SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cinayetlerin Tam Aydınlatılamamasına Tepki

0
Güncellendi - 2021-11-05 01:30:24
Cinayetlerin Tam Aydınlatılamamasına Tepki
A- A+ PAYLAŞ

Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk, 10 kişinin öldürülmesinin arkasında aşırı sağcı NSU terör örgütünün olduğunun ortaya çıkmasının üzerinden 10 yıl geçmesine karşın cinayetlerin tam olarak aydınlatılamaması eleştiri konusu olmaya devam ediyor.

Almanya’da aşırı sağla mücadele kapsamında Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün ortaya çıkmasının ardından kurulan "NSU Watch" adlı sivil oluşumdan Caro Keller, oluşum olarak NSU cinayetlerinin ve yapısının aydınlatılması yönündeki çalışmalardan memnun olmadıklarını söyledi.

Keller, başta sadece Başbakan Angela Merkel’in değil, siyasetçilerden NSU cinayetlerinin aydınlatılması sözünün verildiğini anımsatarak "Resmi kurumların sorumluluğu ve özellikle kurbanların nasıl seçildikleri konusunda hala birçok açık soru var. NSU ağı henüz aydınlatılamadı." diye konuştu.

NSU Watch olarak 2013’te başlayan ve 2018’de sona eren NSU davasının her duruşmasına katıldıklarını ve burada yaşananları ve söylenenleri yazarak internete koyduklarını ifade eden Keller, sivil toplumun da bu olayların aydınlatılmasına yardım edebileceğini kaydetti.

Keller, arşivlerde sağ terörle ilgili henüz keşfedilmemiş pek çok bilginin bulunduğunu, 1945'ten bu yana çeşitli saldırıların anılarına sahip olanlarla temasa geçilmesi gerektiğini belirterek “Aynı zamanda sivil toplum, yetkililer ve politikacılar üzerinde baskı kurmak zorunda." ifadesini kullandı.

Politikacıların ve resmi dairelerin verdikleri sözlerini tutmadıklarının son 10 yılda görüldüğünü aktaran Keller, “NSU'yu net bir şekilde kendi başlarına aydınlatmaya yönelik hazırlık yok. Bu nedenle, burada değişim için toplumun baskısı önemli. Ne zaman toplumdan baskı gelse aydınlatma ilerleme kaydetti. Bir şeyler de değişti. İşte bundan dolayı toplum baskısı, NSU örgütünü ve cinayetlerini aydınlatmanın anahtarıdır.” dedi.

NSU davasının da aydınlatmaya katkı sağlamadığını ifade eden Keller, Federal Savcılığın NSU ağına ve devletin başarısızlığına bakmadan sadece 3 kişiye odaklandığını söyledi.

Keller, “Biz bunun böyle olmadığını biliyoruz. Federal Savcılık aydınlatmayı sağlayamadı.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Türk Toplumu

Almanya Türk Toplumu Eş Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu da yaptığı yazılı açıklamada, siyasetçilerin, NSU cinayetlerini ve örgütün karanlık yüzünü tümüyle aydınlatma sözü vermelerine rağmen bunun gerçekleşmediğini belirtti.

Sofuoğlu olumlu tek kısmın, NSU konusunun medya ve toplum açısından hızla hareket eden zamanlarımızda önemini kaybetmemesi olduğunu vurgulayarak "NSU kompleksi, Almanya'daki Türk kökenli insanların ortak hafızasına kazındı." ifadesini kullandı.

Berlin, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız