SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Devletimizin Bütün İmkanlarıyla Yanlarındayız"

0
Güncellendi - 2018-12-04 03:20:03
A- A+ PAYLAŞ

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bazı milletvekilleri, il yöneticileri, siyasiler ve bazı kuruluş temsilcileri mesaj yayınlayarak engelli sorunlarına ilişkin görüşlerini dile getirdiler.

MESAJLAR..

Malatya Valisi Aydın Baruş

Vali Aydın Baruş yayınladığı mesajda şunları belirtti:

"Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata entegre edilerek yaşam kalitelerinin yükseltilmesi medeni bir toplum olmanın göstergesidir. Engellilik, sadece engellilerin ve ailelerinin maruz kaldığı bir sağlık sorunu olmaktan ziyade sosyal boyutlarıyla her birimizi yakından ilgilendiren, olumsuz etkilerini asgariye indirmek için herkesin katkı ve ortak çabasına ihtiyaç duyan toplumsal bir husustur.

Engelli kişilerin yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba göstermek, devlet ve toplum olarak en önemli sorumluluklarımızdan biridir. Engelli kardeşlerimize destek olmak, hizmetlerinde bulunmak her şeyden önce bir gönül işidir. Unutulmamalıdır ki her sağlıklı insan aslında bir engelli adayıdır ve her insan bu hizmetlere muhtaç duruma gelebilir. Dolayısıyla engelli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını doğru tespit etmek, sorunlarına kalıcı çözümler üretmek toplumsal bağlarımızı kuvvetlendirmek sağlıklı bir toplum tesis etmek adına son derece önem arz etmektedir.

Spordan sanata, eğitimden çalışma hayatına kadar hemen her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimizin bu azim ve özgüvenleri her türlü takdirin üzerindedir. Bu durum göstermektedir ki asıl engellilik herhangi bir zorluk ve mücadele gerektiren bir durum söz konusu olduğunda pes etmek değil, onu aşmak için mücadele etmemektir.

Devletimizin ekonomi, siyaset, yatırım ve kalkınma alanlarında attığı dev adımlar engelli vatandaşlarımız adına da olumlu neticeler vermiş, özellikle 2004 yılında çıkarılan ve 2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Kanunu çerçevesinde pek çok ciddi yasal düzenlemeler yapılmış ve hayata geçirilen sosyal politikalar vesilesiyle engelli vatandaşlarımızın çok daha kapsamlı hizmetlerden istifade edebilme imkânı ortaya çıkmıştır.

Her vatandaşımız bilmelidir ki engelli kardeşlerimizin toplumsal hayatta daha fazla varlık göstermeleri, sosyal sorumluluk üstlenmeleri ve kendilerini hak ettikleri yerde görmeleri şüphesiz aziz milletimizin sosyal dokusunu zenginleştirecek ve gücüne güç katacaktır.

Bu vesileyle tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, devletimizin sunduğu bütün imkânlarla yanlarında olduğumuzu ifade ediyor, kendilerine saygı ve muhabbetlerimi sunuyor, esenlikler diliyorum."

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık

Çalık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda şunları kaydetti:

"Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, daha yaşanabilir bir dünya inşa etmek toplumdaki her bireyin sorumluluğu arasındadır.

Engellilerin yaşadıkları sorunlar sadece onları değil; ailelerini ve çevrelerini de etkilemektedir.

Engelli vatandaşlarımızın yaşama sevinçlerini kaybetmeden, üretken, aktif bireyler olarak toplumsal hayatta rol üstlenmeleri en doğal haklarıdır.

AK Parti iktidarı olarak en öncelikli politikalarımızın başında engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanında yer alma fırsatı sunmak olmuştur.

Bugüne kadar eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engelli kardeşlerimizi ilgilendiren pek çok konuda önemli adımlar attık.

Bu kapsamda 2005 yılında Engelli Kanununu çıkarma hassasiyetini göstererek hayatın her alanında engellerin önünü açacak yasal haklar getirdik.

2010 yılında Anayasanın 10. Maddesinde yapılan değişiklikle ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK ilkesini anayasal düzeyde güvence altına aldık.

2013 yılında yaptığımız düzenleme ile mevzuatta yer alan ve engelli kardeşlerimizi rahatsız eden ifadeleri mevzuattan kaldırdık.

Bu vesile ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor, bu müstesna günün engelli kardeşlerimize yönelik hassasiyet ve duyarlılığı arttırmasını diliyorum. Tüm engelli vatandaşlarımıza, aileleri ve sevdikleriyle birlikte; sağlıklı, mutlu ve yaşanabilir bir dünya temenni ediyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Ağbaba, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; "2002 yılından bu yana engellilerle ilgili mevzuatta sürekli değişiklik yapılıyor. Ancak engellilerin yaşamları mevzuatlardaki gibi değişmiyor. AKP engellilere söz vermekten öteye gitmiyor. Ortada engelliler için oluşturulmuş, ayakları yere basan bir devlet politikası maalesef yok. Devlet bu konuda taşın altına elini koymalı, kendi kurumlarını geliştirerek özellikle engellilerin eğitimi ve istihdamı konusunda bir devlet politikası oluşturmalıdır."dedi.

Kendisinin de Milletvekili seçildiği günden beri TBMM'de görme engelli bir danışmanla çalıştığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Engellilerin sorunlarının araştırılması, insanca yaşayabilecekleri ortamların hazırlanması için bugüne kadar çok sayıda araştırma ve soru önergesi verdim.Engelli öğretmenlere kadro verilmemesini, engelli memurların göreve başlatılmamasını,engelli tutukluların insanlık dışı hayatlarını, engelli avukatların yaşadıkları ızdıraplarını ,engelli öğrencilerin binaların 3. Katında sırtta taşınarak sınava girdiklerini konuşmalarımda ve önergelerimizde dile getirdim. Ancak engellilere asıl engeli Meclisin kendisi çıkarıyor. Araştırma önergelerimiz reddediliyor, soru önergelerimiz görmezden geliniyor. AKP kendi çıkardığı yasayı uygulamakta bile aciz”dedi.

"Zihinlerdeki engeli aşmak için, engellilerin hayata eşit katılımını sağlamak için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz" diyen Ağbaba, "Milyonlarca engelli yurttaşımızın ve ailelerinin sorunlarını her platformda dile getirmeye TBMM’de onların sesi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, yayınladığı mesajda şunları ifade etti:

"Engelli olmalarına rağmen, hayat mücadelesi veren ve hayatlarını onurlu bir şekilde geçirmek adına ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli vatandaşlarımız bizim için, birer güç kaynağıdır. Tüm zorluklara rağmen spordan sanata, edebiyattan siyasete, eğitimden çalışma hayatına, her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimizin verdikleri mücadele takdire şayandır.

Vücut olarak her sağlam birey, bir engelli adayı olduğunu düşündüğümüzde, işin vahameti ortaya çıkıyor. Engelleri ortadan kaldırmak, engellilerle ilgili bakış açısını değiştirmek, onları toplumda ve hayatın her alanında görmek için engelli olmanıza gerek yok. Bu, millet ve devlet olarak hem insani görevimiz, hem de sorumluluğumuzdur.

Hükümetimiz de bugüne kadar engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşamda daha aktif biçimde yer almasını sağlamak adına birçok girişimde bulunmuş ve yapılan yasal düzenlemelerle engellilerin sosyal, ekonomik, kültürel hayata katılması ve ailelerinin desteklenmesi için her geçen gün yeni kolaylıklar sağlanmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle, ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, engelli kardeşlerimiz ile ilgili toplumsal farkındalığın artmasına vesile olmasını temenni ediyor, tüm engelli vatandaşlarımız olmak üzere ailelerine ve tüm vatandaşlarımıza selam, sevgi ve saygılar sunuyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat

Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda “Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına sahip çıkarak, kalıcı çözümler üretmek, onların yaşama sevincini yitirmeden, mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba göstermek, bizler için öncelikli görevlerdir. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarını, eğitimden spora, sanattan siyasete kadar her alanda daha fazla yer almalarını desteklemek zorundayız. Herkesin eşit haklara sahip olduğu ülkemizde, engelli kardeşlerimizin yaşamlarının kolaylaştırılması için merkezi hükümetimizin yanı sıra Büyükşehir Belediyemiz tarafından da önemli hizmet ve uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımızın kimseye muhtaç olmadan, kendilerine yeter koşullar içerisinde sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat sürmeleri en büyük gayemizdir. Engelli vatandaşlarımız için bugüne kadar yaptığımız yatırım, hizmet ve uygulamalar, bundan sonra artarak devam edecektir.

Kernek Külliyemizde açtığımız yeni Engelliler Merkezi ile Yeşiltepe’de yükselen yediden yetmişe bütün engelli vatandaşlarımızın yararlanabileceği Engelsiz Yaşam Merkezi ile engelleri ortadan kaldırmaya devam edeceğiz. Etaplar halinde yapılacak olan Engelsiz Yaşam Merkezinin birinci etabı tamamlanmak üzere, toplam maliyeti 14 milyon TL olan bu merkezimizin hizmet kalitesi 5 yıldızlı otel kalitesinde olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan

Selahattin Gürkan da yayşınladığı mesajda şunları vurguladı:

“3 Aralık, özel gereksinimli bireylere karşı toplumsal duyarlılığın ortaya konduğu gündür. Herhangi bir uzvunu yeterince kullanamayan özel gereksinimli bireyler, öteki olamaz. Tarihten bu yana insanlığa katkı sunan ilim ve bilim insanlarında veya deha olmuş isimler arasında çok sayıda özel gereksinimli bireyler yer almaktadır. Bu demektir ki; özel gereksinimli birey olmak, insanlığa sunulan hiçbir kalıcı hizmete engel değildir Öyleyse özel gereksinimli bireyi hayata, yaşama kapatmak geleceğe vurulan en büyük engeldir. Bu bilinçle odasına, evine kaderine hapsedilmiş olan bireylerimizi hayata kazandırmak, engellere meydan okumaktır. Battalgazi Belediyesi olarak Türkiye’de rol model olan Engelsiz Yaşam Merkezi ile umutlara su verdik, engellere dur dedik. Biliyoruz ki özel gereksinimli bireylerimizin yeteneğini keşfetmek, onları yarınlara hazırlamak, imkan sunmak, yapmamız gereken önemli bir misyondur. Dünyaya ışık olan Edison, müziğin dahisi Beethoven ve Astro fizikçi Stephen W Hawking tarihe adını yazdırmış özel gereksinimli bireylerdir. Bunlar gibi onlarca özel gereksinimli bilim insanını sayabiliriz. Bundan da anlaşıldığı gibi özel gereksinimli birey olmak üretmeye engel değildir. Engelsiz bir şehir, özel gereksinimli bireylere sunulan imkan ile var olur. Bu anlamda Battalgazi Belediyesi olarak Engelsiz Yaşam Merkezimizi hizmete sunarak önemli bir adımı atmış olduk. Bundan sonra da engelsiz bir Malatya için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle memleket savunmasında canını siper eden ve vücudunun bir bölümünü kaybeden Gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Tüm özel gereksinimli bireylerimize ve ailelerine daha huzurlu ve mutlu nice yıllar diliyorum”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise “Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı, aksine engelinden dolayı hiçbir olanaktan yoksun kalmamasına özen gösterilmeli, onlara sevgiyle kucak açılmalıdır. Engellilerle empati kurarak günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara kendi sorunumuz gibi yaklaştığımız sürece engellilerimizin önlerine çekilen en büyük set ortadan kalkmış olacaktır. Ülkemizde son yıllarda her kesim tarafından açıkça görünen, her alanda gelişime ve dönüşüme paralel olarak engelliler konusunda da somut, uygulanabilir projeler ve çalışmalar kendisini göstermiştir. Özellikle hükümetimizin ulusal düzeydeki sosyal politikaları geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak düzeydedir. Evde bakım hizmeti, evde bakım hizmeti aylığı, sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması, engellilerin kamuda istihdam edilmelerinin önünün açılması gibi çözüm odaklı yaklaşımların artması halkımız tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır. Bir toplumdaki engellilerin iş ve sosyal hayata katılma oranları o toplumların olgunluk ve gelişmişlik seviyesini göstermektedir.

Yeşilyurt İlçemizde ikamet eden engeli kardeşlerimizin sosyal hayata katılımları artırmanın yanı sıra nitelikli hayat koşullarına sahip olmaları, katılımcı ve üreten insanlar haline getirmek için imkânlarımızı seferber ettik. İstanbul Aydın Üniversitesinin düzenlediği ‘Engelli Bireylerin Sosyal Yaşamlarını Kolaylaştıran Yerel Yönetim Projeleri’ yarışmasında ‘En İyi Sosyal Sorumluluk Proje’ kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen ‘Tut Elimden’ projemiz kapsamında evde eğitim ihtiyacı duyan bedensel engelli kardeşlerimize ve ailelerine eğitim, sosyal ve psikolojik destek veriyoruz. Görme Engelliler Spor Kulübü ile Otizm Derneğimizin daha nezih ve kaliteli mekânlarda hizmet üretmelerine katkı sunmak adına iki adet bina tahsisi yaptık. Engelleri kaldıran, engelsiz bir Yeşilyurt hedefiyle başlattığımız hizmetler kapsamında; engelli çocuklarımızın yaşıtları ile birlikte gönüllerince oynayabilecekleri şekilde tasarımı yapılan ‘Engelsiz Park’ projemizi tamamlayarak hizmete açtık. “ dedi.

BBP Yeşilyurt İlçe Başkanı Ercan Altunkaya

Büyük Birlik Partisi (BBP) Yeşilyurt ilçe Başkanı Ercan Altunkaya'da mesajında şunları ifade etti:

“Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi 'özürlü' olarak tanımlanmaktadır. Engellilerin normal hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu konu bir uygarlık göstergesidir. Yıllardan beri ‘gelişmekte olan ülke’ olmak sıfatından çıkamayan ülkemiz, gelişmiş ülkelerin engelliler için ayırdığı bütçeye ve konuya verdikleri öneme siyasilerimiz ve Belediyelerimizin ilgili birimleri dikkat etmelidirler. Hiç bir insan engelli doğmak ya da engelli olmak istemez. Engelliliğin önlenmesi veya en aza indirgenmesi hususunda ailelerin ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi, engellinin sahip oldukları hakkında yeterli bilgilendirmelerin yapılması noktasında gerekli hassasiyetler devletin ve belediyelerin ilgili kurumları tarafından gösterilmelidir. Sosyal hukuk devleti anlayışıyla engellilerin sorunlarını önemsemeliyiz. Çağdaş hizmet modelleri geliştirmeliyiz. Tüketen değil, üreten bağımsız yaşamlarını kolaylaştırmalıyız. Başta siyasi partiler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, toplum katmanlarıyla beraber Genel ve yerel yönetimlerin vazgeçilmezi olmalıdır. Sorunlar çözüldükçe sevinçler artar. Sevinçli, huzurlu, mutlu, yarınlar elimizde. 3 Aralık Dünya Engelliler Günümüzü kutluyor, engelli sorunlarının sıfır sorunlu olduğu bir Türkiye ve Malatya dileğimle, uygulamaların takipçisi olduğumuzu sizler aracılığıyla kamuoyuna duyurmak istiyoruz."

Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şubesi eski Başkanı Ali Haydar Koyun

"Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Dünya nüfusunun yüzde 10’undan fazlasını, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,29’unu oluşturan bedensel, işitme-konuşma, görme, zihinsel ve süreğen hastaların kısacası engellilerin günü.

Yıllardır ülkemizde yaygın olarak 3 Aralık günü Dünya Engelliler Günü olarak anılmakta ve bugün bedensel, işitme, konuşma, görme ve zihinsel engelliler sorunlarını toplum ile merkezi ve yerel yönetimlere anlatmaya seslerini duyurmaya çalışmaktadır.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle tüm topluma bir kez daha sesleniyoruz.

Bizler özel bir şey değil, herkes gibi yaşamak istiyoruz;

Bizler devletten, hükümetten, yerel yönetimlerden aslında çok özel şeyler beklemiyoruz.

Anayasamızda yazdığı gibi herkesle eşit koşullarda olmak ve yaşamak istiyoruz.

Bir işte çalışmak, spor yapmak, sanatla uğraşmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak istiyoruz.

Yolların, toplu ulaşım araçlarının, meydanların, köprülerin ve en önemlisi sağlıktan adalete kadar tüm kamu hizmet binalarının, kamuya açık binaların engellilerin kullanımına uygun olmasını istiyoruz.

Şimdi yeni bir yerel yönetim seçimi dönemine girmiş bulunuyoruz.

Seçimlere katılan tüm siyasi partilerimize yaşadığımız sorunları bir kez daha hatırlatmayı görev olarak görüyoruz.

Siyasi partilerimizden gerçekçi, programlanmış çözüm politikaları, bunları yaşama geçirecek ilkeli, tutarlı adaylar bekliyoruz.

Aynı zamanda Anayasasına pozitif ayrımcılığı işlemiş bir ülkenin vatandaşları olarak engelli adaylara gerçekten seçilebilme olanağı sağlanmasını talep ediyoruz.

Biz olmadan bizim hakkımızda hiçbir şey yapılamayacağından kendi sorunlarımızı belediye meclislerinde dile getirmek, çözüm için birlikte çalışmak ve hayata doğrudan müdahale edebilmek istiyoruz.

Engelsiz bir dünya yaratmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Ülkemizdeki engellerin kaldırılması için her vatandaşımızı desteğe ve etkin katılıma davet ediyoruz."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Veli (5 yıl önce)
    Hiç bir fark yok övünmeyin hiç bir şey yok her sene şunu yaptık bunu yaptık sizler hiç birşey yapmıyorsunuz ancak kullanıp atıyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Bejna (5 yıl önce)
    Öznur hanım sende engelli olarak iş istedigimizde bizi başınızda salmayi iyi öğrendiniz inş reis de seni birgün basında sallarda öğünleri görmek nasip olur
    0
    0
    Yanıtla