SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir 'Erkenci' Kayısı Çeşidinde Daha Hasat

0
Güncellendi - 2017-06-07 05:31:15
Bir 'Erkenci' Kayısı Çeşidinde Daha Hasat
A- A+ PAYLAŞ

Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısı yetiştiriciliği için büyük önem taşıyan erkenci- sofralık kayısı üretimi çalışmalarında başarılı sonuçlar alınmaya başlandı.

İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Uygulama Merkez Müdürü ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma tarafından Pütürge ilçesinde Abdullah Karakuş isimli kayısı üreticisinin arazisine kurulan pilot bahçede deneme üretimi gerçekleştirilen yeni bir erkenci kayısı çeşidinde daha başarı sağlandı.

Geçtiğimiz yıl aynı üreticinin bahçesinde deneme üretimi yapılan Hasanbey 18, Luizet x-S23, Dilbay  çeşitlerinin Mayıs ayı ortalarında hasat edilmesinin ardından bu yıl da yeni bir erkenci kayısı çeşidi daha Mayıs ayı sonu itibariyle hasat edildi.

Kaymakam Savar: Yüksek rakımdaki Pütürge için çok önemli

Kayısı yetiştiricisi Abdllah Karakuş, Pütürge İlçesi Bölükkaya Mahallesi’ndeki arazisinde kurulan pilot bahçede yetiştirdiği yeni erkenci kayısı çeşidini Pütürge Kaymakamı Erkan Savar’a takdim etti. Rekoltenin yüksek olduğu zamanlarda çitçiyi mağdur eden fiyatlara karşı kurtarıcı bir rol üstlenecek olan erkenci kayısı yetiştirmek için büyük çaba gösteren yetiştirici Abdullah Karakuş’u tebrik eden Pütürge Kaymakamı Erkan Savar, erkenci kayısının rakımı yüksek Pütürge gibi bir ilçede yetişmesinin ayrı bir önem taşıdığını söyledi.  Bunun hem ilçe ekonomisi hem de Malatya kayısının geleceği açısından sevindirici olduğunu belirten Kaymakam Savar, ‘Kuru kayısının bitmesi halinde turfanda ve erkenci kayısıyı bir alternatif olarak hazırda duracak. Hem yetiştiricimizi tebrik ediyorum hem de hem de kayısının geleceği için bu denli önemli çalışmalardan dolayı Pütürge’yi seçen Hocamız Prof. Dr. Bayram Murat Asma’ya teşekkür ediyorum” dedi.

‘Çok talep var ama talebi karşılayacak üretimimiz henüz yok’ 

Malatya sınırları dahilinde Pütürge’deki pilot bahçesinde yetiştirdiği erkenci kayısı çeşitleri ile kayıtlara geçen Abdullah Karakuş ise erkenci kayısıdan alınan bu sonuçlardan çok memnun olduğunu söyledi. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin farklı yerlerinden çok fazla talep olmasına karşın henüz bu talebi karşılayacak bir üretime sahip olmadığını belirten Abdullah Karakuş, “Böyle devam etmesi durumunda ileride tamamen sofralık kayısı üretimine geçmeyi düşünüyorum.  Fidanından gübresine, ilacından zirai don mücadelesi ve hasat kurallarına kadar bana bugüne kadar desteğini esirgemeyen ve kendisinden çok şey öğrendiğim çok değerli Hocamız Prof. Dr. Bayram Murat Asma’ya teşekkür ediyorum.  Sofralık-erkenci kayısıda başarılı olduk. Üretimi artırmak yeni hedefim. Ümit ediyorum ki tüm Malatya’da yaygınlaşacak ve kayısının geleceği için çok daha umutlu olacağız” diye konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Burhan paşadağlı (6 yıl önce)
    Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekür ederim,lakin ama Karakuş tarımcılık CEO'su sayın Abdullah Karakuş özel teşekür etmek isterim .çünkü kayısıya verdiği değerden dolayı ilk defa Haziran'ın 3de kayısı yedik Malatya'da çünkü başarı her sene Malatya'da ilk olarak yaşanıyor aynı çabayı diğer çiftçilerimizdende bekleriz çünkü başarı ve başarılar Malatyamıza yakışır saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf usul (6 yıl önce)
    Bölükkaya köyümüzden Karakuş tarımcılığa Abdullah karakışa yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum bilimsel çalışmarından dolayı İnönü üniversitesi hocalarımıza teşekkür ediyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat Şirin Karademir (6 yıl önce)
    Bölükkaya ve pütürge adına güzel bir gelişme ve başarı emeği geçen her kesi tebrik ederim
    0
    0
    Yanıtla