SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Başlı Başına Müze Konumunda.."

0
Güncellendi - 2018-12-17 02:26:45
A- A+ PAYLAŞ

Osmanlı Padişahı Abdülhamit döneminde Redif Asker Alma merkezi olarak yapılan ve kentte uzun yıllar asker alma merkezi olarak hizmet veren tarihi bina, restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuştu.

Osmanlı'nın son dönem eserlerinden ve Abdülhamit Han döneminde 1893'te Redif Asker Alma merkezi olarak yapılan tarihi bina, kentte uzun yıllar askerlik şubesi olarak kente hizmet verdi.

Zemin katta dört sütunlu giriş revakı olan iki katlı bina, 625 metrekare taban oturumuna sahip. 24 odası bulunan tarihi bina, 1947 ve 1997'de onarım gördü. Kente yeni bir askerlik şubesinin yapılmasının ardından tarihi bina, 2015'te Milli Savunma Bakanlığı tarafından Battalgazi Belediyesine devredildi.

Tarihi binada restorasyon çalışmaları yapan belediye 2,5 milyon lira harcayarak, ecdat yadigarı binayı eski ihtişamına kavuşturdu.

Ahşap ve kerpiç kısımları ortaya çıkarılarak cam duvarlarla çevrilen, giriş kapısının üstünde sütunlara oturtulan balkon ise camdan yeniden yapıldı. Eski görkemine kavuşan tarihi bina, "Kent Müzesi" olarak hizmet verecek.

İç dizaynının tamamlanmasının ardından hizmet vermeye başlayacak müzede, hediyelik eşya ofisi, kent belleği dijital arşiv odası ile tarihi materyallerin yer aldığı sergi odaları yer alacak.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak için titiz şekilde çalıştıklarını söyledi.

İlçedeki tarihi yapıların ayağa kaldırılması için öncelikle kültür envanteri çıkardıklarını ve ilgili kurumlardan gerekli izinleri aldıktan sonra kentteki tarihi yapıların bir çoğunu ayağa kaldırdıklarını anımsatan Gürkan, eski Malatyasurları, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Poyraz Konağı ile ilçedeki birçok tarihi eseri restore ederek, şehre kazandırdıklarını ifade etti.

Gürkan, kültürel belediyecilik kapsamında tarihi yapıların gelecek kuşaklara aktarılmasına önem verdiklerini aktararak, "Önce çökmüş, sonra göçmüş o tarihi yapıları tekrar gün yüzüne çıkartmak, ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak gibi bir sorumluluk bilinciyle çalıştık.Osmanlı Devleti'nin son mimari örneklerinden olan bu tarihi askerlik şubesi 1890'lı yıllarda yapıldı. Tarihi binada restorasyon çalışmalarını bitirdik ve şu an iç dizayn çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

- "Bina başlı başına müze konumunda"

Tarihi binanın mimarisi açısından da dikkat çektiğine vurgulayan Gürkan, şöyle devam etti:

"Redif Asker Alma binası olarak Abdülhamit döneminde inşa edilen bina Osmanlı'nın son dönem şaheserlerinden. İçerisinde kerpiç, ahşap ve taş mimarisinin güzel örnekleri var. Bina kendi dizaynı itibariyle bir müze hüviyetinde. Şu an içini düzenlemediğimiz halde vatandaşlar geziyor. Taş, ahşap ve kerpiç mimarisi açısından bina başlı başına müze konumunda. Binanın kentin hafızasını koruyacak eserlerle donatılması ve kent müzesi yapılması ile şehirde aidiyet olgusunun oluşturulması için önemli bir kazanım elde edilecek. Tarihi yapıların gelecek kuşaklara aktarılmasında bizlere sorumluluk düşüyor. Belediye olarak tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılarak, gelecek kuşaklara aktarılması için Valilik, Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü ve ilgili bakanlıklarla yakın çalışma içerisindeyiz. Kentteki tarihi yapıların aslına uygun ayağa kaldırılması için çalışıyoruz. Burayı kent müzesi olarak, şehre kazandıracağız."

- "Halk müzeye materyaller veriyor"

Kent Müzesi'ne vatandaşların atalarından kalan materyaller bağışladığını dile getiren Gürkan, "Halkımız müzeye materyaller veriyor, bizde tutanak karşılığı teslim alıyoruz. Şehrin belleğini, tarihi dokusunu yansıtan materyaller müzede sergilenecek. Kentin 9 bin yıllık geçmişinden Cafer Höyük, Arslantepe ve Malatya çerçevesindeki yaşanmışlıklarda kullanılan araç gereç ve materyaller sergilenecek. Tarihi eserleri günümüz teknolojisiyle vatandaşlara sunacağız." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • SİBEL (5 yıl önce)
    -bina 1893 yılında yapılmış. -625 m2 kapalı alanı var. -1947 ve 1997 yılında onarım görmüş. -bina milli savunma bakanlığından ,battalgazi belediyesine devredilmiş. -yeni bina yapılmamış.varolan binaya onarım yapılmış. -türkiye genelinde bütün tarihi eserlerin onarımını (kale,han,hamam,cami, köprü, höyük, timülüs) bakım ve onarımını kültür bakanlığı ve vakıflar genel müdürlüğü yapıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalımühendis (5 yıl önce)
    Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Hacı Uğur olsaydı yıkıp rezidansı dikerdi!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman BAYRAK (5 yıl önce)
    Kim ki Malatya'nın geleceği ve dokusunu güzelleştirmek için çalışıyorsa Allah razı olsun . Bu işler parti işi değil, tecrübe ve güzel ahlak işidir. Eskişehir Dünya kent sıralamasında 5. olmuş. Malatya neden olmasın. Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen' i tebrik ediyorum. Selahattin başkana darısı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dertli (5 yıl önce)
    Yıkılıp gtmiş yapıları bu haberde dile getirmenin altında başka seyler yatıyor gibi. Akepenin yaptığı herşey doğru yandaşlara göre. Her kentin bir kmlği vardır, o kentte doğmuş olanlara için. Kendilerinden önceklerin anlattıkları ve belgelere göre şekillenir. Sonradan gelenler için kentin kimliğinin bit değeri yoktur! Ziraat ys da eski eski emlakbank tarihi eser değidir. Kimse böyle bir iddiada bulunmadı, bulunamaz. Çakma Malatyalılara soruyorum. Sanat ile ilginiz var mı? Var ise kent merkezinde sanat ve sergi merkezi var mı ya da bunun için uygun br bna veya arsa var mı? Sanatla ilginz yoksa siz haklısınız! 500 m2 lik bir arsaya meydan diyorsunuz ya pes doğrusu. Marsa yeni bir araç gönderdiler haberinüz oldu mu? Siz 50 yıldır kayısıyı masaya yatırıyorsunuz. Bunlarla uğraşmaya devam edin. Organize sanayi karakaya baraj gölünü zehirlemeye devam ediyor bir tepkiniz oldu mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Uveys El Karani (5 yıl önce)
    Dışı sıvanarak berbat edilmiş bu Sultan Cennetmekan Abdulhamit Han'ın yadigarı olan eseri aslına rücu ettirerek Şehrimize kazandıran Selahattin Reis'ten Allah C.C. razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (5 yıl önce)
    bir memleket düşünün ki eser olarak yıktıkları binalarla anılıyorlar.Daha ne demeli
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Sülü (5 yıl önce)
    Sayın Başkan Yıkmıyor yapıyor Allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Allah'tan, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan bu binaya sahip çıkmış. Büyükşehir Belediyesi'ne kalsaydı, bir gece ansızın yıkarlardı. Tebrikler Sayın Başkan. Aynı restorasyonu Atatürk Evi, Gazi İlkokulu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü binaları içinde yapılsa tarih korunmuş olur. O bölge doğa ve tarihi bir mekana kavuşur diye düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    işte tarihi eser budur. 50-60 yıllık banka binası tarihi eser değildir. bu bina yıkılmak istenseydi biz de karşı çıkardık. selahattin başkan, doğru olanı yaparak bu güzel tarihi binayı müzeye dönüştürmüş. o yüzden her eski binaya tarihi eser diyerek boş yapmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • ibrahim akbez (5 yıl önce)
    çok güzel olmuş bu projeye öncülük eden ve yapın aşamasıda çalışan bütün arkadaşları tebrik ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed furkan (5 yıl önce)
    Hacı uğur olsaydı yıkmıştı orayı hemen. Tebrikler başkanım
    0
    0
    Yanıtla
  • Sami (5 yıl önce)
    Tarihi bina işte budur. Yikilan Ziraat bankasi binasi tarihi falan degildir. Selahattin Gurkan'i eski askerlik binasina sahip ciktigi ve Ziraat bankasi ve Esenligi ortadan kaldirip meydani genislettigi icin kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla