SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir'in YİMPAŞ İşi de Kafaları Karıştırdı

0
Güncellendi - 2021-04-02 12:16:22
Büyükşehir'in YİMPAŞ İşi de Kafaları Karıştırdı
A- A+ PAYLAŞ

VERİLEN SÖZLER, EKİM'DEKİ 11 MİLYONLUK İHALE, U DÖNÜŞÜ VE SORULARLA DOLU GELİŞMELER..  Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 30 yıllık kullanım hakkını devraldığı, Başkan Selahattin Gürkan’ın da üzerinde, “Kütüphane, kültürel ve sosyal aktivite mekânları” inşa edileceğini vaad ettiği; ancak keskin bir U dönüşü ile 1 milyon 585 bin TL muhammen bedelle, 29,5 yıllığına özel sektöre devredilmek üzere ihaleye çıkardığı YİMPAŞ arazisindeki binalar için, 6 ay önce, 11 milyon TL’lik, “tadilat ihalesi” yaptığı ortaya çıktı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait MESTON A.Ş.’nin kazandığı açıklanan “YİMPAŞ binalarının tadilatı” başlıklı bu ihale, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, YİMPAŞ binalarına 11 milyon TL masraf yaptıktan sonra, YİMPAŞ binaları + 17 bin metrekarelik arazisinin yıllık 1 milyon 585 bin TL tahmini bedelle, Büyükşehir'e tahsis edilen 30 yıllık sürenin tamamını kapsayan bir şekilde elden çıkarılması anlamına geliyor.

Büyükşehir'in kamu yararından özel sektöre U dönüşünün serüveni

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, göreve geldikten sonra, kentsel rant açısından Malatya’nın en değerli bölgelerinden biri olan Şehirgösteren Mevkii’nde yerleşen 17 bin metrekarelik YİMPAŞ arazisi ve üzerindeki binaların, Malatya halkı yararına hizmet üretmesi amacıyla, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi için bir dizi girişim başlattı.

Bu girişimlerin sonucunda;

-YİMPAŞ binaları ve 17 bin M2'lik YİMPAŞ arazisinin 30 yıllık irtifak (kullanım) hakkı, geçen yıl Haziran ayında, Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi.

-Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, YİMPAŞ binaları ve arazisi üzerinde, halka ücretsiz hizmet vermek üzere, "Kütüphane, kültürel tesisler, sosyal tesisler ve özellikle gençlere hizmet verecek sosyal ve sportif aktivite mekânları" kurulacağını söyledi.

-Malatya Büyükşehir Belediyesi, 28 Ekim 2020 tarihinde, kullanım haklarını devraldığı YİMPAŞ binalarının onarımı ve yenilenmesi için bir tadilat ihalesi düzenledi. İhaleyi, yaklaşık 11 milyon TL (10 milyon 974 bin) bedelli teklifle, aldığı ihaleleri  daha sonra alt yüklenicilere sessiz- sedasız devrettiği bilinen Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MESTON A.Ş.'nin kazandığı açıklandı.

-Malatya Büyükşehir Belediyesi, YİMPAŞ binalarının, yenilenmesi için yaklaşık 11 milyon TL'lik harcama anlamına gelen tadilat ihalesini yaptıktan 6 ay sonra ise, YİMPAŞ binaları ve 17 bin M2'lik arazinin kullanım hakkının 29,5 yıl süreyle, özel sektöre devredilmesi için 1 milyon 585 bin TL muhammen bedelle ihale düzenlediğini açıkladı.

-Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin; Başkan Selahattin Gürkan’ın YİMPAŞ arazisi ve binalarının kamu yararına yeniden işlevlendirilmesine dair yaptığı açıklamalar ortada iken, U dönüşü yaparak YİMPAŞ binaları ve 17 bin metrekarelik YİMPAŞ arazisi için 8 Nisan 2021 tarihinde yapılmak üzere 1 milyon 585 bin TL tahmini bedelli ihale düzenlemesi, 11 milyon TL’lik tadilat ihalesi ile birlikte düşünüldüğünde ortaya çıkan YİMPAŞ hadisesinin kısa özeti şöyle: Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın 2 yıl boyunca girişimde bulunarak halkın yararına kullanılması için Belediye tüzel kişiliğine devredilmesini sağladığı 30 yıllık YİMPAŞ binaları, Belediye bütçesinden 11 milyon TL harcanarak yenilenecek, önümüzdeki hafta içinde ise, binalar + 17 bin metrekarelik arazi, düzenlenen bir ihale ile yıllık 1 milyon 585 bin TL tahmini bedelle 29,5 yıllığına özel şirketlerden birine verilecek.

Belediye cephesi suskun

Bu arada, YİMPAŞ binaları ve 17 bin metrekarelik arazisinin, “kütüphane, kültürel tesisler, özellikle gençlere yönelik sosyal ve sportif tesisler” kurulması ve Malatya halkının hizmetine ücretsiz sunulması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alındığının açıklanmasına karşın, 11 milyon TL’lik tadilat ihalesinden sonra 1 milyon 585 bin TL tahmini bedel karşılığında özel bir şirkete 30 yıllığına kiralanması için düzenlenecek ihale konusunda bazı sorular yöneltmek istediğimiz Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilileri sorulara cevap vermemeyi ve suskun kalmayı tercih ediyor.

Hem Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı hem de 11 milyon TL’lik tadilat ihalesini kazanan MESTON A.Ş.’nin yönetim kurulunda yer alan Latif Okyay, konuya ilişkin sorular yöneltmek için defalarca telefonla aranılmasına karşın, cevap vermedi.

Konuyla doğrudan ilgili birçok Belediye yetkilisi ile yaptığımız görüşmelerde, bu yetkililere yönelttiğimiz sorulara da, “bilmiyorum, haberim yok, şuna sor, buna sor” şeklinde kaçamak ve bilgi gizlemeyi amaçlayan cevaplar verildi.

MESTON’un alt yüklenicileri ve YİMPAŞ arazisinin kime verileceği merak ediliyor

Bu arada, 11 milyon TL büyüklüğündeki tadilat ihalesini alan Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MESTON A.Ş.’nin, daha sonra ihale kapsamındaki işleri, Belediye yöneticilerine yakın olduğu ileri sürülen bazı şirketlere verdiği iddia ediliyor.

YİMPAŞ tadilat ihalesinde, perde gerisinde kullanılacak alt yüklenici şirketin yanı sıra, 11 milyon TL masraf yapılarak yenilenecek YİMPAŞ binaları + 17 bin metrekarelik arazisinin 1 milyon 585 bin TL tahmini bedelli ihaleyle hangi şirkete verileceği de merak ve takip edilen konular arasında yer alıyor.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

KAPAK FOTOĞRAFI: Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan, Haziran 2020'de YİMPAŞ binasında, milletvekili Bülent Tüfenkci ve bir grupla birlikte inceleme yapmıştı.. (Arşiv)

GÖRSEL: YİMPAŞ binasının bulunduğu yerin konumu

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

36 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Her şey açık şeffaf olmalı. Birilerinin çıkarı gözetilmemeli, halkı çıkarı Malatya nın çıkarı gözetilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sami_ (2 yıl önce)
    İnşallah malatya menfati ve yararına bir islem yapılır.Diye düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Malatyahaber olarak yimpaşın arkasına gidip bir bakın lütfen çöp ve moloz yığını dolmuş heryer Battalgazi belediyesininde Büyükşehir belediyesininde umrunda değil oraya hem imar izni veriliyor binalar dikiliyor sonra etrafına çöpler dökülüyor bir Allah’ın kulu belediye den de buna engel olan yok insanlıkmı bu yapılan yazıklar olsun gerçekten akparti kimlere kalmış rezil ediyorlar hem partiyi hem kendilerini...
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (2 yıl önce)
    Onların kafası karışık değil ,kafası karışacak olan bizleriz,bizim kafamiz ise düşünüp,aklımızı kullandigimiz an karışacaktır,onun için lütfen kafamızı karıştırma pahasına birazcık düşünelim ve büyük nimet olan aklımızı kullanalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muzaffer (2 yıl önce)
    Biz Selahattin başkanı seviyoruz dürüst ve iyi bir insan
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Uyu uyu malatyam
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Kısa yoldan para kazanma lüks yaşama özentisi bizim ahlakı değerlerimizi yok etti, çocukluğumda rahmetli babam borç isteyenlere senet vb hiç bir belge olmadan borç para verirdi ,söz senetti kimsede alacağımız kaldığını hatırlamıyorum haydi bugün buna benzer bir olay yaşayabilirmisiniz ,işte parayla ölçülemeyecek bu ve buna benzer değerlerimizi kaybettik .
    0
    0
    Yanıtla
  • Turan (2 yıl önce)
    Nolur bu işin altından da o şirket çıkmasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Malatyahaber ve güler hazar hanımefendi yi tebrik ediyorum.bu haberlerde olmasa ne oluyor ne bitiyor malatya mızda bilmeyeceğiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)
    İşletme ihalesini özel firma alacaktı. Daha sonra Meston girip 11 milyonluk tadilat yaparken vatandaş manzaraya bakıp tadilatı özel firma yapıyor sanacaktı. Sonra da yıllık 1 milyon kiraya 30 yıl kazanç sağlayacaktı özel firma. Bunun adı ne. Ben 2 milyon vereyim bana verin :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    A-) 2020/608182 ihale kayıt numaralı “4×4 PİKAP VE KAMYONET KİRALANMASI” kiralanması işini de 11.11.2020 tarihinde pazarlıkla 233 bin TL ye MESTON alıyor. B-) 2020/620453 ihale kayıt numaralı "BELEDİYEMİZ HİZMETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE ARAÇ KİRALANMASI" işini de 10.12.2020 tarihinde 2.432.400,00 TL ye MESTON alıyor. Meston bu araç kiralama işlerini acaba kimlere veriyor. Meston ne zamandan beri araç kiralama işi yapıyor, Hayret !! .. İnşaatçılık Otomotiv ve Medikal Sanayi A.Ş.” de neden “otomotiv” yazıyor şimdi daha iyi anlaşılıyor sanki. Bir kaldı medikal...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    2020/608182 ihale kayıt numaralı "4x4 PİKAP VE KAMYONET KİRALANMASI" kiralanması işini de 11.11.2020 tarihinde pazarlıkla 233 bin TL ye MESTON alıyor. Meston ne zamandan beri araç kiralama işi yapıyor, Hayret !! Nerelere gidiyor acaba bu işler, kimler nemalanıyor…
    0
    0
    Yanıtla
  • Özkündübekli (2 yıl önce)
    Yıkın binayı AŞ evi yapın fakir fukaraya günlük yemek dagıtın.Malatya da belediyecilik beton üzerine kurulu gelin yeşilyurt halini görün sayın çınar beton yapmaya devam ediyor. Aslında ülkenin sorunu bu beton.Güzelim yeşilyurt güzelim gündüzbeyin halini gelin görün dag, taş deliniyor ruhsatlar veriliyor yazık kardeşim yazık gercekten 10,20 yıl sonra yeşilyurtları gündüzbeyleri çok arayacagız
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (2 yıl önce)
    Eğer bir ülkede siyaset zenginleşme aracı olursa vay o memleketin haline diyorum , geçmişte öyle siyasiler vardiki mal varlıklarını siyaset yaptıkları dönemlerde harcamislardir ,kendi çevrelerini bile haksız ise almamislatdir,ornekmi ilk aklıma gelen sayin yaşar çerçi baskandir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (2 yıl önce)
    Başkan en doğrusunu yapmış. Oraya yatırım gelirse onca insan ekmek yer ve üniversiteye doğru ticari bir canlılık olur şehirin Doğuya doğru açılmasına vesile olur Allah’ınızı severseniz oraya kütüphane olursa hangi genç şehrin dışında onca yol gider o büyüklüktedir bina atıl duruma gelir. Bırakın Malatya ticari olarak canlansın dev firmalar gesin çevre illerden insanlar gelsin Malatya çekim merkezi olsun. O yüzden İstanbul’da yaşayan Malatya sevdalısı olarak başkanı tebrik ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • FFM (2 yıl önce)
    Bir daha böyle imkan ya olur ya olmaz fırsat kaçmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Rant peşindeler
    0
    0
    Yanıtla
  • Melik (2 yıl önce)
    Bilgi eksikliği var büyük ihtimalle. Belediye karar değişikliğinden sonra tadilat işlemini iptal eder. Tadilata girişmeden özele devreder yoksa 300 yıl kiralasa tadilat parası anca çıkar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (2 yıl önce)
    Allah'ın elçisi, sevgili Peygamberimizin iki grubun cenaze namazlarına katılmadığını hocamız anlatırdı,bunlar munafiklar ve kamu malı yiyenlerdi derdi,Hz Ömerin kendi işini görürken devletin mumunu söndürür,kendi özel mumunu yakarmis derdi , değerli hocam o güzel değerler tarihin güzel sayfalarında kaldı diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (2 yıl önce)
    Sizin gibi İnternet siteleri dışında özellikle ulusal basın ve televizyonlar denetleme görevini yapmıyorlar ,insanları uyutan programlar ,kimse yanlışların üzerine gitmiyor,araştırmiyorlar Allah sonumuzu hayreylesin diyorum.kime kime şikayet edeceksin kardeşim , bir zamanlar bir iski skandalı ile yer yerinden oynamıştı.
    0
    0
    Yanıtla
  • ercan akyazı (2 yıl önce)
    milletin paraları ve hatta devletin malları göz göre göre peşkeş çekiliyor. yazıklar olsun buna sebep olanlara. okuldan toplu iğne aldık diye annemizden babamızdan azar işiten çocuklarız biz. bunlar bu paraları nasıl yiyorlar aklım almıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • alp (2 yıl önce)
    proje üretemeyen tıkanan bir belediyecilik yandaşlara peşkeş çekiliyor. Eski köy garajı ve eski hal binası atıl durumda
    0
    0
    Yanıtla
  • raif (2 yıl önce)
    kamu adına iş başına gelenler yandaş candaşların değirmenine su taşımakla meşguller, anlaşılan bunlar bu dünyadaki hesapları halletmişler fakat kim zerre kadar hayır ve şer işlerse hesabını verecektir biz buna inanıyoruz. Beytülmal'e uzanan eller bu dünyada da er geç rezil olmaya mahkûmdur. Nereden nereye..... vatandaş bunun hesabını soracaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram (2 yıl önce)
    EEE ne diyelim akpınara bir yol açtık ya günlerdir reklam malatyanın doğu çıkışı tam bir rezalet hiç bir tesis getirilmiyor Ahmet ÇAKIR ı nasıl arıyoruz malatyanın altını üstüne getirdi kimse beğenmezdi malatya yakında köy olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Ya demek Ahmet çakırı çok arıyor ve çok özlediniz.Bu belediye başkanınını da siz seçtiniz.Ben seçmedim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Haydaaaa! Siz değil miydiniz Selahattin Gürkan diye ölen daha önce bir geçerli projesi olmamış adamı bir anda tepemize oturtan? Şimdi yok öyle yağma, şikayet etme. Bak adam birine söz vermiş Yimpaşı, hatta yine kıyamamış inşaatı bile kendisi yaptırıp teslim ediyor. Tebrikler başkanım
    0
    0
    Yanıtla
  • Hay ağzına sağlık Mehmet bey doğru demişsin. Ama yinede Hatadan dönmekte erdemdir
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Niye şaşırıyoruzsunuz. Sanki benzer uygulamalar ilk defa oluyor. Malesef bu işler normalleşti artık, daha birçok usulsüz uygulama gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feryat (2 yıl önce)
    Selahattin Gürkan kime söz vermişse ona verilecek. Eyyyy Malatya kimlere kaldın. Biz ettik. Çekiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (2 yıl önce)Feryat isimli kullanıcı yorumuna
    Sorun kişilerde değil sorun sistemde yanlış yapanlar sorgulanmiyor,hesap veren yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Baki (2 yıl önce)
    Lâtif beye size zahmet bir sorumuz daha olacak.sehrin merkezindeki eski il özel idaresinin yerini kat karşılığı kime vermişler açıklasınlar.bunlar milleti akılsız zannetmesin!
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Ceylan (2 yıl önce)
    Malatya'nın kalitesini düşüren bir yapıt yıllarca orada şehrin kalitesi düşürmekten başka bir işe yaramıyor. Bir şey yapamıyorsanız bile yıkın şehrin görünütüsünü bozmasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • BAŞARAN (2 yıl önce)
    Selahattin Gürkan tam hayal kırıklığı. Tabii suç bizde ki onun üzerinden Malatya için güzel hayaller kurduk. Biriyle ilgili hayal kurmazsanız hayal kırıklığına da uğramazsınız. Sana da helal olmasın hakkımız.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Kapalı kapılar arkasında kim bilir hangi pazarlıklar yapılıyor. Açık ve şeffaf olun ki halka veremeyeceğiniz hesap olmasın. Gizli yapılan her şey mutlaka er veya geç ortaya çıkacaktır. Tıpkı Sultansuyunda olduğu gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Selahattin Gürkan ın Malatya'ya verdiği zarara parti olarak bakmamak lazım bence. Kendisini zaten partiler üstü görüyor. Yerelde ve ulusalda Malatya adını düşürüyor. Gerçekten yazık. Günahtır bize Ama en büyük günah Tayyip Erdoğan ve ve ak partinindir. Malatya milliyetçisi malatyahaber.com u da tebrik etmek lazım. Tembel ve sadece gelen bültenleri haber yapan sözde gazeteciler de ders alsın l.
    0
    0
    Yanıtla
  • BATTALGAZİ (2 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    malatya artık iktidar kalesi olmaktan vazgeçmezse bu düzen böyle gider.
    0
    0
    Yanıtla