SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Biçerdöverle Hasat İçin Uyarılar

0
Güncellendi - 2017-06-15 02:42:30
Biçerdöverle Hasat İçin Uyarılar
A- A+ PAYLAŞ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2017 hasat sezonunda biçerdöverlerle yapılacak hasatta uygulanacak esaslar ve işlemlerle ilgili bir açıklama yaptı.

İl Müdür Vekili Tahir Macit tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları hububat ile diğer ürünlerin zamanında ve tekniğine uygun olarak ayarlanmış biçerdöverlerle hasat edilmeleri büyük önem arz etmektedir.

Malatya İl sınırları içerisinde 2017 yılı hasat sezonunda biçerdöverlerle hasatta uygulanacak esaslar ve yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir.

1- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca açılan Biçerdöver Operatör Eğitimi ya da G Sınıfı sürücü kursuna katılarak belge almamış sürücülere biçerdöverle hasat yaptırılmayacaktır. Kontrollerde belgesiz olduğu tespit edilen operatör daha önce ikaz edilmiş ise, bu operatör ve biçerdöver hakkında yasal işlem yapılacaktır.

2- Mahsul hasat olgunluğundan önce hasat edilmeyecektir. Aksine davrananlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.

3- İlimizde bu yıl biçerdöverle hasatta kabul edilebilir dane kayıp oranı hububatta %2,5 olarak belirlenmiştir. Bu oranın üstünde dane kaybına neden olanlar hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır.

4- Hasat işlemini gerçekleştiren biçerdöverler, hasat sezonu boyunca Valiliğimizce yetki belgesi verilmiş görevlilerce sürekli kontrol edileceklerdir.

5- Biçerdöver sahipleri biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan kişilere kullandırtmayacaktır.

6- Belgeli operatörlerin belirlenen hedefin üstünde dane kaybına sebep olmamaları için;

a) Biçerdöverlerini hasat edecekleri her tarla için mahsulün durumuna göre yeniden ayarlayacaklardır.

b) Kar amacı ile biçerdöverlerin ilerleme ve dolap hızını arttırmayacaklardır.

c) Hasat olgunluğuna gelmeyen ekinleri hasat etmeyeceklerdir.

7- Biçerdöverlerde ilkyardım çantası bulundurulması, 6’şar kiloluk 2 adet yangın söndürücü ve her türlü kazaya karşı emniyet tedbirlerinin alınması zorunludur.

8- Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Operatör belgeli sürücüler anızın yakılmasına meydan vermeyecek şekilde uygun yükseklikte biçim yapacaklardır.

9- Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır.

10- Ürün sahipleri, hasatta fazla dane kaybına neden olan operatörleri belediye başkanlıkları veya muhtarlık kanalı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine bildireceklerdir.

11- Belediye Başkanları ve Muhtarlar bu bildiriyi umumi vasıtalarla ilan ederek, hububat sahiplerine duyuracak, biçerdöver sahipleri veya operatör belgeli biçerdöver sürücülerine imza karşılığı tebliğ edeceklerdir.

12- Yetkili kontrolörler Bakanlık Talimatına ve Valilik Tebliğine uymayan biçerdöver sahipleri ve operatörleri hakkında idari yaptırım karar tutanağı düzenleme yetkisine sahip olup, bu tutanağı yasal işlem yapılmak üzere mülki amirlerine göndereceklerdir.

13- Bu bildiriye uymayanlar, engel olanlar ve zorluk çıkaranlar hakkında yetkili kontrolörlerin talebi halinde ilgili makamlarca kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sağlanacak ve gerekli yasal işlemin yapılacağı ilan ve tebliğ olunur."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız