SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Soykırım' İddiasına Malatya'dan Tepki

0
Güncellendi - 2021-04-27 02:16:01
'Soykırım' İddiasına Malatya'dan Tepki
A- A+ PAYLAŞ

"ÇİRKİN BİR İFTİRADAN İBARETTİR".. ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine, Malatya milletvekilleri, yerel yöneticiler ile bazı STK temsilcileri tepkilerini dile getirdiler.

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu Başkanı da olan AKP'li Öznur Çalık, sosyal medya hesabından şunları kaydetti:

"Dünyanın en asil milletiyiz. Tarihin en alnı ak insanları olan şanlı ecdadımızla gurur duyuyoruz. Tarihimizde asla soykırım yoktur. Sözde soykırım meselesi siyasi malzemeden başka bir şey değildir. Milyonlarca masumun katili olan ABD yönetiminin iftiraları yok hükmündedir."

AKP'li Bülent Tüfenkci de sosyal medya hesabında, "ABD Başkanı Biden’ın kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyor, mesnetsizce yaptığı açıklamayı şiddetle reddediyoruz." ifadelerine yer verdi.

AKP'li Hakan Kahtalı ise sosyal medya hesabından, şu açıklamayı yaptı: "Tarih cümlelerle değişmez ve yazılmaz. Türkiye olarak Ermeni soykırımı safsatasını asla kabul etmiyoruz! Bizim tarihimizde soykırım arayanlar önce kendi tarihlerindeki vahşetle yüzleşsinler."

AKP'li Ahmet Çakır da sosyal medya hesabında, "Kuruluşu 70 milyon Kızıldereli, 30 milyon Afrikalıya yapılan soykırımla başlayan, Kore'den Japonya'ya, Afganistan'dan Irak'a kadar milyonlarca insanın kanı ile varlığını sürdüren bir ülke ve onun seçimleri bile tartışmalı başkanı dedi diye şanlı tarihimize leke düşmez!" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915'te yaşanan olayları soykırım olarak adlandırmasını kınıyorum. Yapılan açıklamalar büyük yanlıştır. Tarihi olaylar hakkında siyasetçiler değil tarihçiler karar vermelidir." ifadelerini kaydetti.

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuya ilişkin açıklamalarını sosyal medyasında paylaştı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemizin şanlı ve şerefli tarihini soykırımlarla katliamlarla itham etmek çirkin bir iftiradan ibarettir. ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 Olayları'na ilişkin değerlendirmesini reddediyor ve lanetliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar da şunları kaydetti: "Soykırım kelimesi en çok ABD ile vücut bulmuştur. Dünyanın dört bir yanında emperyal hedefleri için insanları katletmeyi marifet sayan kirli zihniyetin tarihinde tek kara leke olmayan bir ülkeye çamur atması yok hükmündedir."

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Biden yönetiminin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendirmesini en sert şekilde reddediyoruz. Tarihi soykırımlarla dolu, karanlık geçmişe sahip olan katillerin bizim geçmişimizden öğrenecekleri tek şey barış, kardeşlik ve insanlıktır." ifadelerini kullandı.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, “Türkiye'nin tarihi şan ve şerefle doludur, asla leke tutmaz.  Geçmişi ve bugünü kanlı ve kirli olan ABD'nın Anadolu'da katliamlar yapan Ermenileri şirin gösterme çabası tarihi gerçekleri değiştirmez. Esnaf camiası olarak ABD Başkanının açıklamalarını red ediyoruz.” ifadelerini kaydetti.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamasına tepki göstererek şunları kaydetti:

"Sözde Ermeni soykırımı iddiası tümüyle iftiradır ve bu kararın tanınması tamamen politiktir. Bu iftirada bulunanları kendi karanlık tarihlerine bakmaya davet ediyor, şiddetle kınıyorum. Aziz milletimizin tarihinin hiçbir döneminde soykırım olmadığı gibi, adalet ve güven vardır."

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu da sosyal medya hesabında, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine ilişkin tepki gösterdi.

Sadıkoğlu, açıklamasında, "ABD Başkanının 1915 Olayları hakkında kullandığı ve hiçbir somut dayanağı bulunmayan 'soykırım' ifadesini şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Siyasi beklentiler uğruna savunulan bu mesnetsiz iftira, ikili ilişkileri tamiri mümkün olmayan bir sürece sokacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türk Ocakları Malatya Şube Başkanı Nadir Günata

"Yıllardan beri “Ermeni soykırımı” yalanını Demokles’in kılıcı gibi tepemizde tutan Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanları, birkaç yıldır Ermenilerin ağzıyla “Büyük Felaket” dedikleri 1915 olaylarını, bu defa yeni Başkan Joe Biden tarafından “soykırım” olarak nitelendirdi. Malatya Türk Ocakları olarak ifade ediyoruz ki, “sevk ve iskân” kararı, Türk milleti 1915'te yedi düvele karşı varlık mücadelesi verirken düşmanla işbirliği yapan çetelere karşı alınan meşru müdafaa tedbiridir.

Anadolu topraklarında, dokuz asır boyunca hâkimiyeti altındaki farklı etnik ve dinî gruplarla bir barış ve huzur ortamı tesis etmiş olan Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı tecrübelerinin mimarı Türk milletidir. 19. yüzyıl başlarından itibaren önce Balkanlarda ve gayrimüslim topluluklarda başlayan ayrılıkçı hareketler, sonra Müslüman unsurlara ve Asya topraklarına da intikal etmiştir. Bu bağlamda, 19. yüzyılın son çeyreğinde Ermeni örgütlenmeleri, Türk milletinin varlığına kasteden emperyalist güçlerle işbirliği içinde hareket etmişlerdir. Birinci Cihan Harbi başlarında, henüz “tehcir” denilen “sevk ve iskân” kararı ortada yokken Kars ve Ardahan bölgesinde katliamlar yapan, daha sonra Van’da büyük bir isyan çıkartan ve Ruslarla işbirliği yaparak idareyi ele geçiren Ermeni komitacılar, büyük bir katliama yol açtılar. 1915’te, Türk milleti Çanakkale dâhil pek çok cephede bir ölüm kalım savaşı verirken ordumuz arkadan hançerlendi. Buna karşı, Türk milletinin ve Türk Devleti’nin nefsi müdafaa tedbiri olarak “sevk ve iskân” kararı alınmıştır.

Yüzbinlerce Türk'ün katledilmesini görmeyen Haçlı zihniyetinin, tarihî gerçekleri ve uluslararası hukukta soykırım suçunun mahiyet ve tanımını tamamen görmezden gelerek Türk milletine soykırım iftirası atmasını Türk Ocakları olarak reddediyoruz. ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak adlandırması, dostlukla da müttefiklikle de bağdaşmaz. Bu açıklamayı şiddetle kınıyoruz. Soykırımlarla kurulmuş bir devlet olan ve sözde demokrasi getirmek için coğrafyamızı kan gölüne çeviren, yüz binlerce masumun kanına giren, milyonları vatanından eden ABD'nin kimseye ve hele Türk milletine insanlık dersi vermek haddi değildir.

Irak ve Suriye'nin kuzeyinde terörist PKK ve uzantılarını alenen destekleyen sözde müttefikin bu son düşmanlığı, bizleri şaşırtmamıştır. Türk milleti ve Türk Devleti olarak içerideki farklılıkları bir yana bırakmak zorundayız. Türk milletine soykırım iftirası atarak hakaret eden ABD dâhil herkese gereken cevap verilmelidir."

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları

"Türkiye Cumhuriyeti, emperyalist güçlerin yenilgisinin somut bir sonucudur. Dün olduğu gibi bugün de emperyalist güçler karşısında uyanık ve dikkatli olacağız. ABD Başkanı Biden’ın sözde soykırım ifadesini bu doğrultuda şiddetle kınıyoruz..ABD nin siyasi amaçlarına ve baskılarına boyun eğmedik, eğmeyeceğiz.

Birinci Dünya Savaşında, Doğu Anadolu'da Çarlık Orduları ile "Büyük Ermenistan" vaadiyle kandırılmış ve silahlandırılmış Ermeni çeteleri arasında kalan, Osmanlı Ordusunu korumak için alınan;

"Tehcir" kararını "Soykırım" diye kabul edenler, nefret suçu işlemekte ve düşmanlık tohumları ekmektedirler...

ABD Başkanı Biden da bu kervana katılmıştır. Biden’ın açıklamasıyla halkımız; emperyalizmin karanlık yüzünü bir kez daha görmüştür. Görülen şudur:

* Emperyalizm, Kurtuluş Savaşı’nda Büyük Atatürk’ün önderliğinde Türk Milleti’nden yediği şamarı unutamamıştır.

* Emperyalistler, Türkiye’yi parçalama, yıkma, yeni savaşlar içine çekme hayallerinden vazgeçmemiştir.

* ABD; PKK, PYD ve YPG üzerinden Türkiye’nin güneydoğu sınırında terör koridoru, terör devletçikleri yaratmak amacındadır.

* ABD’nin besleyip büyüttüğü ve himaye ettiği FETÖ aracılığıyla neleri hedeflediği milletimizin malumudur.

* Bizim tarihimizde, soykırım yoktur. Ancak, sözde soykırım iddialarını maksatlı bir şekilde gündeme getirenlerin geçmişleri soykırımlarla doludur...

Yaşanan bu durum göstermektedir ki, Büyük Atatürk’ün dış politika anlayışına derhal ve hemen dönülmesi hayati önemdedir. Atatürk’ün felsefesine ve Atatürk Cumhuriyeti’nin ilkelerine aykırı davranan siyasiler, bu sonuçtan sorumludurlar.

Siyasi İktidar:

* ABD ile ilişkileri derhal askıya almalıdır.

* ABD nin vatan toprağımızda bulunan üslerini amasız fakatsız hemen kapatmalıdır.

* NATO’dan çıkmalıdır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan ilerleyen Türk Milleti; Milli Mücadelede olduğu gibi bugün de oynanan oyunları bozacaktır.

Ne mutlu Türküm diyene!"

Eğitim İş Malatya Şube Başkanı Hatem Denktaş

"ABD Başkanı Joseph Biden’ın 1915’te yaşanan acı olayları “soykırım” olarak nitelemesini şiddetle kınıyoruz.

Emperyalizm, Birinci dünya paylaşım savaşı sırasında o zamana kadar “Millet-i Sadıka” diye adlandırılan Ermeni halkını kışkırtarak yarattığı vahşeti görmezden gelerek Türk ulusunu hiç de hak etmediği bir töhmetin altında bırakmaktadır. Emperyalist güçler, aslında tarihte neler yaşandığını pekâlâ bilmektedirler. Burada asıl hedef “Tam Bağımsız Türkiye’dir.

Halkımızın samimi iradesi her zaman ortadadır. Bu irade sonucu, Türkiye Cumhuriyeti, kendi arşivlerini açmış, muhataplarına defalarca konuyla ilgili uluslararası meşruiyete sahip, tarafsız bir tarih komisyonu kurulması isteğini iletmiş ve tüm dünyaya Türkiye Cumhuriyeti’nin bu komisyonun ulaşacağı bilimsel gerçekleri kabul edeceğini ilan etmiştir. Ne var ki bu ısrarlı istek her defasında muhatapları tarafından reddedilmiştir. Türkiye, Osmanlı’nın bütün arşivlerini herkese açtığı halde, iddia sahibi olan Ermenistan arşivlerini gizlemektedir. Oysa çok küçük bir araştırmayla tarihte neler yaşandığı çok net bir biçimde ortaya çıkacak ve halklar arasına husumet tohumları ekmeye dönük çirkin siyasi tezgâh sona erecektir.

Biden’ın ortaya koyduğu bu sorumsuz tutum, Türkiye, Amerika ve Ermeni halkları arasına kalıcı husumetlerin doğmasına da neden olacaktır.

Daha yakın tarihte Ortadoğu'daki birçok ülkeye "demokrasi götürmek" adı altında tabur tabur işgal ve ölüm götüren emperyalist bir devletin başındaki şahsın, her şeyden önce kendi ülkesinin karanlık tarihiyle yüzleşmesi gerekmektedir. Kuruluşu dahi kıtadaki yerlilerin kanıyla gerçekleşen, insanların hâlâ ten rengine göre sokak ortasında kurşunlara hedef olduğu bir ülkenin, insanlık dışı olayları görmek için gözünü başka topraklara çevirmesine gerek yoktur.

Altını tekrar çiziyoruz ki Biden'ın "soykırım" çıkışı" tarihsel gerçeklerden değil, ABD senatosundaki lobilerin baskılarından ve AKP'nin hatalı dış politikalarından filizlenmiştir.

Bu bağlamda son zamanlarda Türkiye aleyhine alınan kararlar ve yapılan açıklamalar, AKP iktidarının yanlış dış politikalarının ülkemizi getirdiği noktayı göstermesi bakımından ibret vericidir.

1915’te 1. Dünya Savaşı koşullarında yaşananlar bir soykırım değildir. AİHM’in kararı da bunu doğrular niteliktedir.

Tarihi gerçekler ancak tarihçilerin yapacağı nesnel ve şaibeden uzak bilimsel araştırmalar eşliğinde ortaya çıkacaktır. Tarihi gerçeklerin siyasi kaygıların egemen olduğu parlamentolarda parmak hesabıyla değiştirilebilmesi mümkün değildir.

Eğitim-İş olarak ülkemizi zan altında bırakan bu talihsiz açıklamayı bir kez daha kınıyoruz."

HDP'NİN AÇIKLAMASINA DA TEPKİ..

Bu arada, HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun 1915 olaylarına ilişkin, "Ermeni soykırımı utancıyla yüzleşin" başlığıyla yaptığı açıklamaya Malatya’dan da tepkiler gösterildi.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “İnsanlık tarihine terör, kan, gözyaşı, katliamlardan başka bir şey bırakmadınız. Bundan utanç dahi duymuyorsunuz. Ancak bu aziz millet ve gerçekler sizi utancınızla ve yalanlarınızla yüzleştirecek.” sözleri ile HDP’ye tepki gösterdi.

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, “Asla yaşanmamış, Anadolu topraklarında yer bulamayacak olan sözde soykırım üzerinden emperyalizmin maşalığını yapacağınıza siz önce on binlerce sivil vatandaşımızın, polisimizin, askerimizin, öğretmenimizin kanı elinde olan hain PKK terörü ile yüzleşin! Tabi bir farkınız varsa...” ifadeleri ile HDP’ye tepki gösterdi.

AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı da HDP’ye tepkisini şu şekilde aktardı; “Sözde soykırım yalanıyla tarihi gerçekleri saptırmaya çalışanlara karşı biz her zaman hakikati savunacağız. Siz sırtınızı dayadığınız PKK ile yüzleşin, PKK’nın yapmış olduğu katliamlar ile yüzleşin! Yüzsüzsünüz, ...Haddinizi bilin!.”

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise; “Ermeni Soykırımı yalandır iftiradır. Fakat Ermenilerin Müslüman Türk ve Kürt katliamları gerçektir ve belgelidir! Ermenistan arşivleri bu yüzden açmıyor. Asala'dan doğan Pkk'nın organik bağının belgeleri de o arşivlerde. Bugün HDP'nin hezeyanları boşa değil!” ifadeleri ile HDP’ye tepkisini koydu.

AKP İl Başkanı İhsan Koca ise HDP’ye tepkisini şöyle kaydetti; “Teröriste terörist diyemeyen, Ermeni çetelerinin mezalimini görmezden gelen, sürekli tarihi çarpıtmakta öncü gidenlerin ardı sıra yürüyenler, Bu asil millet sizleri görmüyor, bilmiyor değil.”

AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Mustafa (2 yıl önce)
    Kınamalar işin hikayesi,masalı.Siz insanları eve kapatacağınıza İNCİRLİK ve KÜRECİK üslerini kapatma gibi asıl ve yiğit bir eylem koysanıza ortaya.!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (2 yıl önce)
    ne oldu şu bizim anlı şanlı protosto sever dinci vakıflarına derneklerine.Niye Soykan meydanında çıkıpda ABD'nin ermenilere soykırım yapıldığı açıklamasını kınamıyorlar.Noldu biryerlerden işaret gelmledimi?Yoksa bunlarda aynı hdp gibimi düşünüyorlar.Süslü püslü adlarıyla bunları sanırsınız sivil toplum örgütü demokrasi için mücadele edenler.İşlerine gelince öyle ortaya çıkarlar.Ama Türkiye bir iftiraya maruz kalıyor bu arkadaşları ilgilendirmiyor.Bir parmak işaretiyle ortalığı velveleye verenler suspus olmuşlar.Birde sisi misi diyip ortalarda gezer mısırın siyasetini dert ederlerdi.Hükümet mısırla arayı düzmeye başladı o taraftanda sesleri kesik şimdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Metehan (2 yıl önce)
    Sosyal medyada ve kameralar önünde şow yapmaya gerek yok... kürecik yanınızda kalkın gidin gücünüz yetiyorsa Kapısından giremezsiniz... ucuz kahramanlık yapmayın...
    0
    0
    Yanıtla
  • Çırmıhtılı (2 yıl önce)
    Önce içimizdeki satılık vatan hainlerine tepkimizi göstermemiz gerekir
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Kürecik aha şurada, İncirlik burada, Türkiye Büyükelçisi Amerika da, ABD.Büyükelçisi Türkiye'de gerekeni yapınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (2 yıl önce)
    Ülkemizdeki tüm ABD üsleri sonsuza kadar kapatılsın. Yeter artık. Tüm pisliklerin arkasında ABD var.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan Öztan (2 yıl önce)
    ABD Başkanı Biden "Soykırım" sözcüğünü kullanmakla büyük bir yanlış yaptı ve iki ülke arasında onarılmaz yaralar açacaktır.Bu bir bakıma akp iktidarının dış politikadaki basiretsizliği ve tutarsızlığının bir göstergesidir.Ülkemizi zor günler bekliyor.Allah yardımcımız olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    40 Yıl önce Bülent Ecevit Kıbrıs harekatında Türkiye ye ambargo uygulayan ABD nin tüm üslerini kapatarak personelini ABD ye yollamıştır. 3 Yıl sonra ABD ambargoyu kaldırmasına rağmen üsleri açmamıştır. 80 Darbesinde Kenan Evren 'in ilk işi üsleri açmak olmuştur. Dik durulmalıydı. Biden bir gün önce cumhurbaşkanına telefonda söylemiş, söylemese bile zaten soykırım diyeceğini beyan etmişti. Bizde reste rest ile cevap vereceğimizi belirtmeliydik. Kürecik ve İncirlik kapatılıp abd askerleri gönderilmeliydi. Ecevit in cesareti kadar yok mu cesaret sizde? Hem de kıbrıs harekatının yapıldığı Türkiyenin en güçsüz döneminde. Lafa gelince mangalda kül bırakmaya akp neden bu cesareti gösteremedi? Hani bu göreve kefeninizi giyerek gelmiştiniz. Şimdi de kınama kınama boş işler. Lafla peynir gemisi yürümüyor. İcraat gerekiyor. Bu pasif tepkiler karşımızdakilere daha fazla güç veriyor. Yarın daha fazlasını isterler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ham maddesi (2 yıl önce)
    TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu Başkanı Öznur ÇALIK MKYK Üyesi Öznur ÇALIK Ya ne kadar cok abartiliyo sanki parti genel baskan yardimci sanki bakanmiş gibi övgüyle bahsediliyo. Başka bir memleketteki millet vekilleride uye oluyo bir komisyonun baskani oluuo bukadar buyutulmuyo. Ne hikmet var bu Öznur ÇALIK ta anlayamadim gitti. Bi bakanmiş gibi her yerde bahsediliyo Niye bir bakan olmasin malatyanin niye bi baskan yardimcisi olmasin malatyanin
    0
    0
    Yanıtla