SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Akçadağ Kömbesi'ne Coğrafi İşaret

0
Güncellendi - 2021-01-17 19:21:46
'Akçadağ Kömbesi'ne Coğrafi İşaret
A- A+ PAYLAŞ

Akçadağ ilçesinde yöresel lezzetler arasında yer alan ‘Akçadağ Kömbesi’ için Türk Paten ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucu olumlu sonuçlandı. Resmi gazetede yayımlanan karar ile Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adı Bülteninde yer alan Akçadağ Kömbesinin yakın zamanda tescilleneceği öğrenildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, belediye olarak ‘Akçadağ Kömbesi’ için Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret alma adına 2,5 yıl önce başvuruda bulunduklarını ifade etti. Yapılan değerlendirme neticesinde sonuçların, Türk Patent ve Marka Kurumunun 15 Ocak 2021 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün bülteninde de yayınlanarak askıya çıkarıldığını kaydeden Kazgan, “3 aylık bir askı sürecinden sonra herhangi bir itiraz olmadığı takdirde Akçadağ Kömbemiz tescil belgesi alacaktır. Belediyemize ve İlçemize hayırlı olsun” dedi.

27 Nisan 2018 tarifinde Türk Patent Kurumuna yapılan başvuruda Akçadağ Kömbesinin yapılışının kepekli esmer undan elde edilen hamurun yufka şeklinde açılıp iki parçaya ayrıldıktan sonra arasına harç konulup odun ateşinde pişirilmesi suretiyle olduğu belirtilerek içerisine ise kavurma veya kavrulmuş kıyma konulduğu belirtildi. Pişirmede, sac veya teşt olarak adlandırılan ve yaklaşık 1 metre çapındaki bakır leğende pişirilen kömbenin üretiminin ustalık becerisi gerektirdiği ve geçmişinin ise eskiye dayandığı ifade edildi. Akçadağ’da Hıdırellez kutlamalarında kömbenin üretilerek komşular arasında dağıtılması geleneğinin de bulunduğu belirtilen başvuru belgesinde bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunduğu dile getirildi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Eroll (3 yıl önce)
    Böyle akçadağ kömesimi olurmuş iki saç arasında kor haline getirilmiş odun veya tezek ile sacın altına ve üstüne bu kordan konulup yavaş yavaş pişirilerek yapılır. Bu görüntü kömbenin bu şekilde bir yapısı olduğuna dairdir tam manasıyla bu yapı değildir. Bu şekliyle tescillenmemelidir. Gerçek yapısı korunmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tugba karaca (3 yıl önce)
    An ali kızlı koftede yapmışlar aliseydi bey hedige yorum yapacağınıza buyurun ona yapın fotoğraf harika emeği nize sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Tugba karaca (3 yıl önce)
    Çok harika tebrikler
    0
    0
    Yanıtla
  • Akçadağlı Aliseydi (3 yıl önce)
    Kimse kusura bakmasın ama şu fotoğraftaki pespayeliğe bakar mısınız? Akçadağ/Hekimhan kömbesi sacda olur. Sacın üstüne de tezekten ateş konur. Tezeğin ateşi hafif olduğu icin ağır ağır pişmesi sağlanır. Kömbenin ortası da misafire ikram edilir. Kömbe tepside olmaz. Kömbenin yanına iş olsun diye hedik konmaz. Coğrafi işaret için bir konsept çekim yapılabilirdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sırf yorum yapmak için yorum yapmayın begenmiyorsaniz buyurun meydan yapın kombeyi yaptırın haberi kimse tutmuyor sizi bence harika yapmışlar emeği geçenlerin eline sağlık kimsenin emeği ni yok saymayin yok hedik yok şu bu tezek evet herkes biliyor koz ateşini o eskidendi eskiden fırın yoktu şimdi mahalle firinlarida ayni ayarda yani
    0
    0
    Yanıtla
  • Özer (3 yıl önce)
    Malatya değerlerinin Tescillenmesi konusunda çok güzel bir çalışma. Sn. Başkanımıza ve emeği geçenlere teşekkürler. Ayrıca yürütülen bilimsel çalışmayla ilçedeki çevre kirliğinin etkisi araştırarak ‘Karbon ayak izi’ çıkarılması ile Doğa ve temiz su kaynaklarımızın muhafazası için yapılan çalışmaların sadece Türkiye ye değil tüm Dünya ya örnek olmasını diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Tebrikler, Akcadağımızın hakkı verilmiş,buna gerçekten ziyadesiyle layıktır.
    0
    0
    Yanıtla