SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir'in Lüks Oto İhalesinde Skandal Zinciri!.

0
Güncellendi - 2018-12-17 02:27:21
Büyükşehir'in Lüks Oto İhalesinde Skandal Zinciri!.
A- A+ PAYLAŞ

BUNLAR BAŞKA TALİP ÇIKARSA İHALE İPTAL EDİLSİN DİYE KASTEN Mİ YAPILDI?..Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci'nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı döneminde gümrük indirimi ile aldığı, daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Ticaret Borsası'na (TB) makam aracı olarak kullanılmak üzere tahsis ettikten bir süre sonra açık teklif usulü ile satmaya karar verdiği iki adet lüks Mercedes marka makam aracının ihalesiyle ilgili ilanlarda ve şartnamede "kasten" yapıldığı iddialarına yolaçan yanlışlıklar kafa karıştırdı.

TSO ve TB'ye tahsis edilmek üzere, yasal olarak bu araçları gümrüksüz alabilecek olan Malatya Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla gümrükten alınan 2011 model Mercedes S350 otomobil TSO'ya, 2009 model Mercedes 250E otomobil ise aylar önce TB'ye verildi. Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 5 ay önce aldığı, sonra oda ve borsaya verdiği otomobilleri envanterinden çıkarmak ve bunları zaten kullanmakta olan iki kuruma devir süreci için meclisin Ekim ayı toplantısında karar aldı.

Meclis toplantısında, meclis üyelerine söz konusu araçların 44 BV 001 ve 44 PL 101 plakaları taşıdığı bilgisi verildi ve karar böyle çıktı. Ancak, TSO başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, belediye meclisinde 44 BV 001 plakalı olduğu belirtilerek satış kararı alınan, ihale ilanına da bu plakayla giren otomobili makam aracı olarak 44 LV 001 plakasıyla zaten kullanmaktaydı.

Araçların satışı ile ilgili ihalenin yerel basında da 3 ve 6 Aralık 2018 tarihlerinde çıkan ilanında, S350'nin plakası 44 BV 001, 250E'nin plakası ise 44 PL 101 olarak belirtildi (Görsel 1'de). Ancak, belediyenin taliplilere verdiği teknik şartnamede ise TSO'daki aracın plakası 44 LV 001 olarak belirtildi. (Görsel 2'de)

GÖRSEL 1: İki otonun satışıyla ilgili basında yayınlanan ilanın metni (Aşağıda)

Cezai ve idari işlem gerektiren bu plaka farklılığı, 13 Aralık günü ihale esnasında bir katılımcı tarafından dile getirilmesine ve ihale komisyonu tarafından kabul edilmesine rağmen Destek Hizmetleri Daire Başkanı Tuğrul Budak, şartnamede ve ilanda plakalar ile ilgili herhangi bir yanlışlık olmadığını ileri sürdü. Tuğrul Budak, iptal kararı alınan ihalede iptal gerekçesinin de plakalarla alakalı olmadığını belirtip “Teknik şartnamede araç hasar durumu sehven yanlış girilmiş. Tekrardan ekspertiz yapılarak ihale ilerleyen günlerde tekrarlanacak” dedi.

Budak’ın ‘Plakalarda yanlışlık yok’ demesine rağmen ihale esnasında bir katılımcının ‘Plaka yanlış yazılmış’ uyarısına Encümen Komisyon Başkanı Nurettin Karaaslan, “ İhalenin bir önceki katılımcısı zaten tespit etmişti. Plaka yazımında bir yanlışlık var’ sözleriyle hatayı kabul etmişti.

Her ikisinin toplam piyasa değeri 450 bin TL olmasına karşın, bunun yarı fiyatına Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleye çıkarılan otomobillerden, TSO tarafından kullanılanla ilgili teknik şartnamedeki diğer bilgilerin de yanlış olduğu, bunun ihaleye katılıp düşük fiyatlarla otomobilleri almayı planlayan TSO ve TB'ye karşı başka katılımcıların fiyat artırması halinde, plakanın yanı sıra teknik şartnamedeki yanlışlıkların ihalenin iptaline zemin hazırlamak üzere kasten yapıldığı bazı katılımlarca da öne sürüldü. Nitekim ihale komisyonu başkanı da, çok sayıda taliplisi olan ihalenin iptal kararına bu hataları gerekçe gösterdi.

Piyasa fiyatı 350 bin TL civarında olan Mercedes S350 plakalı otomobilin teknik şartnamesinde, aracın 168 bin 730 km.'de olduğunun belirtilmesine rağmen aslında 120 bin km.'de olduğu, yine komple boyalı ve bazı yerlerinin darbeli olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı, bunların çıkabilecek taliplileri vazgeçirmeye yönelik olarak yapıldığı iddia ediliyor.

GÖRSEL 2: İlanda 44 BV 001 plakalı olduğu öne sürülen ancak TSO'nun 44 LV 001 plakasıyla kullandığı Mercedes S350'nin doğru olmadığı öne sürülen bilgiler verilen teknik şartnamesi (Aşağıda)

Bu arada, borsaya tahsis edilen ve bir süredir kullanılmayan Mercedes 250E model otomobilin Büyükşehir Belediye binası altındaki otoparkta 44 PL 101 olduğu belirtilen plakası sökülmüş, ancak Ankara'dan verilmiş kağıt geçici plakası içinde olarak park edildiği gözlenirken, TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu'nun, belediye otoparkında olması gerekirken ihale gününe kadar kullandığı 44 LV 001 (veya 44 BV 001) plakalı otomobil, iptal edilen ihaleden sonra belediyenin otoparkına getirilip parkedildi. Bu otomobilin plakasının sökülmüş olması dikkat çekti.

malatyahaber.com

FOTOĞRAF: Belediyenin 44 BV 001 plakalı olduğunu öne sürdüğü ancak TSO Başkanının 44 LV 001 plakasıyla kullandığı makam otomobili

FOTOĞRAF: TSO'nun kullandığı lüks oto iptal edilen ihaleden sonra Büyükşehir Belediyesi otoparkına getirilerek 'gıcır gıcır' bir halde parkedildi ve bu arada 44 LV 001 olan plakaları da söküldü. (Bu fotoğraf 13 Aralık günü ihaleden sonra çekildi)

FOTOĞRAF: Ticaret Borsası'na verilen ve 44 PL 101 plakalı olduğu ilanda belirtilen, borsanın bir süre önce belediye otoparkına bıraktığı üstündeki tozdan anlaşılan Mercedes E250 otomobilin de, plakalarının sökülmüş olması, ancak camında Ankara'dan alınmış geçici plakanın bulunması dikkat çekti (Bu fotoğraf 13 Aralık günü ihaleden sonra çekildi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Iphone marka telefonları boykot ettiğiniz gibi bu Avrupa malı lüks makam araçlarınıda kullanmayın o zaman, küstüğünüz dağın odununu yakmayın. Bence yerli imalat bir araç yeter de artar.Belediye gümrükden çıkma 2. el araç almış tasarruf için çok mütevazi gözüküyor ama bu mersedes olunca olmuyor mütevazilik. Önce siz tasarruf edin sonra halka söyleyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali (5 yıl önce)
    Yazık şu malatya ya.Belediye,Tso,Tb kimlere emanet .
    0
    0
    Yanıtla
  • Özmalatyalı (5 yıl önce)
    Bu araçları piyasa değerinin 10 da 1 ine Malatya'ya kazandiranlari tebrik edin sonra eleştirinin
    0
    0
    Yanıtla
  • O aracın bir yıllık bakımı kaç para biliyormusun?
    0
    0
    Yanıtla
  • Koray (5 yıl önce)
    Malatya’nın en büyük odalaları tso ve tb yi kimler yönetiyor,şu geldiğimiz hale bak,bu millet sizi bunun içinmiş seçti,yazıklar olsun,oy isterken yüzünüzü hatırlıyorum da gerçekten o koltuklara layık insanlar değilsiniz..
    0
    0
    Yanıtla
  • Şüphe (5 yıl önce)
    Bu araçlar için tekrar düzgün bir ihaleye çıkılmazsa tüm bu şüphelerimizde haklıyız demektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (5 yıl önce)
    Bu marka araçta sayet 3 parça değişen varsa kazada kinsenin sağ çıkması mümkün değil ki 1980 M.....s bile kolay kolay beyin arızası vermez ken nasıl oluyor da her yerinde arıza var ve komple boyalı.Yalan olduğu apaçık belli kim yetkili ise ihaleye fesat ve resmi evrakta sahtecilikten dava açılmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    adam bu kadar kısa sürede nasıl daire başkanı olduysa o hızla arabalarında satar
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (5 yıl önce)
    Neden satıştan vazgeçildi. Madem şartnamede yanlışlık var düzeltip tekrar neden ihale yapılmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • MİKAİL (5 yıl önce)
    İşin doğrusu gümrük de kaçak yol ile girilen araç sayısı çok fazla bunlarda bir kaçı gümrük bakanı tüfenkci iken uygun fiyatlara kamu kurum ve kuruluşlarına verildi.Bu iki araç TB ve TSO için verildi.Fakat Oda ve borsalara verilemediği için hülle yolu tüm ülkede var belediyeye verildi oradan oda borsaya verilecekti.Belediyeden devir alabilmek için ihale şart. Ama bu günkü ekonomik koşullara bakıldığında oda borsalara bu araç fazla ellerindeki mevcut araç ile idare etsinler.Belediye ise bu ve bunun gibi tüm avrupa araçlarını satışa çıkarıp satsın ekonomiye kazandırsın bizlerde ayakta alkışlayalım. Hatta gümrüklerde bekleyen çürümeye bırakılmış araçlar da satılsın ekonomiye kazandırılsın. Oda ve borsa başkanları da çıkıp biz bu işe vesile olduk ama bu araçlardan vazgeçtik belediye bu araçları istediği gibi satıp kasasına gelir kaydetsin diyebilmeli. Malum devir tasarruf devri. Hakkaniyetli olan budur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    ALAVERE DALAVERE ALİ CENGİZ.... HER İŞİ BÖYLE GÖTÜRECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR BELLİ Kİ. NASILSA MİLLET YUTUYOR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sait (5 yıl önce)
    Şaşırdıkmı hayır birilerine peşkeş çekilecekken başkaları ihaleye girince iptal olması düşündürücü gerçekten yazıkk acıyorum bu insanlara
    0
    0
    Yanıtla
  • m.fatih (5 yıl önce)
    Bence bu mevzu ordaki memurların basit bir hatası değil,emir öyle geldiyse garipler ne yapsın.Şimdi biri bi dava açsa neolacak
    0
    0
    Yanıtla
  • RAMBO (5 yıl önce)
    Ben Belediye Başkanının BMV 520 sine talibim, mademki avrupa araba kullanılmayacak onuda satışa sunsunlar, Elazığ Belediye Başkanı nasıl Mercedesi Devlete hibe etiyse Malatya belediyeside satışa çıkarsın. reis lüks araclara son diyor
    0
    0
    Yanıtla
  • BİR BİLEN (5 yıl önce)
    ALLAH İÇİN SAYIN GÜRKAN GELİRSENİZ MASKİ BELEDİYEDEKİ MÜDÜRLERİN ALTINDAN O LÜKS ARAÇLARI ALIN SERVİSLE GİDİP GELSİNLER İŞE BİRSÜRÜ O İŞİ KABUL EDECEK BOŞTA İNSAN VAR ALIN O ARAÇLARI İNANIN BAZILARI MÜTAHİTLERDEN KUZU YEMEK YEMEYE GİDİYORLAR O ARAÇLARLA
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYAPLATFORMU. (5 yıl önce)
    Bravo MalatyaHaber.com ailesi harika bir haber olmuş ellerinize emeğinize sağlık... ! ! !
    0
    0
    Yanıtla
  • Tufan (5 yıl önce)
    TSO kimlere teslim ettiniz Aracın km 168000 değil 101000km aracta boya yok ve içine 20 bin harcandı aracın değeri 400 bin civarı kime peşkeş cekeceklerdi ACABA????
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    Vaybe hemde yarı fiyatına. Madem satacaksınız o zaman şeffaf yapın değerini söyleyin kim alırsa alsın. Belliki burada bi oyun var
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut (5 yıl önce)
    vay vay alanızda gaçanız demi hacı babanın tekkesi yiyen önden gelsin yemeyen geri yetim hakkı-kul hakkı demeyin iyice kemirin
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (5 yıl önce)
    araçlara bilerek ufak arızalar verdirilip ihaleden sonra bir vida sıkarak tamirmi ediliyor acaba.Klima motoru bu arabalarda ömür boyu arıza vermez.
    0
    0
    Yanıtla
  • behlül (5 yıl önce)
    yav arakadaş bu belediyenin hiç sağlam işi olmaz mı yahu vasıflı eleman yok ki oldu biitiye getiriyorlar ..:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (5 yıl önce)
    Bunun hesabı da kalacak gibi görünüyor. Yeni başkan gelir oda yenisini alır. Haram olsun topunuza. Yeter yediniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (5 yıl önce)
    Tuğrul budak ve onu bu makamlara getirenlere bir vatandaş olarak hakkımı asla helal etmeyeceğim. Esenlikte ve yeşilyurtta neler oldu neler, şimdi sıra belediyede... yazıklar olsun siz yetim hakkı yiyenlere, yazıklar olsun siz herşeyi kendine mübah görenlere...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Ne yapmaya calisiyosunuz cok onemli bi habermi bunu zaten gumruk bakanligi kayisi borsasina vermis ti direk satisi yok diye belediyelere vermis bunlarda usululen ihale yapilip borsaya vereceklerdi odemesini kayisi borsasi yapmıştı burda usulsuz bisey yok ramazan ozcan ne istiyosunuz ayip seyler bu tarz haberler
    0
    0
    Yanıtla
  • Usulen ihale ne demek ya, kitabına uydurmaktan bahsediyorsun sanırım, kanunlara göre açıkça suç, belediye bir kamu idaresi, yaptığı alımlar, satımlar hepsi ihale mevzuatına tabi olmak zorunda, al takke ver külahla iş yapılmaz kamu kurumlarında,
    0
    0
    Yanıtla