SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Muhtar, Gürkan'ı Çok Seviyor da.!

0
Güncellendi - 2021-07-07 03:03:51
Bu Muhtar, Gürkan'ı Çok Seviyor da.!
A- A+ PAYLAŞ

180 YILLIK MAHALLESİNİN ADININ 'SORUMSUZLUK VE OLDU-BİTTİ ' İLE 'ÜÇBAĞLAR' OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİNE SEYİRCİ AMA.. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Vefa Konağı’nda Battalgazi İlçesi Mahalle Muhtarlarıyla sohbet programında bir araya geldi. Başkan Gürkan, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmet ve yatırımlar hakkında bilgiler aktararak, muhtarlardan gelen sorun ve talepleri de dinledi.

Vefa Konağında gerçekleştirilen sohbet toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yanı sıra Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Yaşar Karataş, Daire Başkanları ve ilgili şube müdürleri katıldı.

Sohbet toplantısında açıklamalarda bulunan Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı ve 'Üçbağlar' Mahalle Muhtarı Abdulvahap Ortaç (üstteki fotoğrafta Gürkan'la), “ Başkanımızı özellikle muhtar arkadaşlarımız çok özlemişlerdi. Başkanımızın yoğun bir tempoda çalıştığını biliyoruz. Darphane olsa para bassa başkanımızın yaptığı hizmetlere yetiştiremez. Battalgazi Muhtarlar Derneğimizin üyelerinin gönlü başkanımızla beraber. 65 mahallemizin muhtarları da başkanımızla bir arada olmak istiyor ama pandemiden dolayı bir araya gelemedik. Online olarak muhtarlarla bir toplantıya katıldık. Mahallelilik projesini anlattılar ve biz 2018 yılında anlatılan çalışmaları yaptığımızı söyledik. Toplantıya katılanlar inanamadı. Programın koordinatörü bu başarıya inanamadı. Biz her ortamda söylüyoruz. Büyükşehir güneş gibi. Kim penceresini açıyorsa güneşten faydalanıyor. Başkanımıza bir adım gelene başkanımız iki adım gidiyor. Her zaman söylüyoruz. Eğitim şart. Hizmet içi eğitim anlamında muhtarında eğitilmesi lazım, personelinde eğitilmesi lazım, yöneticilerinde eğitilmesi lazım, herkesin eğitilmesi lazım” diye konuştu.

Muhtarlarla fırsat buldukça bir araya gelerek sohbet ettiklerini belirten Başkan Gürkan, “ Battalgazi Belediye Başkanlığı dönemimizde muhtarlarımızla, muhtar başkan ilişkisi haricinde bir aile gibi ilişkimiz vardı. Zamanla yarışılan ve 24 saatin yetmediği bir ortamda yaşıyoruz. Dolayısıyla zaman zaman muhtarlarımızla bir araya gelemiyoruz. Bizler birlik ve beraberlik içerisinde olursak yapamayacağımız iş yoktur. Malatya’mızda sağladığımız huzur ortamı, birlik ve beraberlik Türkiye’ye rol model olacak. Herkesin örnek alacağı çalışmalara hemşerilerimizle birlikte imza atacağız. Biz vatandaşlarımızla, muhtarlarımızla, STK’larımızla, siyasi partilerimizin hepsiyle kimseyi ötekileştirmeden hizmet etme gayreti içerisindeyiz. Battalgazi Belediye Başkanlığı dönemimizde ve şuanda Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemimizde aldığımız bütün kararlar oy birliği ile alınmıştır. Buda birliğin ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu ve Malatya paydası altında herkesin buluştuğunu gösterir. Ben Battalgazi muhtarlarımızla bizleri bir araya getiren Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı Abdulvahap Ortaç’a teşekkür ediyorum” dedi.

Program sonunda Battalgazi Muhtarlar Derneği tarafından Battalgazi ilçesindeki muhtarlara çalışmalarından dolayı teşekkür belgesi verildi..

MAHALLESİNİN ADINDAKİ YANLIŞ İSE HİÇ GÜNDEMİNDE YOK!.

Bu arada, Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı olan Abdulvahap Ortaç'ın muhtarlığını yaptığı Malatya'nın en eski ve köklü mahallelerinden 'UÇBAĞLAR' yerel söylenişte de 'UCBAĞLAR'ın  adı, resmi kayıtlarda ve güncel kullanımda uzun süredir, yanlış olarak 'ÜÇBAĞLAR' şeklinde yazılıyor.

Yaklaşık 10 yıl önce, dönemin Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın görevde olduğu sırada, İçişleri Bakanlığı'nın meydan, cadde ve sokak isimleriyle ilgili bir genelgesini, 'kasıtlı' olduğu iddia edilen bir şekilde yanlış yorumlayarak yüzlerce uyduruk ismin cadde ve sokaklara verilmesi sırasında, UÇBAĞLAR Mahallesi'nin adı da, kayıtlara 'ÜÇBAĞLAR' olarak geçirildikten sonra, tüm resmi kayıtlarda da böyle kullanılmaya başlandı. Son olarak, bu habere konu olan toplantıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi Basın Bülteni'nde de, mahallenin ismi  yine yanlış olarak 'ÜÇBAĞLAR' şeklinde yazıldı.

Bilindiği gibi, Malatya esas olarak bugün Eskimalatya diye bilinen yerde kuruluydu. Bugünkü yerleşim merkezi ise Aspuzu Bağları adlandırılan, bağ ve bahçelerden oluşan, Eskimalatya'da ikamet edenlerin yazlık olarak kullandığı bir bölgeydi. Ancak, kışa girilmekte olan bir dönemde ordunun bir süre Eskimalatya'da konaklaması ve Aspuzu Bağlarındaki yazlıklarda oturanların evlerine dönememesiyle 1839 yılından itibaren şimdiki yerleşim yerinde ikamet başladı, sonraki yıllarda buraya taşınma arttı. Yıllar sonra, Eskimalatya'daki resmi kurumlar da şimdiki şehir merkezine taşınarak, Malatya'nın yeni il merkezi oluşturuldu.

Malatya'nın mevcut yerleşim yerinin genel adı olan Aspuzu Bağları ise yerel isimlendirmede, bağların Beydağı'na konumuna göre, Aşağıbağlar ve Uçbağlar- Ucbağlar gibi  isimlerle de bölgelendiriliyordu. Şehrin merkezi ile Tecde arasındaki bölge Aşağıbağlar olarak adlandırılırken, kuzey doğusunda, Eskimalatya yolu üzerinde yer alan bir bölümü ise 'uçtaki bağlar' anlamında Uçbağlar, hatta yerel söylenişiyle 'UCBAĞLAR'  diye isimlendiriliyordu. Yeni mahallelerin oluşması, eski mahallelerin bölünmesiyle ilk dönemine göre sınırları oldukça daralan Uçbağlar Mahallesi, bugün Sivas Caddesi, Kanalboyu, Battalgazi Belediyesi civarı'nın olduğu bölge.

Ancak, kentin tarihi ve kültürel kimliğinden habersiz, birçoğu Malatyalı dahi olmayan, il merkezini hiç bilmeyen yerel yöneticilerin ve çalışan kadrolarının göreve gelmesi, kentteki yerli ailelerin sayılarının her geçen gün azalması, 'isim' değişiklikleriyle ilgili 'geçmişi olmayan' tanımlamalar ortaya çıkardı. UÇBAĞLAR'ın, sanki bölgedeki 'üç tane bağın' buraya adını vermesi gibi anlaşılan ÜÇBAĞLAR olması da böyle gerçekleşti. Ve mahallenin, görevdeki yetkililerle diyaloğları çok iyi olduğu anlaşılan muhtarı Abdulvahap Ortaç'ın gündemine ise, mahallenin adıyla ilgili yanlışın düzeltilmesi hiç gelmedi.

malatyahaber.com

GÖRSEL: Asırlarca öncesine dayanan 'Ucbağlar- Uçbağlar' olan adı sorumsuzlarca 'Üçbağlar'a dönüştürülen, bu nedenle konum gösteren haritalara da adı yanlış şekliyle geçen mahallenin sınırları (pembe alan- yandex.com'daki görsel)

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Kündübegli (2 yıl önce)
    Muhtar çığır açmış resmen. Yok böyle yağcılık hayretler içinde okudum :))
    0
    0
    Yanıtla
  • A VAHAP ORTAÇ (2 yıl önce)Kündübegli isimli kullanıcı yorumuna
    Allah razı olsun. B.Şehir kendi işini vatandaşa anlatamamış biz bidigimizi söyleyince öyle oluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Kiremit (2 yıl önce)
    Sürekli eleştiri yapan yapıcı değil yıkıcı olan Malatya haberi mi sevseydi muhtar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Sanki toplantı önceden tertib edilmiş gibi. "Bir araya gelip biribirimizi övelim toplantısı" Salahattin Gürkan böyle övülmeyi, ellerini birleştirip arada bir ayak parmaklarının ucuna kalkarak heyecanla dinler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Destansı başkan
    0
    0
    Yanıtla
  • paşa44 (2 yıl önce)
    Kendi evinin arkasındaki parka sahip çıkamayan muhtardan ne hayır gelir? Sözde park fuhuş, kavga yuvası olmuş. Bir site yapmayı beceremediler. K. Hüseyin ve B. Hüseyin Bey Mahallesi muhtarlarına helal olsun kendi bölgelerini Kanalboyu sitesi yaptılar. Tebrikler.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • A VAHAP ORTAÇ (2 yıl önce)paşa44 isimli kullanıcı yorumuna
    bilgi almak istersen buyur muhtarlıga gel pasa 5 tl aydat veremeyenler kalemle yazarlar güvenlik gideri vs vs bak bakalım kimler gidere ortak olacaklar Muhtarla degil sizlerle olacak iş
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Akrep828 (2 yıl önce)
    Muhtar bey başkana yetmemiş aynı IP den kendini övmeye başlamış yalakalıklardan adamcılıklardan AKP den soğuttunuz be.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Muhtar Bey, Dükkanınızın tam arkasında apartmanlara ait otoparkı mesken tutan yabancı kimselerin sebep olduğu yaşanan rezaletlere neden çözüm bulmuyorsunuz? İçki, uyuşturucu kullanımı, Alenen edepsiz hareketler, Bıçaklı-sopalı kavgalar, Araçlara zarar vermeler, Çevre kirliliği-gürültü... Otoparkta sıkça yaşanan yukarıdaki bu saydıklarım yüzünden ne çocuklar ne de bayanlar huzur içinde otoparkı kullanabiliyor. Gece iyi bir aydınlatma sistemi, gece görüşü de olan bir kamera sistemi ya da rutin polis devriyesi gibi önlemleri aldıramıyor musunuz?
    0
    0
    Yanıtla
  • A VAHAP ORTAÇ (2 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    teşekürler ilginize çalışmalarda komşuların katkısı olmalı Muhtarın mucadelesi kanunlar ölcüsünde sıkıntılar ilgili kurumlara iletilmiş olup mevcut yıkılacak binalar beklenmektedir muhtarlıga beklerim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan (2 yıl önce)
    Muhtar bey iyi yağcılık yapmış.Yağcılık yaptığı için teşekkür ederiz.Şunu bilmesini isteriz; vatandaşın vebalini yağcılık yapmak için almadınız,hizmet yapmak ve yaptırmak için aldınız.Gereken ne ise onu hakkı ile yapınız veya yapanlardan öğreniniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • A VAHAP ORTAÇ (2 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    hasan bey sagolun biz dogruları söyleriz size yagcılık olur bize övgü
    0
    0
    Yanıtla
  • Adil (2 yıl önce)
    Muhtarın yağcılığına darphane olsa yetişemez :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Misafir (2 yıl önce)
    Adam gibi adamsın muhtarım. Mahallenize verdiğiniz hizmetler saymakla bitmez. Aldığı görevi layıkıyla yerine getiren, hizmet almak için çalmadık kapı bırakmayan, mahallesinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutan, mahallelilik kültürünü en iyi şekilde benimseten, her türlü faaliyeti hiç bir beklenti gütmeden canla başla yerine getiren nadir adamlardan birisiniz muhtarım. Hizmet saymakla olmaz, yapmakla olur. Bunun en iyi örneklerinden birisiniz. Saygılar sunuyorum. EDİTÖR'DEN: Muhtar A.Vahap Ortaç'ın bu habere gönderdiği yorumla aynı IP'den gönderilen bir yorum!
    0
    0
    Yanıtla
  • Yine taşa çaktın muhtar
    0
    0
    Yanıtla
  • A VAHAP ORTAÇ (2 yıl önce)Misafir isimli kullanıcı yorumuna
    sagolsun abdullah kardeşim yazmış e birileride aksini yazıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (2 yıl önce)
    Muhtarım adamsın biz razıyız EDİTÖR'DEN: Muhtar A.Vahap Ortaç'ın bu habere gönderdiği yorumla aynı IP'den gönderilen bir yorum!
    0
    0
    Yanıtla
  • A VAHAP ORTAÇ (2 yıl önce)mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    sayın editörüm bunu mehmet kardeşimiz yazmış haberi okuyunca bizde ıp orda çıktıgını biliyoruz hayırlısı ilgine alakana teşekürler sizide bekleriz çay içmeye
    0
    0
    Yanıtla
  • A VAHAP ORTAÇ (2 yıl önce)
    Mahallemizin isimi uçbaglar ancak sokak ve cadde isimler konusunda yetki ilçe beleyedyesinde düzeltme için görüştük Mazbatamızda ve darphanenin bize verdigi mühürde üçbaglar yazmakta herkeste biliyor Uçbaglar sakıncası yok Bayram Uçbaglar abi birebir ilgileniyor.konuyla ilgili dilekçemiz belediyede Sefahattin Gürkan Başkanı Mert kişiliği dürüslügü kardeşlik ve barışa huzura verdigi emek ve gayretten dolayı katlı sevmekteyiz. Çalışmalarında hizmette insan odaklı olduğundan sevmekteyiz. Malatyadaki şantiyeler çalışmanın neticesidir her yerde çalışma var şehir degişti degişiyor kıskananlar çatlasın. Başkanımız Türkiye'de örnek bir belediye başkanı sayın Cumhurbaşkanımızın takdirlerine mahzar olmuşlardır. geçmişin gelecegin başkanı siz seversiniz sevmesini sizin probleminiz. Biz eleştirimiz olunca onuda yaparız. Beli bir edep ve uslupla. Muhtar olarak hiçbir yakınım ve akraba belediyede yok ne encümen ne çalışan nede ticari bir bağlantım var iyiyse iyi kötüyse kötü dogru olmak vazifemiz. Dogru ok yol alr egri yay elde kalır
    0
    0
    Yanıtla
  • misafir (2 yıl önce)
    Mahalle sakinleri olarak biz muhtarımızdan memnunuz herhangi bir şikâyetimiz yok birde yıkılan evlerimiz yapılırsa var yaa helal olsun o zaman belediye başkanımıza
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram (2 yıl önce)
    Muhtar görevinin ikinci planını uyguluyor yani B planını.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Sizlere haber için teşekkür ederiz ama kimin uğruna, muhtarın oğlu varsa oğlu yoksa yeğenleri için Belediyede 2 veya 3 kontenjan açılır işe alınır. 180 yıllık tarih artık tarih olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Delibattalgazi (2 yıl önce)
    vallahi muhtar aklınıza şaşayım; Malatyamızda değişmeyen zaten isimler idi... Allah bildiği gibi yapsın ÇAKIR deneni sokak isimlerini etti. Bir kısımda mahalleleri ederse, yarında birileri başka bir şey eder bu şehrin tarihide biter gider. Z Kuşağıda hayrını mı görür şerrinimi bilmem amma hakkımızı helal etmiyoruz.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Muhtarım eğitim şart doğru demişsin. Yağcılık Eğitimini nerden aldın. Darphane haltetmiş senin bu eğitimine para yetişmez. Ah ahhh
    %0
    %100
    Yanıtla
  • A VAHAP ORTAÇ (2 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    ahmet bey 1995 te üniversiteyi bitirdim bu arada ,iki yüksek okul okudum birini bitirdim yüksek lisans yapmaktayım 57 yaşındayım okuyorum niye acaba bakış açımız farklı olabilirmi Allah sizdende razı olsun yagcılık degil yapılan işlere sizin belediye bütceleriniz yetmez at sahibine göre kişner maaşı bankadan alınan krediyle ödeyen belediyeden darpane para bassa yetişmeyecek yatırımlar bir saate1 milyon tl lik iş yapan sadece asfalta kullanılan malzeme haklısınız belediye yaptıgı işi anlatamıyor biz söyleyince yagcı oluyoruz biz yapılanı biliyoruzi
    %100
    %0
    Yanıtla