SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bayramı Bile Coşkuyla Kutlayamaz Hale Geldik!"

0
Güncellendi - 2021-10-29 00:33:46
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyetimizin ilanının 98'inci yıldönümü dolayısıyla il yöneticileri, siyasiler, çeşitli kuruluş temsilcileri tarafından yayınlanan mesajlarda, 'Türkiye Cumhuriyeti' devletinin kuruluş mücadelesine, kurucularına dikkat çekilirken, önemli vurgular da yer aldı.

MESAJLAR..

Malatya Valisi Aydın Baruş

"Cumhuriyetimizin ilanının 98’inci yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu ve sevincini milletçe hep birlikte yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde kenetlenerek tarihin şahitlik ettiği en büyük kahramanlık destanlarından birini yazan milletimiz Türk’ün hangi şartlara maruz kalırsa kalsın asla boyun eğdirilemeyeceğini bütün dünyaya ilan etmiş ve İstiklal Mücadelesinde kazandığı eşsiz zaferini Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla taçlandırmıştır.

19 Mayıs 1919’da, bin bir türlü imkansızlık içinde başlayan ve Cumhuriyetimizin kuruluşuyla nihai zafere ulaşan kurtuluş mücadelesi milletimizin en zor şartlarda dahi esareti asla kabul etmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Büyük bir medeniyet mirası üzerinde yükselen genç Türkiye Cumhuriyeti esaret altında yaşayan diğer milletlerin bağımsızlık mücadelelerinde yol gösterici olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” sözünde ifadesini bulan Cumhuriyet Yönetiminde halk adına yetki kullanan organlar meşruiyetini ve gücünü milletten alır. Bu manada, Cumhuriyetimizi ayakta tutan yegane kuvvet hiç şüphesiz ki milletin kendisidir.

Türk Milleti, kuruluşundan bu yana, Cumhuriyetimize canı ve kanıyla sahip çıkmış, Atatürk’ün “Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir.” sözüne olan inancını ve sadakatini egemenlik ve iradesine tasallut edenlere karşı verdiği cansiperane mücadeleler ile ispatlamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 98 yıllık geçmişi, yokluklar içerisinde kurulan yeni bir devletin milletiyle yekvücut haline gelerek ekonomik ve sosyal alanda büyük başarılar elde etmesinin, bölgesinde ve dünyada bugün önemli bir güç haline gelmesinin özetidir.

Bu güzel ülkenin, ortak bir geçmişi ve geleceği paylaşan, tasada ve sevinçte bir olan fertleri olarak, Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkmak, birlik ve beraberlik içerisinde geleceğe yürüyerek medeniyet yarışında ülkemizi daima en ön saflarda tutmak için yılmaksızın çalışmak Cumhuriyeti ve bu cennet misali vatanı bizlere miras bırakan atalarımıza ve gelecek nesillerimize olan borcumuzdur.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Aziz Şehitlerimizi ve ebediyete göç eden Şanlı Gazilerimizi sonsuz şükran duygularımla ve rahmetle yâd ediyor, Saygıdeğer Malatya Halkının ve Aziz Milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum."

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık

"Cumhuriyetimizin 98. kuruluş yıl dönümünü ve Cumhuriyet Bayramımızı gururla, onurla kutluyoruz. İstiklal harbimizi zafere taşıyan, Cumhuriyetimize hayat veren o günkü ruhun bugün de dimdik ayakta olduğunu net şekilde görüyoruz..

Türkiye'nin Kurtuluş Savaşında bayrağı için, ezanı için, ülkesi için, vatanı için vermiş olduğu bağımsızlık mücadelesini bugün Başkomutanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde aynı kararlı ve onurlu tavırla yeniden veriyoruz.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına büyük bir azim ve kararlılıkla ilerlediğimiz bu günlerde, ülkemize ateşten gömlek giydirmeye çalışanlar bilmelidirler ki Türkiye, hedefine emin adımlarla yürümektedir, ülkemizin büyümesine ve gelişmesine asla engel olamayacaklardır.

Bu duygu ve düşüncelerimle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizin, gazilerimizin, isimsiz kahramanlarımızın aziz hatırasını saygıyla anıyor, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı tüm içtenliğimle kutluyor, bütün vatandaşlarımıza saygılarımı sunuyorum.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Ağbaba, 29 Ekim Cumhuriyet’in kuruluşunun 98'inci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Ağbaba’nın 29 Ekim mesajında, “Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik yine kazanacak” ifadesi yer aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tam bağımsızlık ve milli egemenliğe dayanan Cumhuriyet rejimi; demokrasinin, özgürlüklerin ve eşitliğin teminatıdır. Cumhuriyet, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizin bizlere bıraktığı en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Tek vücut, tek yürek olan Türk Milleti, tüm imkânsızlıklara rağmen destansı bir mücadele vererek özgürlüğüne kavuşmuştur. Büyük önderimiz Atatürk’ün de dediği gibi ‘Türk ulusunun yaratılışına ve yaşamına en uygun olan yönetim şekli Cumhuriyettir’. Demokratik bir ülkenin bozulmaz simgesi olan Cumhuriyetimize sahip çıkmalıyız.”

Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu da değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Mustafa Kemal Atatürk’ün hem fikri hem mülki tüm miraslarına ihanet edildiği bir döneme geldik. Cumhuriyet Bayramı’nı bile coşkuyla kutlayamaz hale geldik. Cumhuriyetin kazanımları 20 yıldır iktidar olan AKP’nin eliyle sistematik bir şekilde birer birer yok ediliyor. Eğitim, sağlık başta olmak üzere neredeyse tüm devlet kurumları, cemaatlere, tarikatlara ve vakıflara peşkeş çekilerek devlet yönetimi paralel yapılara teslim edildi. Cumhuriyet, AKP iktidarında anti-demokratik bir yapıya bürünmüştür. Halkın iradesini yok sayan tek adam rejimine karşı halk egemenliğini savunmaya devam edeceğiz. CHP olarak, halktan daha büyük bir gücün olmadığını belirtiyor, Cumhuriyet rejimini sonsuza kadar yaşatmak için var gücümüzle mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Elbette ki, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik yine kazanacak” ifadesini kullandı.

Ağbaba, açıklamasının sonunda “Cumhuriyetin kurulmasında emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, ülkemizin en anlamlı ve en özel günü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı büyük bir coşku ve gururla kutluyorum” dedi.

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

"Her türlü zorluğa ve imkânsızlığa rağmen Aziz Milletimizin bağımsızlığına kavuşabilmek için kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle topyekûn inanç ve kararlılıkla giriştiği Kurtuluş Savaşı’mız, her safhası eşsiz kahramanlık destanlarıyla dolu büyük bir zaferle sonuçlanmıştır.

Bu büyük zaferin sonucunda kahramanlarımız tarafından bize, geçmişimize gururla, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak bir ülke ve Cumhuriyet armağan edilmiştir.

Aziz milletimiz, Cumhuriyetimizin kuruluşundaki ortak duygular ve hedef etrafında kenetlenerek bugünlere gelmiştir. Milletimiz yaşadığımız tüm badireleri birlik ve beraberliğinden ödün vermeden aşmayı başarmıştır. Bizler de atalarımızın emaneti olan cennet vatanımıza ve Cumhuriyetimize tüm kazanımlarıyla beraber sonsuza kadar sahip çıkacak ve gelecek kuşaklara her alanda gurur duyacakları bir ülke bırakmak için el ele gönül gönüle geleceğe güvenle yürüyeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve bu toprakları bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyor; tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Kurtuluş Savaşı sırasında milletimizin canı pahasına verdiği mücadelenin, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilan edilmesiyle adeta taçlandığını ifade eden Başkan Gürkan mesajında şunları dile getirdi:

“Hiçbir zaman dayatmalara ve esarete boyun eğmeyen milletimiz istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı Kurtuluş Savaşı’nda dünya tarihinde görülmemiş bir kahramanlık destanı ile zafere ulaşmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Türk Milleti’nin canı pahasına verdiği bu mücadele 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle adeta taçlandı ve tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

Cumhuriyet, bizi millet olarak bir arada tutan, toplumsal bütünlüğümüzü, dayanışmamızı sağlayan eşitliği ve özgürlüğü oluşturan, milletimizin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin simgesidir. Bu cennet toprakların bölünemeyeceğinin ve ilelebet payidar kalacağının en büyük kanıtıdır. Cumhuriyet bizim için özgürlüktür, hürriyettir, demokrasidir, yaşam şeklidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet ile birlikte ilk adımlarını attığı atılımlar bugün de aynı azim ve kararlılıkla atılmaktadır. Ülkemiz bugün artık sadece bölgesinin değil, dünyanın yakından takip ettiği güçlü bir devlet haline gelmektedir.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ebediyete intikal etmiş şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha minnet ve rahmetle anıyor, Türk Halkı’nın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.”

Malatya Barosu Başkanı Avukat Onur Demez

"Cumhuriyetin ilan edilişinin 98. Yıldönümü zaferini Milletçe gurur ve coşku içerisinde kutluyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı bir milletin, büyük zorluklar içerisinde, var olma azmi ve kararlığıyla yeniden doğduğu gündür.

Aziz Şehitlerimizin acılarını, Kahraman Gazilerimizin fedakarlıklarını da yüreğimizde hissediyor, bu kahramanlıkların neticesi olarak Türkiye Cumhuriyeti`nin demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olarak ilelebet yaşayacağını biliyoruz.

Bugün, Cumhuriyetimiz için ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme milli birlik ve beraberliğimizi gösterme günüdür.Bugün, bizi millet yapan yüksek değerlerimizin daha gür sesle yüceltileceği, geçmişte olduğu gibi tek yürek olarak haykırılacağı, el ele, gönül gönüle geleceğe daha bir güvenle bakılacağı gündür.

İşte Cumhuriyetimizin doğumunu kutladığımız bu günde, devletin temel gıdası olan hukuktan ve özgürlüklerden ayrılmadan, kurucu irademizi her gün daha fazla tahkim ederek güçlendireceğimize olan inancımız tamdır.

Bu duygu ve düşüncelerle inanıyoruz ki; Cumhuriyetimize hep birlikte sahip çıkmamız gereği asla kuşku duyulmaz bir gerçeklik ve barış içinde yaşanacak ,aydınlık güzel günlerin var olma nedenidir. Birlik ve beraberliğimizin timsali olan Cumhuriyetimizin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyor, Cumhuriyetimizin 98.yıl dönümünü kutluyoruz."

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Güder, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 98. Yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınlayarak, “Mayasında bağımsızlık bulunan ve hürriyetine sevdalı olan bir millet için Cumhuriyet, dünden bugüne en büyük emanet, yarınlarımız ve aydınlık Türkiye için parlak bir gelecektir” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Milletçe gerçekleştirdiğimiz milli mücadelenin sonunda kurulan Cumhuriyetimizin 98. yıl dönümünü büyük bir mutlulukla karşıladıklarının altını çizerek, bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Güder, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘benim en büyük eserim’ dediği Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıl dönümünü kutlamanın büyük mutluluğu içerisindeyiz. Büyük bir gururla kutladığımız Cumhuriyetimiz 98 yıllık tarihiyle bizlere, Türk milletinin tarih sahnesinde yeniden dirilişini ve bu topraklar üzerinde söylenecek sözlerinin bitmediğini göstermiştir. Büyük bir özveri, umut ve heyecanla kurulan Cumhuriyetimizi, şehitlerimizin ve gazilerimizin kutsal bir emaneti olarak bizden önceki nesillerden devraldık. Aziz milletimizin bu kutsal emanetini daha da yücelterek, daha da büyüterek, standartlarını daha da yükselterek bizden sonraki nesillere iftihar edeceğimiz bir miras devretmenin gayreti ve sorumluluğu içindeyiz.”

‘Aziz milletimizin neleri başarabileceğini görmek isteyen varsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna iyi baksın!’ diyen Başkan Güder, mesajını şöyle sürdürdü: “Yeryüzünde hiçbir millet, vatanına ve bayrağına, istiklal ve istikbaline aziz milletimiz kadar sevdalanmamıştır. Ve yine yeryüzünde hiçbir millet, vatanı için can vermeyi canına minnet saymamıştır. Aziz milletimizin neleri başarabileceğini görmek isteyen varsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna iyi baksın. Bizim için Cumhuriyet sadece bir yönetim biçimi değildir. Cumhuriyet demek; vatanını, bayrağını, milletini, bağımsızlık ve hürriyetini aynı zamanda canından aziz bilmektir. Ve böyle bir tarifin yakıştığı tek ülke ise, kuşkusuz Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bu düşüncelerle ülkemizin gurur günü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı bir kez daha tebrik ediyor, milletimize sağlık, huzur ve esenlik diliyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla, vatan savunması ve bölünmez bütünlüğü için görevleri başında kaybettiğimiz tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyetimizin 98'inci kuruluş yıl dönümü kutlu olsun” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

Çınar, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, dünyada eşine az rastlanan bir inanç ve azmin sonucu, bu toprakların bölünemeyeceğinin tarihi bir ispatıdır. Kurtuluş Savaşı, Milletimizin var olma savaşı, Cumhuriyet ise, yeniden dirilişin simgesidir.” diye konuştu.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 98.Yıldönümü nedeniyle kutlama mesajı yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, yazılı açıklamasında; “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıldönümünü milletçe büyük bir onur, coşku ve heyecanla kutlamaktayız. 29 Ekim 1923'te kurulan ve her geçen gün sürekli ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti'nin istikbal yürüyüşü sonsuza dek devam edecektir. Yüce Meclisimiz bundan 98 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” ilkesiyle Cumhuriyeti ilan etmiş, milletimizin çağdaş ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşması yolunda en önemli adımı atmıştır.

Milletimizin birlik ve beraberliğinin en önemli tezahürü olan Cumhuriyet’in ilanı Türk milletinin, tarihte eşine ender rastlanan bir azim ve irade ile yapılan Kurtuluş Savaşı sonunda kazandığı, tarihindeki en büyük zaferidir.

Yarınların daha güçlü, daha huzurlu Türkiye’sini elbirliğiyle inşa edebilmek için bizlere düşen en önemli görev ise, daha çok çalışmak ve özellikle birlik ve beraberliğimizi korumaktan geçmektedir.

Cumhuriyetimizin değerlerini demokrasiyle taçlandırma başarısı gösteren ülkemiz, köklü tarihi geçmişi, zengin kültürü ve jeopolitik konumuyla bölgemizin ve dünyanın parlayan yıldızıdır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti sadece kendi vatandaşlarının değil, aynı zamanda bölgemizdeki ve dünyada ki tüm mağdurların, mazlumların, soydaş ve kardeş toplulukların da umut kaynağı olmuştur.

Bu duygu ve düşüncelerle; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyor, başta Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ile canlarını bu uğurda feda eden şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnet ve şükranla anıyorum.” ifadelerine yer verdi.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin

MESOB Başkanı Şevket Keskin, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Cumhuriyetin ilanının 98. yıl dönümünü coşkuyla yürekten kutluyoruz Cumhuriyet; bağımsızlığımızdan ödün vermemek, dayatmalara boyun eğmemektir. Cumhuriyetimizin kuruluşunu sağlayan mücadeleyi, iradeyi ve milli ruhu sahipleniyoruz.” dedi.

Keskin Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesaj şu şekilde;

“Malatya esnaf ve sanatkar camiası olarak Cumhuriyetin ilanının 98. yıl dönümünü coşkuyla, gururla ve yürekten kutluyoruz. Cumhuriyetimiz; Türk milletinin bin yıllık şanlı tarihinin birikimidir.

Bugün; milletimizin yokluklar ve imkansızlıklar içerisinde kendi küllerinden Cumhuriyeti kurmayı başardığı gündür.

Cumhuriyet; bütün dünya bir araya gelse de bağımsızlığımızdan ödün vermemek, dayatmalara boyun eğmemektir.

Cumhuriyetimizin kuruluşunu sağlayan şanlı mücadeleyi, iradeyi ve milli ruhu sahipleniyoruz. Eğer Cumhuriyetin kuruluşunu sağlayan mücadeleyi unutursak her şeyimizi kaybederiz. O nedenle birlik ve beraberlik içinde ülkemizin istikbaline ve istikrarına gelebilecek tüm tehlikelere karşı Kurtuluş Mücadelesinin milli ruhu ile hareket etmeliyiz.

Cumhuriyetimize yönelik tüm tehdit ve alçak saldırılara karşısında hiçbir zaman bıkkınlığa ve karamsarlığa düşmedik, düşmeyeceğiz. Ülkemizin geleceğine güvenle bakıyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını, Kurtuluş Mücadelesinin kahramanlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz.”

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Özcan, Milli Mücadele'de kahramanca direniş sergileyerek zafere ulaşan Türk Milleti'nin en değerli kazanımının Cumhuriyet olduğunu belirterek "Cumhuriyet'in ilanı tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri, Cumhuriyet değerleri güçlü geleceğimizin teminatıdır" dedi.

Özcan, Cumhuriyetin ilanı ile millet iradesinin hakim kılındığını ve modern Türkiye’ye giden yolun açıldığını belirterek şunları kaydetti:

“Aziz milletimizin tarihte eşi benzeri olmayan bir şahlanış ve büyük fedakârlıklarla kurduğu Cumhuriyetimizin 98’inci yıl dönümüne ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Millet iradesinin üzerinde hiçbir güç yoktur ve ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkaracak olan Cumhuriyet değerleridir. Bu aziz topraklarda bir ve beraber, kardeşçe yaşayacağımızın, demokrasiye sarılacağımızın ve esas hedefimizin uygarlık yarışında en öne geçmek olduğunun ilanıdır. Kurtuluş Savaşı’nın ardından imkânsızlıklar içinde, büyük bir inanç ve vizyon eseri olarak kurulan Cumhuriyet’i bizden sonraki nesiller de aynı hassasiyet ve özenle koruyacaktır. Tarihte eşine az rastlanır bir destanla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, o günden bu yana vizyonunu geliştirerek emin adımlarla geleceğe yürümekte ve muasır medeniyeti yakalamış modern ve büyük Türkiye ideali yolunda hedeflerini gerçekleştirmektedir. Binlerce yıla uzanan köklü devlet geleneğimiz, her geçen gün daha da güçlenen demokrasimiz, temelinde insani değerler olan hassasiyetlerimiz ile sadece ülkemize değil aynı zamanda bölgemize ve tüm dünyaya da umut olmaya devam ediyoruz. Bunu hiçbir zaman unutmadan, Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatacağız."

Özcan, “Türkiye Cumhuriyeti, bu topraklarda kader birliği yapmış milyonların en güzel ortaklığıdır. Bizlere düşen de yeni yatırımlarla, üretimle, ticaretle, ekonomik büyümeyi sağlamaktır. Tüm gücümüzle bunun için çalıştığımızın bilinmesini ister, Atatürk ve silah arkadaşlarının aziz emaneti Cumhuriyet’imizi ve vatanımızı canımız pahasına koruyup, ileriye taşıyacağımıza dair sözümüzü hatırlatmak isterim.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, aziz milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Atatürkçü Düşünce Deneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları

"Atatürk 10. Yıl Nutkunu “Türk Milleti! Ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük millet bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle, huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim. Ne mutlu Türk’üm diyene !” diye bitirmişti.

O’nun bu temennisine karşın, Cumhuriyetimiz 100. yılına giderken büyük sorunlarla boğuşmaktadır.

Gazi, Cumhuriyetin ilanından 36 gün sonra “Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava kazanılmış da değildir. Bunu elde etmek için çok kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız." derken önümüze yaşamsal ve kutsal bir görev koymuştur. Nitekim 15 - 20 Ekim 1927 tarihleri arasında 6 gün boyunca okuduğu NUTUK’u GENÇLİĞE HİTABE ile bitirirken bu görevi Türk Gençliği’ ne ve “Ey Türk istikbalinin evladı” seslenişi ile de her dönemin Türk Ulusu’na vermiştir.

15 Mayıs 1919 günü İzmir rıhtımında gazeteci Hasan Tahsin’in şahadeti ile başlayan bu kutsal görev uğruna, Kocatepe Kurtkaya şehitliğinde yatan Yüzbaşı Agâh Efendi’den Albay Reşat Çiğiltepe’ye, Teğmen Yıldırım Kemal’den Menemen’de şeriatçı yobazların canavarca katlettiği Öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’a, Prof. Cavit Orhan Tütengil’den Prof. Dr. Bedri Karafakıoğlu’na, Kurucu Genel Başkanımız Prof. Dr. Muammer Aksoy’dan kurucu üyemiz Doç. Dr. Bahriye Üçok’a, Kalpaksız Kuvvacı Uğur Mumcu’dan Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’ ya kadar binlerce bağımsızlık ve devrim şehidimiz kanını katmıştır Cumhuriyet harcına.

Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’ da Samsun’dan başlattığı BAĞIMSIZLIK YÜRÜYÜŞÜNÜ, yaptığı yüzlerce görüşmenin ardından topladığı kongrelerle Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adıyla demokratik şekilde örgütleyip meşrulaştırmış ve 23 Nisan 1920’ de Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ni açarak kurumlaştırmıştır. Vatanın dört bir yanı işgal altında olmasına karşın meclis ( Milli irade ) örgütlenmesini ordu örgütlenmesinden önde tutmuştur. Meclisle Milli Ordu’yu kurmuş, Milli Ordu ile kurtuluşu ve bağımsızlığı, İrfan Ordusu ile de kuruluşu ve devrimleri gerçekleştirmiştir.

Daha Amasya Tamimi’nde, Sivas Kongresi kararlarında - koşullar gereği üstü örtülü olarak - ifade edilmiş olan Cumhuriyetin nüvesi, 1921 Anayasasının ilk 3 maddesinde de şöyle belirmiştir:

MADDE 1 - Hakimiyet bilâkaydü şart milletindir. İdare usulü; halkın, mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir.

MADDE 2 - İcra kudreti ve teşri salahiyeti milletin yegâne ve hakiki mümessili olan Büyük Millet Meclisinde tecelli ve temerküz eder.

MADDE 3 - Türkiye Devleti, Büyük Milleti Meclisi tarafından idare olunur ve hükûmeti "Büyük Millet Meclisi Hükûmeti" unvanını taşır.

Bu hükümler bir cumhuriyet yönetiminin temel özelliklerini yansıtmaktadır. Sadece yönetim biçiminin adı konmamıştır.

İşte bu nedenle Mustafa Kemal Paşa 28 Ekim 1923 akşamı Çankaya’ da “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i İLAN EDECEĞİZ” demiş, “KURACAĞIZ” dememiştir.

Atatürk, Büyük Millet Meclisinin açılışından hemen sonra düzenli ordu kurma çalışmalarıyla eş zamanlı olarak “İkinci Ordu” adını verdiği öğretmenleri, yani İrfan Ordusunu örgütlemiştir. 6 Mayıs 1920 günü Maarif Vekaleti kurulmuş, 25 Kasım 1920 de öğretmen ve öğrencilerin askerlik yükümlülükleri ertelenmiş, 15 Temmuz 1921 de, savaşın en çetin döneminde, Ordumuzun Eskişehir-Kütahya hattından Sakarya hattına çekildiği o endişeli günlerde Ankara’da ilk Maarif Kongresi toplanmış, kongreyi cepheden gelerek açan Mustafa Kemal Paşa öğretmenlere KEMALİST DEVRİM’ in hedeflerini göstermiştir.

TBMM ORDUSU işgalci emperyalistlerle savaşırken, İRFAN ORDUSU da cehalet karanlığıyla savaşa girişmiştir.

Cumhuriyetimiz, bu iki ordumuzun haklı, namuslu ve kararlı savaşının kutlu sonucudur.

1928 de yazılan Harbiye Marşındaki “ Kanla irfanla kurduk biz bu Cumhuriyeti ” sözü bu iki ordu gerçeğini ifade etmektedir. Devrimler böyle başarılmış, tarihte benzeri görülmemiş kalkınma hamlesi ile yıkılmış bir imparatorluğun enkazından bağımsız, çağdaş, güvenli bir ülke ve 12 milyonluk harap ve bitap düşmüş bir halktan hayatı KADIN - ERKEK birlikte omuzlayan, gururlu, başı dik bir ulus böyle yaratılmıştır.

CUMHURİYET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR!

Atatürk yönetiminde Türkiye kısa sürede hayatın her alanında Bütünsel Kalkınma yöntemi ile sanayi tesislerini kurmuş, köylüsünü efendi yaparak ayağa kaldırmış, kadınını özgürleştirmiş, bayındırlıkta, sağlıkta, eğitimde, sporda, kültür ve sanatta yaptığı atılımlarla örnek alınan bir ülke olmuştur.

Kemalist Cumhuriyet, kurulduktan sadece 3 yıl sonra uçak üreten ve ihraç eden bir ülke olmayı başarmıştır. Kendi ürettiği aşılarla milyonları salgın hastalıkların pençesinden kurtarmış, şekerden kâğıda, demir çelikten petrokimyaya, silahtan tekstile, tohumdan gübreye, camdan ilaca, madenden enerjiye bütün sanayi alanlarında üretim rekorları kırmış, 4 denge kuramı ve karma ekonomi ile 15 yılda % 115 büyüme sağlamış, parasının değerini hep korumuş, işsizlik nedir bilmemiş, eğitimde fırsat eşitliğinden ödün vermemiş, çocuklarını dünya çocukları ile yarışabilecekleri bilimsel eğitimle yetiştirmiş, kadın erkek yarınlarına güvenle bakan bir toplum yaratmış, kelimenin tam anlamıyla KİMSESİZLERİN KİMSESİ olmuştur.

BİZ HİÇ BİR ZAMAN UMUDUMUZU YİTİRMEYECEĞİZ!

Ancak ilerleyen yıllarda Aydınlanma Devriminin ateşi küllenmiş, Cumhuriyetin kuruluş dönemindeki heyecan ve özgüven kaybolmuş, eğitim laik bilimsel temelden koparılmış, 1950 ve özellikle 12 Eylül 1980 sonrası ulusumuz Cumhuriyet kazanımlarını büyük ölçüde yitirmiştir.

İçinde bulunduğumuz karanlık tabloyu yineleyerek umut kırmak yerine; ulusça kendimize güvenerek, birlik olarak, Laik Cumhuriyetimizi yeniden kazanmak için harekete geçme vaktidir şimdi.

İrfan Ordusunun önemli bir ögesi olan Atatürkçü Düşünce Derneği’nin varlık nedeni budur.

Kemalizm’in parlak ışığı yeniden yurt semalarını aydınlatacak, Cumhuriyet kuruluş ayarlarına ve hedeflerine mutlaka yönelecektir.

100. yıla bu kararlılıkla yürüyor, başaracağımıza yürekten inanıyor, milletimize güveniyoruz.

TÜRK MİLLETİ,BÜYÜK MİLLET BAYRAMININ 98. YILI KUTLU OLSUN!"

İYİ Parti Malatya Kadın Politikaları Başkanı Arzu İmik Kayıs

Başkan Kayış mesajında, “Türk Milleti’nin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı kazanarak, bunu Cumhuriyetle taçlandırdığı günün 98. yıldönümünü kutlamanın gurur ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz.

Milletimizin bağımsızlık konusundaki azim ve kararlılığı sayesinde kazanılan Kurtuluş Savaşımız, millet, vatan ve istiklâl sevgisini milli irade kavramına dönüştüren, onurlu bir mücadeledir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, tarihte eşine az rastlanır bir destanla kurulan, Bugün 98.yılını coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetimiz, savaştan çıkmış, yokluklar içindeki bir milletin, bağımsızlığı uğruna var olma mücadelesinin nasıl verebildiğinin en güzel göstergesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı yürekten kutluyor, başta milli mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimizi minnet ve şükranla selamlıyorum” dedi.

MTÜ'den 96. yıl mesajı!

Öte yandan, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla, Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından, rektörün mesajı olarak basın kuruluşlarına gönderilen metinde, Cumhuriyetin 98. yılı yerine '96. yılı' yazılması dikkat çekti. Söz konusu bülten, üniversitenin resmi sitesinde de aynı yanlışla yeraldı.

Bülten- malatyahaber.com

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Rifat (2 yıl önce)
    Haberde 13 kuruluş temsilcisinin güzel dilek ve temennilerle dolu yorumlarına yer verilmiş. Ama haberin başlığına bakıyorsunuz Veli Ağbaba’nın klasik eleştirili yorumundan bir cümle. Pes yani. Evet, Bayramı bile coşkuyla kutlayamaz hale geldik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Milliyetçi Malatyalı (2 yıl önce)
    Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun! Ne Mutlu Türk'üm diyene!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (2 yıl önce)
    Medeni dünyada bir parça iddialıysak bunu Cumhutiyete borçluyuz. Milletçe, İstiklal savaşı vererek çok ağır koşullarda ülkesini ve milletini yeniden var eden M. Kemal ATATÜRK 'ün ruhu şad olsun... Cumhuriyet ve demokrasinin faziletleri kaybedilince anlaşılır. Bizim gımıli takımının yaptığı tahribatlar bir gün onlara da zarar verecektir. Cunhuriyet, halk iradesinin yönetime yansıtılmasıyla erkini oluşturmuş ve kuvvetler ayrılığı prensipleriyle kurumsallaşmıştir. Dokunan yanar , uzak durun. Bu bir ihtardır!...
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (2 yıl önce)
    Tüm vekiller ne güzel Cumhuriyetimizin güzelliğini ve bu halka layık bir yönetim şekli olduğunu methiyeler düzerek anlatmışlar,güzel hikayeler oluşturmuşlar.Peki bukadar Cumhuriyetimize aşıkken neden bukadar BEDEVİ kültürünü bu halka empoze etmeye ve onlar gibi yönetilmeye merak saldanız ??Artık uyanmaya başlasanız iyi olur yoksa her karışı şehit kanlarımız ile yeşermiş bu cennet vatanın size imtihanı cok ağır olur,yanlışa yanlış doğruya doğru deme vaktiniz geldi ve geçiyor.sadece Alemlerin rabbine kulluk edin,kula kulluktan vazgeçin,sizi hesaba parti baskanınız çekmeyecek Allah a hesap vereceksiniz kafaniza yazın lütfen...
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 gurbet (2 yıl önce)Zafer isimli kullanıcı yorumuna
    Partiyi tesbih yaptılar tv medya hep partilerle ilgili yazık bu partilerin boş sözlerine harcadığımız zamanı kurana ayırsaydık hafız olurduk yabancı dile ayrsak en az 3 ana dilimiz olurdu her hangi bir faydalı işe bu kadar zaman ayırsak o işden başarılı olurduk malesef halen devam ediyoruz ve birbirimize düşman oluyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • 100.yıla (2 yıl önce)
    Cumhuriyetimizin 98. Yıl dönümü kutlu olsun.Kurtuluş savaşımıza liderlik eden ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan uğruna canını veren bütün şehitlerimizi rahmet,minnet,saygıyla anıyorum?? Geçtiğimiz şu zor günlerde sadece görevlerinin iki mesaj yazıp ??günün anlam ve önemine uygun gençlerimize,çocuklarımıza bayram havasında kutlamalar ayarlamayan,malatyanın bütün yöneticileri,bürokratları ve mevcut siyasi partilerin hepsini kınıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Recep solmaz (2 yıl önce)
    Cumhuriyet bayramımızı şehrimizin temsilcileri yeni nesillere cok guzel anlatirken kamu binalarında asılan dev Turk Bayraklarının yanında cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder ATATURK 'un resmininde aynı ölçüde olması gerekirken Adliye sarayındaki ATATÜRK resminin boyutu Adliyeye yakışmamış. elbetteki cumhuriyeti kuran yaşatan her vatanseveri yüreğimizde yasatsakda itibarlarınada saygılı olacağız cumhuriyet bayramımız kutlu olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Gazi mustafa kemal ataturk saygila anarken turk milletine armagan birakan cumhuriyet bayramimiz milletimize vatanimiza kutlu mutlu olsun vatanimiz icin sehit olanlarin icin allahtan mekanlari cennet olsun ne mutlu turkum diyenlere
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (2 yıl önce)
    Osmanlı imparatorluğunun yetiştirdiği bir subay olan Mustafa Kemal Atatürk koca imparatorluğun neden dağıldığını çok iyi görüyor ,yeni kurduğu devletin yönetim şeklini millet iradesine dayalı Cumhuriyet olarak ilan ediyor , büyük devlet adamı , Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'ü saygı özlem minnet ve rahmetle anıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 yıl önce)
    Doğum günün kutlu olsun Türkiyem. Bizlere Cumhuriyeti bırakan, emanet eden Ata mızı rahmet ve minnetle anıyoruz. 29 Ekim tatil değildir, bayramdır.
    0
    0
    Yanıtla