SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Tarih ve Kültür Yıkımı da Eskimalatya'da..

0
Güncellendi - 2020-11-03 20:27:05
Bir Tarih ve Kültür Yıkımı da Eskimalatya'da..
A- A+ PAYLAŞ

428 YILLIK CAMİYİ VE ESKİ EVLERİ OTO PARK YAPMAK İÇİN YIKIYORLAR!.. Malatya kamuoyu Sultansuyu Harası’nın tarihi binalarının yıkım kararını tartışırken, bir tarih ve kültür yıkımı haberi de Eskimalatya’dan geldi.

Battalgazi Belediyesi’nin Eskimalatya’nın merkezindeki, ana gövdesine yeni eklentiler yapılmakla ve onarılmış olmakla birlikte, geçmişi 1592 yılına dayanan Miralay Şah Ali Bey Camii’nin yıktığı öğrenildi.

Eskimalatya’daki yıkım, sadece cami ile sınırlı kalmadı.

2012-2013 yıllarında, Malatya Valiliği - İl Özel İdaresi Koruma ve Uygulama Denetim Birimi (KUDEB) tarafından hayata geçirilen Sokak Sağlıklaştırması kapsamında, restore edilen geleneksel Eskimalatya evlerinin de yıkılmaya başlandığı, şimdiye kadar restore edilerek korunan Eskimalatya mimarisi örneği 84 evden 17’sinin yıkıldığı bildirildi.

Yıkılan Miralay Şah Ali Bey Camii ve özgün mimariye sahip geleneksel Eskimalatya evlerinin yerine otopark yapılacağı iddia edildi.

Elazı-Sivrice depreminde etkilendiği belirtilen, ancak tarih boyunca çok daha güçlü depremlere karşı direnç göstererek günümüze kadar ulaşan, Miralay Şah Ali Bey Camii’nin, güçlendirilerek korunması yerine, yıkılması vatandaşlar arasında büyük üzüntü yarattı.

Eskimalatya’nın tarihsel dokusunun sembol camilerinden biri olan Miralay Şah Ali Bey Camii’nin bütünüyle, orijinal minaresinin korunup korunmayacağı ise bilinmiyor.

“Eskimalatya’da otopark yapmak için her yeri yıkabilirler… Böyle bir zihniyet oluştu artık”

Konuya ilişkin görüşlerini sorduğumuz vatandaşlar, 428 yıllık Miralay Şah Ali Bey Camii’nin yıkılmasından duydukları üzüntüyü vurgulayarak, “Camimizin depremden etkilendiği söylendi. Yıkım kararı verilmiş. Zaten Eskimalatya’da artık kimsenin cami, tarihi türbe ya da tarihi evlerin korunması diye bir derdi yok. Elinde yetki ve güç olan herkes, Eskimalatya’nın tarih kokan merkezini otopark yapmak için çalışıyor. Eskimalatya’da her şey otopark yapmak için yıkılabilir de yok edilebilir de. Eskimalatya’da otopark yapmak için her yeri yıkabilirler. Böyle bir zihniyet oluştu artık” şeklinde konuştu.

Yedi yıl önce yüzbinlerce TL harcanarak restore edilen geleneksel Eskimalatya evleri de yıkılmaya başlandı

Eskimalatya’nın kadim tarihsel dokusunun en önemli unsurlarından birini oluşturan ve Malatya Valiliği Koruma ve Uygulama Denetim Birimi (KUDEB) tarafından “Çevreye uyumlu tasarımlarla çevre kalitesinin yükselmesi, ayrıca ilçenin tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak gelecek kuşaklara kültürel bir miras bırakmak” amacıyla hayata geçirilen Sokak Sağlıklaştırması projesi kapsamında restore edilen geleneksel Eskimalatya evlerinin yıkılmaya başlanması da ilçede tepkiyle karşılandı.

Yıkılan evlerin yerine otopark yapılacağına ilişkin iddiaları dile getiren vatandaşlar, “Bu evler Eskimalatya’nın tapusu niteliğindeydi. Yani Eskimalatya’nın geçmişi, kültürü, kendine has mimarisi bu evlerde yansıyordu. Bu yıl salgın yüzünden gelen az oldu ama, önceki yıllarda yaz aylarında yüzlerce ziyaretçi gelip bu evlerin bulunduğu tarihi sokağı ziyaret ediyordu, buradaki yerlerde alış veriş yapıyorlardı. Eskimalatya’yı tanıtıyorlardı. Ayrıca çok büyük paralar harcandı bu evlere. Şimdi o paralar ne için harcanmış oldu?” diye konuştu.

Yıktırılan evlerin restorasyon projesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından Prof. Dr. Metin Sözen Büyük Ödülü’ne layık görülmüştü  

Yıktırılan ve yıktırılmaya devam edilen geleneksel Eskimalatya evlerinin restorasyon ve yeniden işlevlendirilmesi projesi “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma, Proje Uygulamalarını Özendirme Yarışması” sonucunda “Tarihi Kentler Birliği (TKB) Prof.Dr. Metin Sözen Büyük Ödülü’ne layık görülmüştü.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Mirliva Şah Ali Bey Camisi yıkımdan önce

FOTO: Yıkım başlatıldıktan sonra Mirliva Şah Ali Bey Camisi

FOTO: Eskimalatya'da yıkılan restore edilmiş eski evlerden bazıları

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

34 yorum yapılmış

  • Selahattin Ucuzcu (3 yıl önce)
    Ingiltere'de 1000 li yillardan kalma satolar yapilar sapasaglam duruyor burada eski yapilari yikmak yasak. eski bile olsa yikilmiyor tarihi oldugu icin. ama buradaki yapilar cok saglam. bizimki gibi kerpis ve tugla evler degil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (3 yıl önce)
    Sanat sokağı diye adlandırılan sokak sağlıklaştırılması on yıl öncesinde Selahattin başkan tarafından yapıldı. O zamanlarda beğenilmeyen ve eleştirilen sokak sağlıklaştırması Yeşilyurtta daha yeni yapıldı. Yeşilyurtta yapılırken Battalgazi de yıkılıyor. Neden depremden dolayı. Yerine evler yapılacak mı belirsiz ama. Eski belediye binası yıkıldı dükkanların yerine mimari örneğine rastlanamayacak konteynerlar var. Eski belediye binası ne yapılacak bilen söylesin. Eski Kaymakamlık binası yıkılacaktı. Yıkılacak mı ? Yıkılacaksa yerine ne yapılacak belli mi? Düşünen var mı? Bu kadar yapılacak iş var iken DSİ nin derme deresi ıslahını, spor müdürlüğü sahasını, TOKİ nin yaptığı evleri anlatıp duralım. Unutmadan süs lahanası yetiştiriyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Danişmend (3 yıl önce)
    Aslında her şey biz yaşarken oldu Vakıflar, kaymakamlık müftülük ve siyasiler seyretti esob baskanida geçtiğimiz Ramazan ayında işçileriyle Camimizin çatı ekipmanları vb.mustemelatini sokup traktörler le taşıyıp götürdü Hemen her konuda konuşan mahalle muhtarı da üç maymunu oynayınca ortaya Miralay Şah Ali bey camii nün bu harap durumu çıktı .Camiler şehirlerin ruhu mesafesindedir .Taksim meydanı na bile cami yapılırken vakıflar bölge müdürlüğü nün sahip çıkmamasından dolayi Alacakapi meydanındaki tarihi camii nün yıkılmak istenmesi düşündürücü .Bütün Eski Malatya butun bu olanlara şahittir
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bunlar şimdi burayı restore etmeye kalksa yıkmaktan beter ederler. Yıksınlar daha iyi. Çünkü en iyi bildikleri iş. Beton işi bunların işi. Kşmse ellerine su dökemez bu konuda. Beton, rant, para gerisi hikaye. Ama yine istedikleri oyu alır iktidar olurlar. Onun için halkı dikkate almıyorlar ya.
    0
    0
    Yanıtla
  • sophene (3 yıl önce)
    Şah Ali Beyin Alacakapı Cami için hazırlattığı vakfiyesinin camiye ve vakfının diğer şartlarını değiştirenler için ettiği beddua kısmı şöyledir: “bunu işittikten sonra … kim bunu (vakfı) tebdil (değiştirir) etmeğe kalkışırsa Allahın gazabına uğrar. Onun yeri cehennemdir. Orası ne kötü yerdir.” Denilmek suretiyle bedduada bulunmuşlardır. camiyi yıkmaya çalışanlara duyurulur!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • sophene (3 yıl önce)
    Caminin minaresi, temel duvarları ve mihrabı orijinal olmasına rağmen, bb başkanı gürkanın özel çabalarıyla tescili kaldırılıp caminin yerine meydan yapılacak. tüm türkiyede vakıflar ecdad yadigarlarının temellerini bulup ayağa kaldırmaya çalışırken, malatyada tam tersi bir garabet yaşanmaktadır. vakfın bedduasına gelirsiniz umarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 malatya (3 yıl önce)
    Talip arkadas yorumun yanlis chp hakinda camur Atmayin kim camileri tarihi evleri eserleri yikanlari Gordu sizlerde ayni zihniyetesiniz chp camiler Ibadet yerlerin ahir yapmadi bu sozlerden dolayi Sizleri kiniyorum ve Allah havel ediyorum sizleri
    0
    0
    Yanıtla
  • Cavit bey, sizi kastetmiş galiba.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (3 yıl önce)
    Yazık aklınızı betonala yıkamışsınızne bu talan neyin nesi belediyecilik yıkmak değil otoparkı kime peşkeş cekiyosun yazıkları olsun sizlere
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut (3 yıl önce)
    Gerek yurt içinde gerekse yurtdışında mescit cami ve ecdad yadigarı eserleri restore edip yeniden işlev kazandıran devletimizin aynı hassasiyeti yapımı 1500li yılların ortalarına doğru olan Miralay Şah Ali bey camii içinde göstereceğini Vakıflar il müdürlüğü ve Sivastaki kültür varlıkları kurulunun camimizin yeniden inşası ve ihyası içinde göstereceğini bu konuda camimizin temelleri üzerinde yeniden imarina başlamasını canı gönülden talep ediyoruz.Ayrica Güler Hazar hanımefendi ye ve haber organlarına hassasiyet lerinden ötürü teşekkür ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYAPLATFORMU (3 yıl önce)
    Eeee işte bu işler böyledir. Ehil olmayana iş verilirse böyle olur. Ne diyor. Katranı kaynatsan olurmu şeker...??
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (3 yıl önce)
    İyiki iktidarda CHP yok. olsaydı tefe koyarlardı.Şimdi çok sevdikleri muhafazakar bildikleri partileri iktidarda bakın hiç çıt çıkıyormu.? aslında kimin ne olduğunu bu millet çok çok iyi biliyor ama diyemiyorum Allahından bulsunlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sezgin (3 yıl önce)
    Hem yıkıyor hemde ecdat yadigarı diyor,sizin ecdata saygınız yokki milletten saygı bekliyorsunuz ! Tek bildikleri yıkmak ..Allah ıslah etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Talip (3 yıl önce)
    Şu CeHaPe varya.Vallahi de billahi de camilerimizi hep şu CeHaPe yıkıyor.Camilerimizi ahır bile yapar şu CeHaPe. Allah; devletimizi, vatanımızı, milletimizi, ezanımızı, bayrağımızı şu CeHaPe den ve zihniyetinden korusun. Amin.
    0
    0
    Yanıtla
  • hep cehepe
    0
    0
    Yanıtla
  • Talip arkadaş ironi yapmış da, sanki bazılarınca anlaşılmamış gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (3 yıl önce)
    Büyükşehir Belediye makamı ile ilçe -özellikle YYurt ve Battalgazi- belediyeleri arasında PARALEL BELEDİYE YAPILANMASI VAR. Biribirinin kuyusunu kazıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • HASAN BASRİ (3 yıl önce)
    450 Yıl önce beton ve tuğla ile mi yapmışlar. Yapmayın kardeşim sadece minaresinin tarihi vasfı var. depremde hasar gördüğü için yıkılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • kuzeye eklenen kısım 80 li yıllarda betonarme olarak eklenmiş ancak güneydeki asıl kısmın temel duvarları ve mihrabı orijinal hemde 450 yıllık!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap güezgin (3 yıl önce)
    değil Eskimalatya her yer aynı güzel memleketimizin. yeni de değil üstelik bu zihniyet. onaramıyorsan yık nasılsa kimse bir şey demiyor. düşünün Malatya Merkezin ene eski ibadethanesi Söğütlü Cami aynı zihniyet ile betona dönüştürüldü yıllar evvel, ellerinden gelse (ki deprem sonrası aklıma gelmedi değil) yeni cami de aynı zihniyetin kurbanı olabilir. evler vs kimin umurunda yeter ki birilerinin cebi dolsun, birilerinin arazileri gölgede kalmasın değerlensin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murathan (3 yıl önce)
    Orda yaşayanlar körmü sağırmı dilsizmi? Niye kimse birşey demiyor kimsenin gıkı çıkmıyor. Herkes sabahtan akşama kadar film izler gibi iş makinelerini izliyor. Biride çıksın desin bunları niye yıkıyosunuz hayırdır noluyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • metin erdem (3 yıl önce)
    ben bir malatyalı olarak derin üzüntü içerisindeyim.yeter artık allah aşkına kutsal değerlerimize zarar vermekten vazgeçin.nerede görülmüş caminin yıkılıp da otapark yapıldığı.bu camiiyi biliyorum çok güzel ve şirin bir camiydi 2 -3 yıl öncesinden itibaren yıkmak için yöneticiler fırsat kolluyorlardı.depremden sonra ellerine iyi bir fırsat geçti yıkmak için halbuki çok az hasar almıştı depremden sonra gördüm gözlerimle.sonra hızlıca pencere ve kapılarını sökerek ağır hasar oluştuğu izlenimi verdiler.bildiğim kadarıyla burası bir vakıf camisi vakıf malları böylemi korunuyor vakıflar bölge müdürlüğü uyuyormu bu vebalin altından nasıl kalkacaklar vakfeden insanın kemikleri sızlıyordur şuanda yazıktır günahtır.bu yıkım işinde sorumluluğu olanlar allah sizleri bildiği gibi yapsın.gelin bir an önce bu yanlıştan geri dönün.
    0
    0
    Yanıtla
  • YILMAZ (3 yıl önce)
    YAZIKLAR OLSUN İşbaşına geldiği günden itibaren ekibiyle Beton RANTI kovalayanlar ; Malatyanın tarihi dokusuna,Battalgazi ilçesine hiç mi saygınız yok.İlçeler, şehirler tarihi dokusu ve zenginlikleriyle yaşarlar.Bizler Sayın Cumhurbaşkanına oy verdik,sizlere asla oy vermedik.Kıymetini bilin,battalgaziye ihanet etmeyiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferdi (3 yıl önce)
    Devletin malı deniz . Yap yık yap yık iyki mühendissiniz birbiyinize neyin ispatını yapıyorsunuz. Harrraaammmm olsunnnnn
    0
    0
    Yanıtla
  • Gakko (3 yıl önce)
    Arkadaşım siz sadece yakıp yıkmak için mi geldiniz? Kafayı betonla bozdular.Kultur katliamı yapanlara kimse ses çıkarmayacak mı bu memlekette? Eskimalatyanin tarihini sil,yerine otopark yap.Osman Güder den de ancak bu kafa yapısı beklenir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bek (3 yıl önce)
    Hizmet olarak yıkmayı görüyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 malatya (3 yıl önce)
    Tarihine kulturune sahip cikmayanlar milletine Vatanina sahip cikamaz ancak beyininde park Yerine sahip cikar
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer (3 yıl önce)
    Yaparsa AKP 'En iyisini yapar Malatyada kaçtane cami yıktınız Eğer CHP Yıkmış olsaydı CHP İpe götürdünüz.ne oluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (3 yıl önce)
    Adı ustunde eski malatya yeni ismi yeni malatya.osman baskan cok degerli bir adam belediye baskani mimar olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Yıkın. Yıkın yıkın.diyecek hiç bir şey yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan (3 yıl önce)
    Acilen durdurulmalı buna izin verenler nasıl bir ruh halinde siniz
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (3 yıl önce)
    kültür merkezinin arkasına trilyonlar harcayıp kerpiçten evler yaptılar gerçek tarihi eserleride yıkıyorlar..bunların yatacak yeri yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Emekli (3 yıl önce)
    İşte işbaşında olan kafa yapısı ve zihniyet bu...
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (3 yıl önce)Emekli isimli kullanıcı yorumuna
    aynen katılıyorum sana. tarihi mekanları ranta çevirme işi bize verilmiş.. yazıklar olsun . şu güzelliğe bakın bi. buralara kıyılırmı ya. evleri beyaza boyayıp güzel bi kaldırım ve etrafı çiçeklerle süslense ne olur sanki
    0
    0
    Yanıtla