SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Can Güvenliği Sağlık Çalışanlarının En Büyük Sorunu"

0
Güncellendi - 2021-03-14 19:15:39
A- A+ PAYLAŞ

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir açıklama yapan Malatya Tabip Odası Başkanı Doç.Dr. Erol Karaaslan, "Hekimliği sadece bir meslek olarak değil; bir yaşam biçimi olarak kabul ediyor, fedakârlık yapmayı insanımıza verdiğimiz değerin birer göstergesi olarak görüyoruz. İnsanı yaşatmanın önemini biliyor, öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerinin etkin sürdürülmesi ve hastalarımızın sağlığına kavuşması için pandeminin üzerimizdeki etkilerine rağmen tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz." dedi. Doç.Dr. Karaaslan, sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara da dikkat çekerek, can güvenliğinin sağlık çalışanlarının en büyük sorunu haline geldiğini bildirdi. Bu arada, Tıp Bayramı nedeniyle bazı siyasiler sağlık çalışanlarını ziyaret ederken, siyasiler ile çeşitli kurum temsilcileri de birer kutlama mesajı yayınladılar.

"CAN GÜVENLİĞİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EN BÜYÜK SORUNU.."

Yazılı bir açıklama yapan Malatya Tabip Odası Başkanı Doç.Dr. Karaaslan, şunları söyledi:

"İnsanların kendini çaresiz hissettiği, yardıma muhtaç olduğu zamanlarda imdada yetişen, hem kendi canımızı ve hem de sevdiklerimizi emanet ettiğimiz, özellikle son dönemde tecrübe ettiğimiz zorluklara rağmen görevlerini fedakârca yerine getiren sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı'nı kutluyorum.

Bütün dünya ülkeleri, farklı tarihlerde, kendileri için anlamlı bir olayı başlangıç belirleyip TIP bayramını kutlamaktadırlar. Ülkemizde ise tıp Bayram kutlama tarihi çok anlamlıdır. Çünkü 1919 yılının 14 Mart'ında; işgal altındaki İstanbul'da İstanbul Üniversitesi Tıbbiye 3. Sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri, işgali protesto için toplanmış ve dönemin ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece ilk Tıp Bayramı, Sağlık alanında hizmet veren çalışanların yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. Bu nedenle 14 Mart tıp bayramı biz hekimler için ayrı bir öneme sahiptir.

Hekimliği sadece bir meslek olarak değil; bir yaşam biçimi olarak kabul ediyor, fedakârlık yapmayı insanımıza verdiğimiz değerin birer göstergesi olarak görüyoruz. İnsanı yaşatmanın önemini biliyor, öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerinin etkin sürdürülmesi ve hastalarımızın sağlığına kavuşması için pandeminin üzerimizdeki etkilerine rağmen tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Pandemi ile geçen bir yılda sağlık çalışanları adına şunları ifade etmek istiyorum; kendi canları pahasına Covid 19’ la mücadelede en ön safta amansız bir mücadele verilmiştir. Bu süreçte aylarca yakınlarından uzakta kalınmıştır. Dahası yüzlerce meslektaşımız tıpkı milli mücadele kahramanları gibi bu uğurda kendilerini feda etmişlerdir. Bu vesile ile vefat eden sağlık çalışanlarımızı huzurlarınızda rahmet ve minnetle anıyor ailelerine sabırlar diliyorum. Sağlık çalışanlarımızın bu fedakârlıklarını asla unutmayacağımızı buradan bir kez daha haykırarak ifade etmek istiyorum.

Pandeminin etkileri halen devam etmekte ve meydana gelen mutasyonlar neticesinde virulansta bir azalma meydana gelmedi. Avrupa ülkelerinin birçoğunda vaka sayısı oranlarındaki artış devam etmektedir. Elimizde salgına karşı en etkin olan önlemlerden temizlik, maske, mesafe ve son dönemde uygulanmakta olan aşı dışında etkinliği kanıtlanmış bir tedavi maalesef bulunmamaktadır.

Dünyada yüzün üzerinde ülkede aşılama hala başlatılamamıştır. Gelişmemiş ülkelerin aşıya ulaşımında büyük sıkıntılar devam etmekte ve salgının son erdirilmesi noktasında zaafiyete neden olmaktadır. Pandemi ile mücadelede ülkemiz; kaliteli sağlıkçılarımız ve güçlü sağlık altyapımızla dünyada ayrıcalıklı bir yerde olduğu aşikârdır. Ülkemiz on milyonun üzerindeki aşı uygulaması ile dünyada ilk onun içerisindedir. Buradan emeği geçen bütün yetkililere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Aşı tedariğindeki zorluklara rağmen aşılama çalışmalarının hız kesmeden devam etmesi, riskli grupların aşılanmalarının bir an önce tamamlanması sağlık sistemimizdeki ve sağlık çalışanlarımızdaki yükü azaltacaktır.

Bu zorlu günlerde çözüm bulunmasını talep ettiğimiz şu sorunlara ve önerilerimize kısaca değinmek istiyorum; sağlık çalışanlarına şiddet olayları maalesef sıradanlaşmaya başladı. Hiçbir acı ve hiçbir mazeret sağlık çalışanlarına şiddeti haklı gösteremez. Bu tür saldırılar özveri ile çalışan değerli hekimlerimizin mesleki aşkını ciddi olarak yaralamaktadır. Eminiz ki; bu durum kamu vicdanını da rahatsız etmektedir. Üzülerek ifade edebiliriz ki can güvenliği sağlık çalışanlarının en büyük sorunu haline gelmiştir.

Hekimler olarak ifade etmek istiyoruz ki; sağlık çalışanlarına yönelik her türlü şiddet ayrı bir suç tipi olarak kategorize edilmeli, tutuklu yargılanma talebi tam olarak karşılığını bulmalı ve yargılamalar kısa süre içinde caydırıcı cezalarla sonlanmalıdır.

Pandemi döneminde sorunlarımızın tamamını tabi ki gündeme getirmek istemiyoruz. Fakat biliyoruz ki gözden kaçan önemli sorunlarımızdan biri de yaşadığımız hukuki problemlerdir. Hukuki problemler en az sağlıkta şiddet kadar önemlidir. Yapılan tıbbi müdahalelerin neticesinde gelişen bir takım olumsuzlukları komplikasyon, malpraktis sarmalında değerlendirip sınırları belli olmayan malpraktis lehinde yorumlayıp haksız tazminat ve hapis davaları artık hekimlerin en büyük problemlerindendir.

Bu düşüncelerle Malatya Tabip Odası olarak yüce mesleklerini icra ederken vefat eden sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere, sağlıklı bir gelecek için çalışan ahirete irtihal etmiş sağlık çalışanlarımızı şükranla yâd ediyor, her birine Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimize ve insanlığa hizmetleri için tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyor, huzurlu, güvenli ve sağlıklı günler diliyor, 14 mart Tıp Bayramı'nı kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."

SAĞLIK ÇALIŞANLARINI ZİYARET..

AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ve AKP Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci ile birlikte Eskimalatya'daki Battalgazi Semt Polikliniğini ziyaret ederek, sağlık çalışanlarının tıp bayramını kutladılar.. Sağlık personeline özverili ve fedakar çalışmalarından ötürü teşekkür eden Milletvekili Kahtalı, “Pandemi sürecinde en ön safta yer alan sizlere teşekkür ediyor, sizin nezdinizde tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı tebrik ediyorum. 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Battalgazi’de bulunan semt polikliniğinde kıymetli sağlık çalışanlarımız, doktorlarımız, hemşirelerimiz, hasta bakıcılarımız ile birlikteyiz. Önemli bir görev icra ediyorlar. Dünyadaki en önemli varlık insan ve onlar insanla uğraşıyorlar. Sıkıntılı dönemlerimizde başvurduğumuz kıymetli hocalarımız bizlere yardımcı oluyorlar. Özellikle bu pandemi döneminde herkes virüsten kaçarken direk hasta ile temas ederek sağlığına kavuşması için gayret gösteriyorlar. Vermiş oldukları bu emekten dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum.” ” ifadelerine yer verdi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de, ‘14 Mart Tıp Bayramı’nda ilçede görev yapan sağlıkçıları unutmadı. Başkan Güder, AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, Battalgazi İlçe Kaymakamı Abdul Kadir Duran, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci ve Belediye Başkan Yardımcıları ile birlikte 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Eskimalatya’daki Battalgazi Semt Polikliniği’ni ziyaret etti. Sağlık alanında değerli katkılarda bulunan sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayan Başkan Güder, özellikle tüm dünya ve Türkiye’yi etkisi altına alan Covid-19 sürecinde ortaya koydukları yoğun mücadelelerinden dolayı tebrik etti. Sağlık çalışanlarına tek tek karanfil ve çeşitli hediyeler veren Başkan Güder, “Sağlığımız için gece gündüz demeden her koşulda büyük bir özveriyle görev yapan, kendisini ‘insana hizmet’ ilkesiyle mesleğine adamış sağlık çalışanlarımıza görevlerinde başarılar diliyorum” dedi.

MESAJLAR..

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

"Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi adına “önce insan” ve “önce sağlık” diyerek ülkemizin her köşesinde insan hayatının kutsallığından ödün vermeden, sonsuz sabır ve üstün gayret ile çalışan, insanı yaşatmayı, acısını azaltmayı, derdine derman olmayı görev edinmiş, cefakar, özverili, en mukaddes ve hayatlarını kurtarmaya adamış, tüm hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum.

Covid-19 mücadelesi kapsamında Ülkemizin, Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesi tüm dünyaya örnek olmuştur.

Bu vesileyle; emeklerini hiçbir zaman ödeyemeyeceğimiz tüm hekimlerimize ve sağlık çalışanlarına teşekkür ediyor, 14 Mart Tıp Bayramlarını tekrar tebrik ediyor, selam ve saygılar sunuyorum.

AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı

Koronovirüsle mücadelede Türkiye’nin örnek bir sınav verdiği Kahtalı, “Salgınla mücadele kapsamında ülkeler çeşitli tedbirler aldı. Türkiye de hastalığın ilk ortaya çıktığı günden beri tedbirleri vakitlice aldı ve virüsle mücadelede örnek bir sınav verdi. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği üzere dünyada pek çok ülkede salgın sebebiyle sağlık sisteminin çöktüğü bir dönemde Türkiye, hem mevcut imkânlarını en iyi şekilde kullanarak, hem de yeni imkânlar üreterek farklı bir konuma geldi” şeklinde konuştu.

Bu zor süreçte sağlık personellerinin gece gündüz, soğuk sıcak demeden cefakarca mücadele ettiğini vurgulayan Hakan Kahtalı, “Hem vatandaşımızın sağlık ihtiyacını karşılamaya, hem de sağlık çalışanlarının haklarını iyileştirmeye yönelik daha güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz. 14 Mart Tıp Bayramı'nda, salgın nedeniyle hayatını kaybeden sağlık personellerimizi minnet ve rahmetle anıyorum. Hekimlerimizin hemşirelerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum” diyerek, sözlerini noktaladı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Gürkan, mesajında, "Canımızı, sağlığımızı emanet ettiğimiz, büyük bir fedakarlıkla gece gündüz demeden emek sarf eden tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun." açıklamasında bulundu.

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Recep Bentli

İl Sağlık Müdürü Bentli hayatlarının en güzel dönemlerini çok çalışarak geçiren, birçok mesleğe göre daha uzun süre eğitim gören, uykusunu bölüp, ailesini bırakarak, yaz, kış, savaş ve salgın gibi en zor şartlarda insanların acısını azaltmak için özveriyle çalışan başta hekimler olmak üzere tüm sağlıkçıların günlerini kutladı.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Erdal Aktürk

"Hayatlarını insana hizmete adayan, gece gündüz demeden büyük bir özveri ile mesleğini icra eden tüm hekimlerimizin 14 Mart Tıp Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyor, mesleklerini icra ederken şehit düşen sağlık çalışanlarımızı şükranla yad ediyorum. Pandemi sürecinden dolayı 2. Tıp Bayramımız hüzünlü ve buruk geçmekte. Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm insanlığın pandemiden kurtulduğu sağlıklı günlere ulaşmamız dileğiyle."

DEVA Partisi Malatya İl Başkanı Onur Güneş

Demokrasi ve Atılım Partisi Malatya il başkanı Onur Güneş yayınladığı mesajla sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramını kutladı. Sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntıları dile getiren Güneş açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Sağlık çalışanlarının günü olarak bilinen 14 MART Tıp Bayramı maalesef bu senede pandemi gölgesinde kutlanıyor. 2020 yılında hayatımıza giren COVİD-19 ile tüm ülkenin yükünü sırtlayan, adeta bir savaşın ön cephesinde yer alan sağlık çalışanlarının kıymetini daha çok anlıyoruz. Bizim sağlığımız için kendi sağlıklarını hiçe sayan ancak hala şiddet gören, emeğinin karşılığını alamayan büyük bir camia sağlıkçılar. Bu zor süreçte hayatını kaybeden kahraman sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere tüm tıp dünyasının emekçilerinin gününü saygıyla ve şükranla kutluyorum.”

malatyahaber.com- Bülten- yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • FFM (3 yıl önce)
    Bütün DR tıp bayramı kutlu olsun Onların hakı ödenemez içimizde Bazıları her yerde olduğu gibi sağlıkcıları üzen inciten hareketler Yapıyorlar bu da bizim iyi eğtim aldiğımızın göstergesi Örnek bankada kocaman insan 5 ve 6 tane Nr alıyor ona uyanıklık diyen ve gören insanlar Benim sağlığım için kendi canında olana darp hakaret eden Yaratıklarda Allah korusun onlarda Islah osun
    0
    0
    Yanıtla
  • Che (3 yıl önce)
    Biri şuna desin ki Tıp Bayramı Doktor bayramı değil. Konuşmanın yüzde doksanı hekimler ile ilgili. Bu da gösteriyor ki doktorların egoları gözlerini kör etmiş
    0
    0
    Yanıtla
  • yiğit (3 yıl önce)Che isimli kullanıcı yorumuna
    senin kompleksin seni kör etmiş bence.dr ların egoları diye kastettiğin heralde ölmek üzere olan hastaya kendi canını hiçe sayarak müdahale etmeye çalışan dr lar heralde.kompleksini kendine sakla...........tıp bayramı hekimlerin bayramıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • yiğit (3 yıl önce)Che isimli kullanıcı yorumuna
    büyük ihtimalle sende dr olmak isteyen fakat olamayan ve bu yüzden komplekslerini bu şekilde gidermeye çalışan birisin Che efendi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hanifi (3 yıl önce)
    Sağlık çalışanları kendini düzeltip hastalarla iyi iletişim kurarsa kendinin ve hastanın can güvenliğini sağlamış olur.aksi takdirde hep kavga hep didişme ve huzursuzluk devam eder Allah hasta ve hasta yakınlarının ve hastane personeline akıl ve sağlık verir inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (3 yıl önce)
    Geçen yaşlı bir amca hastanede bir çalışana bir soru sordu kırk laf işitti ben danışmamıyım diye..O kadar laf sayacağına amcanın cevabını yanıtlayabilirdi..Sorusu şuydu:Çıkış ne tarafta..
    0
    0
    Yanıtla
  • Korkmaz (3 yıl önce)
    Sade ve kuru kutlamayla sağlık çalışanların hakkı ödenmez. Maddi ve manevi olarak hep birlikte yanında olmayız.
    0
    0
    Yanıtla