SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Ciddi Yatırımlar Alıyoruz"

0
Güncellendi - 2022-01-11 19:04:50
A- A+ PAYLAŞ

Vali Aydın Baruş, TRT GAP Diyarbakır Radyosunun ‘Yöremizden’ Programına canlı telefon bağlantısı ile katıldı. Programda 2021 yılı değerlendirilirken 2022 yılının beklentileri konuşuldu.

Program Sunucusu Arzu Duraner tarafından zor geçirilen 2021 yılının ilimiz açısından değerlendirilmesi 2022 yılından da beklentilerin sorulduğu canlı yayında;

Vali Aydın Baruş, “2022 yılının Malatya’mız için Türkiye'miz için hayırlı olaylara vesile olmasını temenni ediyorum, İnşallah güzel bir yıl olur.

2021 yılı Malatya açısından Tüm Türkiye'de olduğu gibi Pandemi ile mücadele ile geçti. 2021’in başlarında yoğundu bu mücadele, özellikle Nisan ve Eylül aylarında vaka sayısı yoğunluk kazandı. Bu pandemi süresi içerisinde yatırım çalışmalarımız hiçbir şekilde durmadı. 2021 yılı gerek kamu yatırımları gerek özel sektör yatırımları açısından hareketli geçti. 2021 yılında Malatya genelinde yaklaşık 640 proje çalışmaları yürütüldü. Kamu yatırımları açısından yaklaşık 1 milyar 650 milyon Türk Lirası civarında bir harcamamız oldu. Bu projelerin önemli bir kısmı tamamlandı, bir kısımda devam ediyor. Özellikle ulaştırma sektörü, eğitim sektörü açısından hareketli bir yıl geçirdik.  Malatya'nın yıllardır gündeminde olan Kuzey Çevre Yolu yapımı noktasında ciddi bir ilerleme kaydettik. Şu an gerçekleşme oranı yüzde 50'nin üzerine çıktı. 2023 yılı içerisinde de bu çalışmanın bitirilmesi ile birlikte Malatya yaklaşık 54 kilometrelik bir çevre yoluna sahip olacak.

Diğer taraftan eğitim sektöründe de okul yapımlarımıza da ağırlık verdik. Şu anda devam eden 76 okul inşaatımız var. Bu sayının 100'ün üzerine çıkmasını bekliyoruz. Özellikle 24 Ocak 2020 depreminden sonra okullardaki fiziki ortamının iyileştirilmesi ve eski binalarımızın yenilenmesi anlamında ciddi bir yatırım programına sahip olduk. Bunların tamamlanması ile birlikte Malatya’da İnşallah eğitim açısından herhangi bir sorun yaşanmayacak.

Diğer taraftan 2021 yılı ihracat bakımından da Malatya için sevindirici bir yıl oldu. 2020 yılında Pandeminin etkisiyle özellikle düşme gösteren ihracatımız, 2020 yılında yaklaşık 300 milyon Dolar civarındaydı, 2021 yılında 425 milyon doların üzerine çıktı bu da yüzde 40’ın üzerinde bir artışa tekabül ediyor. Özellikle bizim açımızdan sevindirici olan Malatya'nın ekonomisi açısından da çok önemli bir ihracat kalemi olan kuru kayısı ihracatının ciddi bir artış göstermesi.  2021 yılında kuru kayısı ihracatımız 350 milyon dolara kadar geldi. Bu sevindirici bir olay çünkü toplumun tüm kesimlerini ilgilendiriyor.

Genel olarak madencilik sektöründe ve su ürünleri ihracatında çok önemli ilerlemeler kat ettik. Malatya şu anda tatlı su ürünleri bakımından Türkiye’de 3.’lüğe yükseldi. Daha önce 21. sıradaydı. Alabalık yavrusu üretiminde Türkiye’de 1. sıradayız. Su ürünleri ihracatında emin adımlarla birinciliğe doğru ilerliyoruz. Madencilik sektörü de çok hareketli ilimizde. Özellikle demir yataklarının zengin olması nedeniyle çok ciddi yatırımlar alıyoruz.

Organize Sanayi Bölgemizde yeni fabrikalarımız kurulmaya devam ediyor. İki tane Organize Sanayi Bölgemiz var, buralarda istihdamı 30.000 üzerine çıkardık. Özellikle tekstil, konfeksiyon, madencilik, makine tesisat üretimi ve gıda sektörü olmak üzere ihracatımıza çok önemli katkılar yapan sektörler.

2021 yılında ilimiz müjdeli bir haber aldı. 2014 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde bulunan Arslantepe Ören Yeri 26 Temmuz 2021’de Unesco Dünya Kültür Mirası Kalıcı listesine alındı.  Bu da Malatya’nın önümüzdeki süreçte turizm bakımından hareketli olacağını gösteriyor. Arslantepe bizim açımızdan çok önemli bir yer, hem Malatya'nın tanıtımı hem de Türkiye'nin tanıtımı açısından kültür mirasımız açısından çok önemli bir yer. Şu ana kadar yapılan arkeolojik kazılara göre yaklaşık 7000 yıllık bir yerleşime sahip. Arslantepe’nin diğer bir özelliği de dünyada şu ana kadar izine rastlanan dünyanın ilk Sarayı kalıntısının mevcut olması. Bu kerpiç Saray milattan önce 3000’li yıllarda yapılmış, bu sarayın kalıntılarından elde edilen mühür baskılarından da yola çıkarak buranın ‘Dünyada İlk Devlet ve Bürokrasinin oluştuğu bir şehir yapılanmasının’ izlerine rastlıyoruz. Arslantepe'de dünyanın şu ana kadar bulunmuş ilk kılıçları var. Bu da milattan önce yaklaşık 3000 yıllarına tekabül ediyor. Bu da ciddi bir devlet yapılanması olduğunu gösteriyor. Bu anlamda Arslantepe, Malatya'nın dünyaya tanıtımı açısından çok önemli bir rol oynayacak. Dolayısıyla 2021 yılının Malatya açısından önemli bir yıl olduğunu belirtmek istiyorum. İnşallah 2022 yılında, 2021 yılında sağlanan gelişmelerin eklenmesiyle çok daha iyi bir durumda olacağımızı tahmin ediyorum." dedi.

Program Sunucusu Arzu Duraner tarafından Malatya’nın 2022 yılını nasıl karşıladığı ve 2022 yılına nasıl başladığı sorusu üzerine sözlerinde devam eden Vali Aydın Baruş; “Malatya, 2022 yılını güzel karşıladı, vatandaşlarımız gelecekten umutlu. Malatya'nın hem ekonomik anlamdaki hareketliliği hem Turizm anlamındaki hareketliliği 2022 yılında vatandaşlarımızda da tabii ki beklentiler oluşturuyor. Önümüzde salgın sürecinin hızlanması gibi olumsuz bir durum var. Ancak bunun ekonomimizi çok ciddi şekilde etkileyeceğini düşünmüyoruz. Herhangi bir olumsuzluk yaşamadan eğitimimize ve okullarımıza devam ediyoruz. Sağlık sektöründe de herhangi bir olumsuz durum yok. Malatya'nın sağlık sektöründeki yatırımları ve gelişimi son derece iyi düzeyde. Bu yıl yeni yapılan 300 yataklı bir devlet hastanemiz var, onunda hizmete alınmasıyla birlikte yatak başına 100 bin kişi başına düşen yatak sayısında zaten Malatya ön sıralardaydı. Böylece daha ön sıralara çıkacağını düşünüyorum.  Sağlık sektöründe çok önemli kurumlarımız var, bölgeye hizmet veren İnönü Üniversitesi Tıp Fakültemizde Turgut Özal Tıp Merkezi’miz, Karaciğer Nakil Enstitümüz ve diğer organ nakli konusunda çok önemli çalışmalar var. Çevre illerimizden bölge illerimizden çok sayıda vatandaşımız tedavi amacıyla Malatya’ya geliyor. Bu da Malatya ekonomisi açısından, Malatya'nın sosyal hareketliği açısından ciddi bir ivme oluşturuyor.

2022 yılında İnşallah umut ettiğimiz gibi güzel gelişmelere sahne olur Malatya. Malatya'da vatandaşlarımızla birlikte huzur ve güven içerisinde güzel bir yıl geçiririz diye temenni ediyorum.

Malatya’lılara bir mesajınız var mı sorusu üzerine; Vali Baruş, “Malatya’nın il dışında yaşayan çok insanı var ve ekonomi anlamında yatırımlar anlamında çok önemli iş insanları var. Yine gurbette yaşayan birçok Malatyalı var. Buradan diğer illerimizde yaşayan tüm Malatya'lı kardeşlerimize, Avrupa'da yaşayan tüm Malatya'lı kardeşlerimize ve dünyanın dört bir tarafında yaşayan Malatya’lı kardeşlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum, 2022 yılı onlar için hayırlı bir yıl olsun, güzel gelişmelere vesile olsun” diyerek sözlerini tamamladı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Mehmet (2 yıl önce)
    Cevreyolu yapilmiyor bildiğin duble yol yapiliyor... Cevreyolu dediğin 3 gidiş 3 geliş yapilir
    0
    0
    Yanıtla
  • aç vatandaş (2 yıl önce)
    -Suriyelileri Malatya'dan gönderin başka bir derdimiz yok Kiralar çok yüksek ev fiyatları çok yüksek Malatya Belediyesi zammından dolayı alkışlıyoruz. Deseğini unutmayacağız.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Hangi ciddi yatırımlar?
    0
    0
    Yanıtla