SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Kernek'te 3 Kat Daha Fazla Yeşil Alan Var

0
Güncellendi - 2021-11-23 17:35:41
Yeni Kernek'te 3 Kat Daha Fazla Yeşil Alan Var
A- A+ PAYLAŞ

İŞTE YENİ 'KERNEK PARKI VE MEYDANI'.. Malatya'da 1960'ların ilk yarısında yapılan, 30 yaş ve üstündekilerin hafızalarında yer alan 'Kernek Parkı ve Meydanı', daha sonra 3 ayrı belediye başkanı döneminde, birbirinden tamamen farklı projelerle düzenlendi. Geçtiğimiz 29 Ekim'de törenle yeniden açılışı yapılan Kernek Parkı ve Meydanı 3. düzenlemesinde, Ahmet Çakır dönemindeki 2. düzenlemede 5 bin 500 metrekareye düşen yeşil alan, çevredeki bazı konutların kamulaştırılarak dahil edilmesiyle 3 misli artıp 16 bin 500 metrekareye çıktı. Bu arada, Malatya'nın nostaljik tesislerinden biri olan Kernek Hidroelektrik Santrali de, ziyarete açıldı.

30 yaş üstü Malatyalıların hafızasında yer alan 'Kernek Parkı' görüntüsü, 1998'de yıllarda Ahmet Münir Erkal'ın belediye başkanlığı döneminde yapılan düzenlemeyle değiştirilmişti. Parkla ilgili her yönüyle çok tartışılan ve büyük tepkilere yol açan ikinci düzenleme 2010'larda Ahmet Çakır'ın döneminde gerçekleşti. Çakır'ın, imar uygulamalarından sorumlu yardımcısı Mimar Zeki Sarılar'ın yaptığı projede, Kernek'in simgesi olan kaynağın suyu yeraltına gömülerek kaybedilirken, suya ilişkin özellikleri de yok edilip, büyük bölümü betondan oluşan bir düzenleme yapıldı. Bütün bunların üstüne, parka bir de 'ucube' olarak adlandırılan ahşap yel değirmeni yerleştirildi. Vatandaşlar ve ilgili çevrelerin büyük tepki gösterdiği bu projenin 'tacı (!)' olan yel değirmeni, yine Çakır döneminde bir süre sonra sökülerek Orduzu Pınarbaşı'na taşındı. Bu arada, Kernek'in betonlaşmayla baskılanıp yok edilen suyu, çevre binaların bodrumlarından çıkarak zarar binalara zarar verirken, sakinlerinin de mağduriyetine yolaçtı.

Kernek Parkı ve Meydanı düzenlemesi 3. kez Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan döneminde yapıldı. Projede, söylentilere dayanılarak yer verilen 'Kernek Baba' türbesi, yaşlıların ve konuyu bilenlerin böyle bir ziyaret- yatır olmadığı, tamamen uydurma bir söylentiden kaynaklandığı yolundaki itirazlarının malatyahaber.com'da yer alması sonucu projeden çıkarıldı. 7 ay süren çalışmalar sonunda,Kaybedilen kaynak suyu 15 metre derinlikte yeniden bulunarak yüzeye çıkarılıp, su havuzu ve şelalede kullanılmaya başlanırken, bu suyun bir bölünün İnderesi'ndeki Beydağı Tabiat Parkı'na verileceği de açıklandı. 2. düzenlemede tamamen ortadan kaldırılmış olan havuz, yapıldığı 1960'lardaki düzenlemede yapılandan küçük de olsa yeniden yapıldı.

Kernek'in dağlık bölgesinden 'şelale' olarak dökülen Derme Suyu'nun kullanılarak bir dönem Malatya için de elektrik üretmek üzere 1964 yılında DSİ tarafından yaptırılan, ancak Derme Suyu'nun tamamının şehir içme suyu olarak kullanılması, sulama dönemi haricinde Çat Barajı'ndan yapılan su takviyesinin de yetersizliği nedeniyle devre dışı bırakılıp, daha sonra 'özelleştirme' kapsamında satılan Kernek Hidroelektrik Santrali de, Büyükşehir Belediyesi tarafından satıldığı şirketten alınarak, yapılan düzenlemelerle 1 mgv. elektrik üretebilecek hale getirilirken, vatandaşın ziyaretine de açık hale getirildi. Ayrıca Kernek Meydanı'nın, Arkeolojik Müze'ye bakan kısmındaki seki duvarları, Dünya Kültür Mirası Daimi Listesi'ne giren Arslantepe Höyüğü'nden geçmiş yıllarda yapılan kazılarda çıkarılan 225 adet mühürün görselleriyle işlendi.

Her Malatyalı için adeta 'Malatya Marşı' olarak kabul edilen ve Kernek Türküsü de olarak bilinen türkünün şu sözleri de parkın girişindeki ahşap bir yapıya işlendi:

"Malatya malatya bulunmaz eşin,

Gönülleri coşturur ayla güneşin,

Anam anam anam Kernek'li misin,

Kernek'e gelmeye de yeminli misin,

Malatya'yı baştan başa çiçek bürümüş

Malatya'nın gençleri almış yürümüş

Anam anam anam Kernek'li misin

Kernek'e gelmeye de yeminli misin”

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Kernek Parkı ve Meydanı'nda ilk halinden sonraki 3. düzenlemeye ilişkin görseller

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Mustafa (2 yıl önce)
    Ahmet Çakır - Zeki Sarılar ikilisi Malatya'yı betona gömdü maalesef. Selahattin Başkan şimdi toparlamaya eski yeşil haline getirmeye çalışıyor şehri. Allah yardımcısı olsun,
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (2 yıl önce)
    Yeni Malatyaspor(Malatya Belediyespor) Adil gevreğin elinde günden güne erirken neden aksiyon almıyorsunuz. Takım Adil Gevreğin değil Belediyenin yani Malatya nın öz takımıdır. Bu takım düşerse herkes Adil Gevreği unutup şehri yönetenleri sebep gösterecektir. Çok geç olmadan çare bulun..
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    bence olmamış bir kez daha yıkılıp yapılmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Buraya yapilan masrafla malatyaya 2 tane fabrika yapilirdi en az ailleri dahil 4 bin kisi is as bulurdu yazik burda kayip eden halk oldu kazanan yandaslari oldu
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Bahadır Altaş (2 yıl önce)
    Yapılana ve söylediklerine kendileri de inanmıyorlar! Onun için haftada bir Kernek ile ilgili basın bülteni yayınlıyorlar. Hala anlamamakta inat ediyorlar. Kernek yeşil alanı ile değil Kernek Şelale ve Gölü ile öne çıkan ve tüm Malatyalıların gönlünde yer etmiş ruhu olan bir mekandı. Bir şehrin hafızasında önemli bir yeri olan mekanı yıktınız yok ettiniz. Ahmet Çakır’in yıkım ihanetinden sonra ne yaparsanız yapın ( O tarihte Battalgazi belediye başkanı sizdiniz bir kelime etme cesaretiniz bile olmadı) Yıktınız yok ettiniz…. Artık ne yaparsanız yapın Kernek ruhunu kaybetti Not; Bir kaç aya kalmaz bahara Kernek ticari alana dönüşür belirli alanlar yandaşlara kiralanır (YİMPAŞ da olduğu gibi) ve muradınıza erersiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Marul (2 yıl önce)
    Cuma günleri kurulan pazarda satılan yeşillikleri katınca hesap doğru çıkıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Adem (2 yıl önce)
    Bide Ahmet Çakır’ın düzenlemesinden önce Niyazi Mısri’nin Aspuzu şiiri vardı. O da tekrar yerine konsa daha anlamlı olurdu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malayalı (2 yıl önce)
    Antep, kayseri Konya Eskişehir gibi kurak şehirler bile yeşil parklar ile cazibe, prestij artırdı hele Eskişehir sırf bu parklar ile milyonca turist ağırlıyor Malatya ise sulak, yeşil bir şehirken doğal kaynaklı çokken vizyonuszlar yüzünden beton yığını oldu ne nefes alacak bir yer var ne de yeşil alan orduzuyıu kerneki bile adam akıllı düzenlems yapılmadı en kötü Elazığ bile bu konuda Malatyayı geçti, kernek parkını oradaki binaları kamulaştırp, müzeyi daha büyük yeşil park yapılsa şehrin cazibesi on kat artar, ama bunu düşünmek bile zor
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (2 yıl önce)
    Yeşillik alan var da biz mi göremiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Camiyle birlikte güzel bir görüntü oldu inşallah ilerleyen zamanda parktaki diğer binalar da yıkılır
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (2 yıl önce)
    Önceki halinden daha güzel olduğu bir gerçek ama yeterli mi değil. Zira proje bu haliyle çok küçük kalmış, Kernek'in türkülere konu olan namına yakışmıyor. Kernek'in etrafında ve üst taraflarındaki eski yapılar (oturanlar mağdur edilmeden) bu projeye dahil edilip yeşil alana dahil edilmeli ve bir de teleferik yapılmalıdır ayrıca o ucube restorant yerine Beş konaklardaki gibi tarihi, Malatya evi görünümünde otantik bir Malatya mutfağı ağırlıklı bir lokanta yapılmalıdır. Yine Kernek'in cami ve eski müze tarafına duvar şelale ( Tecdedeki şelale gibi) bir şelale yapılmalı, engelli ve yaşlılar için tatlı bir rampa da projeye dahil edilmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • cemal (2 yıl önce)
    orayı komple altında döşeseniz artık kernek bitti maalesef. o eski güzelliği huzuru kalmadı. her yeri talan ettiniz, şehrin tarihi hafızasını sildiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    O eski kernek parkının,daha doğrusu kernek aile göl gazinosunun ayrı bir havası ayrı bir dokusu vardı.etrafı kapalı dışarıdan farklı idi.kapıdan içeri girmek insana ayrı bir his,ayrı bir duygu katıyordu.yazın sıcak günlerinde o kocaman ağaçların altında,suyun serinliği ile insanlar ferahlar,çaylarını yudumlardı.orayı yerle bir eden dönemin belediye başkanı ahmet çakır tarih seni unutmayacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Suriyelilerin çimlere uzanıp çatır çatır çekirdek yiyecekleri yenilenmiş bir mekan ihtiyacı vardı. Hürriyet parkından sıkılmışlardı. Emeği geçenlerin eline sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)Mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    ?? Alemsin wallaha
    0
    0
    Yanıtla
  • Sendikacı (2 yıl önce)
    Bugünkü Memur-Sen toplantısında gördüm Taslanma yiğidim! Zaman bizden yanadır. Külümüzden yükselen; Duman bizden yanadır. Son durak, son ilahi; Ferman bizden yanadır. Dünya düşman olsada, Allah bizden yanadır. Ne yaparsanız yapın ne yazarsanız yazın ne söylerseniz söyleyin Zaman Ahmet ÇAKIR’dan yanadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaliforniyalı (2 yıl önce)
    90’lı yıllardaki Kernek Parkı’ndaki havuz daha büyüktü. Su havuzda seviye değiştirirken mini bir şelale görüntüsü oluşuyordu. Havuzda deniz bisikleti, sandal kiralayıp gezebiliyordun. Kuğular, ördekler ve kesinlikle daha fazla ağaç vardı. Bence havuz tekrar büyütülebilir ve daha fazla ağaçlandırma yapılabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayrettin (2 yıl önce)
    Kernek’in simgesi olan kaynağın suyu yeraltına gömülerek kaybedilirken, suya ilişkin özellikleri de yok edilip, büyük bölümü betondan oluşan bir düzenleme yapıldı. Allah aşkına siz neyin kafasını yaşıyorsunuz su kaybolur mu? Kuyuya biri taş atıyor hadi çıkar çıkara bilirsen yapmayın etmeyin bilip bilmeden yazmayın….
    0
    0
    Yanıtla