SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ahilik Kültürü Yerli ve Milli Olmayı Gerektiriyor"

0
Güncellendi - 2018-09-18 03:35:09
A- A+ PAYLAŞ

Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da ilk tören 18 Eylül Salı günü saat 10.00’da Atatürk Anıtı önünde Mehteran Bölüğü Gösterileri ile başlayacak,  çelenk sunumu ve saygı duruşunda bulunulacak.

Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle ikinci tören; Atatürk Evi’nin yanındaki Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda saat 10.30’da başlayacak. Törende protokol konuşmalarının ardından Şed Kuşatma gösterimi gerçekleştirilecek.  Tören "İlin Ahisi Ödülü", "İlin Kalfası Ödülü" ile "İlin Çırağı Ödülü"nün verilmesi ile sona erecek.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı ile ilgili olarak bir mesaj yayınladı. Keskin,  “Ahilik halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma hayatında iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik bir düzendir.  Ahilik teşkilatı meslek ilkelerine sahip olması yanında, birinci derecede ahlaki esaslara dayanan bir kurumdur. Ahiliğin kökeni ne olursa olsun Ahi ahlakı, temelde Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in hadislerine dayanmaktadır. Bütün mesleklerin kaynağı yine peygamberlere dayanmaktadır. Peygamberler Ahilik sisteminde esnaf ve sanatkarımızın ilk ustalarıdır. Ahilik, ahlak, eğitim-bilim, organizasyon, kalite-standardı, üretici-tüketici ilişkisi, denetim gibi konularda toplumsal yapıyı düzenleyen sistemdir. Millet olarak Anadolu'da bin yıldan beri varlığımızı  sürdürmemizdeki i sır Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı gösterilmesi ve yaşatılmasıdır.  Günümüzde toplam kalite, müşteri beklentileri, tüketicinin korunması, standart üretim gibi kavramların önemi yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Ancak bu kavramları Ahilik, yüzyıllar öncesinde Anadolu'da yaşatmıştır.” ifadelerini kaydetti.

Keskin, ekonomik darbe girişimine de atıfta bulunarak, “Ahilik kültürü milli ve yerli olmayı gerektiriyor. Son yaşanan ekonomik darbe girişiminde de görüleceği gibi yerli ve milli üretimin önemi artmıştır. . Bu nedenle, bugün Türkiye'de ekonomik hayattan siyasi hayata kadar tüm yaşam alanında Ahilik Kültürünün hakim kılınması şart olmuştur. Türkiye'nin sağlam zeminler üzerinde büyüyebilmesi için anahtar sistem Ahilik Kültürüdür. Çünkü; Ahilik anlayışı, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunmasıyla mümkündür. Ahilik kültürünün özünde eline, diline ve beline sahip olma vardır. Ahilik ruhunun korunması halinde toplum daha sağlıklı gelişir. Ahilik sosyal ve kültürel hayatı da kontrol altına almıştır. Ahilik, kula kul olmadan çalışmayı, helal rızk kazanmayı, kimsenin hakkına tecavüz etmemeyi isteyen bir sistemdir. Türkiye, Batı kültürü ile değil, kendi medeniyetini ve kültürünü yaşatarak hedeflerine ulaşabilecektir. Ekonomik krizlerinde, ekonomik darbeye karşı koymanın da, sosyal barışında, milli ekonominin de reçetesi Ahilik Kültürüdür.”  diye konuştu.

Keskin, Ahilik Haftası kutlamalarına tüm esnaf ve sanatkarın katılarak kendi kültürlerine sahip çıkmaya davet etti.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız