SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Abdülhâlık-ı Gücdevânî el-Malatî Sempozyumu

0
Güncellendi - 2021-12-31 17:41:24
Abdülhâlık-ı Gücdevânî el-Malatî Sempozyumu
A- A+ PAYLAŞ

Vali Aydın Baruş, İnönü Üniversitesinde düzenlenen “Islah ve Toplumsal Değişimin Yolu” temalı 1.Abdülhâlık-ı Gücdevânî el-Malatî Uluslararası Tasavvuf Sempozyumuna katıldı.

Sempozyum açılışında konuşan Vali Aydın Baruş; “Şu an ki toplum tüm ilerlemelere rağmen maddi üstünlük üzerine kuruludur. Mücadele, maddi iktidar mücadelesi olduğundan Uluslararası düzen; sonuçta kan, gözyaşı, savaş, müsamahasızlık üzerine kurulu. Uluslararası düzenin dayattığı, varlığını başkalarının yokluğu üzerine inşa etme anlayışı bugün dünyada barış ve mutluluğu engelliyor. Dünya üzerindeki mücadeleye baktığımızda, hak ve adaleti savunanlarla, bütün değerleri madde üzerine inşa eden acımasız bir anlayışla mücadele olduğunu görüyoruz. Ama asıl mücadele insanın kendi içindeki mücadeledir. İnsan Cenab-ı Hakkın yarattığı en şerefli mahluk olması münasebetiyle her türlü övgüye değer.  Maalesef aynı insan hayvandan daha aşağı tanımlamasına da sahip olabilmektedir.

İnsanın değeri kendisi dışındakilere verdiği tavırlarıyla ölçülür. Bizim medeniyetimizde devleti yaşatmak için insanı yaşatmak esastır. Dolayısıyla esas olan insandır. İnsanı fikrin temsilcileri; Yusuf Hemegani, Hoca Ahmet Yesevi, Abdülhâlık-ı Gücdevânî, Ahi Evran, Hacı Bektaşi Veli, Mevlana Celaleddini Rumi, Yunus Emre, Şeyh Hamidi Veli, Hacı Bayram Veli, Ali Semerkandi ve Niyazi Mısri ile devam eder.

Bugün insanlığı ve toplumu zehirleyen hastalıklara baktığımızda; hırsın, kibrin, bencilliğin, zulmün ön plana çıktığını görüyoruz. Aslında insanın özgürlük mücadelesi tanımı nefse ve bencilliğe karşı mücadeledir. İnsanlığın huzur ve esenliğe kavuşması için hepimizin içimizde verdiğimiz mücadelede iyiliğin ve adaletin kazanmasına müsaade etmesi gerekir. Hepimizin zihni ve kalbi aydınlanmaya ihtiyacı var.

Malatya’mız tarih boyunca pek çok tasavvufçunun yolunun kesiştiği yer olmuştur. İbni Arabi’nin, Sadrettin Konevi’nin, Mevlana Celaleddini Rumi’nin, Şeyh Hamidi Veli’nin, Niyazi Mısri’nin buralarda çok değerli bir miras bıraktığını görüyoruz. Abdülhâlık-ı Gücdevânî el-Malatî burada doğup Buhara’ya giden bu değerli ilim insanlarından birisidir. Abdülhâlık-ı Gücdevânî’nin 8 ilkesi; Anın farkında ol- Ayağına bak, önüne bak- Toplum içinde Allah ile yalnızlaş- Hareket halinde ol- Öğrenen ol- Özüne dön- Fıtratını koru- Not et, bir yere yaz. Bu ilkelerin insanlara örnek oluşturması, bugünkü dünyanın içerisinde bulunduğu mutsuzluk ve huzursuzluğun ilacı olacaktır. Medeniyetimize ve Anadolu irfanına bu hayat kriterlerini hediye eden tüm ilim ve irfan erbabına selam olsun” dedi.

Sempozyuma İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniv. İlahiyat Fak Tasavvuf ABD Bşk. Prof. Dr. Mustafa Altunkaya,  Özbekistan İslam Akademi Rektörü Prof. Dr. Muzaffar Kamılov, ABD Minnesota İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Waleed Meneese, Lübnan Tripoli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Raafet Mıkatı, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Kazakistan Nur Mübarek Üniversitesi Dr. Jolaman Bulan, Araştırmacı Yazar Dr. Kemal Ataman, Minnesota İslam Üniv. Akademik Birim Direktörü Prof. Dr. Rafeq H. Naji Qasem, Aden Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. AlKhadher N. Ahmed Laswer, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Yemen Teknoloji Üniversitesi Rektör Yrd.Dr. Moneer al-Ebadi ve Birlik Vakfı Başkanı Sadi Ergül’ katıldılar.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Hıdır (2 yıl önce)
    Üniversitede neler oluyor sizce? Genel sekreter talimatıyla Önce ihale edilmeden Yaşam merkezi, şimdide Onkoloji kantini,..…Rabbimin adaleti size yeter inşallah.Ama büyük Türk yargısıda peşinizi bırakmayacaktır. Allah gözünüzü doyursun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ercan (2 yıl önce)
    Bilimsel toplantılar hız kesmiyor maşallah. İnönü üniversitesinin sıralamadaki başarılı yeri şimdi daha iyi anlaşıldı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ercan (2 yıl önce)
    Bilimsel toplantılar hız kesmiyor maşallah. İnönü üniversitesinin sıralamadaki başarılı yeri şimdi daha iyi anlaşıldı.
    0
    0
    Yanıtla
  • baba (2 yıl önce)
    Gülermisin, ağlarmısın?
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Kan ve gözyaşı Dünyada en çok müslüman ülkelerde mevcuttur. Aslında bunun için bir sempozyum yapsanız. Kan, gözyaşı, haksızlık, hukusuzluk vb. acaba neden en çok müslüman olduğu söylenen ülkelerde oluyor? Müslüman ülkeler acaba islamı yanlış mı anlamışlar? O zaman islamı doğru anlamak için ne yapmalıyız? Bizim asıl sorgulamamız gereken bunlar. Oysa kendimiz çalıp kendimiz söylüyoruz. İşte bu nedenle bir adım ilerleyemiyoruz. Devamlı geri gidiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • faho (2 yıl önce)
    ya Allah aşkına bu ne yaaa..
    0
    0
    Yanıtla