SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir Belediye Meclisi Toplandı

0
Güncellendi - 2021-06-10 08:29:54
Büyükşehir Belediye Meclisi Toplandı
A- A+ PAYLAŞ

"İLÇELERDE SULAMA PROBLEMİ AĞIR DÜZEYDE".. Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran Ayı çalışmaları başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan başkanlığında yapılan oturumda, tarımsal sulamada yaşanan sorunlara çözüm bulunması önerisi, Gürkan'a ilçelerde kurulacak olan atıksu arıtma tesisi yapımında kullanılmak üzere kredi kullanma yetkisi verilmesi, kadastral yolların imar yollarına dönüştürülmesi, gibi konular oylanarak karara bağlandı.

Mazeret Dilekçelerinin okunarak oylanmasının ardından Hekimhan ve Doğanyol İlçe Belediye Başkanları birer teşekkür konuşması gerçekleştirdiler.

Hekimhan İlçesi Belediye Başkanı Turan Karadağ, “Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanımız ilçemizi ziyaret ederek muhtarlarımızın da katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdi. Sayın Başkanımıza ve ekibine Hekimhan halkı adına teşekkür ediyorum. Orada dedik ki yol yapılır, altyapı yapılır ama Selahattin Başkanımız şunu yaptı, Malatya’mızda Türkiye’ye örnek olanı yaptı. Birliği, beraberliği, kardeşliği aynı çatı altında topladı. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum, Hekimhan kendisiyle gurur duyuyor” dedi.

Doğanyol İlçe Belediye Başkanı Hakan Bay, “Geçtiğimiz sene bir deprem yaşadık ve ilçemiz kapsamlı bir kentsel dönüşüm çalışması içerisine girdi. Büyükşehir Belediyemizin ilçemize büyük yatırımları var. Temelini atmaya hazırlandığımız İtfaiye binamız, Arıtma tesisimiz ve yol çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Daha güzel organizasyonlarda buluşmak ümidiyle teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Hizmetlerin Malatya genelinde yapıldığını belirten Başkan Gürkan ise, “Allah birliğimizi beraberliğimizi, dirliğimizi bozmasın. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep birlikte Malatya olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Türkiye’yi ebet müddet yaşatacağız. Bizler görevimizi en güzel şekilde yaptığımız zaman bunların en güzel şekilde olacağını düşünüyorum. İlçelerimiz mahallelerimizin hepsi bizim. Mahallelerimiz, şehirlerimiz ne kadar güzel olursa insanlarımız o kadar mutlu olur. Bizim görevimiz insanlarımızın mutlu ve huzurlu olmalarını sağlamaktır. Ayrıca Meclisimize birlik ve beraberliklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerinizden dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Gündem maddeleri arasında yer alan bazı maddeler görüşülerek karara bağlanırken bazı maddeler ise ilgili komisyonlara havale edildi.

Görüşülerek kabul edilen maddeler şöyle:

- Yeşilyurt Belediyesi mülkiyetinde olan 5344 ada 5 nolu (Nikah Sarayı yanı) parselin, Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan Tecde Mahallesi 5566 ada 5 nolu (özel Nene Hatun kreş arkası) parselin trampası hakkındaki madde, Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki söz konusu parselin farklı bir proje alanı olarak değerlendirildiğinden başka bir parselle trampa edilmesi,

- Battalgazi Yeniköy yerleşim alanında 8 ayrı parselde bulunan 6 metrelik kadastral yoların 7 metrelik imar yolu olarak plana işlenmesi,

- Yürürlükteki planda ayrık nizam 4 kat olan İlyas Mahallesi 5482 ada 1 nolu parsele 16.50 metre yükseklik (5 kat verilmesi),

- Büyükşehir Belediyesinin yapıp Milli Eğitime tahsis edeceği okul binasına Rıdvan Mertöz ismi verilmesi şartıyla RSN İnşaat Yapı San. Tic. Firmasından 8 Milyon 500 bin lira şartlı bağışın kabul edilmesi,

- MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından Arguvan, Kuluncak ve Yazıhan ilçelerine atıksu arıtma tesisi yapımı için Gürkan’a kredi kullanma yetkisi verilmesi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra söz alan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu “Sulama ile ilgili görev ve yetki kimdedir? İlçelerde sulama problemi ağır düzeydedir, gerçekten devletin ilgili organları bu yetkiyi nasıl paylaşacak? Şimdi ilçelerdeki en büyük problem kırsalda sulama sorunu. Bu da göçe zorluyor. Bunun önüne geçmek için bir sistem kurmak zorundayız. Bir taraftan kuraklık diğer taraftan yerleşik hayatta gurbetten sılaya pandeminin verdiği yeni hareketle birlikte sahipsiz kalacak olan beklentiler. Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesinin sorunu rapor haline getirip, gerçek ihtiyaç ve problemleri komisyon aracılığıyla ortaya koyabilirsek, Türkiye için örnek faaliyet olur.” önerisinde bulundu.

Başkan Gürkan, “Su ile ilgili iş ve işleyişler kanunlar muhasarasına göre DSİ'ye aittir. Yer altı ve yer üstü suların korumasıyla ilgili sorumluluğu yasayla kendilerine tevdi edilmiştir. Büyükşehir belediyelerinin bu konuda direkt sorumlu değil. Ancak biz büyükşehir olarak, DAP, YİKOB gibi kuruluşlarla kırsal bölgelerdeki vatandaşlarımızın derdine çare olmak adına projeler yapıyoruz. MASKİ Genel Müdürlüğümüz, Tarımsal Daire Başkanlığımız, yoğun bir çalışma içerisinde, geçtiğimiz yıl MASKİ 384 bin metre sulamayla ilgili boru dağıttı.” diyerek Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal sulama alanında projeler yaptıklarını belirtti.

Tekrar söz alan Cömertoğlu; “384 bin metre sulama borularını hangi ilçeye ne kadar dağıtıldığını açıklayın.” sorusuyla hangi ilçeye ne kadar boru dağıtıldığının açıklanmasını istedi.

Başkan Gürkan, “Dağıtılan yerler, sabittir, yazılıdır. Kanallar yapılıyor, 5 proje devam ediyor. Sosyal sorumluluk adı altında çalışma yapıyoruz. Tabii ki kuraklık memleketimizde çiftçileri, sıkıntıya sokmuştur. Devletimiz, kuraklık kapsamında çiftçiye destek paketlerini açıklamaya başladı. İnşallah bu süreç Malatya açısından çok önemli. İlçe belediyelerinin imkanları az ama biz onlara da yapmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken, imkanlar, sınırlı, istekler sınırsız biz buna rağmen Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız arasında mekik dokuyarak, bu şehrin çağdaş, modern olması noktasında gecemizi gündüzümüzü katmışız. Bu şehrin en az 5 katı, 5 katından da fazla neticede temelleri atıldı. Bizler bu anlamda gayret ediyoruz. İlçe belediye başkanlarımız da gayret ediyorlar. Bu sıkıntıyı hep birlikte paylaşacağız."dedi.

Tekrar siz alan Cömertoğlu, “Başkanım bu işi siz yaparsınız, en azından MASKİ Genel Müdürlüğümüz, Tarımsal Daire Başkanlığımız bünyesi altında bir birlik kurun.” diyerek Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir birlik kurulmasını önerdi.

Yapılan konuşmalar ve 2.oturumun 15 Haziran Salı Günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra 1.oturum sona erdi.

malatyahaber.com- gazetemalatya.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız