SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Arsa İşi ve İşlemleri Epeyce İlginç!

0
Güncellendi - 2017-07-23 03:31:31
Bu Arsa İşi ve İşlemleri Epeyce İlginç!
A- A+ PAYLAŞ

  • Tecde'de, Yeşilyurt Belediyesi'nin de hissesini satışa çıkardığı 24 bin 057 metrekarelik 35 ortaklı arsanın imarı, geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Meclisi'nce değiştirildi. Bu arada, etrafına çevrilen paravanların üzerine 'yaşam merkezi' inşa edeceğini belirten şirket, arsanın yalnızca yüzde 12'sine sahip..

Malatya- Çırmıhtı yolu Tecde mevkiinde bulunan, sahiplerine ekonomik anlamda büyük kazanımlar sağlayacak olan arsanın imarına fonksiyon eklentisi onayı kafaları karıştırdı. Söz konusu 24 bin metrekare 057 metrekarelik arsanın bin 281 metrekarelik bölümünün sahibi olduğu belirlenen Yeşilyurt Belediyesi'nin, arsadaki hissesini yaptığı duyuruda belirtmemesi, ilk anda 24 bin metrekarenin tamamının sahibi olduğu şeklinde anlaşılmıştı. Yeşilyurt Belediyesi'nin, hissesini 'kat karşılığı' satacağı ihale ise 27 Temmuz günü yapılacak.

YEŞİLYURT BELEDİYESİNİN 'EKSİK' BİLGİLİ SATIŞ DUYURUSU..

Yeşilyurt Belediyesi, gazetelere verdiği ilanla (kupürü yanda) Malatya- Çırmıhtı yolu Meyvecilik Araştırma Enstitüsü çapraz karşısında bulunan Tecde Mahallesi 5558 Ada ve 16 no.lu parseli, 1 milyon 537 bin 908 TL muhammen bedelle, 27 Temmuz 2017 günü saat 11.00'de kapalı teklif usulü ile satacağını duyurdu.

Söz konusu arsanın toplam 24 bin 057 metrekare olduğunu verdiği ilanda belirtmeyen ve yerin tamamının sahibi olduğu izlenimi yaratan Yeşilyurt Belediyesi'nin, söz konusu arsanın yaklaşık yüzde 5'lik bölümünü oluşturan bin 281 metrekaresinin sahibi olduğu, arazinin genel toplamı ve satış rakamının düşüklüğünden kuşkulanan, ilk haberi de bu doğrultuda yapan gazetecilerin araştırması sonucu ortaya çıktı.

REKLAM PANOLARI VE İMAR DURUMU..

Araştırmalarda, söz konusu 16 no'lu parselin 35 hissedarının bulunduğu, en büyük hissedarın 2 bin 975 metrekarelik hissenin sahibi bir sağlık grubuna ait şirket olduğu ortaya çıktı. Ancak, söz konusu şirketin arsanın yaklaşık yüzde 12'lik bölümüne sahip olmasına karşın etrafı paravanla çevrilen arsanın tamamında konutun yanı sıra iş alanlarının da yeraldığı 'yaşam merkezi' kuracağına dair reklam duyurularının yeralması, bu reklamların yapıldığı sırada arsanın imar durumunun sadece konut alanı olması nedeniyle de ilginç bulundu.

İmar durumu 'konut alanı' olan arsanın imar fonksiyonu, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 17 Temmuz Pazartesi günkü toplantısında, AKP'li üyelerin oylarıyla değiştirildi ve söz konusu arsanın imarı "konut+ticaret alanı" olarak değiştirildi. Böylece, arsayla ilgili projenin sahiplerinin, imar değişikliği tahakkuk etmeden, 'değişmiş gibi' yaptıkları 'yaşam merkezi' reklamları da doğruya evrilmiş oldu.

Ayrıca, söz konusu arsanın imar durumu, değiştirilmeden önce 'konut fonksiyonlu, emsal 1.50 ve yükseklik serbest' şeklindeydi.

FARKLI YORUMLAR..

Büyükşehrin onayladığı fonksiyon eklentisi ile ilgili kararın onaylanmasına; ihale, inşaat ve müteahhit sektörünün önde gelen aktörlerinden farklı yorumlar yapıldı.

İhale sektörünün aktörleri: Değişiklik ihale iptaline nedendir

“İhale yasası gayet açık ve nettir. Kamuya ait satışa konu olan taşınmazların, hisseli veya tek parça olması fark etmez. tüm özellikleri ve vasıfları belirtilir ve öylece ilana çıkılır. Bu özellikler ve vasıflarda yapılacak en ufak bir değişiklik bile ihalenin iptal edilmesine neden olur."

İnşaat sektörünün önde gelen aktörleri: Yasal olabilir ama vicdani değil

“Söz konusu arsa konut alanı olarak değerlendirilerek muhammen bedel belirlenmiş ve ilan edilmiş. İhale süreci devam ederken arsaya artı değer katan değişikler yapmak belki yasal olabilir ama hiç de vicdani değildir.”

Müteahhit kesimi: Çapanoğlu aranmasın

“Bu işte bir çapanoğlu aranmasın. Yapılan iş doğrudur, arsaya artı değer katan fonksiyon eklentisi satıştan sonra yapılsaydı o zaman çapanoğlu aranırdı. İhale süreci devam ederken yapılması talipliler tarafından göz önüne alınacaktır ve ona göre değer biçilecektir.”

YEŞİLYURT BELEDİYESİ'NİN DURUMU..

Toplam 24 dekarlık parselde bulunan yüzde 5'lik hissesini kat karşılığı satışa çıkaran Yeşilyurt Belediyesi'nin üst düzey yetkilileri de fonksiyon eklentisinin, satış ilanı yayınlandıktan sonra, 17 Temmuz Pazartesi günü Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanması ile ilgili olarak, “Onaylanan karar, 24 bin metrekarelik arsanın tümü ile ilgilidir. Bizim o alanda yüzde 5’lik bir hissemiz var. Yani bizim hissemiz için verilmiş bir onay değil. Ayrıca, fonksiyon eklentisi süreci yeni değil. Yaklaşık 1 yıldır devam eden bir süreç ve Büyükşehir'in gündemine yeni gelmiş ve onaylanmış.” ifadeleriyle onaylanan kararın kendileri ile ilgili olmadığını öne sürdüler.

Yeşilyurt Belediyesi tarafından Tecde Mahallesinde kat karşılığı satışa çıkarılan bin 281 metrekarelik belediye mülkiyetinin nasıl edinildiği de merak konusu oldu.

malatyahaber.com- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • ADIYAMAN LI (6 yıl önce)
    PARSELİNİZE TALİBİM BİR AN ÖNCE İHALE AÇILSIN
    0
    0
    Yanıtla
  • Boşuna heveslenmeyin. O ihale kim için açılıyor ise o alacaktır...
    0
    0
    Yanıtla