SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Boztepe Barajı'nın İşletmesinde Başıboşluk Var!"

0
Güncellendi - 2018-07-11 04:39:32
A- A+ PAYLAŞ

İl Koordinasyon Kurulu'nda konuşan Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Boztepe Barajı’nın işletmesinde bir başıboşluk yaşandığını belirterek “Arızalar geç yapılıyor. Bu da üreticinin, çiftçinin tarımsal üretimi konusunda verimsizliğe sebebiyet veriyor. Bir an önce sorunun çözülmesi gerekiyor” dedi.

Dün yapılan 2018 Yılı İl Koordinasyon Kurulu 3. Dönem toplantısında Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdür Yardımcısı Ercan Gerçek (fotoğraftaki), kurumunun yatırımları üzerine ayrıntılı sunum yaptı.

Gerçek: Bu yılki işlerimiz ödenekler çerçevesinde yapılacak

DSİ Bölge Müdürlüğü’nün güncel yatırımları hakkında koordinasyon kuruluna bilgiler veren Bölge Müdür Yardımcısı Ercan Gerçek,  özellikle büyük baraj projelerinde büyük ilerleme sağlandığını belirterek “Kapıkaya Turgut Özal Barajı sulamasında yüzde 97’lik fiziki gerçekleşme sağladık. 40 bin dekarlık arazinin sulanacağı bu projemizde Ağustos ayı içerisinde işletmeye açılmasını beklemekteyiz. 16 bin dekarlık zaten işletme aşamasındaydı kalan 24 bin dekarlık da Ağustos ayında tamamlamış olacağız.

Boztepe Sulamamızda yüzde 90 fiziki gerçekleşme sağladık. 12 bin 60 dekarlık sulama alanı mevcut. Bunun pompajlı kısmı var. Bunun ihalesini de 2018’in ikinci yarısında tamamlayacağız.

Yine büyük projelerimizden Yoncalı Barajımız yüzde 76 seviyesinde. Bunun geçen yıl tamamlama ihalesini yapmıştık. Giri kalan dolgu ve gövdenin beton kaplama işleri tamamlama ihalesi kapsamında bitirilecektir. Yoncalı sulamasında suyumuzu aktaracak olan isale tünelinde yüzde 16’lık bir fiziki gerçekleşme mevcuttur” dedi.

Küçük suluma projeleri kapsamında Akçadağ Taşevler ve Kuluncak Bicir göletinin tamamlandığını hatırlatan Gerçek, “Beylerderesi Yeşil Vadi Projemizde yüzde 65, Darende Çınarköy’de yüzde 35 Doğanşehir Elmalı’da yüzde 20, Doğanşehir Ekenekte yüzde 83, Hekimhan Karadere’de yüzde 60, Kurşunlu’da yüzde 78, Veliaydın’da da yüzde 87 fiziki gerçekleşme ile çalışmalarımız devam etmektedir” şeklinde bilgi verdi.

Bölge Müdür Yardımcısının DSİ yatırımlarına ilişkin verdiği bilginin ardından bazı belediye başkanları özellikle sulama ve gölet projelerine ilişkin sorunları dile getirip bir dizi soru yöneltti. Bölge Müdür Yardımcısı Ercan Gerçek’in belediye başkanlarının sorularına verdiği yanıtta Boztepe Barajı’nın işletme ihalesinin evrak eksikliği nedeniyle iptal edildiği de ortaya çıktı.

Koordinasyon Kurulu toplantısında bazı ilçe belediye başkanları ile DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Ercan Gerçek arasında geçen diyalog şöyle:

Aliseydi Millioğulları (Hekimhan Belediye Başkanı): Sayın Bölge Müdür yardımcımız çalışmalar devam ediyor dedi ama ne Kurşunlu Göleti’nde ne de Karadere’de halen müteahhitler çalışmalara başlamadı. Diğer iki gölette çalışmalar çok yavaş devam ediyor.

Gerçek: Kurşunlu’da şöyle bir sıkıntımız var. Mevcut keşfi içinde tamamlanamadı. İkmal ihalesi yapıldı. İkmal ihalesi nedeniyle gecikme söz konusu. Karadere’de enjeksiyon çalışmalarının başlamış olması lazım.

Aliseydi Millioğulları: Karadere’de enjeksiyon yok. Karamahmut’ta yapılıyor.

Gerçek: Bu seneki işlerimiz tabi biraz ödenekler çerçevesinde yapılacak.

Nevzat Öztürk (Yazıhan Belediye Başkanı): Boztepe Barajı’nın bugün işletme ihalesi vardı ancak öğrendiğimiz kadarıyla evrak eksikliği nedeniyle ihalenin iptal edildiğini duyduk. Bu işletmede bir başıboşluk yaşanıyor.  Arızalar geç yapılıyor. Bu da üreticinin üretimi konusunda mahsulün üretimi konusunda verimsizliğe sebebiyet veriyor.20 bin dekara alana pancar,  10 bin dekara yakın alanın da ayçiçeği ekilmesi dolayısıyla işletme konusunun bir an önce çözülmesi gerekiyor.

İhalenin resmi prosedürü vardır. Biz de DSİ olarak köylüye suyu ilettiğimizde mutlu oluyoruz. Ama işlemesi gereken ihale prosedürleri nedeniyle gecikme yaşanabiliyor.

Yaşar Karataş (Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı): Derme Deresi’nin ihalesini bekliyoruz. Orada sıkıntılar var. Bir an önce çözülmesi gerekiyor. Çünkü sezon geçiyor.

Gerçek: Orada kamulaştırma sıkıntısı var. Programımızda mevcuttu ama kamulaştırma boyutu ile ilgili sıkıntı vardı.

Yaşar Karataş: İmar boyutu ile çözdük. Mülkiyet ile ilgili sorun yok. Bir an önce ihale edilmesi gerekiyor. Geçen yıl 27 milyon TL parası vardı ihale edemedik. Kaldı. Vatandaşla ciddi bir sorun yaşıyoruz. Bir an önce ihale edilmesi gerekiyor.

Gerçek: Bu konuya bakıp size tekrar bilgi verelim.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ülkem ve Malatyam (5 yıl önce)
    Vekillerin ne işi var orada. Daha öğrenememişsiniz. Dünya da seçildiği ile ihanet eden tek vekiller bizde. Kayısıda da bir numarayız ya. Bu arada sayın basınnnnnnnnn Akşam 6'dan sonra maksan altı binaların foseptik suyu çevre yoluna bırakılıyor. Arabada dahi burnumuzun direği kırılıyor. AYIPTIR. Siz haber yapmazsanız CNN çağırılacak. Lütfen görevinizi yapın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    Malatya da bir boru firmasından alınan borular çok kötü. Devamlı kırılıp dökülüyor su sızdırıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (5 yıl önce)
    BU MU Malatya ya yapılan işler, Milletvekilleri niye yok toplantıda.............................
    0
    0
    Yanıtla