merkezinizde yaptığınız yüksek kalitede işlere yakışmadığını düşünüyorum bunun.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Hocam emegine koluna beynine ekibine tesekkurler cana can katiyorsun Allah senden razi olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Kifayet (2 yıl önce)
    Öncelikle umarım bu yorumum yayınlanır Sezai hocamıza sevgi vesaygımız sonsuz Turgut Özal tıp merkezini benzetmek gerekirse Malatyaspor gibi olmuş son iki yılda bir sürü iyi hoca gitti hep yerine asistan yeni mezun geldi Gerçek değerleri ve özlük hakları verilmeyen hocalar mecburen il dışına gittiler lütfen ayrılan hocalar ileilgili bir haber yapınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Hatice öztürk (2 yıl önce)
    İnönü üniversitesi ataştırma hastanesi inş. Hakettiği başarıları elde eder bölge ,ülkemiz hatta dünya ülkeleri için faydalı olur. Darısı tüm genç doktorlarımızın olsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Özgül karaca (2 yıl önce)
    İyiki varsınız gurur duyuyorum memleketim adına Allah sizi esirgesin...güzel insan her zaman her yere güzellik katar yaptiklariyla başarılarıyla ekibiyle ....
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (2 yıl önce)
    Hastane de hocamız da dünyada sağlık alanında marka yüzümüz artık. Adını enstitüye ya da başka yerlere vererek onurlandırmak gerek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Hanifi Yapar (2 yıl önce)
    Hocam başarılarınızdan dolayı tebrikler. Malatya nın ve Türkiyenin gururusunuz. Allah a emanet olun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rami (2 yıl önce)
    Basarilarının devamını dılerım hocam
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf Tekin (2 yıl önce)
    Malatya'nın gururu Allah sana ve ekibine uzun ömürler versin.başarılarınızı daim etsin Allah'ınıza gurban
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    efsaneler unutulmaz. efsane başkan nurettin soykan nasıl unutulmuyorsa. sezai hocamda unutulmayacak asla . allah sağlık sihat versin ömrü uzun olsun. bir gün bu dünyada göçüp gideceğiz geride kalanlar sezai hocam hep hatırlanacak asla unutulmayacak saol sayın hocam gururumuzssun
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (2 yıl önce)
    bir laf var.. malatya tabiriyle senin allahına urban sezai hoca. cenabı allah sana sağlık sıhat versin ömrün uzun olsun sayın hocam. sen malatyamızın değerisin.bir bir futbolcuya yapılan transfer teklifi gibi sana da gerek türkiyede gerekse avrupada yüksek paralarla transfer teklifi yapıldığını biliyoruz. ama senin içinde malatyalılık aşkı olduğu için. damarlarında malatya kanı dolaştığı için gitmedin. ama birileri gitti.. Sezai Yılmaz, hocam malatyamıza değerler kattığın için malatyamızı dünyaya tanıttığın için senden allah razı olsun. seni seviyoruz hocam
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (2 yıl önce)
    Allah sizlerden razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ergün (2 yıl önce)
    Helal olsun, bu hastane Ankara veya İstanbul da olsaydı tüm kanallar haber üzerine haber yaparlardı... Canınız sağ olsun, mühim olan insanlığa yapmış olduğunuz hizmet...Allah biliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (2 yıl önce)
    MaaşAllah
    0
    0
    Yanıtla