SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çıraklıktan Dünya 1'inciliğine.. Bir Malatyalı Başarı Öyküsü

0
Güncellendi - 2018-11-27 04:10:22
Çıraklıktan Dünya 1'inciliğine.. Bir Malatyalı Başarı Öyküsü
A- A+ PAYLAŞ

Dünyadaki modacı ve terzilere erkek modası ve biçki/kesim tekniklerini aktaran Alman Rundschau Dergisi son sayısında, 1979’da Dünya Birincisi olan Malatyalı Terzi Ayhan Apaydın ile ilgili övücü bir yayına yer verdi.

Tanıtım sayfasında, Rusya’dan Arjantin’e, Finlandiya’dan Güney Afrika’ya kadar ünlü terzilerin tanıştırılmasının istendiği belirtilen bölümde, 1969’da Avrupa’ya giderek sayısız ödül alan ve 1984’de ülkesine dönen Ayhan Apaydın’dan söz edilirken, “Bir gün Türk terzileri de dünya terziler kurumuna taşımak istemektedir” deniliyor.

Apaydın’ın meslekteki başarısı ise şöyle anlatılıyor:

“Tanıştırmaya, 75 yaşını kutlayan İstanbul’daki meslektaşımızdan başlıyoruz.  O Ayhan Apaydın’dır. 15 sene Almanya’da Leo Hanf Und Werner Losberg atölyesinde çalıştığı zamanı cok güzel anıyor. Çünkü İstanbul’daki başarılı iş hayatının alt yapısını orada yapmıştı.

Federal Kongre Münih Giyim Derneği 1979’da gösterdiği başarısından  dolayı üyeliğe kabul etmiş, usta diploması almıştır. 35 senedir asillere laik atölyesinde kendi müşterilerine hizmet vermektedir. Onun bu iş kalitesi takdir edilmektedir.”

Çıraklıktan Dünya Birinciliği’ne

Mesleğe Malatya’da çırak olarak başlayan Ayhan Apaydın Düsseldorf Moda Akademisi'ni birincilikle bitirip Almanya’da smokin, frak ve klasik takım elbise dallarındaki ödüllerden sonra, 1975'de Roma'da Enternasyonal Moda Yarışması'nda ‘Avrupa’nın En İyi Terzisi’ ilan edildi.

1979'da 18. Dünya Moda Kongresi’nde kendi diktiği kıyafeti yine kendisi sunarak altın kupa ödülü de (Wander Pokal) Ayhan Apaydın'ın oldu.

Dünya birinciliğini elde eden Türk terziyi Almanya'nın yüksek tirajlı gazetesi Bild 1981’de "Yılın tarihe geçen insanlar sütunu"na aldı. Aynı yıl, Almanya'nın en iyi modacısı ünvanını da kazandı.

Ismarlama erkek giyiminde özgün iğnesi ve çizgilerinin yanısıra özel koleksiyonlardaki kumaşları 1984'den sonra İstanbul’da kurduğu atölyede kendi ülkesi giyimseverleri ile tanıştırdı.

Bu tarihten sonra katıldığı kongrelerdeki sunumlarda Türk bayrağını taşıyarak podyuma çıkmaya başladı. Paris’te 5 yıl önceki kongreye özel olarak davet edildi, ancak diktiği kıyafetin çalınması spekülasyonlar doğurdu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Neriman toper (5 yıl önce)
    Ayhan Apaydın'ı hem malatyalı hem de meslektaşım olarak kutlarım.yurt dışında bizi duruşuyla,başarısıyla örnek insan olarak temsil ettiği içinde gurur duydum.başarılarının devamını dilerim.Rabbim güç kuvvet versin ,yolun açık olsun.sağlıcakla kalın .saygılarımla.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ayhan Apaydın (5 yıl önce)
    Değerli hemşehrilerimin yorumlarından onur duydum. Teveccühlerine sonsuz teşekkür ederim. Oradaki ustalarımdan hayatta olanlara saglık bu dünyadan göçenlere rahmet diliyorum. Sevgi ve saygılarımla. Ayhan Apaydın
    0
    0
    Yanıtla
  • Sevgi PALANCI (5 yıl önce)
    Sayın APAYDINı saygıyla kutluyorum ve uzun ömürler diliyorum. Ne mutlu Malatyamızı ďunyaya duyuran ustalara zanaatkarlara sanatçılara vs.Malatyalı olara gurur duyuyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Bu başarılı insanlar hep yurt dışında, ülkemizde değerini bilemediğimiz, fakat yurt dışında başarılı olunca sahip çıktığımız insanlar. Okullarımızın Tekstil, konfeksiyon bölümünde ismi verilsin en azından, öğrencilere hikayesini anlatsın, belki birkaçı etkilenir de örnek alır.
    0
    0
    Yanıtla
  • recep solmaz (5 yıl önce)
    MALATYANIN ONUR VE GURURU İŞTE BÖYLE EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAN HEMŞERİLERİMİZLE ÖVÜNÇ DUYUYORUZ......TEBRİKLER.
    0
    0
    Yanıtla
  • Celal (5 yıl önce)
    Bir malatyalı olarak gurur duyuyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Özgur (5 yıl önce)
    GURUR DUYDUM
    0
    0
    Yanıtla
  • Veysel (5 yıl önce)
    Her iyi oluşumda Malatyalılar başı çekiyor Bir Malatyalı olarak gurur duyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • güney (5 yıl önce)
    Böyle değerlerimize yer verip bizlere tanıttığınız için malatyahabere teşekkürlerimizi sunarız.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    BU MİŞMİŞ NE HİKMETLİ BİR MEYVEYMİŞ. NE ÜNLÜLERİMİZ VARMIŞ DÜNYADAN HABERİMİZ YOK. AMA O BÜTÜN DÜNYAYA MALATYA ADINI DUYURMUŞ. GÖNÜLDEN TEBRİKLER......
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Helal olsun, gurur verici.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ibrahim H.KILIC (5 yıl önce)
    Ayhan Apaydın ı ben Orhan Apaydın sayesinde tanıdım, genleriyle oynanmamış gercek Malatyalilardan biri, yaptığı işin hakkını veren mesleğinde zirve yapan hem yurtiçinde hem de yurtdışında hem mesleğini hem de Malatya ismini altın harflerle yazdıran Degerli Hemşerimizi kutlarım.Benim kutlamamın nezaketen olduğunu belirtirken esas bu görevin Malatya da mesleği ile ilgili STK ve Odalardan geleceği umuduyla degerli hemserimizin ilimizde hem kendi meslek erbababıyla bulusturulması hem universitelerimizde söyleşi yapması başarı dolu meslek hayatının anlattırılması gerektigi fikrini paylaşıyor, hemserimize ve Apaydın Ailesine sağlık dolu yaşam diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan Apaydın (5 yıl önce)Ibrahim H.KILIC isimli kullanıcı yorumuna
    Sevgili Kılıç kardeşim Malatya tanıtımında senin çabalarını da unutmak mümkün değil. Memleketimizin lezzetlerini ortaya çıkarıp yeniden mufaklara kazandıırdığın için teşekkürler ve sevgiler.
    0
    0
    Yanıtla