SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıdan Roket Yakıtı Ürettiler

0
Güncellendi - 2021-11-17 15:14:30
Kayısıdan Roket Yakıtı Ürettiler
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nde bilim insanları kayısıdan roket yakıtı üretmeyi başardı. Proje hayata geçirildiğinde 1 liralık kayısı atığından 200 dolarlık roket yakıtı üretilecek.

Kayısının başkenti Malatya’da kayısı ile ilgili yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Kentin ekonomisine katkısı yüksek olan kayısı sofralarda çeşitliği ile ağızları tatlandırırken, son dönemde sanayi sektöründe de önemli ham maddeler arasında yer alıyor. Malatyalı bilim insanları, kayısının yapısını inceleyerek ham maddesi kayısı olan roket yakıtı üretmeyi başardı. Projede Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Kimya Mühendisliği Bölümü Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut ve Tekniker Tamer Bakır yer aldı.

Malatya’nın en büyük ekonomik gelir kaynağının kayısı olduğunu ifade eden Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut, kayısıyı katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürme fikrinden yola çıktıklarını söyledi. Türkiye’nin dünya ekonomisi içerisinde de önemli bir ticaret merkezi olduğunu kaydeden Akbulut, “Kayısı üretimi 780-790 bin tonu bulan bir meyve. 790 bin ton üretimi olan malzemenin çok fazla miktarda atığı meydana geliyor. Çalıştığım konu açısından atık, geri dönüşümlü atığın değerlendirilmesi dünya için çok önemli. Bu yüzden de kayısının atığıyla ne yapabiliriz, bunu nasıl daha katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürebiliriz diye düşündük. Biraz yapısını inceledik ve kayısının yapısında yüksek oranda şeker ve benzeri malzemeler barındırdığını saptadık. Bunun roket yakıtlarıyla ilişkisini değerlendirdik. Neden biz bunu değerlendirmiyoruz, neden bunu imal edip gerçek bir ürüne dönüştürmüyoruz diye düşündük ve çalıştık. Bir atığı değerlendirmiş olduk. Kuvvetli bir oksitleyici kullandık” dedi.

“Atık kayısıdan kilogramı 200 dolara ulaşan bir roket yakıtı elde etmeyi başardık”

Kayısının birçok alanda kullanıldığını ve kendilerinin de atıl kayısıdan kilogramı 200 dolar olan roket yakıtı elde etmeyi başardıklarını vurgulayan Araştırma Görevlisi Murat Toptaş ise, kayısı çekirdeğinin ilaç sanayisinde kullanıldığı birçok ürünün de mevcut olduğunu dile getirdi. Kendi alanları olan makine ve kimya mühendisliği ile kayısıyı birleştirip farklı neler yapılabileceğini araştırdıklarını belirten Toptaş, “Neticede kayısı ihtiva ettiği bazı malzemelerle çok kaliteli bir roket yakıtı olabileceğini gösterdi bize. Çalışmalarımızda kayısıyı oldukça verimli bir şekilde kullanabileceğimiz bir roket yakıtı geliştirmek için kullandık. İçerisine bazı hızlandırıcı malzememeler ekledik. Neticede kilogramı birkaç lira olan atık kayısıdan kilogramı 200 dolara ulaşan bir roket yakıtı elde etmeyi başardık. Elde ettiğimiz roket yakıtını sıkıştırarak bir roket motoru haline getirdik. Bundan sonraki aşamada bu roket motorumuza uygun bir nozül tasarlayarak motorun tasarımını bitirmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Ürettikleri roket yakıtının 6 ay içerisinde ticari hale getirileceğini ifade eden Toptaş, “Roket motoru bittiğinde uluslararası roket sertifikalandırma kurumlarının olduğu Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'ne kayısıdan üretmiş olduğumuz roket yakıtını göndererek, uluslararası havacılık sertifikası alacağız. Bu roket yakıtlarının itki değerleri belirlenecek, sınıflandırılacak, daha sonra ürettiğimiz yakıt sivil ve askeri roket çalışmalarında kullanılacak. Bunların test ve sertifikasyon süreci 90 gün kadar sürüyor. Ama bizim nozül tasarımımız 90 gün de o sürecektir. Büyük ihtimalle 6 ay içerisinde bu ticari bir hale gelmiş olacak” diye konuştu.

Roket yakıtlarının yurt dışından ithal edildiğini vurgulayan Toptaş, “Özellikle sivil uygulamalarda kullanılan roket yakıtları yurt dışından ithal ediliyor. Askeri anlamda üretilen roket yakıtları know how büyük kısmı da yurt dışından alınıyor. Bu tür bir ürünü, meyveyi roket yakıtı haline getirmek ve bunu ülkemizin kullanımına sunmak güzel ve önemli bir çalışmaydı. Bunu başardık, İnönü Üniversitesi Makina ve Kimya Bölümleri olarak gururluyuz” dedi.

“1 liralık atıl kayısıyı 200 dolarlık roket yakıtına dönüştürdük”

Toptaş, “Bu ülkemize döviz getirecek. Roket yakıtlarının kilogramı 200 dolar ve biz askeri uygulamalarda, sivil uygulamalarda roketleri sıklıkla kullanmaya başladık. Birçok harp mühimmatı bugün roketlerle hedefine sevk ediliyor. Sivil uygulamalarda uçakların fırlatma koltukları olsun ya da TEKNOFEST’e yüzlerce roket atılıyor. Öğrenciler roket yarışmaları yapıyor. Yaptıkları roketleri sergiliyorlar. Ancak bu roketlerin motoruna bakarsanız tamamı yurt dışından ithal motorlar. Şimdi yapmış olduğumuz bu çalışmalarla bunların da millileştirilmesi sağlanmış olacak. 1 liralık kayısıyı 200 dolarlık roket yakıtına dönüştürdük dersek uygun olur” ifadelerini kullandı.

İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • abdulvahapgülezgin (2 yıl önce)
    devamının gelmesi dileği ile meslektaşlarımı tebrik ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    kayısı rokettir zaten
    0
    0
    Yanıtla
  • Son Seçim Bükücü (2 yıl önce)
    Harika ya, süper çalışma...eee uzaya ne zaman çıkıyoruz, 2023'den sonra mı önce mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • hayat öğrencisi (2 yıl önce)
    Benzin alacaksan git Shelle Akıl danışacaksan danış kele . yinede deney deneydir.
    0
    0
    Yanıtla
  • İlhan (2 yıl önce)
    Haberde hatalı cümle kurulmuş ve garip bir durum ortaya çıkmış.1 tl lik kayısıdan 200 dolarlık yakıt.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Başarlar, tebrikler. Umarız bu çalışma pratiğe dönüşür ve roketlerde kullanılır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Adıgüzel (2 yıl önce)
    Roket motorlarında kullanılabilecek kalitede bir katı yakıt yapılmış kayısıdan. Bio yakıt ile roket yakıtının farkını bilmeyen cahiller kalkmış projeyi küçümsemeye çalışıyor. İlgisi yoktur efendim ikisinin. Hem mesele roket yakıtının neden imal edildiğide değildir. Ülkede bir üniversite bilim insanlarımız milli roket yakıtı yapmışlardır. Üstelik bunu her yıl yenilenen bir kaynaktan yapmışlardır. Tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • ercan akyazı (2 yıl önce)
    bu zaten olan bir şeydi. biyoyakıt olarak biliniyor literatürde. ancak roket yakıtı olarak kullanılmaz. yanlış lanse edilmiş. saklanması ve taşınması risk içerir. bu ve benzer yapılmış çok çalışma var. zaman kaybı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Literatürde bir tane bile kayısıdan roket yakıtı bulamazsınız. Ben bakıyorum sabahtan beri, çalışma orijinal. Belli ki sizde akademisyensiniz. Ancak meslektaşlarınızın çalışmalarını kıskanan ve onları önemsiz göstermeye çalışan birisiniz. Var mı benzer bir çalışmanız :))
    0
    0
    Yanıtla
  • Bezgin (2 yıl önce)
    Umarım bu yakıtı bizim kayısı ihracatçıları pazarlamaya çalışmaz.Yoksa roket yakıtı piyasasıda bozulur,mazottan ucuza satılmaya başlar,ayağa düşer roket yakıtıda…
    0
    0
    Yanıtla
  • Asım Zengin (2 yıl önce)
    Cidden helal olsun bu bilim insanlarına, adamlar meyveyi roket yakıtına dönüştürmüşler. Tebrikler
    0
    0
    Yanıtla