SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Darende'de Akıllara Ziyan İşler!

0
Güncellendi - 2020-01-04 05:16:00
Darende'de Akıllara Ziyan İşler!
A- A+ PAYLAŞ

ÖNCEKİ 3 MİLYONA YAPTIRDI, ŞİMDİKİNİN ÇÖZÜMÜ İSE.! Darende Belediye Meclisi, eski Belediye Başkanı Süleyman Eser döneminde düzenlenen ihale ile yaklaşık 3 milyon TL harcama yaparak inşa ettirdiği 8 kilometrelik bisiklet yolunu, yolun geçtiği güzergahtaki özel mülkiyet sahiplerine kamulaştırma bedeli ödememek için, davayı kazanan mülkiyet sahiplerinin arsalarından geçen bölümleri sökme kararı aldı.

Kamu kaynaklarının israfı ve belediyelerin vermekle yükümlü olduğu hizmet mekanlarının geliştirilmesi yerine, üretilmiş hizmetlerin belediye eliyle yok edilmesi anlamına gelen 'Akıllara ziyan' dedirten Darende Belediye Meclisi'nin bu kararı, vatandaşların da tepkisine yol açtı.

Süleyman Eser'in belediye başkanlığı döneminde, 2016 Eylül ayında Darende - Hacıderviş ve İbrahimpaşa mahallelerinin sınırları içinde geçen "Tohma Çayı Kenarı Bisiklet Yolu" yapım işi ihaleye çıkarıldı.

Yaklaşık maliyeti 2 milyon 900 bin TL olarak hesaplanan bisiklet yolu verilen teklifler sonucunda, 2 milyon 665 bin TL bedelle yaptırıldı.

Ancak, 8 km.'lik bisiklet yolunun içinden geçtiği araziler için belediye tarafından kamulaştırma işlemi yapılmaksızın, kamulaştırmasız el atma yöntemi ile özel mülkiyet sahiplerinin özel mülkiyet dokunulmazlığı ihlal edildi.

Bisiklet yolunun geçtiği güzergahtaki arazilerin sahipleri, Darende Belediyesi'nin kamulaştırmasız el atma işlemine karşılık yargı yoluna başvurdu ve tazminat davası açılmasını sağladı.

Özel mülkiyet sahiplerinin avukatı Mehmet Mustafa Özünver'in açtığı davanın görülmesi sonucunda, dava açan 30 arazi sahibi için emsal teşkil edecek şeklide, Darende Asliye Hukuk Mahkemesi, Darende Belediyesi'nin üç özel mülkiyet sahibine faizi ile birlikte tazminat ödemesine karar verdi.

Bu bağlamda, Darende Asliye Hukuk Mahkemesi 19.07.2018 tarihli kararında, 30 davacıdan biri olan,Hacıderviş Mahallesi'ndeki parselin sahibine, Darende Belediyesi'nin kamulaştırmasız el atma nedeniyle, 27 bin 337 TL tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan (Darende Belediyesi'nden) alınarak davacıya verilmesi yönünde karar aldı.

Mahkeme, anılan tazminatın davacıya ödenmesiyle birlikte, davacı adına kayıtlı parselin tapusunun da iptaline, yol olarak tapu sicilinden terkine karar verirken, 3 bin 280 TL vekalet ücretinin Darende Belediyesi'nden alınarak davacıya ödenmesine, yaklaşık 1900 TL'lik çeşitli harç toplamının Darende Belediyesi'nden tahsil edilerek hazineye gelir kaydedilmesi yönünde hüküm verdi.

Mahkeme kararını uygulamamak için..

AKP'li eski Belediye Başkanı Süleyman Eser döneminde yapılan 8 km.'lik bisiklet yolunun kamulaştırma bedeline ilişkin sorun, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan ve yine AKP'li İsa Özkan'ın başkan seçildiği Darende Belediyesi tarafından akla ziyan bir yöntemle çözülmeye (!) çalışılyor.

Darende Belediye Meclisi, Ekim 2019 tarihli oturumunda, yargı kararına uyarak bisiklet yolunun içinden geçtiği özel mülkiyet sahiplerinin mahkemece hükmedilen tazminatını ödemek yerine, bisiklet yolunun, mahkemenin tazminata hükmettiği parsellerden geçen bölümlerini sökme kararı aldı.

Darende Belediye Meclis'inin söz konusu kararında, milyonlarca lira kamu kaynağı harcanarak yapılan bisiklet yolunun, belediye tarafından kamulaştırma yapılmadan el konulduğu gerekçesiyle dava açan vatandaşların parsellerden geçen bölümünün sökülmesini kararlaştırdı.

Başkan kendince çözüm buldu!

Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, konuya ilişkin teklifinin görüşülmesi sırasında, davaların kazanılması durumunda belediyenin bütün kamulaştırma bedellerini ödemesinin söz konusu olmadığını, davalık olan bölümlerde bisiklet yolunun kaldırılması durumunda davaların düşeceğini belirterek, bisiklet yolu güzergahındaki davalık alanlarda yolun sökülmesi konusunu gündeme getirdi.

Meclis toplantısında, Darende Belediye Meclis Üyesi Namık Kemal Karakurt da söz alarak, kamulaştırma yapılmadan vatandaşın arazisi üzerinde milyonlarca lira kamu kaynağı harcanarak yapılan bisiklet yolunun tümden sökülmesini talep etti. Başkan İsa Özkan’ın teklifine “Hepsini kaldıralım. Belediyeyi daha fazla zarara sokmayalım. Davaya fırsat vermeyelim” sözleriyle destek verdi.

"Bisiklet güzergahının davalık bölümlerinin sökülmesine..."

Darende Belediye Meclisi’nin Ekim 2019'daki meclis toplantısında söz konusu bisiklet yolunun davalık bölümünün kaldırılması için verilen teklifle ilgili karar özetinde “Yapılan görüşmeler sonucunda  bisiklet yolu güzergahında davalık olan bölgelerde bisiklet yolunun sökülerek kaldırılmasına bisiklet yolunun geçtiği güzergah üzerindeki arsa sahiplerinin talebi olursa o bölgelerin de sökülerek kaldırılmasına ayrıca bisiklet yolu üzerinde bulunan elektrik direkleri, lamba gibi malzemelerin sökülerek kaldırılmasına oy birliği ile karar verildi” ifadeleri yer aldı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Darende'de yaptırılan 'sorunlu' bisiklet yolunun bir bölümü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

42 yorum yapılmış

  • mehmet (4 yıl önce)
    Millet işsiz, aç, sefil, elektrik, su, gaz parasını ödeyemiyor, üniversite mezunu çocuğu işsiz adamlar bisiklet yolu yapıyor. Yuh olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    milletin malına izin almadan yol yapmak nedir
    0
    0
    Yanıtla
  • Cahal adam (4 yıl önce)
    Pisiklet yolundan önce otogar lazım derendeye. Esa bir yandan kaldırımı isgal ediyi, sofular bir yandan. Kamulaştırma yapılmadan yol yapmış nidemki vatandaş haklı tabiii. Beladiya isgalcimiki ben yaptim oldi demiş heee. Bütün harcanan paralar sülümenden tahsil edilmeli. Müsebbibi sülümen hemi. Yav sülümen milletin sokaaana bi daş döşemedi paraları pisiklet yoluna harcadı heee. Sokaaana das asvalt isteyenide yaramaz ilan ediydi. Eymet var bide sülümenin fencisi oda anca otiriy
    0
    0
    Yanıtla
  • Fuzulidost (4 yıl önce)
    Âdettir gerekmez mâluma ilâm Taklide günaydın, asıla selâm Ne ki hınzırlık var hâsılıkelâm Biz ne bilek beğim, böyükler bilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • darende sevdalısı (4 yıl önce)
    isa özkan asfalt dökmemişmiydi o yollara geçmiş döneminde izin almamışmıydı ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ankara'dan selamlar (4 yıl önce)
    Sayın Başkanın yakınında hiç mi HUKUKÇU yoktur? Bisiklet Yolların yapımına 2016 Eylül'de başlanmış ve bugüne kadar yollar kullanılmış, söktüm diyene kadar bir 6-7 ay daha geçse araziler yaklaşık 4 yıl kullanılmış olacak! Bunun kirası için davalar açılacak ve yaklaşık o davalarında bitmesini hesaplarsak 5-6 yıllık faiziyle kira bedellerini ödeyecek!! Neymiş yolları kaldırırsak dava düşermiş, hangi devirde yaşıyorsunuz hemşerim? Bilmiyorsanız da bir bilene danışın, köyden indim şehire mantığıyla belediyecilik olmaz. Bu gidişle Süleyman Bey'i mumla arayacağız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İbrahim (4 yıl önce)
    Bizim gibilerde uğraşsın milli servetimiz nasıl çarçur oluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Mars (4 yıl önce)
    Ailelerle tek tek görüşüp uygun fiyata anlaşmaya çalışsanız. Hani gönül belediyeciliği ya milletin gönlünü alsanız daha kârlı olurdu. Ben bile bunu iki saniyede akıl ediyorum sayın başkan akıl edemiyor mu? Belli ki işine gelmiyor illa yıkacaksa buyursun. Belediye hayatı boyunca güzel bir çalışma yapmıştı onu da batırın böyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • mesut (4 yıl önce)
    Ne yaparlarsa bence iyi yapıyorlar çünkü darendeliler bunu fazlasıyla hak ediyor belediye başkan lığı seçimin de partiye değil adaya oy verilir bu başkan iyiydi geçen seçimde tekrar niye secmediniz kötüydü şimdi niye seçtiniz BENCE isa başkan ne yapsa haklı siz bunu fazlasıyla hak ediyorsunuz eline sağlık baskanım birde şu tohmanın duvarlarını yıksan eli öpülecek başkan olursun yani hiç olmazsa millet tohmayı görür
    0
    0
    Yanıtla
  • Aşdılı (4 yıl önce)
    Umarım aşudu tohmasina da el atmazlar sit alanı olan şelale berbat ettiler zaten
    0
    0
    Yanıtla
  • Arif (4 yıl önce)
    Zeki Sarilar Emeği ile çalışan personeli işten attirip kendi oğlu Sinan Sarılara yer açan adam ne beklenir ki. Sivas a, Malatya ya ne yaptiki darendeye ne yaprsin googleye zeki sarilar yazin neler çıkıyor okuyun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Darendeli (4 yıl önce)
    Ben isaya oy vermedim desteklemedimde ama yapılan iş haklı mülküme izinsiz yol yaptılar ben feragat ettim fakat etmeyen hemşerilerim var hemen nasıl fazla para koparirimcilar var napsin adam 5 liralık yere 500 lira mı versin bu daha büyük bir israf. Yapılan iş ta en başından yanlış. Ayrıca bisiklet süren hiç kimseyi görmedim ben o yolda yürüyüş yapan insanlar da toplam on kişiyi geçmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Darende halkı siz bunlara oy verdikce bügün dükkanlarınızı yarın evinizi elinizde alırlar siz devam edin şikayetci olmayın siz seçtiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Adem (4 yıl önce)
    Bir esnaf olarak isa başkanın Küçük Sanayi Sitesini yikmasinda endişe duyuyorum, üniversite okuyan çocuklarım bakmak zorunda olduğum yaşlılarım var. 40 kanaat geçinen insanlariz dişimizden tirnagimizdan artırarak bi dükkan aldik onuda yikip elimizden alırsa ne yapalim, kime gidelim. Oy verdik ama inşaAllah pişmanlık yaşamazyiz, yaşanan olaylar darendemizin geleceği adina endişe verici saygilar.
    0
    0
    Yanıtla
  • vizyon (4 yıl önce)
    Belediyecilik vizyon işi düne kadar elektirikli arabanın ne gereği var diyenler bugün en çok alkış tutanlar yani demem o ki bisiklet yolunu anlamak için vizyon lazım viyooooon
    0
    0
    Yanıtla
  • Musa (4 yıl önce)
    Bisiklet yolunu yıkıp tohmanın yatağını değiştirmeyi düşünenler daha yapılan yolun altından kalkamazlarken tohmanın yatağını nasıl değiştirmeyi düşünüyor hayret doğrusu!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Tohma çayının kenarında yapılan sadece bisiklet yolu değil beraberinde yürüyüş yoluda mevcuttur. Devamında daha farklı projeleri de düşünen geçmiş dönem Başkanı Süleyman Eser darendenin değerine değer katmayı burada yaşayan vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlamıştır. insanlar burada günlük sporlarını yürüyüşleri yapıyorlardı. Buraya verilen emeklere yazık olacak. yapmak yıkmak kadar kolay değil. Ama belediyelerin başında bu yıkıcı kafada insanlar olduğu sürece vatandaşlarımız sıkıntı çekmeye devam edecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Bisiklet yolu yapana kadar beybağı mahallesinin yolunu yap.Birşeye yarasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Ben çok şaşırmadım.Bu ve buna benzer yapılan işlerin haddi hesabı yok.Parkların,yolların,meydanların yapılıp tekrar sökülmesi ,yanlış,eksik,iş yapılması vs. son 20 yıldır bizlere alıştırdıkları gündelik işlerden. Allah ıslah etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tohma (4 yıl önce)
    Bu ne kindarlık arkadaş hizmette yarışın yıkamakta değil...
    0
    0
    Yanıtla
  • Darendeli (4 yıl önce)
    Gönül Belediyeciliği bu olsa gerek
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut hakkı (4 yıl önce)Darendeli isimli kullanıcı yorumuna
    Ne bekliyordun?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamit (4 yıl önce)
    Ortada bir yatırım var ise onu korumaya çalışmak lazım...İdarecilik böyle bişey bunu gerektirir yapılanı yıkmak kolay... Doğruluğu tartışılsa bile Tohma kenarını canlandıra bilmek için güzel bir projeydi ama maalesef siyasetin kötü tarafı birilerinin yaptığını birileri yıkıyor ve yenisini yapıyor bu yüzden işi ehline vermek gerek
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut hakkı (4 yıl önce)Hamit isimli kullanıcı yorumuna
    Parayı sen öde o zaman
    0
    0
    Yanıtla
  • Engin (4 yıl önce)
    10 yıldır darendeyi bilirim. 10 yıldır fabrika veya iş sahası olur mu diye bekliyorum. Bu kafalarla daha çok beklerim galiba ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemilll (4 yıl önce)
    Kişi odurki yapar eser, eser olamayan yerde yeller eser. Büyüklermiz boşuna dememiş; Aynası iştir kişinin, lafa bakilmaz diye. Süleyman eser gerçekten birçok eser yaptı isa başkanda belliki süleyman eserin eserlerini yok etmeye yemin etmiş savaşçı... Önce insaatina ruhsat veremeyen personelleri işten atti, şimdi bisiklet yolunu söküyor bir sonraki icraatini merakla bekliyoruz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut hakkı (4 yıl önce)Cemilll isimli kullanıcı yorumuna
    Adamlar haklıysa mahkemeye verir döner işine.acaba bu adamlar hangi işlere olur dedi ondan haberin var mı?belediyeden gitmelerinin sebebini tam biliyor musun?isa özkanın rakipleri olan kemiksiz adamların hepsi akp adayı değilmiy di?aman isa gelmesin de kim gelirse gelsin dediler?neydi korkuları?o memurlar neye imza attı?vicdanın varsa az objektif ol
    0
    0
    Yanıtla
  • Memur dediğin hangi kurum olursa olsun zaten yaptığı işten dolayi imza atmak zorunda. Isa başkan meydanlarda kimsenin ekmeği ile oynamayacam vabali ağır olur bende çoluk çocuk sahabıyım babayim diyip oy topladi. Peki en son çıkarttığı 4 personel neye imza atmış hangi işe olur demiş. Eğer sende zerre vicdanın varsa isa başkanın söyledikleri ile yaptiklarina bakarsın isa başkanın yaptığını ne Allah (c.c.) kabul eder ne de kul kabul eder.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tr44 (4 yıl önce)
    Hakkatan ak partiye yakışır bi israf örnegi devletin Ve milletin malına zarar vermek için bukadar Gayret gösteren baska belediye yok.akpartinin rakip Yada düşman aramasına gerek yok kendini bitirmesi İçin belediyeler yeter tamgaz çalışıyorlarr durmak yok Devamm
    0
    0
    Yanıtla
  • Yahya (4 yıl önce)
    Bir defa kamulaştırmadan yapılması yanlış ancak yapılmış bir imalatı bozmak ta israftır ,burada arazi sahipleri de fedakarlık edip gerçek değeri üzerinden fiyata razı olacak belediyede anlaşma yoluna gitmesi daha milli olacak tır kanaatindeyim
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    kamuyu zarara uğratan kişilerden yada yönetimden bu paraların tahsil edilmesi gerek.yazık günah milletin geleceği tahsil edilirse kimse kendi başına kafasının estiğini yapmaz Allah bu millete akıl versin israf son haddinde üretim yok olan paralarda böyle boşa gidiyor zaten yapılan duvarda bi şeye yaramaz kendiliginden yıkılıyor makuz talihli darende malatya türkiye
    0
    0
    Yanıtla
  • Adem Abatay (4 yıl önce)
    Darende belediyesini kutluyorum mülkleri gasp edilen bir ailenin mensubuyum. İmarımız engellenmişti. Sayın İsa başkan imar üzenlemesiyle yüzlerce insanın hak gasbını engelledi. Kendisini canı gönülden tebrik ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • AZİZ YİĞİT (4 yıl önce)
    hata yapılmış,veya yapılmamış,Uygulama başından sonuna kadar hatalı.Ancak mülkiyet sahipleri Darende için yapılan bu hizmetin sökülmemesi için fedakarlık yapmalılar.Sonuçta yapılan hizmet bireysel değil toplumsal.İnanıyorum ki mülkiyet sahipleri ile görüşülürse bu sorun çözülür ve yapılan hizmet heba olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • MELEK (4 yıl önce)
    Devletin zararını Süleyman ESER den tahsil edilmelidir bunuda vatandaşın sırtına yazılmamalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Engin Yurt (4 yıl önce)
    Yanlışı bir yanlışla düzeltmeye çalışarak daha da batırmak.. Bu işi yapanlarda hiç mantık yok mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • hakcı (4 yıl önce)
    isa başkanın amacı belediyeyi zarardan kurtarmak değil süleyman eserin eserlerini darendede silmektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cahit (4 yıl önce)
    Ak parti ye yakışır bir israf örneği olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (4 yıl önce)
    Tarla sahibine malına çök, bedelini vermeyelim diye ÜÇ MİLYON luk işi kaldır at ,sonradan daha fazla ödeme olmasın diye yolu sök ne güzel memleket,ne güzel yönetim,ne güzel belediyecilik, darendeye yazık, kimler yönetiyor, Devletin paraları nerelere harcanıyor........................
    0
    0
    Yanıtla
  • Murathan (4 yıl önce)
    Darende de bisiklet yolu nedir ya Allah aşkına. Darendenin nüfusu nedir ki kaç tane bisiklet olsun, sen bisiklet yolu yapiyosun dere kenarina. Buyur ışte memleketin öz kaynaklarinin nerelere harcandigi. Yazıklar olsun...Bu tür sacmaliklara ses çıkarmayan halkimizada yazıklar olsun. Darendelilere soralım bakalım o bisiklet yolunu bugüne kadar kaç kişi kullandı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatya sever (4 yıl önce)
    8 km az olmuşta 50 kmlik yapsa iyi olurmuş yazık günah yavv harcanan paraya bu harcanan paralar vatandaşın parası
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Bu nasıl belediyecilik. Halkın parası plansız projelerle çar çur edilmiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    Darende de bir bisiklet yolumuz eksikti Demekki darendeliler şanslı başka yapacak hizmet kalmadı oldu olacak bari 10 binde yarış bisikleti dagitsalardi.guzel ülkemin paralari nerelere gidiyor .
    0
    0
    Yanıtla