SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'nin 37. Kuruluş Törenlerinde

0
Güncellendi - 2020-11-15 23:01:26
Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'nin 37. Kuruluş Törenlerinde
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın daveti üzerine KKTC’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkent Lefkoşa'daki Ercan Havalimanı'nda KKTC Cumhurbaşkanı Tatar tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan, törenin ardından Atatürk Anıtı'nı ziyaret etti. Anıta çelenk bırakan Cumhurbaşkanı Erdoğan, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıt özel defterini imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC’nin kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, "Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve KKTC’nin adil bir şekilde yer alamadığı hiçbir denklem barış ve istikrar üretemez. Doğu Akdeniz’deki haklarımızı korumakta kararlıyız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın daveti üzerine KKTC’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkent Lefkoşa'daki Atatürk Anıtı'nı ziyaret ederek çelenk bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan anıt ziyaretinin ardından eşi Emine Erdoğan ile birlikte Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda KKTC'nin resmi geçit töreninin düzenleneceği alana geldi. Erdoğan’ı alkışlar ve tezahüratlarla karşılayan KKTC’liler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyuna karanfil attı. Erdoğan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile halkı selamladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının, en mutlu günlerinden birini 15 Kasım 1983’te yaşadığını belirterek, “Soylu bir varoluş mücadelesi ve eşsiz fedakârlıklarla kurduğumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 37. kuruluş yıl dönümünü, büyük bir coşkuyla kutluyoruz” dedi.

Türkiye sayesinde en önemli alt yapı yatırımlarının yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, ne zaman ekonomik dar boğaz yaşansa, tek yardım yapan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, "Biz bunları unutmadık, unutamayacağız. Biz Türkiye’nin bizim için taşıdığı önemin bilincindeyiz, farkındayız" ifadelerini kullandı. Tatar, “Dolayısıyla ne beşinci kol faaliyetleri ne de dış mihrakların oyunları asla tutmayacak, bizler geleceğe, kardeşçe birlikte yürüyeceğiz. Beni Rum lidere şikayet edenlerin ne yapmak istediklerinin; biz de, halkımız da farkındayız” diye konuştu.

Konuşmasında Maraş konusuna da değinen Ersin Tatar, “Kapalı Maraş’ı açma kararımız, Kıbrıs meselesine yeni bir boyut kazandırmıştır. Maraş, KKTC egemenliğindedir ve KKTC toprağıdır” dedi.

Yıllardan beridir mallarına ve mülklerine gidemeyen eski sakinlerinin ve hak sahiplerinin mülklerine geri dönmeleri, insan hakları bakımından da son derece önemli bir açılım olduğuna vurgu yapan Tatar, “Bu konuda Zat-ı devletlerinin ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Maraş’ın açılması için almış olduğumuz karara vermiş olduğu kararlı destek için minnettarız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı konuşmasında, bugün Kıbrıs’ta iki ayrı halkın, iki ayrı demokratik düzenin olduğunu belirterek, iki devletli çözümün müzakere edilmesi gerektiğini ifade etti. Erdoğan, hidrokarbon kaynakları ile ilgili de, "Garantör ülke olarak bizim de KKTC'nin de, diplomasi oyunlarına artık tahammülümüz kalmamıştır" ifadelerini kullandı. "Maraş'ta atılan adımın amacı yeni mağduriyetler oluşturmak değil, bilakis mevcut mağduriyetlerin giderilmesini sağlamaktır" diye devam eden Erdoğan, “Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve KKTC’nin adil bir şekilde yer alamadığı hiçbir denklem barış ve istikrar üretemez. Doğu Akdeniz’deki haklarımızı korumakta kararlıyız” ifadelerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’nin 37. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen resmi geçit töreninin ardından 46 yıl sonra açılan Maraş bölgesine geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 46 yıl sonra açılan kapalı Maraş’ı ziyaret etti. Erdoğan ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, “Buranın gerçek sahipleri bellidir ve şimdi de burası gerçek sahiplerine kavuşacağı günü beklemektedir” ve “Artık kendi göbeğimizi kendimiz kesmek durumundayız” dedi.

Törenin ardından Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 46 yıl sonra açılan kapalı Maraş’ı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, “Öncelikle sizlerle 37. Yıldönümünden bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Fakat şu Kapalı Maraş bölgesini gördükten sonra niçin acaba Güney ve Kuzey olarak bu kapalı Maraş bölgesi bütün bu güzelliğiyle buraların halkından uzak tutulmuş, kapalı tutulmuş bu düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Taşınmaz Mal Komisyonu’nun da devreye girmesiyle Güney’de kimler varsa Taşınmaz Mal Komisyonu’na müracaat etmek suretiyle buradaki malları nerdeyse nasılsa bunların hepsinin bedeli ödenmek suretiyle buralar sahiplerini bulur ve sahiplerini bulduktan sonra da bu iş çözüme kavuşur. Sene 1974, sene 2020. Yıllar yılı burası böyle kalmış. Artık diyoruz ki bir adım atalım mesafe alalım. Çünkü uluslararası bakış hiçbir zaman Kuzey Kıbrıs’ı adil paylaşımda muhatap almamıştır” dedi.

“Artık kendi göbeğimizi kendimiz kesmek durumundayız”

Güney Kıbrıs’ın Bürgenstock’taki görüşmelerde alınan kararlara uymadığını ve referandumda “hayır” dediğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna rağmen Kuzey Kıbrıs’ın adeta mahkum edildiğini Güney’in ise AB üyesi yapıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O çalışmaların o görüşmelerin bizzat içinde olan biri olarak o görüşmelerdeki müzakerelerdeki insanlara, yani Kuzey Kıbrıs’a yapılan adaletsizliği hiçbir zaman hazmetmek mümkün değildir. Artık kendi göbeğimizi kendimiz kesmek durumundayız. Onun için de bugünkü Kapalı Maraş bölgesinde attığımız bu adım, 15 gün önce buraya atılan adım ve süratle yapılan çalışmalarla yeni bir süreç başlamıştır. Buranın gerçek sahipleri aslında bellidir ve şimdi de burası gerçek sahiplerine kavuşacağı günü beklemektedir” dedi.

Erdoğan konuşmasının sonunda, “Özellikle muhatabım kardeşim Ersin Bey’e de bu gayreti bu cesareti için teşekkür ediyorum. Kendisini tebrik ediyorum, atılacak adımlarda da her zaman yanında olduğumuzu, Türkiye olarak anavatan olarak onlarla beraber hareket edeceğimizi söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Lefkoşa, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız