SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kültür Mirası Şehir Hafızası İçin Önemli'

0
Güncellendi - 2021-10-28 20:30:48
'Kültür Mirası Şehir Hafızası İçin Önemli'
A- A+ PAYLAŞ

'ŞEHRİMİZİN HAFIZASINI CANLANDIRIYORUZ' MALATYA ARŞİV FOTOĞRAFLARI SERGİSİ.. Malatya'nın kültürel ve geleneksel kimliğini yaşatmak amacıyla, 1977 yılında kurulan ve geçtiğimiz aylarda yapılan kongre ile Atilla Kantarcı başkanlığında yeni bir yönetimle, faaliyetlerine yoğunluk kazandıran Malatya Kültür ve Yaşam Derneği, kuruluşunun 44. yıl dönümünü kutlamak amacıyla, Malatya fotoğraflarından oluşan bir sergi düzenledi.

Programa yoğun ilgi gösterildi

Malatya Kültür ve Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı ve Yönetim Kurulu Üyesi - Mimar Fatma Türmen Altaş'ın ev sahipliğinde; Malatya Nikah Sarayı'nda, 27 Ekim Çarşamba akşamı, "Şehrimizin Hafızasının Canlandırıyoruz" sloganı ile düzenlenen programa Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Malatya Barosu Başkanı Onur Demez, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Cengiz, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cevdet Atalan, Türkocağı Başkanı Nadir Günata, ESKK Başkanı Ali Evren, İnönü Üniversitesi İİBF Muhasebe - Finansman ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Cahit Çukacı, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, SMMO Eski Başkanı Bahadır Altaş, Malatya Kültür ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi - Haber Türk Malatya Temsilcisi Metin Kaya ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Davetlilere geleneksel ürünler ikram edildi

Programda, davetlilere; Malatya'nın geleneksel gıda ürünleri arasında yer alan, alıç, armut kurusu, elma kurusu, davin, dut kurusu, gün kurusu kayısı, kayısı hoşafı ikram edildi.

"Kültür emperyalizmi yerel kültürleri yok ediyor"

Programın açış konuşmasını yapan Malatya Kültür ve Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı, 1977 yılında kurulan derneğin, Malatya'nın kültürel belleğinin canlandırılması çabası içinde olduğunu belirterek, konuşmasında, kültür - toplum ilişkisinin öneminde değindi. Kantarcı konuşmasında şunları söyledi:

"Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için günümüzün en büyük tehlikesi kültür emperyalizmidir. Klasik anlamda kültür emperyalizmi gelişmiş ülkelerin az gelişmiş diğer kültürleri tüketim, medya, basın yayın ve özellikle kitle iletişim araçlarıyla etkilemesi ve kendine benzeterek kültürünü yok etmesidir. Kültür neden önemlidir ve değişirse ne olur? Kültürü değiştirmeye çalışanlar kimlerle hangi amaçlarla değiştirmek isterler? Bu soruların cevaplarını mutlak vermeli ve genç kuşaklara mutlaka anlatmalıyız. İnsan kültürü oluştururken kültür de insanı dizayn eder. Yani bir insan için genetik farklar ne ise toplum içinde kültür odur. İnsanı meydana getiren genetik aktörler değiştiğinde insanda değiştiği gibi, kültürün değişimi ile de bir toplum değişebilmektedir. Kültürümüze ve geçmişimize sahip çıkmalı ve gelecek nesillere bunları çok iyi aktarmalıyız”.

Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de birer konuşma yaptı.

"Kültür Mirasımızın korunması şehrin hafızası için büyük önem taşıyor"

Malatya Valisi Aydın Baruş da programdaki konuşmasında, kültürel miras yönetimine ve kültür mirasının şehirlerin geleneksel kimliğinin yaşatılmasındaki önemine değindi. Vali Aydın Baruş, kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve geliştirilmesinin, şehirlerin tarihsel hafızası bağlamında büyük önem taşıdığına vurgu yaparak, Malatya Kültür ve Yaşam Derneği'nin, bu anlamda değerli ve önemli işlere imza atmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

"Malatya'yı Türkiye'nin değil, dünyanın yıldızı yapacağız"

"Şehrimizin Hafızasının Canlandırıyoruz" başlığı ile Malatya Kültür ve Yaşam Derneği'nin düzenlediği fotoğraf sergisinin çok değerli bir çaba olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Nasıl ki insanın belleği ve hafızası olmazsa biz onlara Alzheimer diyoruz, nasıl ki bir insanın belleği ve hafızası olmazsa Alzheimer denilirse bir şehrinde belleği ve hafızası olmazsa o şehirde Alzheimer olmuş bir şehir olur" dedi.

Selahattin Gürkan, konuşmasında, yaptıkları hizmetlerle Malatya'nın sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın yıldızı olacağını da söyledi. Gürkan, "Biz bugün diyoruz ki Malatya Türkiye’nin değil, dünyanın yıldızı olacak dediğimiz zaman biz nereden çıkıyoruz kompleksinden, acziyetinden kendimizi kurtarmamız lazım. Evet, Malatya Türkiye’nin değil, dünyanın yıldız şehri olacak, dünyanın yıldız kenti olacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bizim hedefimiz çok büyük"

"Malatya tarihinden izler taşıyan fotoğraf sergisini gezmekten mutluyuz"

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de, düzenlenen etkinliğin Malatya'daki kültürel hayatın zenginleşmesi açısından son derece anlamlı olduğuna vurgu yaparak, Malatya'nın tarihi fotoğraflarından oluşan sergi için, "Geçmişin tarihi izlerini taşıyan böyle bir serginin açılması ve sergiyi gezmiş olmaktan mutluyuz" dedi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız