SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir'den Bu Kez Meydan İçin Yıkım İhalesi

A- A+ PAYLAŞ

Eski belediye meydanında yapılması planlanan düzenleme kapsamında, alanda kalan yapıların yıkılması için Büyükşehir Belediyesi tarafından hurda karşılığı yıkım ihalesi Perşembe günü (yarın) gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi Encümen Toplantı salonunda saat 14.30’da gerçekleştirilecek ihale, açık teklif usulü ile yapılacak. Yer tesliminin ardından 15 gün içinde yıkımın öngörüldüğü bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan ihale ilanında “Malatya İli Battalgazi İlçesi Saray Mahallesi Şehit Fahri Koçyiğit Cad.ve Atatürk Caddesinde No:4’de bulunan Esenlik Market Merkez Şube (Zemin Kat) binası, Saray Mahallesi Şehit Fahri Koçyiğit Caddesi No:2’de bulunana Ziraat Katılım Bankası (B+Z+3 Kat) binası ile Saray Mahallesi Atatürk Caddesi no:2/1A’da bulunan Ziraat Bankası Merkez Şubesi (B+Z+3 Kat ) binası olmak üzere 125 ada 165 ve 166 parsellerin üzerinde yer alan mevcut bina, yapı ve tesislerin Hurda bedeli Karşılığı Yıkımı Yapılarak Enkaz Hafriyatının Kaldırılması işi(Bina Hurdasının Satış İhalesi) 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi gereğince açık teklif (Açık Artırma) usulü ile yapılacaktır. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için ihale günü olan 29.11.2018 Perşembe günü saat 14:30 ’a kadar istenilen belgelerle birlikte Malatya Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na başvurmaları gerekmektedir” denildi.

İtirazlar var ama…

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin meydan olarak düzenlemek üzere yıkımını kararlaştırdığı binalardan, 1950'li yıllarda inşa edilmiş banka binasının kültürel varlık olarak koruma kararı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Üst Kurulu tarafından kaldırılmıştı.

Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Mimar Fatma Altaş da, banka binasının yıkılmasına ve meydan düzenlemesi düşüncesine karşı çıkarak, bölgenin meydan yapılacak kadar büyük olmadığını, şayet bir düzenleme yapılacaksa kent trafiğini alt üst eden şehiriçi otobüs duraklarının rahatlatılması, toplu taşıma güzergahlarının düzenlenmesi gerektiğini söylemişti.

Ziraat Bankası binasının koruma kararı bulunduğunu ancak yerel yöneticilerin meydan projesi nedeniyle bu koruma kararının Üst Kurul tarafından kaldırıldığını hatırlatan Altaş, “Bir kere orası meydan olabilecek kadar büyük bir alan değil ve hali hazırda Ziraat Bankası binası yıkılmayacaksa oranın yaz-kış vatandaşın kullanacağı bir alan olarak düzenlenebilir. İstanbul’da buna benzer projeleri örnek alabilirler. Sahil boyunca yapılan çay bahçeleri ve düzenlemelerde bu türden yapılar kışlık mekan olarak düzenlenip vatandaşın hizmetine sunulmuş. Burada da öyle bir şey yapılabilir” demişti.

Valilik binasının da tescilli olduğunu ancak arkasına turizm ofisi olarak kullanılmak üzere ‘ucube’ bir yapının kondurulduğunu söyleyen Altaş, “Eski ve kent hafızasında yeri olan yapıları koruyup kullanmak varken, tescilli yapıları yıktığımız gibi bir de etraflarına ucube yapılar konduruyoruz. İşte Vilayet’in arkasındaki park. Madem böyle bir yapıya ihtiyacınız var. Halihazırda var olan yerler düzenlenip kullanılabilir. Ama onun yerine tescilli yapıları yıkıp yenisini yapmak gibi tuhaf bir yöntem izliyoruz” diye konuşmuştu.

Malatya'da kentin önemli yapılarından olan İnönü Stadı, Atatürk Spor Salonu ile Osman Çağlı Kapalı Yüzme Havuzu'nun bulunduğu alan da, 'Millet Bahçesi' olarak düzenlenmek üzere, herhangi bir proje dahi hazırlanmadan, Hacı Uğur Polat başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi'nce "alelacele" yapılan ihalenin ardından, stad bölümünden itibaren yıktırılmaya başlanmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından, Büyük Devlet Adamı ve Asker, 9 dönem Malatya Milletvekili İsmet İnönü'nün adını taşıyan stadın yıkımı için tören düzenlenmişti. Malatya'da sokak ve cadde adlarının değiştirilmesi, acayip isimler verilmesi, eski belediye binasının yıktırılması gibi kent hafızasını yok etmeye yönelik bir faaliyet daha gerçekleştirilmişti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • MALATYAPLATFORMU (5 yıl önce)
    Yıkıla Bilir Bizce Sorun Yok ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya platformu nun Malatya ile hiç bir alakası yoktur Sadece adı Malatya olup Malatya ya kim yanlış yapıyorsa ona alkış tutarlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • aynen bence de malatya ile alakaları yok malatya adına konuşmasınlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haluk (5 yıl önce)
    Belki şaşırır ve olmasının mümkün olamıyacağını düşünebiliriz.Ancak Akpınar,Cezmi kartay,Emekliler parkı otobüs durağı, İnönü kapalı çarşısı ,Esenlik ,Yeni cami önündeki durak,Taş mağazası civarı kaldırılmazsa,Yıkılmazsa Malatya merkezdeki kaos asla ve asla düzelmez.Buraların tümünün yeşil alan olması gerekmez.Düzenli ve yeni binalar da inşa edilir.Büyük Şehir olup da meydanı olmuyan tek büyükşehir Malatya.Kabul etmek lazım yukarıdaki işler kısa vade de oy kaybettirir.
    0
    0
    Yanıtla
  • yuxel (5 yıl önce)
    Yıkın yıkın cadde sokak adlarını değiştirin kent kimliğini yok edin bakalım elinize ne geçecek emin olun yapacaklarınız bundan daha iyi olmayacak. 50/60 yıllık kız lisesini hangi aklı evvel yıkar ya yazık günah
    0
    0
    Yanıtla
  • tekin06 (5 yıl önce)
    Oranın nasıl bir özelliği var da yıkıma karşı çıkıyorsunuz anlamadım....Yıkılıp güzel bir alan yapılması neden rahatsız ediyor sizleri..
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyasever (5 yıl önce)
    yıksınlar gitsin boş işlerle uğraşmayın meydan olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (5 yıl önce)
    kapalı carsı, sımdıkı yıkılacak yer ve valılığın yan tarafı otobus ve minibus durakları kaldırılmalı, tüm araclara duraklama ve park yasagı getirlmeli bu bölgede trafık daha akar hale getirilmeli bunu ıcın trafıkle ılgılı tüm paydasların görüşü alınıp ona göre hareket edilmeli .yıkılan yer vazgecılmez ıse mutlaka yeşil alan olmalı betonla sonlandırılmamalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Behlüldane (5 yıl önce)
    Biraz da reklam olsın yani reklamdan başka icraat yok işten malatyanın trafiği tam manasıyla rezalet sorumlular sanki sorumlu sade vatndaş işte Malatyanın hali rezalet meydan derhal sivil trafiğe kapatılmalı bir corap icin trafiği saatlerce felc ediyor yok esnaf mağdur olacakmışda allem gullem gencin bunları hepsi belediyede sırtını bi yerlere dayamış gariban adamın merkezde iş yerimi var gecin bunları en iyi iş yapanlar adam gibi han icinde iş yerleri olan esnaf lar on liraya al elli liraya ver sonrada figan et iş yok yemezler..Adam ol..Derhal sivil trafiğe kapatılmalı bunun örnekleri başka büyük şehirlerde var uzayı yeniden keşf etmiyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    yıkılsın, yeşil alanı bol meydan olsun. zemini de oto park olsun.ziraat bankasına sit alanı muamelesi yapmayın lütfen. memlekette meydan kıtlığı var.
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut (5 yıl önce)
    yıkılmasın diyenlere şaşırıyorum kentler meydanlarıyla muteberdir hatta karşıdaki sarraflar çarşısını yeni cami meydanına kadar genişletip yıkmak lazım ozaman daha gösterişli ve güzel olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Atalay şenoglu (5 yıl önce)
    Otobüs dudaklarını meydanın altına alın alt geçişlerle yukarıdaki trafiği rahatlatın
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Bence şunun için yıkmak istiyorlar; *Binanın arkasındaki emekliler parkının tam orda durup bakınca Eski Özel idare iş merkezinin yerine yapılan devasa bina gözükmüyor, bence onun önünü açmak için yapıyorlar. Yeni bina otel veya iş merkezi olacak gibi, manzarası güzel olsun diye olabilir. *Tasarruf ile ilgili MASKİ binasının dış cephe aydınlatması çok fazla gereksiz, boşuna elektrik yakıyor.Bu kadar mavi ışıklarla aydınlatmaya gerek yok, düğün salonu gibi
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Malatya da bu yıkım işleri neden böyle alelacele yapılır. Kamuoyuna sorulmaz, anket yapılmaz. İlginç bir yönetim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    Karşısında ki halkbank ın olduğu sıra yıkılmalı istimlak edilmeli ..söğütlü cami meydana bakmalı o zaman güzel bi meydan olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramocan (5 yıl önce)
    Cemal Akın ın Malatya’ya en büyük hizmeti çağ dışı ve tarihi değeri olmayan kerpiçten yapıyı yıkmasıydı Allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (5 yıl önce)
    Yangından mal kaçırıyor gibi yıkım kararı Yazıklar olsun Tıpkı tekrar aday gösterilmeyen Cemal Akın gibi Hacı Uğur Polatda Malatya'dan intikam alıyor. Bırak arkadaş yıkma yeni seçilen başkan belki farklı bir proje uygular.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal Akın aday gösterilmediği için değil kimseye peşkeş çekmediği için binayı yıktırdı. Binayı yıktırdığı için kimseye peşkeş çekmediği için aday gösterilmedi. Malatyanın m sinden haberin yok bilip bilmeden konuşma
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal bey Eski Belediye binası kent müzesi olmak üzere Sivas kültür varlıkları kurulunca tarihi eser olarak onaylanacaktı. Cemal efendi bunu bile bile vali beye baskı yaptı dönemin iç işleri bakanı olan Beşir Atalay'ı aradı ve vali beye baskı yaparak o binayı sırf intikam için yıktı esas hiç bir şey bilmeyen sensin çok merak ediyorsan adresini ver sana bir bir anlatayım ha birde bilip bilmeden insanlara boş konuşma deme sonra boşta kalırsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal KAPUSUZ (5 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Bişe bilmediğin yazdıklarından belli. Boşta olan sensin. İsmimden adresimi rahatça bulursun. Yayınlanmaz diye yazmıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Google amcaya "Kemal KAPUSUZ" diye yazınca 31 tane Kemal Kapusuz çıktı bilemem ki kaçıncı Kemal Kapusuz sensin Ayrıca yazdıklarıma inanmıyorsan Cemal AKIN amcana sor o sana anlatsın Aday gösterilmeyen Cemal Akın bir gece baskınıyla, içerisindeki evraklar dahi tam taşınmamışken yıktı. Senin gibileri de yok şuna söz verilmiş hastane yapılacakmış, yok buna peşkeş çekilecekmiş diye yalanlarını hala sürdürüyorlar. Malatya kent tarihinin en önemli yapılarından biriydi ve adam yoketti. Aynı Cemal Akın, memleketin suyunu satıyordu, son anda durduruldu. Eski hali yarı fiyatına vermek üzereydi, birileri itiraz etti de 2 misli fiyata gitti. O parayı da har vurup harman savurdu, o parayla yaptığı tüm işlerin sonucu fiyaskodur. Malatyaspor'un yok oluşunu başlatan adamdır. İlkokul mezunlarına başkan vekaleti vererek o görevi aşağılayan şahıstır. Daha sayayım mı verdiği zararları? İşte o binanın yıkılması böyle bir adamın marifetidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Google dan yazmana gerek yok Malatyalı değilsen tanımazsın zaten. Bu kadar destan yazmana gerek yok herkes herşeyin farkında. Bir kesimi savunduğun belli. Cemal Akın bey bu memleketin sayılı başkanlarından biridir. Senin ona laf söylemene kapasiten yetmez. Demogoji yapmayı bırakta okuma yazma öğren.
    0
    0
    Yanıtla
  • cemal akının malatyasporu bitiren adamdır birbirlerinin yancısı olmaktan bu kadar hoşlanıyorsan kapasiten o kadardır kendi kapasiten yetmiyor diye millete kapasiten yetmiyor deme ben dogma büyüme yaşama malatyalıyım gardaş Allahına kadar.Adamın dedikleri doğru hayırdır adıyamanda mı elazığdamı yaşıyon haberin yok bunlardan ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal Kapusuz bey Konu Malatyalılık ise ben Cemal Akın dan da senden de daha çok Malatyalıyım Bunu geç ayrıca biz burada güç denemesi yapmıyoruz Akıl ve bilgi en büyük güçtür bide seni tanımak zorunda değilim Sana sadece bir hatırlatma daha yapmak istiyorum Yıllar önce yine bu çok sevdiğin Cemal Akın döneminde içme suyuna yeraltı suyu bağlantı yaptılar ve binlerce Malatyalı hastanelik oldu ve Malatya bu skandalla Türkiye rezil oldu Cemal Beyi Allah sana mübarek etsin de yalan yanlış bilgilerle millete yutturmaya kalkışma
    0
    0
    Yanıtla
  • peki yeni belediye başkanı kocaman alanı malatya girişim grubuna nekadara sattı tekelin yerine kim imar verdi sacma sapan mevzular ondan daha büyük sorunlar var adam yıktırdı ama yerine ne yaptı nefes alınacak bi yer oldu kötü mü
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (5 yıl önce)
    ekonomik kriz var. tasarrufu fedakarlığı hep milleten beklyorlar.birazda siz tasarruf yapın.stad gitti kapalı havuz spor salonu gitti.bu millet bu kadar zengin değil...
    0
    0
    Yanıtla
  • recai (5 yıl önce)
    Yeni cami meydanı da düzenlenmeli . Ekmek büfesi eski yerine geçmeli ve konteynır kalkmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut (5 yıl önce)
    Otobüsler orada beklememeli RİNG yapmalı.Diğer adıyla DURMAK YOK YOLA DEVAM.Bundan 23 yıl önce Bursa da öğrenciydim otobüsler merkezde durmazdı trafiği isgal etmezdi hatta hiç durmazdı.O yüzden otobüsler orada boşuna duruyor. Malatya Haberde yıllar önce savunduğum düşüncemi hala savunuyorum. -Otobüsler orada durmamalı. -Duran otobüs hem yolcu indirmeli hemde bindirmeli -Ziraat Bankasının oradan dönen hangi otobüsse döndüğü yerde yolcu indirip bindirmeli ki karşı tarafa döndügünde fazla yoğunluk yaşamasın. -Merkezde otobüslerin yolcu indirip bindirdiği ikinci bir durak olmalı -Benim bineceğim otobüsün nereye yanaşacağını bilmeliyimki öne arkaya koşturmaca yapmayayım. -Yeni Caminin ön tarafındaki ekmek büfesinin altında kapalı çarşıya bir yaya alt geçidi yapılmalı.Sağlı sollu dükkanlar olabilir. -En büyük ihtiyaç merkezde araba asansörü olan çok katlı iki üç OTO-PARK.. -Devamını yeni seçilecek Belediye Başkanına ileteceğim randevu alabilirsem.
    0
    0
    Yanıtla
  • MESUT BEY SİZİNLE AYNI DÜŞÜNCEDEYİM ..BENİM GÖZÜMDE MALATYA BÜYÜK BİR İLÇE TAŞ MAĞAZASININ OLDUĞU BİNA ,YOLU KAPATIYOR OTOBÜS DURAKLARININ İŞGALİ ÇARŞIDAKİ ESKİ BİNALARI YIKIP 2-3 KATLI PASAJ YAPILABİLİNİR...TRANWAY MUTLAKA ŞART ...TOKİ OTOBÜSLE OLMAZ..SITMAPINARI ŞEHRİN ORTASINDA AMA ÇOL ESKİ Bİ YAPIYA SAHİP ÇARŞISI YOK..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Bu yıkımda stadyum gibi coşkulumu olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (5 yıl önce)
    Otobüs durakları yetersiz geliyor gün içerisinde trafiği ferç ediyor meydan olarak değil otobüs duraklarına saha kullanışlı peronlar yapılmalı gün içerisinde o bölge otobüsler yüzünden kullanılamaz halde
    0
    0
    Yanıtla