SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Toplantının Raporu Bize Yol Haritası Olacak"

0
Güncellendi - 2018-12-30 04:03:10
A- A+ PAYLAŞ

"Kuru Kayısı Üretimi ve Pazarlanmasında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu, Malatya Valiliği ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü işbirliği ile düzenlenen toplantı gerçekleşti.

Toplantıya Malatya Valisi Aydın Baruş, AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkçi, Öznur Çalık, Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı, Malatya Turgut Özal Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kayısı ile ilgili çalışma ve projesi olan öğretim üyeleri, kayısı ile ilgili resmi ve mesleki kurum ve kuruluş yöneticileri, AKP İl Başkanı İhsan Koca, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Cemal Nogay, kayısı ile ilgili STK’lar, TSO Genel Sekreteri Remzi Yaşar, TSO ve Ticaret Borsası Meclislerindeki kayısıcıların sektör temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanlığından toplu heyet olarak gelen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Harun Seçkin, TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Gökhan Kızılcı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Laboratuar Daire Başkanı Ali Torun, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) Uzmanı Şakir Berktaş, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı Coğrafi İşaretler İç ve Dış Pazar Araştırmaları Çalışma Grup Sorumlusu Nazlı Şimşek, Mühendisler Fatih Serdaroğlu ve İlhami Şahin katıldılar.

Toplantının açılışında konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin Malatya’nın ikinci üniversitesi olması ve bünyesinde Ziraat Fakültesini barındırması nedeniyle kayısı ve sorunlarıyla da yakından ilgilenmeleri gerektiği gibi bir sorumluluğu da yüklendiklerini ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Özellikle kayısıdan katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesinde ve pazarlanmasında ciddi sorunları vardır. Türkiye’den yurt dışına 12.5 kilogram büyük kutularla ihraç edilen kuru kayısıların küçük paketlere veya işlenmiş kayısı ürünlerine dönüştürülmesine yönelik projemiz olacak. “ dedi.

Bilimsel anlamda kayısı ile ilgili projelerin takip edilmekte olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, acı kayısı çekirdeğinin kanser hastalığı için antioksidan sistemi destekleyerek telomeraz enzimi etkinliğini azalttığının belirlendiğini kaydederek, kayısının radyoterapinin etkinliğini güçlendirdiğini ve kanser gelişimi yavaşlatan genleri aktive ettiğinin gözlendiğini de ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, kayısı çekirdeği yağı ile ilgili yapılan çalışma sonucunda ağır egzersiz sonrasında kayısı çekirdeği yağı ile yapılan masajın oksidatif stresi azalttığının belirlendiğini, ayrıca acı kayısı çekirdeğinin karaciğer hasarını gerilecek etkilere sahip olduğunu kaydetti.

Rektör Prof. Karabulut, kayısı ile ilgili Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde yürütülmekte olan veya başlatılacak projeler hakkında da bilgi vererek, “Gün kurusu kayısı üretiminde çeşitli ve farklı kurutma şekillerinin kalite parametreleri ve muhafaza performanslarına etkilerinin araştırması, Kayısıda soğuk stresi zararının don zararından ayrıştırılması ve zararın azaltılması için alınacak önlemler, Kayısıda zararlı erik koşnili için biyolojik mücadele etmeni kitle üretiminin geliştirilmesi, Kayısı bahçelerinde kullanılan tarım ilaçlarının ekosistemde bulunan faydalılara karşı yan etkilerinin araştırılması, Kayısı sürgün ve dallarında görülen ani kurumalar üzerine araştırmalar, Ulusal kayısı anaç ıslah programı” şeklinde bilgi verdi.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, kükürt sorunu hakkında da bilgi vererek, “Kayısının doğal sarı renginin korunması ve depoda fumigant özelliği göstererek fermantasyon ve böcek zararının önlenmesi için yaş kayısılar kurutulmadan önce kükürtlenmektedir. Kuru kayısı ithal eden ülkelerin ithalatına izin verdikleri kükürt miktarı AB ülkelerinde 2000 ppm, ABD, Avustralya 3000 ppm, Kanada 2500 ppm'dir. Resmi Gazetede 16.11.1997 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksine göre kuru kayısıda maksimum kalıntı kükürt miktarı 2000 ppm olarak belirlenmiştir. Kayısı Üreticisi rekoltenin fazla olduğu yıllarda ürünü daha uzun süre depolamak ve fiyat dalgalanmalarından faydalanmak amacıyla fazla kükürt kullanma eğilimindedir. Ancak son yıllarda kuru kayısı ithal eden ülkelerin aşırı kükürde olan hassasiyetleri artmıştır. Düşük kükürtlü kuru kayısıların uzun süre muhafazası için soğuk hava depolarına ihtiyaç vardır. Ayrıca kayısı ticaretiyle uğraşanların düşük kükürtlü kayısıları satın alma konusundaki tavırlarını netleştirmesi, bunu açıkça ilan etmeleri ve sözleşmeli üretime geçmeleri kükürt sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır” ifadelerini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Kaysının tanıtılması ve beslenme alışkanlığının kazandırılması, Yeni pazar arayışlarının yapılması, kayısıda alternatif ürünlerle katma değerin attırılmasının gerektiğini, kayısının bilimsel araştırmalarla değerinin attırılması, yaş kayısı ihracatının attırılması gibi konularda ortak çalışma ve projelerin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Öncelikle Malatya'nın ekonomisinin omurgasının tarım olduğunu, tarımın omurgasının da kayısısı olduğunu hepimiz biliyoruz Turgut Özal Üniversitemiz 3 aylık bir üniversite ve yapmış olduğu çalışmalarla çok hızlı bir giriş yaptı. Ziraat Fakültesi'nin Turgut Özal Üniversitesi'nin bünyesinde olması ve kayısı ile alakalı akademik çalışma denilince akla ilk gelen isimlerden olan hocamız Bayram Murat Asma'nın burada rektör yardımcısı olması çok önemli diye düşünüyorum. Rektörümüzün de biyokimyacı olması kayısıya katkı sunacaktır diye düşünüyorum. Bugün en büyük problem olarak görünen kükürdün, aslında 1997 yılında 2000 ppm olmasını belirleyen Malatya’nın o dönemdeki sivil inisiyatifimiz. Maalesef Malatya’daki aktörlerimiz o rakamı belirlemiş. Bizim mutlaka pazarlama yapacağımız alanları çok iyi tespit etmemiz, sorunları çözmemiz ve Pazar payımızı büyüterek, Malatya ekonomisine, dolayısıyla Türkiye ekonomisine katkıda bulunmamız gerekiyor. Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 90'nını Malatya karşılıyor. Bu vesileyle bizim artık daha sağlıklı bir süreci yönetmemiz, eğitimimizi hep birlikte almamız gerekiyor. Bütün Malatya'nın bu konuda eğitimi kendisine öncelemesi gerekiyor. Mevsimlik işçilerinde kendi içinde çok ciddi sorunları olduğunu biliyoruz. Sizlerin bize sunacağı bu çalıştayın raporu, bizler içinde yol haritası olacak" dedi.

Malatya Valisi Aydın Baruş, “İlk geldiğimi günden beri Malatya'da konuşulan konuların başında kayısı geliyor. Bunun sebebi Malatya hem tarım, hem de sanayi kenti. Nüfusun çok büyük kısmı tarımla ilgileniyor. Hatta kamu ve başka kurumlarda çalışanların kayısıyla ilgisi var. Bu durum kayısı üzerinden geçinmelerine katkıda bulunmaya çalışıyorlar. Kayısı Malatya için vazgeçilmezdir. Bu önemli konunun her daim Malatya’nın gündeminde olması kadar önemli bir şey yok. Tabi ki kayısıda karşılaşılan sorun üreticimizi etkilemekte, onun için hep birlikte el ele çözüm arayışına girmemiz gerekiyor. Bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizim amacımız kamu kuruluşları, STK’lar üniversiteler olarak vatandaşların sorunlarına çareler üretmek. Kayısının son kırk yıldaki durumunda bilgi vermek istiyorum. Kırk yılda Malatya'daki kayısı ağacı sayısı yaklaşık sekiz buçuk kat artış göstermiş. Yaş kayısı üretimi yaklaşık on kat artmış. Kuru kayısı artışı da yaklaşık on kat artmış. Kayısı için atacağımız adımlar dünyadaki gelişmelere göre takip etmeliyiz. Malatya şuanda Türkiye'nin kuru kayısının yüzde 90’ını karşılamakta, dünya kuru kayısının yüzde 67’sini karşılamaktadır. Son Kırk yılda Malatya’daki kuru kayısı ihracatı on dört kat artmıştır. Son kırk yılda kayısı meyveciliği Malatya için hem vazgeçilmez hem de ekonomik gelir olarak çok önemli rol oynamış. İhracatımız açısından çok önemli bir ürünümüz. Sorunun çözümü için sorunun nereden kaynaklı olduğunu bilmek gerekir. Teşhisini yapmak tek başına yeterli değildir. Sorunların üstesinden gelmek için sağlıklı çözüm yolları önermek gerekir. Bu önermeleri konuyla ilgisi ve bilgisi olanların görüşüne başvurmak en sağlıklı yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır" ifadelerine yer verdi.

AKP Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Malatya’da kayısıya dair ne varsa Malatya’da konuşulduğunu biliyorum. Gerçekten kayısının bütün sorunlarını defalarca konuştuk. Ama özellikle bünyesinde Ziraat Fakültesi de bulunan ve ilimizde yeni kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitemizin, ilk önceliğini kayısıya vermesini ve bu anlamıyla hem hafızalarımızı tazeleme, hem de yeni söylenecek veya yeni yapılacak bir şey var mı, bunun ortaya çıkartılması adına bu toplantıyı düzenlemesinden dolayı başta rektörümüze ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Kayısı Malatya için önemli. Malatya hem sanayi kenti, hem tarım kenti. Kayısının Malatya’ya sağlamış olduğu girdi itibariyle de önemli. Ama zaman zaman hep ifade ettiğimiz bir konu var; ben birazda kışkırtıcı olsun diye hep şunu söylüyorum; Malatya’da kayısının muhatabı, sahibi yok, diye. Esasında bütün dünyaya ve Malatya’ya baktığımızda kayısının muhatabı başta üreticilerin olması lazım. Bütün dünyada çitçiler pazarlamayı kooperatifleşmekle çözüyor. Bu anlamda üreticilerin bir araya gelerek kooperatifler kurarak ürünlerini pazarladıklarını görüyoruz. Malatya’da kayısı üreticilerinin bu anlamda kötü bir tecrübesi olduğundan buna çok sıcak bakmadığını da biliyorum. Malatya’da kayısının üretim problemleri var. Hastalıklarla ilgili il tarım müdürlüğünün, belki kayısı araştırma enstitümüzün bununla ilgili söyleyeceği sözler var. Yine çok değerli bilimsel çalışmalarıyla, üniversitemizin katkı sunacağı alanlar var. Ama bütün bu alanların içerisinde üretici nerede, üreticiye bunu nasıl ulaştırabiliriz bunu ortaya koymamız lazım. Bu işi sadece siyasetçilere havale ederek çözemeyiz. Siyasetçi mevzuat konusunda bir sıkıntı varsa veya bakanlıklar nezdinde tıkanan bir husus varsa orada devreye girebilir. Ama esas bu işe sahip çıkması gerekenler üreticilerimiz, ihracatçıklarımız ve bu işin ticaretini yapan arkadaşlarımız. Bizlerde onların önünü açma noktasında her zaman görev alabiliriz.” diye konuştu.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı ile ilgili tüm tarafları bir araya getirerek olaya bilimsel olarak ele alan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür ettiğini ifade etti.

Toplantının ilk bölümüne Vali  Aydın Baruş başkanlık ederken, ikinci bölüme ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Murat Asma başkanlık etti.

Toplantıda katılımcılar sorunlara ilişkin bulundukları çözüm önerileri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından not alınırken, toplantı süresince gündeme getirilen sorunlar ve çözüm önerileri ise raporlanarak kamuoyuna açıklanacak.  Malatya Turgut Özal Üniversitesi, bilimsel ve akademik olarak yürütmesi gereken çalışmaları ise Ziraat Fakültesi bünyesinde başlatacak.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • Cemre İrem (5 yıl önce)
    Rektörümüze ve valimize teşekkür ederim öncelikle yapılan bu çalışma için, Malatyamızın ve kayısımızın değerini düşürmemek ve arttırmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır liderler var malatya mızda. Bu geçen verimli toplantı kesinlikle çok şey katacağına inanıyorum malatya mıza.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gafire KARAMAN (5 yıl önce)
    Kayısının başkenti Malatya'dır. Biz bunu avantaja çevirip şehrimizi kalkindirmak ve istihdama olumlu destek vermek zorundayız. Bugün Turgut Özal Üniversitesi'nde hali hazirda bulunan Ziraat Fakültesi bizlere on ayak olmuştur. Bu aşamada bir Malatya'lı olarak önce Valimize sonra da Turgut Özal Üniversitesi Rektörüne desteklerinden dolayi teşekkür ediyorum. Attıkları her adımda yanlarında onlara gerekli desteği sağlamaya hazırız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed Mahmut yiğit (5 yıl önce)
    Malatyamizin değerli kayısısı kesinlikle Malatya için önemlidir Malatya rektörümüz ve valimize teşekkür u borç bilirim Allah onlardan razı olsun kesinlikle malatyamizin değerini dusurmediklerinden dolayida teşekkür ederim bir Malatyalı olarak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rahmi Semiz MAKİD Bşk. (5 yıl önce)
    Yorumcu rumuzlu yazan kardeşime ve onun gibi düşünenlere cevap olması için açık açık ismimi yazarak cevap vermek istedim. Telelefonuma da isteyen ulaşabilir. Yanlış ve yanlı yorumlar Malatya'mızın ve kayısıcılığımızın en önemli sorunu olan kükürt sorunumuzun çözülmesine destek değil, köstek olmaktadır. İthal etmediğimiz 5 tarım ürününden biri olan ve ilimiz ekonomisinin omurgası kayısımıza sahip çıkmak hepimizin görevidir. Bu çalıştayı MAKİD Derneğimiz olarak ben talep ettim. Sağolsun Rektörümüz prof.dr.Aysun hocamızda konu kayısının sorunlarına destek olmaksa en kısa zamanda yaparız diyerek Tarım Bakanımız ile de sorunumuzu görüşerek acilen bu çalıştayı düzenledi. Çünki bunun sonucunda hem iç pazarın önü açılacak hem de uluslararası standartlarda gerekli değişikliklerin yapılması sağlanacak. Uzun ve zor bir iş ama kayksıcılığımızın en önemli sorunu kükürt problemi aşılacak. Bilen bilmeyen kayısımızdaki kükürt hakkında yorum yaparken, Rektörümüz Prof.Dr. Aysun Karabulut hocamız bilimsel araştırmalarla zararlı olmadığını ispatlayarak uluslararası bilim dünyasında yayınlatmıştır. Bu kayısıcılığımız için çığır açacak bir çalışmadır. Kamuoyunun bildiği gibi bu kükürt sebebiyle iç pazar bitme noktasına gelmiştir. Siyasilerimizde sorunu yakınen bildikleri ve takip ettikleri için çalıştayın başlangıç bölümünde, bizlere destek olmuşlardır. Önümüzdeki günlerde kanunlarda yapılacak değişikliklerde de onların desteğini aldık. İnşallah bu sorunu bilimle Prof.dr. Aysun hocamızın bilimsel çalışmaları ile aşacağız ve uluslararası standartlarda gerekli değişikliği de yaptıracağız. Bu konuda tüm kayısıcıların Malatya'nın desteğini ve duasını esirgemeyeceğini biliyorum. Prof.Dr.B.Murat Asma hocamızın konuşturulmadığı, çalıştayda üreticilerin olmadığı vs. İddialarına da gülüyorum. Çünki çalıştayın açış konuşmaları ve sunumundan sonraki bölümlerini B.Murat Asma hocamız yönetmiştir. Bu ifadelerle hedeflenen ayrıştırma gayretletiniz merak etmeyin görülüyor. Üreticilerimizi temsilen de tüm ziraat oda başkanlarımız, organik birlik başkanlarımız ve kayısı ile ilgili tüm derneklerimiz vardı. Mevsimlik işçi sorunlarına kadar konuşulan bu çalıştay hakkında güzel başlayan birşeyleri baltalamak için konuşurken vicdanlı olmak gerekiyor. Çünki işin ucunda övündüğümüz kayısımız var. İlk çalıştayın ana konusu kükürt sorunu olduğu için bundan sonraki çalıştaylarda diğer konularında tartışılacağını düşünüyorum. Ziraat fakültesini bünyesinde barındıran Turgut Özal üniversitemizin bu konulardaki desteği bizleri mutlu ettiği gibi bazılarınıda üzmüşe benziyor. Üzülmeyin kayısı yeyin stresinizi alır diyorum. Kayısının hatırına sizde yanımızda olursanız bir oluruz iri oluruz. Dünyada lideriz daha çok üretiriz. Saygılarımla.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Kaysının önemi fazla bilinmiyor malatyada ama türkiyede hatta dünyada kaysının yeri ve önemi çok büyüktür İNŞALLAH GÜZEL YERLERE GELECEĞİZ
    0
    0
    Yanıtla
  • ENKA (5 yıl önce)
    Malatyanın en önemli değeri olan kayısıya tabiki de gerekli ihtimam verilmelidir kayısı Malatya için çok değerli ve bunun işe ilgili sorunlarda çok önemlidir Bu çalışmaya öncülük eden Rektörümüze ve Valimize teşekkür ü Bir Malatyalı olarak borç bilirim Malatya Turgut Özal Üniversitesi içerisinde ziraat Fakültesi ile Malatya için çok büyük bir avantajdır ve bu avantaj bu gün gözler önünde tebrik ediyorum…
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (5 yıl önce)
    Konya ovası kadar Hollanda bile tarımdan elde ettiği gelir bizden fazla sebebi ise modern ve bilimsel tarım yöntemlerini kullanmalarıdır. Artık bizde Turgut ÖZAL üniversitesi ile modern ve bilimsel yöntemler kullanarak ve dünya ya ihraç ettiğimiz kayısımızı daha fazla işleyerek ve mamullerini artırarak hem ürün verimini hemde kazancımızı artıracak yollar aranmaya başladı. Bu toplantıyı organize eden ve katılan herkesin eline emeğin e sağlık. Bu toplantıyı hafife alanlar; varsa bir fikriniz çıkın yoksa da gölge etmeyin yapacak çok iş var
    0
    0
    Yanıtla
  • Serhat Kara (5 yıl önce)
    Her şeye muhalif olanlar bu haberde de ortaya çıkmış. Hayatında bir kayısı ağacı sulamayan, bir kayısı fidanı dikmeyenler nedense herkesten önce yorum yazmış. Çözümü olmayan, çözümde bulunmayanlar güzel güzel eleştirmiş. Kimisi dalga geçmiş, kimisi tiye almış. Malatya burası. İş yapanı taşlarlar, iş yapmayanı baş tacı ederler. Hayatında bir tane akademik yazı okumamış olanlar çıkmış kayısıda akademik çalışması olan bir rektöre gönderme yapıyor. Malatya'da iş yapanın değeri olmaz, ama bomboş kenarda oturan onca önemli makamda bulunanlara kimse bir şey demez.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    ailemiz dedelerimizden miras 100 yıldır kayısı üretir.şu şöyle biline ,çiftci bu siyasilerin ,bürokratların sözlerini hiç bir suretle ciddiye alıp hareket etmemeli ,kendi hedefini, durumu akla mantığa piyasa şartlarına göre düzenlemeli.fiyat dünya piyasalarına göre şekillenir.kayısı olmazsa olmaz bir ürün değildir alternatifi vardır.ihracatcıyı şunu bunu suçlamak gereksiz zaman kaybıdır.siyasiler bürokratlar bu işi bilmez.çiftci hangi ürünü yetiştirirse onu kendisi takip edecek .rekolte ihtiyaç kalite vs.maliyet kurtarırsa dikecek yoksa sökecek ısrara gerek yok.önerim kaliteli ve her yıl ürün alacağın kayısı ağacın varsa devam et. ıskarta ve dondan etkilenen bahçen varsa hemen sök bir daha kayısı oraya dikme.
    0
    0
    Yanıtla
  • YILLIK YAKLAŞIK 5-6 ton kayısı ürünü elde eden birisi olarak yapılan toplantının genç ve dinamik bir üniversite tarafından değerlendiriliğ ilimizin altını olan kayısıya verilen önem ciddi manada mutılu etti
    0
    0
    Yanıtla
  • Can (5 yıl önce)
    Gerçekten bir kayısı Üreticisi olarak çok verimli bir toplantı yapıldı Üreticinin Görüşlerine değer verilmesi çok önemli bizlerde önemseniyoruz sorunların çözümleri bulunacaktır diye düşünüyorum. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ ne ve Rektör hanıma bu çalışma için teşekkür ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Rahmi Semiz MAKİD Bşk. (5 yıl önce)
    Kayısı üretmek başka ürettiğimiz dünyanın en sağlıklı ürünü olduğunu bilimsel araştırmalarla ortaya koyup tüketicilere anlatmak başka. İşte Rektörümüz Prof.Dr.Aysun hocamızın yaptığı da bu. Bunu boş boş eleştirenlere diyorum ki sizde birşey yapın veya aksini ispat edin. Herkes kurutmada kullandığımız kükürtün Zararlı olmadığını hiç bir bilimsel veriye dayanmadan konuşurken Aysun hocamız ve ekibi yıllarca denek hayvanlarına kayısı yediyip incelemiş. Vicdanız yok anladık ta bilime biraz saygılı olun. Turgut Ozal universitesinde kayısı konusunda çalışan hocalarıma ilave olarak, Rektorumuz Aysun hocamız da ürettiğimiz kayısımızın ve çekirdeğinin sağlığımız için vazgeçilmez bir gıda olduğunu bilim ile ortaya koymaya çalışıyor. İyi ki böyle vatansever bilim insanlarımız var. Sağ olsunlar var olsunlar, böyle insanlarımız çok olsunlar. Bu söylediklerime kulp takmak isteyenlerde çıkar onu da biliyorum. Üretimden pazarlamasına kadar her aşamasında sorunları yaşayan ve sorunlarımızı aşmada ne yazıkki bu tür bilim adamlarımızı çoğaltamıyoruz. Hasetlik öne çıkıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Yasin (5 yıl önce)
    Malatyanın en önemli değeri olan kayısıya tabiki de gerekli ihtimam verilmelidir kayısı Malatya için çok değerli ve bunun işe ilgili sorunlarda çok önemlidir Bu çalışmaya öncülük eden Rektörümüze ve Valimize teşekkür ü Bir Malatyalı olarak borç bilirim Malatya Turgut Özal Üniversitesi içerisinde ziraat Fakültesi ile Malatya için çok büyük bir avantajdır ve bu avantaj bu gün gözler önünde tebrik ediyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Doğan (5 yıl önce)
    Yurtdışına gidin, bütün satılan kayısı reçellerinin, marmelatların üzerinde Türkiye kayısılarından ...... ülkesinde üretilmiştir yazıyor. Rektör ve siyasiler halâ kayısıyı şöyle paketleyelim, böyle paketleyelim diyorlar. Vizyonları bu kadar. Bu noktada 1. Atadan kalma yöntemler ile üretilen kayısıyı ancak ülke içinde satabilirsiniz. 2. Kayısı dan asıl gelir getirecek mamüllerin (reçel, marmelat, likör gibi) Malatya da üretimi ve pazarlaması işlemine yönelmeniz gerekiyor. Bunun için de yurt dışındaki piyasaları ve talepleri bilen yabancı dil konuşabilan yöneticiler gerekir. İşte size basit iki madde ile kayısının büyük ölçekte ticarileşmesi ve para getirmesi ile ilgili çözüm önerisi ki bir kaç madde daha sıralanabilir. Bunun için kendini ön plana çıkaracak medyatik toplantılar yapmaya gerek yok, pek sayın rektör.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yıldız (5 yıl önce)
    Secim sürecini girilen günlerde nedense kayısı sorunları akıllarına geldi, ama sorunun temel mağduru çiftçi yani üretici temsilcisi yok, traktörünü satan üretici yok, bu çalıştıydan nasıl bir sonuç bekleriz...
    0
    0
    Yanıtla
  • yorumcu (5 yıl önce)
    Kayısı denilince sadece Malatya’da değil, Türkiye’de akla gelen ilk isim Prof. Dr. Bayram Murat Asma olmasına rağmen, haberden anladığım kadarıyla, kayısının sorunları ve çözüm önerileri çalıştayında konuşturulmaması çok ilginç. Bu şuna benziyor: Mesela, TFF, “Türk futbolunun Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir toplantı düzenlensin, Fatih Terim de o toplantıda olsun ve Terim konuşturulmasın… İşin ilginç yanı, toplantıda Öznur Çalık Prof. Dr. Bayram Murat Asma’ya övgü yağdırıyor ama Bayram Hoca’dan tek satır okuyamıyoruz. Bu komedi, hatta absürd komedi bile değil, trajikomiktir bence. 15 yıldır, kayısının sorunlarına dair tek somut bir adım atamayan ne kadar siyasi varsa toplanmış, tekrar ve tekrar yapılan konuşmalar bir daha tekrarlanmış. Ayrıca, siyasilerle bilimsel çalıştay yapıldığı nerde görülmüş? Sayın Rektörün kayısının sorunlarının çözümünü de, büyük paketleme yerine küçük paketlemeye indirgemesi de, bu işteki ciddiyetin hangi mertebede olduğunu gösteriyor. Ne kadar takdir etsek azdır yani. Bence, Turgut Özal Üniversitesi, bu işleri bıraksın, yayınladığı akademik personel alım ilanında, Çağrı Merkezi Bölümü için, “Tarihi Türk lehçelerinde ünsüzler konusunda çalışması” olan yardımcı doçentler aramaya devam etsin. Anahtar teslim akademik ilana ne kadar hızlı adapte oldunuz sayın rektör?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Doğan (5 yıl önce)yorumcu isimli kullanıcı yorumuna
    Yorumcu kardeşim Bayram Murat Asma kayısıdan anlamaz, niye çağrılsın ki. Eğitim fakültesi kökenli rektör yrd. kayısının her şeyini hatmetmiş. Hatta "Kayısı Eğitimi" isimli çalışması da var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serhat Kara (5 yıl önce)Ali Doğan isimli kullanıcı yorumuna
    Ali Doğan, Bayram hoca toplantıda bulunuyor, fotoğraflara bak görürsün.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (5 yıl önce)yorumcu isimli kullanıcı yorumuna
    Güzel kardeşim,mesele kayısı değil siyaset mart yerel seçimleri.Şimdi Malatya'nın geleceğine,siyasetine,mimarisine,tarımına hele hele de kayısına hiç ama hiç bir katkısı olmayan takım elbiseli,kıravatlılar elbetteki Bayram hocayı konuşturmazlar.Kendimizi boşuna yormayalım,böyle gelmiş böyle gider.
    0
    0
    Yanıtla
  • Arif (5 yıl önce)
    Nedim ben sana nediim. Allah akıl fikir versinde sende kıskançlığı bırak ta yanlış ta olsa bilim adına birşey yap.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedim (5 yıl önce)
    Bu kaç yüzüncü veya kaç bininci toplantı acaba, şimdi de Sn.bayan BAY KARABULUT çıktı sahneye her halde bir kac yılda böyle geçer. Kamu toplantılarindan bir şey çıkmaz......
    0
    0
    Yanıtla
  • Serhat Kara (5 yıl önce)Nedim isimli kullanıcı yorumuna
    Saygısız Erkek Nedim bey, daha bir kadın rektöre hitap etmeyi bile bilmiyorsun. Önce nezaketi ve bir kadın rektöre nasıl hitap edileceğini öğren.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rahmi Semiz MAKİD Bşk. (5 yıl önce)Nedim isimli kullanıcı yorumuna
    Nedim bey Turgut Özal üniversitesi daha 3 aylık bir ünivetsite diğer yerlerde yapılan toplantılarla karıştırmış olmayasın. Üniversite bilimle konuşur, araştırmalarının sonucunu konuşur, yani yanlı konuşmaz. Siyasetle, ticaretle hatta menfaat ile bilimi karıştırmamak gerekir. İnşallah sonuçlarını hepberaber göreceğiz. Bu calışma Rektörümüz Prof.Dr. Aysun Bay Karabulutun Malatya'ya hediyesidir. Senin, benim ve kayısıcıların bu emeğe saygı duyup destek olması gerekmektedir. Bak daha sonuçlarını almadan kayısımız gündem oldu herkesin ilgisini çekti, tüm paydaşlar bir araya geldi ve gelmeye devam edecek. İnşallah bu çalışmalar benim 2011 de ısrarla kurulmasını istediğim ULUSAL KAYISI KONSEYİ ninde temelini oluşturacak. Bu konsey de üretici, ihracatçı, üniversite, tarım müdürlüğü ve tüm STK'lar olacağı için kurulduğunda maliyeti biz hesap edip yabancı müşteriye fiyatı biz vereceğiz. Yol doğru bir yol doğrunun yardımcısı Allah'tır. Kayısıya ilimi ile destek olan Prof.dr. Aysun Hocam ve daha yeni göreve başlamasına rağmen Valimiz Aydın Baruş'un kayısıya desteği kayısıcılarımıza umut olmuştur. Bu umutları kırmamak ve destek olmak gerekmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • mk (5 yıl önce)
    güzel düşünülmüş fakat eksik çalıştay sadece göz boyama için olmuş bi kere üretici yani çiftçi olmadan çalıştay anlamsız taşrada çalışan ziraat mühendiside yok ankaradan gelenlerle bu işler çözülmez dostlar pazarda görsün misali
    0
    0
    Yanıtla
  • Gün kurusu (5 yıl önce)
    Selahattin başkan malatya şampiyon
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman Kahraman (5 yıl önce)
    Bu kadar çok kişinin olduğu bir toplantıdan hiç bir çözüm çıkmayacağı gibi somut önerisi de çıkmaz. Yeni rektör kim var kim yok çağırmış. Dostlar alışverişte görsün.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şehir hastanesi (5 yıl önce)
    Elazığ a şehir hastanesi açılmış kayısının derdine düşmüşler
    0
    0
    Yanıtla
  • sabi (5 yıl önce)
    Toplantıya katılanların tamamını toplasanız bırakın 2 yabancı dili bir yabancı dili iyi konuşan yok kayısı yaş olsa ne kuru olsa ne olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kimsenin yabancı dili yoksa bile TSO genel sekreterinin vardır.Öyle ilan vermişlerdi kendi ilanlarına ters düşmezler O nedenle rahat olun coğrafi işaret ve iki yabancı dil bilen genel sekreter var artık. Seçimde kayısı bizimle değer bulacak diye paylaşımları vardı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Güzel kardeşim senin deden Cambridge den 4 dil bilerek ve birincilikle mezun olarak kayısı yetiştiriyor du galiba
    0
    0
    Yanıtla