SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD, İran'a Karşı Yaptırımları Kaldırmayacak

0
Güncellendi - 2021-02-08 01:35:29
ABD, İran'a Karşı Yaptırımları Kaldırmayacak
A- A+ PAYLAŞ

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmadığı sürece ABD'nin İran'a karşı yaptırımları kaldırmayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, katıldığı bir televizyon programında ABD-İran ilişkilerine yönelik soruları yanıtladı. Biden kendisine İran hakkında yöneltilen, "Önce uranyumu zenginleştirmeyi bırakmaları mı gerekiyor" sorusunu başıyla onaylayarak, İran hükümetinin uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmadığı sürece ABD'nin, İran'a karşı yaptırımlarını kaldırmayacağını belirtti. ABD'nin İran ile müzakere masasına geri oturup oturmayacağı sorusunu ise Biden, "Hayır" diyerek cevapladı.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ise erken saatlerde yaptığı açıklamasında, ABD’nin İran’a uyguladığı tüm yaptırımları kaldırması halinde İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini uygulayacağını belirtmiş, “Öncelikle yaptırımlar kalkacak ve biz yaptırımların etkisini test edeceğiz. Ardından nükleer anlaşmadaki taahhütlerimizi yerine getiririz” demişti.

Biden, ABD ile Çin arasında "aşırı rekabet" bekliyor

Yönetiminin Çin'e karşı yaklaşımına da değinen Başkan Biden, Pekin ile "aşırı rekabet" görmeyi beklediğini, fakat ABD'nin bu durumu “açık bir çatışmaya" itmeyeceğini ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile uzun zamandan beri tanıştığına dikkat çeken Biden, "Bana söylendiğine göre Xi Jinping ile muhtemelen herhangi bir dünya liderinden daha fazla zaman geçirdim, çünkü ben Başkan Yardımcısıyken onunla toplamda 24, 25 saat özel toplantılar yaptım. Onunla birlikte 17 bin mil seyahat ettim. Onu oldukça iyi tanıyorum" ifadelerini kullandı.

“Trump'ın yaptığı gibi yapmayacağım”

Başkan Biden, "O çok zeki ve çok dayanıklı. Bunu bir eleştiri olarak kastetmiyorum. Sadece bir gerçek. Onun vücudunda, demokratik küçük bir D kemiği yok. Fakat soru şu ki, ona daima bir çatışmaya girmememiz gerektiğini söyledim. Fakat aşırı bir rekabet olacak. Ve bunu onun bildiği şekilde yapmayacağım. Bunun sebebi de onun da sinyal göndermesidir. Bunu ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın yaptığı gibi yapmayacağım. Uluslararası yolun kurallarına uyacağız" dedi.

Güney Çin Denizi’nde Çin-ABD gerilimi artıyor

ABD, Biden'ın 20 Ocak'ta görevi devralmasının ardından, "rutin operasyonlar" için Güney Çin Denizi bölgesine USS Roosevelt liderliğindeki bir uçak gemisi saldırı grubunu göndermişti. Bu hafta ise ABD Donanması muhbiri USS John S. McCain'in, "Navigasyon Özgürlüğü" adlı bir görev çerçevesinde Tayvan Boğazı'ndan geçmesinin ardından Biden'ın göreve başlamasından bu yana, çekişmeli suyolundan geçen ilk ABD savaş gemisi olmuştu.

Pekin ise olayı, Boğazlar arası durumu "manipüle etmeyi" amaçlayan "eski bir numara" olarak ifade etmiş ve ABD savaş gemisinin yolculuğu boyunca "izlendiğini ve takip edildiğini" vurgulamıştı.

HAMANEY'DEN YANIT

Bu arada, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Joe Biden’ın İran açıklamasına tepki göstererek, Tahran yönetiminin ancak yaptırımların kaldırılmasıyla taahhütlerine döneceğini belirtti. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD Başkanı Joe Biden’ın İran açıklamasına cevap verdi. ABD sonrası için dönemin başladığını belirten Hamaney, İran’ın nükleer anlaşmaya geri dönesine ilişkin, “Biz şartı belirledik ve bu şart geri alınmayacak” ifadesini kullandı.

Hamaney paylaşımında, “ABD, tüm yaptırımları kaldırmadan taahhütlerimize dönmeyeceğiz. Yaptırımlar kaldırılırsa biz de taahhütlerimizi uygularız” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, CBS kanalına verdiği röportajda Washington yönetiminin İran ile imzalanan nükleer anlaşmaya ilişkin, “Öncelikle İran’ın uranyum zenginleştirmesini durdurması lazım. Bu gerçekleşmeden yaptırımlar kaldırılmayacak” açıklamasını yapmıştı.

Washington, Tahran- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız