SON DAKİKA
SON DEPREMLER

SİT Alanı İlan Edildi, Maden Sahası Yasaklandı

0
Güncellendi - 2019-01-08 04:17:37
SİT Alanı İlan Edildi, Maden Sahası Yasaklandı
A- A+ PAYLAŞ

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Doğanşehir İlçesi Dedeyazı Mahallesi’ndeki 103 ada 15 No’lu taşınmazın bir kısmında tespit edilen Dedeyazı Tarihi Yerleşim Alanı II’nin taşınmaz kültür varlıklarının önemli örneklerinden olduğu gerekçesiyle I. Derece Arkeolojik SİT alanı ilan edilmesini kararlaştırarak, söz konusu bu sahada herhangi bir maden sahası açılmasını yasakladı.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karar şöyle:

“Dedeyazı Mahallesi, ham toprak vasıflı, mülkiyeti maliye hazinesi ait 103 ada, 15 parsel No’lu taşınmazın bir kısmında tespit edilen 2863 sayılı Kanunun 6. maddesinde sayılan taşınmaz kültür varlığı örneklerinden olan I. derece arkeolojik sit potansiyeline haiz Dedeyazı Tarihi Yerleşim Alanı II'nin tesciline yönelik belgelerin hazırlanmasını içeren Kurulumuzun 28.09.2018 tarih ve 4609 sayılı kararı doğrultusunda hazırlanan belgelerin değerlendirilmesi talebini içeren Koruma Bölge Kurulu uzmanının 19.11.2018 tarihli ve 541559 sayılı dosya inceleme raporu ve faaliyetleri etkilenen kurum ve kuruluşların görüşleri okundu, dosyasındaki bilgi ve belgeler incelendi, yapılan görüşme sonucunda:

Malatya İli, Doğanşehir İlçesi, Dedeyazı Mahallesi, ham toprak vasıflı, mülkiyeti maliye hazinesi ait 103 ada, 15 parsel No’lu taşınmazın bir kısmında tespit edilen Dedeyazı Tarihi Yerleşim Alanı II'nin 2863 sayılı kanununun 6. maddesinde sayılan taşınmaz kültür varlığı örneklerinden olması nedeniyle I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, karar eki 1/2000 ölçekli koordinatlı kadastral haritada gösterildiği şekliyle I. derece arkeolojik sit sınırının belirlenmesine, sit fişinin onaylanmasına;

Dedeyazı Tarihi Yerleşim Alanı II I. derece arkeolojik sit geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı I. derece arkeolojik sit koruma ve kullanma koşulları hükümlerinin belirlenmesine;

ER:2523257 sayılı IV. Grup işletme ruhsat sahası ve 3 adet ihalelik maden sahası ile çakışmalı olan Dedeyazı Tarihi Yerleşim Alanı II I. derece arkeolojik sit alanında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı gereği maden sahası açılmamasına karar verildi.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • doğanşehirli kemal (5 yıl önce)
    iyi yapmışsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Bu habere kimse yorum yapmaz, bari ben birşeyler yazayım dedim.
    0
    0
    Yanıtla