SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çalışmalar Ödülle Taçlandırılmalı"

0
Güncellendi - 2019-12-07 17:49:30
A- A+ PAYLAŞ

Ankara'da “Malatyalılar Buluşması” hafta sonunda gerçekleştirildi. Etkinlikte “İnönü Üniversitesi Çalışmaları ve Malatya’da Sağlık Alanındaki Gelişmeler” başlıklı bir de panel düzenlendi.

ODTÜLÜ Malatyalılar Derneği Önceki Dönem Başkanı Ali Çelik öncülüğünde Ankara Chef Akademi’de düzenlenen etkinliğe Malatyalı siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenler, iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yrd. Prof. Dr. Nusret Akpolat, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Durmuş, Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur’un konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda; Kültür- Turizm ve Devlet Eski Bakanlarından Güldal Akşit, Sivas ve Kırıkkale Eski Valisi Ali Kolat ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Verşan Kök ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Önceki Dönem Rektörü Prof.Dr. Ali Altuntaş da özel buluşmanın konukları arasında yer aldı.

“TÖTM sağlık alanında Türkiye’nin gözbebeği konumunda”

ODTÜ İşletme Fakültesi Öğretim Görevlisi Kazım Yalçınoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi’nin faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı.

Malatya’nın 1975 yılında Türkiye’nin 14. sırada kurulmuş en köklü üniversitesine sahip olduğunu belirten Kızılay, “Bildiğiniz üzere İnönü Üniversitesi 2018 yılında 43 yıllık bilgi birikimi ve alt yapısıyla ikinci bir üniversiteyi Malatyamıza kazandırdı. Yeni kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi bilimsel anlamda yeni başarılara imza atacak.” dedi.

İnönü Üniversitesi’nin tıp alanında son derece iddialı bir üniversite olduğuna dikkat çeken Kızılay, “Şu anda faaliyet gösteren 14 fakültemizin 5’i sağlık alanında yer alıyor. Özellikle tıp, hukuk ve eczacılık fakültelerimize Türkiye’nin dört bir tarafından öğrenciler geliyor. Tıp Fakültemiz ise üniversitemizin en yüksek puanla girilen bölümüdür.” şeklinde konuştu.

TÖTM'nin sağlık alanında Türkiye’nin gözbebeği konumunda olduğunu vurgulayan Kızılay, şöyle devam etti:

“1400 yatak kapasiteli merkezimiz, organ nakli konusunda Türkiye’de ve dünyada çok iddialı bir konumda bulunuyor. Karaciğer başta olmak üzere organ naklinde dünyanın en ileri merkezleri ile aynı seviyedeyiz. Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen 7 ince bağırsak naklinin 6’sı bizim merkezimizde yapıldı. Merkezimizde bugüne kadar 700 civarında kök hücre ve kemik iliği nakli yapıldı. 2013 yılından bugüne kadar 270 kornea nakli gerçekleştirildi. Ayrıca 2019 yılında 217 yatak kapasitesi ile Türkiye’nin en önemli, en büyük kanser merkezlerinden olacak Onkoloji Hastanemizi faaliyete geçireceğiz. Bu hastanede onkolojinin her alanında hastalara en ileri tedavi metotlarıyla hizmet vererek onların sağlıklarına kavuşmalarını sağlayacağız.”

“Niçin Nobel Ödülü Malatya’ya gelmesin?”

İnönü Üniversitesi TÖTM Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz da, “Dünya’da Organ Nakli ve TÖTM’de Organ Nakli” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Her yıl Türkiye’de 1500, bölge ülkelerinde 25 bin, dünyada ise 200 bin hasta karaciğer nakline ulaşamadığı için öldüğünü ifade eden Yılmaz, “2002’den 2006 yılına kadar sadece 26 karaciğer nakli yapabildik. Çünkü organ bağışları çok yetersiz. 2007 yılında canlı vericilerden karaciğer nakline başladık. Bugüne kadar 2 bin 500’ün üzerinde karaciğer nakli yaptık. Bunların yüzde 85’i canlı vericiden gerçekleşti. Şu anda karaciğer naklinde Türkiye’de birinci sıradayız.” dedi.

Canlı vericili operasyonların önüne geçecek projenin “Xenotransplantasyon” olacağını ifade eden Yılmaz, konu hakkında şu bilgileri verdi:

“Şimdi “Xenotransplantasyon” denen farklı türlerden organ nakline yönelik çalışmaları yürütüyoruz. Yani, amaç insan karaciğeri, böbreği veya diğer organlarına benzer organları diğer canlılarda oluşturmak. Günümüzde diğer canlılardan karaciğer nakline en uygun hayvan domuz. Kolaylıkla temin edilebiliyor. Domuz, 6 ayda erişkin hacmine ulaşıyor. Bir seferde 12 yavru doğurabiliyor. Hedefimiz 5 yıl içinde Xenotransplantasyon gerçekleştirmek. Bunu başarabilirsek Nobel Ödülünü bile alabiliriz. Niçin Nobel Ödülü Malatya’ya gelmesin?”

“Sağlık turizminde önemli bir çekim merkeziyiz”

TÖTM Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, Tıp Merkezinin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

TÖTM’nin yaklaşık 156 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösterdiğini ifade eden Beytur, ana binada 1216 ve Karaciğer Nakli Hastanesi’nde 152 olmak üzere yoğun bakımlar ayakta tedavi dahil toplam 1368 yatak kapasitesine sahip olduklarını söyledi.

41 branşta 105 polikliniğin hizmet verdiğini anlatan Beytur, “Bu yılın ilk 4 ayında 89 karaciğer nakli yaptık. Yine bu yıl 55 yetişkin ve 6 çocuğa kök hücre kemik iliği nakli yaptık. Türkiye’de incebağırsak naklinin yapıldığı tek hastaneyiz. Ayrıca 217 yataklı Onkoloji Hastanesi inşaatımız da devam ediyor.” dedi.

Geçtiğimiz yıl 29 farklı ülkeden yüzlerce hastanın TÖTM’de tedavi gördüğünü anlatan Beytur, sağlık turizmi konusunda önemli bir çekim merkezi olduklarına dikkat çekti.

Son aylarda döviz kurundaki artışlardan dolayı bir takım sıkıntılar yaşadıklarını da söyleyen Beytur, “Örneğin, tıbbi sarf giderimiz yaklaşık yüzde 100 (bazı kalemlerde yüzde 300), personel giderimiz yüzde 50, elektrik ve doğal gaz giderimiz ise yüzde 100 artmış durumda.” şeklinde konuştu.

5,3 Megawatt gücünde kurulu güce sahip ilk ve en büyük hastaneyiz!

2012 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi (GÜNAM), ODTÜLÜ Malatyalılar Derneği ve İnönü Üniversitesi iş birliği ile ortaya çıkan proje kapsamında yaklaşık 60 dönüme kurulu olarak kurulan 5,3 MW gücündeki güneş enerjisi santralinin (GES) 2013 yılında açılışının yapıldığı ve günümüze kadar sorunsuz çalıştığı dile getirildi.

Kuruluş aşamasında hastanenin yüzde 33 enerji ihtiyacını karşılayan GES’ in; hastane bünyesinde açılan Karaciğer Nakil Enstitüsü ve eklenen yeni tıbbi cihazlar nedeniyle şimdilerde hastanenin yaklaşık yüzde 20 enerji ihtiyacını karşıladığı belirtildi.

ODTÜ Rektöründen Malatya’nın Tanıtımına Destek Sözü

Bu noktada söz alan ODTÜLÜ Malatyalılar Derneği Önceki Dönem Başkanı Ali Çelik bu ve benzeri projelerin ODTÜ ve İnönü Üniversitesi arasında kurulan ikili diyaloglar sayesinde oluştuğunu belirtti.

Ardından söz alan ODTÜ Rektörü ve Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, “Öncelikle sevgili öğrencim Ali’ye (Çelik) beni davet ettiği için teşekkür ediyorum. Malatyalı değilim ama bugünden itibaren gerçekten Malatyalı gibi Malatya’nın tanıtımına destek olacağıma söz veriyorum. Ayrıca bir Üniversite Rektörü olarak İnönü Üniversitesi’nin özellikle tıp alanındaki başarılarını öğrendiğimden dolayı çok mutlu oldum, gurur duydum” dedi.

“Üniversitemiz sağlık alanında yoğun talep görüyor”

Panelin “Dünya’da Tıp Eğitimi ve İnönü Üniversitesi’nde Tıp Eğitimi” başlıklı oturumunda konuşan İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, üniversitenin sağlık alanındaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Diş Hekimliği Fakültesi’nin son yıllarda çok yoğun talep gördüğünü anlatan Akpolat, “Bu fakültemizde 460 öğrencimiz var. 2018 yılını 243 bin hastayla kapattık. Bölgemizde Diyarbakır’ın ardından 2. büyük Diş Hekimliği birimine sahibiz. Eczacılık Fakültemiz de en gözde bölümlerimiz arasında. Sağlık Bilimleri Fakültesinde 317 öğrencimiz bulunuyor. Hemşirelik Fakültesi de geleceğin yıldızı olmaya aday bir fakülte konumunda. Bu fakültemizde 381 öğrencimiz var. Hemşirelik Fakültesi, lisansüstü eğitimin en güçlü olduğu fakültemiz.” diye konuştu.

“Bölgemizin en önemli ve güçlü tıp kuruluşuyuz”

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Durmuş ise, “İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi 1988-1989 Akademik Yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı. Fakültemiz şu anda bölgemizin en önemli ve güçlü tıp kuruluşudur.” dedi.

Fakültenin oldukça donanımlı bir eğitim altyapısına sahip olduğunu ifade eden Durmuş, şunları kaydetti: “Akademik personel yönünden eksikliğimiz bulunmuyor ve alanında oldukça önemli isimlerle çalışıyoruz. Toplam öğretim elemanı sayımız 673. Bunun 107’si profesör. 1643 öğrencimiz var. Hemen her alanda yeterli düzeyde maketimiz mevcut ve öğrencilerin dikiş atma, hasta muayene etme, hasta dinleme, gerekirse kalp masajı yapmaya kadar hemen hemen tüm uygulamaları yapabilecekleri mesleki uygulama laboratuvarlarımız var.”

Karaciğer Nakli alanında yapılan çalışmalar ödülle taçlandırılmalı!

Panelin ardından yapılan soru-cevap bölümünde Karaciğer Nakli konusunda Avrupa birincisi, Dünya ikincisi olan üniversitenin bir marka değeri taşıdığı ve bunun ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından taçlandırılması gerektiği görüşü ön plana çıktı.

Malatya Kahvaltılıkları Tam Not Aldı

Malatya Yemekleri kitabı yazarı İbrahim Halil Kılıç’ın önerisi ve tavsiyeleriyle Chef Akademi Şefi Ali Açıkgül ve Tolgar Mireli tarafından özenle hazırlanan Çökelek Tereyağı Yoğurması, Çökelekli Samut Salatası, Yumurtalı Pestil Kavurması, Yavandan Yumurtalı Kebap, Ispanaklı Çökelekli Katmer, Akçadağ Kömbesi, Pütürge Doğanyol yöresinden Derman, Hırçik Kavurma, Reyhanlı Samut Salatası, Kayısı Çekirdeği Unuyla yapılmış Malatya Kurabiyesi, Gün Kurusundan yapılmış Kayısı Reçeli, Reyhan Reçeli, Reyhan Şerbeti, Yağlı Ekmek, Bilik, Yufka Ekmek, Tandır Ekmeği ve Eşkileme’den oluşan Malatya’nın unutulan lezzetleri konuklardan tam not aldı.

Etkinlik, katılımcıların kendilerini tanıtıp, program hakkındaki düşüncelerini ifade etmeleriyle son buldu.

Katılanların listesi şöyle:

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Alexandır (4 yıl önce)
    Allah zihin açıklığı versin ama Nobel kurnazlara verilmiyor bilesiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Şire Pazar’ı (4 yıl önce)
    Sadece organ nakilleri ile değil GETAT uygulamaları ilede Nobel neden olmasın acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hikmet polat (4 yıl önce)
    Güldal hanım onca sahip olduğu makama karşı Malatya’ya hiç bir hizmeti olmayan buna karşın da aklımın almadığı şekilde her organizasyonda boy gösteren birisi, bu ilgiyi hiç anlamıyorum. Bu sözüme karşı cevap yazacaklar mümkünse hizmetleri varsa yazsınlar bilgi sahibi olayım en azından.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın Hikmet Polat, bildiğim kadarı ile Güldal hanım hep İstanbul milletvekilliği yaptı. Ama babadan aldığı terbiye, nezaket ile kendisine sunulan davetlere icabet ediyor. asıl siz malatya milletvekillerinin çağrıldığı halde neden hiç bir toplantıya gitmediğini sorgulayın. acaba eleştirilecekleri için mi korkuyorlar. Size göre hizmet nedir çok merak ettim. mesela Mevlüt Aslanoğlu hariç son 17 yıldır hangi milletvekilinin Malatyaya hangi hizmeti sağladığını söyleyebilir misiniz rica etsem?
    0
    0
    Yanıtla