SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediyeler Faiz Batağında (mı?)

0
Güncellendi - 2020-12-28 04:17:41
Belediyeler Faiz Batağında (mı?)
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, 2019 Yılı Faaliyet Sonuçları tablosuna göre, bütçe ile ilgili olsun ya da olmasın belediyenin faaliyetlerinden dolayı tahakkuk eden 510 milyon 994 bin TL büyüklüğündeki faaliyet giderinin, 133 milyon 137 bin lirasını, faiz ödemeleri için kullandığı öğrenildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında yaptığı faiz ödemelerinin, Belediyenin toplam giderine oranı % 26 olarak gerçekleşti. Bu oran, Büyükşehir Belediyesi’nin harcamalarının dörtte birinden fazlasını faiz ödemeleri için yaptığı anlamına geliyor.

Belediyeler bütçelerini hizmete değil, faize harcıyor

Yeşilyurt Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı Bütçesi’nin yaklaşık % 8’ine denk gelen 18 milyon 108 bin TL’lik bölümünü faiz giderlerine ayırdığına dair geçtiğimiz günlerde Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com tarafından yayınlanan haber sonrası gündeme gelen, “Belediyeler faiz batağında mı?” sorusu, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında yaptığı faiz ödemesinin büyüklüğü ile bir kez daha tartışılıyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, Sayıştay Başkanlığı’nın 2019 yılı hesaplarının denetimi sürecinde, Sayıştay Müfettişlerine sunduğu mali tablolara göre, 2019 yılı içinde yapılan 510 milyon 994 bin TL toplam giderin, 133 milyon 137 bin TL’sini faiz ödemeleri için gerçekleştirdi.

Mal ve hizmet alımına 179 milyon, faize 133 milyon TL harcandı

İlk üç ayı Hacı Uğur Polat, son 9 ayı Selahattin Gürkan dönemini kapsayan 2019 yılında faiz için yapılan 133 milyon 137 bin TL, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı toplam harcamanın dörtte birinden daha fazlasına (% 26) karşılık geliyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, Faaliyet Sonuçları Tablosuna göre, 2019 yılında faiz için 133 milyon 137 bin TL harcanırken, mal ve hizmet alımı için ise 179 milyon 653 bin TL harcandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın sık sık şikâyet konusu yaptığı personel giderleri, 51 milyon 585 bin TL ile faize yapılan ödemenin, sadece % 38’ine denk geliyor ve harcama büyüklüğü bakımından, belediyenin harcama kalemlerinde 5. sırada yer alıyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Yılı Faaliyet Sonuçları Tablosunda en büyük harcama kalemleri şöyle:

Mal Ve Hizmet Alım Giderleri 179 milyon 653 bin TL

Faiz Giderleri 133 milyon 137 bin TL

İlk Madde ve Malzeme Giderleri 60 milyon 829 bin TL

Amortisman Giderleri 56 milyon 869 bin TL

Personel giderleri: 51 milyon 585 bin TL

Giderler Toplamı: 510 milyon 944 bin TL

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Hekimhanlı (3 yıl önce)
    Habermiş o para faize giderken gördünüz mü? Böyle haber olmaz. Belediyeler faiz batağında mı diye bize soruyor. Kaynak kim boş yapmayın susun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mülayim (3 yıl önce)
    Allah için iş yapan yok başkanlar seçim yatırımı olsun diye İş yapıyorlar belediyeler başkanlar ve ialelerinin hizmetine çalışıyor hesap da sorulmuyor çiflige dönmüş başkan Begensin yeter ki başkanın hoşuna gidecek şeyler yapılsın milletin ne bekledigi önemli degil
    0
    0
    Yanıtla
  • Kazım (3 yıl önce)
    Borcu yapandan alsınlar ahmet çakır borca soktu belediyeyi kaldırım sök yap
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin Harputluoğlu (3 yıl önce)
    Sen asıl o zaman gör vurgunu. Denetlemenin bir kişiye bırakıldığı dünyada bir tek yerde bile görülmemiştir. Çoklu denetim her zaman daha faydalıdır. Bırakın Bütçeleri ve harcamaları halk denetlesin. Şeffaf bir şekilde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Niye başkanlık sisteminde yetki 1 kişide değilmi
    0
    0
    Yanıtla
  • Sait (3 yıl önce)
    Bu ne borcu belli başlı bir hizmet yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Sait (3 yıl önce)
    Gözle görülür bir hizmet yok bu ne borcu ne faizi
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (3 yıl önce)
    Ne demişti Sayın Cumhurbaşkanımız , belediyelerin durumu zaten iyi değil, biz olmazsak yani Merkezi yönetim olmazsa hizmet yapamazlar bizim imkanlarımızla ayakta duruyorlar demişti. 2019 Belediye seçimlerinden önce. Onun için benim görüşüm tüm belediyeler merkezi hükümete bağlanmalı, Yani valilik yada başkanlık makamı kaldırılıp bir kişi görevlendirmeli merkezi seçilen hükümet Devlet Başkanına karşı da sorumlu olmalı. Böylelikle hem masraflardan kurtulmuş olunur, hemde yerel seçime gerek kalmaz diye düşünüyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • bence valilik kaldırılmalı.belediye başkanı aynı zamanda şehrin valisi olmalı.ortalama bir valinin görev süresi 2 yıl.şehri tanıdım ettim diyene kadar 6 ay geçiyor.birde hoş geldini falanı filanı.en güzeli seçilmiş belediye başkanı büyükşehir de aynı zamanda vali olacak.ilçelerde ise kaymakam olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazili (3 yıl önce)
    Memurun SDS siyle belediye borçlardan kurtulacakmış gibi kesildi.Zaten sendika başkanı pasif değişmeli.Kimsenin hakkını savunduğu yok daire başkanı oldu memur umrunda değil.Genel sekreter de kendisi teknik personel olmadığı için alamadığı arazi tazminatını da kesti bu konular önemli irdelenmeli Selahattin başkanım inceleyin bu durumları.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rıfat (3 yıl önce)
    5 kuruş borçlanmadık diyen Gürkan neyin faizini ödüyor. Sanki borçlanmak ayıpmış gibi. Vatandaş senden iş bekliyor. 2.sene mazeret dinledik, reklam dinledik yeter gayri. Borç yiğidin kamçısıdır, ama iş yapmak isteyen yiğidin. Bakın daha 2 ay önce ne demis Gürkan https://malatyahaber.com/haber/bir-karis-yer-satmadik-borclanmadik-borc-odedik/
    0
    0
    Yanıtla
  • Kiremit (3 yıl önce)
    İşte büyükşehir belediyesi denince hemen okunup tıklama fazla oluyor ya her gün büyükşehiri karalama haberi ama sıkıldık ya
    0
    0
    Yanıtla
  • kiremitmisin kerpiçmisin pirketmisin nesin.Sanamı düştü bunları sormak.doğru degil bu kadar fayiz verlmedi haberleri yalan diyebilsen bununla bir bildiğin varsa söyle yoksa yalakalık yapma.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sana silah zoruyla mı okutuyorlar bu siteyi Kiremit Bey... Malatya halkının, garip gurebanın parasının nereye gittiğini yazmışlar, sen neden rahatsız oldun? 133 milyon Malatya halkına harcansaydı daha iyi olmaz mıydı? Faiz lobisini savunmaktaki amacın nedir senin?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş44 (3 yıl önce)Hakan isimli kullanıcı yorumuna
    15 yıllık bir akp seçmeni olarak oyumu Deva partisine kullanacağım. Bunların yaptığı yeter artık. Faize ödedikleri miktarla malatya da yoksul kalmazdı. Bunun dışında ekonomi zaten ortada. Ali bey ne zaman gitti memlekette kavga gürültü eksik olmadı. Ali Babacan Türkiyenin tek umudu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Farklı siyasi partiyi denemek artık zorunluluktur.yoksa bunlarla bir yere varamayız.ali gidiyi,veli geliyi,veli gidiyi ali geri geliyi.akp malatyada belli kişiler arasında dönüyor.temayül de adı sanı olmayan adam vekil oluyor.lafa da geldimi biz halktan gücümüzü alıyoruz masalları
    0
    0
    Yanıtla
  • çakırrr (3 yıl önce)
    tüm ülke topyekün faize batmışız
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (3 yıl önce)
    Şu anda yuksek faizde Avrupa'da birinci dünyada ilk ondayiz bu sene merkezi bütçeden faize ayrılan para 180 katrilyon ,240 katrilyon da borç para bulunup harcanacak ,bu durumdan kurtulmanın yolu başta kamu olmak üzere tasarruf yapmak israftan kaçınmak bütün ihale ve yapılan işlerin açık ve şeffaf olmasından geçer,gelelim Malatya belediyesine bir Malatyalı belediyenin ne kadar borcu var bütçesi ne kadar yaptığı işleri kaça yaptırıyor biliyormu inanın belediyede çalışanlar bile bilmiyor bu şekilde devam ederse bir gün bütçeler bile faiz ödemesine yetmeyecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mertali (3 yıl önce)
    Faiz haram değilmiydi
    0
    0
    Yanıtla
  • kemal (3 yıl önce)
    sayın yazar bir alt belediyelerle ilgili bilgilerde alabilsek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğan bey (3 yıl önce)
    Kimin hakkını kullanıyor ve parasını boşa harcıyorsunuz kül hakkı ödenmez
    0
    0
    Yanıtla
  • Omur (3 yıl önce)
    Yanı belediye faiz ödemese suanki personelin 3 katı personel alabilir yâda malatya iline 130 milyon liralık yatırım yapabilir nerden bu faize girmiş bilen varsa yazsın
    0
    0
    Yanıtla
  • muhammet (3 yıl önce)
    ilk 3 ay hacı uğur son 9 ay selahattin gürkan yazmışsınız ama yanlış yazmıssınız sanırım güler hanım :)) komple hacı uğur polat yapmıştır borcu. selahattin gürkan başkanım maşallah biz emekçilerin alın terinden kestiği maaşla bizlere malatyamıza hizmet ediyor öyle demeyin lütfen. selahattin başkan borçların hepsini ödedi ayıptır :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Tek sorumlu var ,inönü...
    0
    0
    Yanıtla
  • Keynes (3 yıl önce)
    Faizi hayatımıza bu kadar yoğun bir şekilde dayatanlara selam olsun, Vatandaşın parasını faize harcayanlara selam olsun. Yiyin efendiler yiyin!!
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Allahtan faize karşı bir hükümetimiz var.yoksa halimiz nice olurdu.
    0
    0
    Yanıtla