SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bağış Oğul Muaviye'den, Aracılık ve Kolileme MTÜ'den

0
Güncellendi - 2020-12-16 04:04:44
Bağış Oğul Muaviye'den, Aracılık ve Kolileme MTÜ'den
A- A+ PAYLAŞ

2 BİN KİTAP CUMHURBAŞKANLIĞI MİLLET KÜTÜPHANESİNE.. AKP Malatya eski milletvekili Mehmet Şahin'in, 3 Kasım'da koronadan vefat eden kayınpederi emekli imam Abdulkadir Uçkaç'ın 2 bin dolayındaki kitabı, oğlu tarafından bağışlanırken, bu kitaplar Malatya Turgut Özal Üniversitesi aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine gönderildi.

Merhum emekli imam  Abdulkadir Uçkaç’ın oğlu Muaviye Uçkaç tarafından gerçekleştirilen kitap yardımına Malatya Turgut Özal Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Merhum Emekli Cami imamı Abdulkadir Uçkaç’ın özel kütüphanesinde bulunan,  içersinde el yazması kitapların da olduğu 2000’den fazla kıymetli eserin yer aldığı  koliler Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde yer almak üzere Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde kolilenerek ve yola çıktı.

Kitap seferberliğinin önemine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Merhum Emekli Cami imamı Abdulkadir Uçkaç’a bu vesile ile bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün böyle anlamlı bir yardıma katkı sağlamamıza imkan veren değerli hayırsever Muaviye Uçkaç’a ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Kitap seferberliğine Rektör Prof. Dr. Karabulut, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aladağ, Prof. Dr. Süleyman Serdar Karaca, Genel Sekreter Özlem Altuntaş ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Kutlusoy katıldılar.

Abdulkadir Uçkaç kimdir?

“Molla Abdulkadir Uçkaç”, 7-8 yaşlarında babası Yusuf Uçkaç tarafından dinî ilim tahsil etmesi amacıyla Medrese eğitimine yönlendirildi. Siirt, Mardin ve Diyarbakır illerindeki Medreselerde, çeşitli ekollere mensup hocalardan, İslamî ilimler ve Arapça dil eğitimi aldı.

Medresede verilen eğitimleri tamamlayıp icazet alarak, kendisi de İslami ilimler alanında eğitimci kimliğine kavuştu.

Daha sonra Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün dedesi Şeyh Muhammed Emin Er Hoca’nın yanında tasavvuf eğitimi gördü ve bu alanda da icazet aldı.

Çok sayıda öğrenci yetiştiren Abdulkadir Uçkaç, Hocası Muhammed Emin Er’in tavsiyesiyle, Lutfu’l Âllam Fi Akâdi’l İslâm (Ehl-i Sünnet Akaidi) adlı kitabını yazdı.

Abdulkadir Uçkaç’ın el yazısıyla Arapça yazdığı yaklaşık 350 sayfalık bu kitabı, yeğeni Mehmet Kılıçarslan ve damadı AKP Malatya eski Milletvekili Mehmet Şahin Türkçeye çevirdi; kitap, 2007’de Malatya’da yayımlandı.

Daha sonra günümüz İslam dünyasının ihtiyaçları ve toplumsal ilişkileri bağlamında bir fıkıh kitabı yazan Abdulkadir Uçkaç, bu amaçla El Eltaful İlahiye Fi Mesailül Fıkhiye adlı fıkhi eserini yazdı.

İlk kitabı gibi, bu kitabını da Arapça ve el yazısı ile yazan Abdulkadir Uçkaç, kitabında çok çeşitli meselelere dair 6300’ü aşkın fetvaya yer verdi.

Yaklaşık bin sayfadan oluşan bu kitap henüz Türkçeye çevrilmedi.

Bülten- malatyahaber.com- Mehmet Kılıçarslan

ARŞİV FOTO: Merhum Abdulkadir Uçkaç ve oğlu Muaviye Uçkaç

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • haci bilen (3 yıl önce)
    MUAVİYE. İsim kıtlığı varmış gibi babası bula bula bu ismi mi bulmuş?. Bu yaşıma kadar Ülkemizde bir Türk vatandaşının bu ismi kullandığına ilk kez şahit oldum. Peygamber torununu katleden birinin adı. Yazıklar olsun. Gelelim kitap meselesine. Bazı insanlar için önemli olan mevkidir, gelecek beklentileridir göze girme çabasıdır. Ne diyelim bu şeirde herkes kimin kim olduğunu, kimin neyin peşinde olduğunu biliyor zaten. Gülü tarife ne hacet?
    0
    0
    Yanıtla
  • Beyefendi Muaviye değil peygamber torununu katleden. Muaviyenin oğlu yeziddir. Bilip bilmeden lütfen dini konularda yorum yapmayın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Börtua beyefendi Mağuya nın kim olduğunu herkes biliyor. Tarihte yazıyor. Burada tekrar tekrar anlatmaya gerek yok. Ancak hem müslüman olmadan önce hem de müslüman olduktan sonra iktidar uğruna yaptıklarını kimsenin onaylaması mümkün olmayan bir zat. Ancak burada konu kendisini din alimi olarak tanımlayan birisinin çocuğuna bu ismi vermesi çok maindar. Yani bu seçimi ile Mağuyanın yanında olduğunu göstermiş oluyor. Peygamberimizin ailesi ve sevdiklerine yaptıkları herkeseçe biliniyor ve ortayken bile.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin yaprak (3 yıl önce)
    Malatyanın kazanımlarını alıp ankaraya kolilemek hemde yeni kurulan kütüphanesi ne durumda olduğu belli üniversite eliyle YAĞCILIK; yazık valla çok yazık o eserlerin basit siyasi çıkar beklentilerine alet edilmesi ne acı
    0
    0
    Yanıtla
  • aga (3 yıl önce)
    ne garip bir üniversite hep bir yerlere gösterme çabası bilimden irfandan uzak
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (3 yıl önce)
    Değerli üstadımız Abdulkadir UÇKAÇ HOCA mıza Yüce ALLAH rahmetiyle muamele eylesin rızasını ve cennetin sonsuz nimetlerini lutfeylesin. Bildiğimiz kadarıyla kitaplarının Ankara da millet kütüphanesine bağışlanmasındaki amaç daha çok insanın erişim sağlaması ve istifadenin daha geniş kapsamlı olmasıdır. Başka bir niyet aranmamalıdır. Bu açıdan Kişilerle ilişkilendirmek ve ' neden Ankara ya gönderildi' gibi eleştirilere katılmak mümkün değildir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Rıza Aktaş (3 yıl önce)
    Peygamberimizin torununu katleden yezit in babasının ismini vererek ne kadar ehlibeyte değer verdiği belli oluyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İslam ve Müslümanlık , peygamber efendimiz Hz Muhammed sav ve nazlı ehlibeytine saygı, sevgi ve sahiplenme duygusu ile olur. Dediğin gibi İslam'ı katlederek olmaz. İmam Hüseyin efendimizi sadece katletmediler, gerçek İslami toprağa gömdüler Yezid ve taraftarları. Onların soyuna lanet, Peygamber efendimiz ve nazlı ehlibeytine selam ve selatlar olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    O değil de bir üniversite ayağına gelen nimeti nasıl tepiyor? Böyle bir kütüphane nasıl elden kaçırılır? Acaba cumhurbaşkanına yaranmaya çalışanlar olmasın? Kitaplar T. Özal Üniversitesine niye gitmiş? Kolilemek için mi? Hocanın oğlu bir kargo şirketi tutamamış mı da gidip rektör tutmuş? Yoksa o da mı milletvekilliğine aday olacak?
    0
    0
    Yanıtla
  • Eyup (3 yıl önce)
    Mekanı cennet olsun inşallah.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • AYTALAM (3 yıl önce)
    yeni kurulan bir üniversite olan Malatya Turgut Özal Üniversitesinin kitaba ve kütüphaneye çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum tabi Malatya halkının bu kütüphanelere ihtiyacı olacağı kanısındayım. Rektör sayın Aysun Bay Karabulutun bu durumu göz önüne alması gerekiyordu bence.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut (3 yıl önce)
    Yazık değil mi Malatya da kalsaydı az değil 2 bin tane kitap. Burada kiler insan değilmi. Ama galiba herkesin Bi hesabı var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatma (3 yıl önce)
    Üniversite sosyal medyalarında sanki kitapları kendileri bağışlamış gibi açıklamalar yapmış. Ayıptır yakışıyor mu bir bilim yuvasına. Yeni kurulmuş olan bir üniversitenin kitaba ve kütüphaneye ihtiyacı varken koli koli Ankara'ya göndermişler. Olmadı ankara'da bir de üniversite şubesi için.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Oğlunun adını Muaviye koymuş. Hz Ali nin halifeliğini tanımayarak peygamberimizin damadı ile savaşa girişen Sıffin savaşında Kuran sayfalarını mızrak uçlarına taktırarak ve hile ile halifeliği Hz Ali den alan zat. Kendini islam alimi olarak tanımlayan birinin oğluna böyle eli kanlı bir zalimin ismini vermesi çok ilginç.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin karademir (3 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen Mustafa kardeş katılıyorum sana
    0
    0
    Yanıtla
  • Hz Muaviye ra eli kanlı zalim değildir eli kanlı zalim yeziddir
    0
    0
    Yanıtla
  • yezidin babasi da muaviyedir.nasil bu ismi vermis aklim almiyor.muaviyeninde yezidden kalacak yani yoktur.ebu sufyanin soyundan ne beklersiniz.biri de hz.muaviye demis.yazoklar olsun sana.nasil hz.dersin o zalimin sulalesine.hem hz.Ali hem hz.Muhammed ile bizzat savasmistir bunun soyu.Hz.Huseyini Hz.Hasan i sehit edenler hep muaviye ve soyudur.sakin bana sahabe demeyin.hz.muaviye demeyin su yezid soyuna
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (3 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    Umarım muaviye'nin oğlunun adını da torunlarına vermemiştir
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatıma Çiçek (3 yıl önce)Ülkü KOÇAK isimli kullanıcı yorumuna
    Hayır tabiki ben merhumun torunuyum bu kadar kitabı okumuş bir insanın arkasından nasıl böyle eleştiriler yapabiliyorsunuz. Önce sizde Onun gibi Arapça öğrenip o kitapları okuyun ondan sonra Dedemin oğluna O ismi neden verdiğini belki anlarsınız. İki üç yanlı kaynak okuyup burda eleştiri yapmak sizin ne kadar cahil olduğunuzu belli eder ancak . Merhuma saygı duymanız lazım ki o normal bir kişi değildi alimdi kendisi
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Fatıma hanım, muaviyenin alimliği sizin olsun. Ebu Zer in cahilliği benim olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bek (3 yıl önce)
    Bende kargo şirketi sandım.yaziyi okudumda anladım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Necmeddin (3 yıl önce)
    Abdulkadir Hoca’nın çok zengin ve çok özgün eserler içeren kitapları neden Malatya’da bırakılmıyor da Ankara’ya gönderiliyor? Madem, 2000’den fazla son derece değerli kitabı kapsayan bu bağış Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne yapılıyor; peki kitaplar neden Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesine gönderildi? Malatya Turgut Özal Üniversitesi yeni kurulan bir üniversite ve hangi alanda olursa olsun, kitaba her kurumdan daha fazla ihtiyacı olan, kütüphanesini zenginleştirmek zorunda olan bir eğitim kurumu. Bu kitaplar şayet üniversitede kalsaydı ve milyonlarca lira harcanarak inşa edileceği açıklanan yeni kütüphanede, Abdulkadir Uçkaç Hoca adına kurulacak bir İslami İlimler bölümünde Malatya halkının ve üniversite öğrencilerinin istifadesine sunulsaydı çok daha güzel olacaktı. Abdulkadir Hoca’nın kültür mirası, 78 yıllık hayatına sığdırdığı kitap ve ilim aşkının yansıması olan bu kütüphane üniversiteye özel bir ayrıcalık kazandıracak, belki de Türkiye’nin ve İslam Dünyasının çeşitli ülkelerinden araştırmacılar, eğitimciler bu kitaplardan faydalanmak için Malatya’ya gelecekti. Ama üniversitemiz ne yapmış? Üniversiteye bağışlanan kitapları, törenle kolilemiş, minibüse yüklemiş bir de marifetmiş gibi klip çekerek Ankara’ya transfer görüntülerini yayınlamışlar… Ne için? Cumhurbaşkanlığı ile ilişkileri sıcak tutsunlar diye herhalde… Belki de işin içinde 4 yıllık milletvekilliğinde Malatya’ya bir faydasını görmediğimiz, merhumun damadı AK Parti eski Milletvekili Mehmet Şahin’in Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerini yeniden düzeltme amacı vardır… Ama kesin olan bir şey var ki, Abdulkadir Uçkaç Hoca’nın manevi ve kültür mirası mutlaka Malatya’da kalmalıydı. Ama Malatya’nın kurumlarını yönetenler Malatya’nın ve yönettikleri kurumların başarısına değil, kendi kişisel kariyerlerine odaklanırlar ise olacağı budur. Ha bir de, bu kolileme ve postalama işinde üniversitede görevli ama ilgisiz bir sürü isim geçiyor. Hiç birinin konuya dahli yok, ama Abdulkadir Hoca’nın kitapları önünde önce poz vermişler sonra da o değerli kitapları Ankara’ya göndermişler… Gerçekten yazık…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Necmettin bey in Ayrıntılı izahatına tümüyle katılıyorum... inşallah Cumhurbaşkanlığından bir kitap sever. Malatya ya tekrar iade eder..o Koli ler ce Kitapları...
    %100
    %0
    Yanıtla