SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Arapgir Mor Reyhanı Çay Oldu

0
Güncellendi - 2017-01-23 05:46:55
Arapgir Mor Reyhanı Çay Oldu
A- A+ PAYLAŞ

  • Sadece Arapgir'de yetişen 'Arapgir Mor Reyhanı'ndan üretilen 'çok değerli' çayla ilgili çalışmalarını Türk Patent Enstitüsüne (TPE) gönderdiklerini aktaran Prof.Dr. Hayaloğlu, TPE'nin kabul etmesi halinde Arapgir mor reyhanını tescillemiş olacaklarını söyledi

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu, sadece Arapgir'de yetişen ve 200'e yakın aroması bulunan Arapgir mor reyhanından çay üretti.

Hayaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arapgir ilçesi Kozluk Mahallesi'nde yoğun olarak yetişen mor reyhanın geçmişten bu yana baharat olarak kullanıldığını söyledi.

Ailesi de mor reyhanı yetiştiricisi olan Hayaloğlu, reyhanı katma değeri yüksek ürünlere dönüştürebilmek için farklı çalışmalar yaptığını kaydetti.

Arapgir Belediyesinin de destek verdiği, 2014 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında Arapgir mor reyhanına coğrafi işaret almak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) proje sunduklarını aktaran Hayaloğlu, TAGEM tarafından kabul edilen 3 yıllık projeye 232 bin lira destek verildiğini söyledi.

Ayrıca yöreye özgü mor reyhandan çay yaptıklarını dile getiren Hayaloğlu, reyhanı katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek amacıyla başlattıkları çalışmayla şifa veren reyhanı çaya dönüştürdüklerini ifade etti.

Hayaloğlu, "Amacımız reyhanı sadece baharat olarak kullanmak değil, katma değeri yüksek ürünlere çevirmek. Bu amaçla reyhan çayı yaptık. Ön çalışmamızı, prototip çalışmalarımızı yaptık. 2017 yazında esas üretime başlayacağız. Laboratuvarda aldığımız cihazlarla reyhan çayının üretimini gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

- Antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri bulunuyor

Hayaloğlu, Arapgir mor reyhanından elde edilen çayın, diğer bitkisel çaylardan birçok yönüyle farklı olduğunu aktararak, "Reyhan çayı çok hafif bir çay. Diğer bitkisel çaylara göre çok hafif. Çayın piyasada bitkisel çaylar grubunda olmadığını gördük. Reyhan çayının iştah açıcı, öksürük giderici özelliği var. Anne sütü artırıcı etkisi var. Bağırsakları düzenleyici ve bunun yanında antioksidan ve antimikrobiyal özelliği var. Ayrıca reyhanın saç köklerini güçlendirici özelliği de bulunuyor. Bütün bunlar bize reyhan çayının çok değerli olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Geçmiş dönemlerde reyhanın ayrıca bebeklerde gaz giderici olarak kullanıldığına değinen Hayaloğlu, "Mor renkli olması ayrı bir özellik veriyor, çünkü bu reyhan türü Arapgir toprağının dışında başka bir yerde üretildiğinde mesela Malatya'da üretildiğinde mor renk yerini yeşile çeviriyor. Yeşille karışık bir mor renk alıyor." dedi.

Bitkinin çok aromatik olduğuna vurgu yapan Hayaloğlu, "Reyhan aslında aromasıyla ön plana çıkıyor. Başlatmış olduğumuz çalışmada reyhanın 200'e yakın aroması olduğunu gördük. Burada birkaç madde ön plana çıkıyor, linalool, 1,8-cineole, methyl eugenol, methyl cinnamate gibi aromatik madde bakımından çok zengin." ifadelerini kullandı.

Reyhan çayıyla ilgili çalışmalarını Türk Patent Enstitüsüne (TPE) gönderdiklerini aktaran Hayaloğlu, TPE'nin kabul etmesi halinde Arapgir mor reyhanını tescillemiş olacaklarını sözlerine ekledi.

Orhan YOLDAŞ, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Malatya sevdalisi (7 yıl önce)
    Reyhan çayı diyerek küçümsemeyin. Fotoğrafları dikkatlice incelerseniz çayı demlemek için, birisi Prof olmak üzere en az üç kişiye ihtiyaç olduğunu görürsünüz. Çünkü bu Arapgir mor reyhan çayı.
    0
    0
    Yanıtla
  • muhendis (7 yıl önce)
    Arkadaslar sayin hocamiz gida muhendisi calisma alanlarida dogal olarak bu tarz seyler ne bekliyorsunuz adam ucak mi yapsin lutfen bilimin her alanina saygi...
    0
    0
    Yanıtla
  • :D :D cevap sğlam olmuş .
    0
    0
    Yanıtla
  • yani reyhan çayını keşfetmek için illa gıda profesörü olmak mı lazım. analarımız, ninelerimiz küçük çocukların gazını almak için rehyanın çayını yıllardır içirirlerdi. Allah aşkına dünyada gıda alanında bilimin yol aldığı trende bakın bir de bizde ki "en cüzel çay rehyan çay" seviyesine...
    0
    0
    Yanıtla
  • muhendis (7 yıl önce)murat isimli kullanıcı yorumuna
    hoca'nın CV sine bir göz atarsanız dünyanın saygın dergilerinde (impact faktörü yüksek) çok sayıda yayını olduğunu göreceksiniz. Buna biraz yöresel bitkilerin tanıtımı olarak bakabilirsiniz..
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (7 yıl önce)
    El insaf bu kadar haksız eleştiriye ne gerek var. İliminizn bir değerinin ticari ürüne dönüşmesi niye bu kadar rahatsız edici anlamak mümkün değil. Tebrik ediyorum ve olmayan bir ürün olan REYHAN ÇAYI nı Türkiye'de ilk üretecek olan il ve Arapgir ilçesi olarak gurur duyuyoruz. Durmak yok. Yola devam.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (7 yıl önce)
    bravo!!! bu büyük buluşla artık nobeli malatyaya kazandırırız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (7 yıl önce)
    Allah rızası için artık şu lise düzeyi bitirme projesi işlerini bırakın, ciddi bilimsel işlerle uğraşın. Yok reyhan çayıymış, yok kayısı çekirdeğiymiş, yok kansere ilaç olacak molekül bulmuşlar. Bilimle uzaktan yakından azıcık alakası olan herkes bunların lise düzeyi işler olduğunu, ayakları yere basan çalışmalar olmadığını bilir. Bu tür sıradan işlerin haber yapılması üniversitenin ağırlığını ve saygınlığını azaltmaktan başka işe yaramaz. Sayın Editör siz güvenilir ciddi bir haber sitesisiniz, sizde okuduğumuz her habere güvenle bakmaktayız. Lütfen üniversitedeki akademisyenlerin herhangibir bilimsel ağırlık taşımayan hatta üniversitemizi bilim insanlarının gözünde komik duruma düşüren bu haberleri yayınlamayın. Reyhan çayına patent alsalar ne olur almasalar ne olur Allah aşkına. Biraz ciddiyet istirham ediyorum akademisyen arkadaşlarımızdan, lütfen artık kendinizi de üniversitemizi de komik durumlara düşüren işleri büyük bilimsel çalışmalarmış gibi haberleştirmekten vazgeçin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Deniz (7 yıl önce)
    TEBRİKLER Reyhan çayı sıcak ve soğutulmuş olarak Orta Asya ülkelerinde çok popüler. Hem antioksidan hem ferahlatıcı. Özellikle sıcak mevsimde ve çok terleyen insanlar için harika. Öneri: Reyhan, kara böğürtlen ve frenk üzümünü şişelenmiş içecek olarak piyasa sürülmesi konusunda çalışma ve öncülük yapılmasını öneriyorum. Her 3 ürün soğuk olarak hem sağlıklı, hem ferahlatıcı, harika içecekler.
    0
    0
    Yanıtla