SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Avukatların İradesi İpotek Altına Alındı'

0
Güncellendi - 2020-10-07 10:24:06
'Avukatların İradesi İpotek Altına Alındı'
A- A+ PAYLAŞ

Aralarında Malatya Barosu’nun da bulunduğu 77 Baro Yönetimi, Avukatlık Kanunu’nun amir hükmü gereğince Ekim ayının ilk haftasında yapılması gereken baro seçimlerinin,1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmesi ve İl Hıfzısıhha Kurulları’nın bu yönde karar almasını emreden İçişleri Bakanlığı Genelgesi’nin ‘hukuk tanımazlık’ olduğunu vurgulayan bir bildiri yayınladı. Bildiride, Baro Genel Kurulları’nın ertelenmesinin, avukatların iradesinin ipotek altına alınması anlamına geldiği ve genelge ile kanuni düzenlemenin değiştirilmesinin, açıkça hukuka aykırılık oluşturduğu iddia edildi.

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda Hıfzıssıhha kurullarının genel kurul erteleme yetkisi bulunmadığı, bu nedenle yasayla getirilen bir hukuki düzenlemenin genelge ve kurul kararı gibi işlemlerle kaldırılmasının hukuki olmadığının belirtildiği bildiride, ertelemenin Covid -19 salgının nedeniyle alındığı iddiasının da gerçekçi olmadığı kaydedildi.

Malatya Barosu, 10 Ekim'de Seçimli Genel Kurul yapacaktı 

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 82. Maddesi, Baro Genel Kurulları’nın son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla iki yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde seçimli genel kurul yapmasını öngörüyor.

Malatya Barosu da bu kapsamda, çoğunluk sağlanması halinde 10 Ekim, çoğunluk sağlanamaması halinde ise 17 Ekim 2020 tarihnde başkan, yönetim, denetim ve disiplin kurulunun yeni üyelerinin seçileceği seçimli genel kurul yapacağını açıklamıştı.

Malatya Barosu seçimlerine bir hafta kala, 2 Ekim 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlayarak, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında, meslek odaları ve STK genel kurullarının 1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmesi için İl Hıfzısıhha Kurulluarı'nın karar almalarını istemişti.

Malatya Valisi başkanlığındaki İl Hıfzısıhha Kurulu da geçtiğimiz günlerde, anılan genelgenin emrettiği bir karar alarak Malatya'daki meslek odaları ve STK genel kurullarını 1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelendiğini açıklamıştı.

YSK ise, bir başvuru üzerine belirtilen dönemde sadece siyasi parti kongrelerinin yapılacağı yolunda karar almıştı.

İstanbul Barosu öncülüğünde 77 Baro bildiri yayınladı : Covid-19 toplantı mı seçiyor?”

Malatya Barosu Başkanlığı, 76 baronun ortaklaşa yayınladığı bildiri ile Covid-19 salgını nedeniyle alındığı belirtilen erteleme kararının ‘hukuksuz’ olduğunu, hukuksuzluğa karşı yasal yollarla mücadele edileceğini belirterek, “Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının açıklandığı tarih olan 10 Mart’tan bu yana aradan geçen sürede, baroları parçalama kanunlarından düğünlere, siyasi partilerin kongrelerinden mitinglere ve açılışlara kadar hiçbir “etkinliğin” ertelenmediği ülkemizde baro seçimlerinin ertelenmesi, oy vermek ve baronun organlarını belirlemek yetkisine sahip bütün avukatların iradelerine ipotek koyulması anlamına gelmektedir” ifadelerine imza koydu.

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 82. Maddesi’nin Baro Genel Kurulları’nın son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla iki yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde toplanacağını düzenlediği hatırlatılan Barolar Bildirisi’nde, “Yasal hüküm, önce tavsiye genelgesi ile, akabinde İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla ve son olarak da YSK kararı ile çiğnenmiştir” denildi.

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda Hıfzıssıhha kurullarının genel kurul erteleme yetkisinin bulunmadığı belirtilen açıklamada, baro genel kurullarını erteleyen İl Hıfzısıhha Kurulu kararlarının hukuksuz olduğu vurgulandı ve “Hukuka aykırı olarak alınan hıfzıssıhha kurulu kararlarını dayanak alarak baro genel kurullarını iptal eden ancak aynı kararında siyasi partilerin kongrelerini yapmalarında sakınca bulunmadığını beyan ederek virüsün toplantı seçtiğini ortaya koyan YSK kararı hakkında ise hukuki bir değerlendirme yapmak maalesef mümkün değildir” ifadeleri kullanıldı.

Baro Seçimleri neden ertelendi?

Baro seçimlerinin ertelenmesine yönelik İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgenin arka planında, bir süre önce yapılan yeni düzenleme ile hayata geçirilen “Çoklu Baro” uygulaması ile yeni baroların genel kurullarını yaparak Türkiye Barolar Birliği seçiminde söz sahibi olmasının amaçlandığı ileri sürülüyor.

Yapılan erteleme ile,  “çoklu baro” düzenlemesiyle kurulan baroların TBB’ye delege göndermesinin önü açılıyor.

Baro Başkanlığı için 2 aday yarışacak

Bu arada, Malatya Barosu Başkanlığı için, Avukat Onur Demez ve Avukat Soner Demirci'nin yarışacağı öğrenildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • kemal (3 yıl önce)
    Soner demirci bu sorunların üstesinden gelecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aziz (3 yıl önce)
    Yorumları okuyunca Aziz Nesine sen ne değerli imişsin demek istedim
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ (3 yıl önce)
    Hadi ya şimdi mi hukuk tanımaz olduklarını anladınız.Adam AYM başkanına neler söyledi gıkınız çıkmadı.yüzlerce avkar içerde gıkınız çıkmıyor.Hepiniz çıkar peşindesiniz.Hukuk hiçbirinizin umurunda değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Ülke ipotek altında şu anda
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Son aylarda salgının yayılması ve vaka ile hasta sayısının artmasının nedeni avukatlardır.Günlerce şehirlerin meydanlarında on binlerce avukat,yeni baro yasasını protesto etmek için eylem yaptı ve ne maske,nede mesafe kurallarına uymadı.Şİmdi de yapılacak olan baro seçimlerinin 2 ay sonraya alınmasına itiraz ediyorlar.Lütfen biraz sorumlu davranın.Koca koca avuklarsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Banazili (3 yıl önce)
    Onur bey adamdır
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (3 yıl önce)
    Avukat Nazif Ercan da var yani 3 aday...
    0
    0
    Yanıtla