SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Diyabet Oranı En Yüksek İl Malatya"

0
Güncellendi - 2019-11-04 03:21:15
A- A+ PAYLAŞ

Arguvan ilçesinde düzenlenen 'Diyabet' konulu toplantıda konuşan Türkiye Diyabet Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Türkiye genelinde şehirlere göre diyabet hastalığının en dazla olduğu şehrin Malatya olduğunu söyledi.

Arguvan Belediyesi, İnönü Üniversitesi ve Türkiye Diyabet Vakfı tarafından Malatya'nın Arguvan ilçesinde, '2020'ye Doğru Diyabet ve Komplikasyonların Tedavisine Güncel Bakış' toplantısı düzenlendi.

Arguvan Turnam İlgezdi Kültür Kompleksinde düzenlenen toplantıya, aslen Arguvanlı olan Türkiye Diyabet Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Prof. Dr. İbrahim Şahin ile çok sayıda Arguvanlı katıldı.

Toplantıda konuşan Türkiye Diyabet Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, dışarıda yapılan şeker ölçümlerde şekerine baktıranların yarısından fazlasının diyabet hastası olduğunu belirterek, "Diyabet hastalığını önümüzdeki yıllarda çok daha fazla duyacaksınız. Son olarak Türkiye genelinde şehirlere göre diyabet hastalığının en fazla olduğu şehir neresidir? Size söyleyeyim, Malatya'dır. Bundan önce Gaziantep'ti. Son yapılan uluslararası standartlarda diyabet oranı en yüksek olarak Malatya'dır. Diyabet sadece bizde değil, dünyada da fazla ama şimdi Türkiye'de dünya ortalamasının 3 katı fazla ve her 10 yılda bir yüzde 100 oranında artıyor" diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay ise ‘Diyabete güncel bakış’ kongresi için Arguvan’da olduklarını belirterek “TURDEP-II çalışması Ülkemizde iller arasında Malatya’nın en yüksek diyabet oranına sahip olduğunu gösterdi. Şehrimizde şeker hastalığına yönelik çalışmaları hep birlikte yapmalıyız” ifadelerine yer verdi.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş da, böylesine toplum sağlığını ilgilendiren önemli bir konunun Arguvan’da ele alındığı için katılımcılara teşekkür ederek, konukları Arguvan’da ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Muhteşem (4 yıl önce)
    Her köşe başında GDO lu mısır şurubundan tatlı yapan dükkanlar kimin için açıldı? Hastayı artırın diyenler kim? Şehir hastanelerine " hasta garantisi" verenler neye güvenerek verdiler bu garantiyi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Malatyalılar ne zaman ki kayısı yemeyi bırakıp da Antep baklavası, Maraş dondurması, D.Bakır kadayıfı vesaire hazır ve glikozlu tatlıları yemeye başladı, işte o günden beridir Diyabette birinci. Özünüze dönün, pestil yiyin, pekmez tüketin, kurutulmuş meyveleri yiyin, hoşaf yani komposto yapıp için. Bir de mevsiminde meyveleri tüketin. İşte sağlıklı olan budur... VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Gazi şahin (3 yıl önce)Murat isimli kullanıcı yorumuna
    Bu sorun sadece malatyanın veya gazi antebin sorunu degil bu sorun türkienin sorunu hatta dünyanın sorunu nezamanki hayatımıza gdo lu ürünler girdi hatalıklarda çoğaldı bu bizim gibi geri kalmış ortadoğulu yada asya ülkerine gdo lu gıdalar daha çok giriyor çünkü üleyi ýöneten iktidarlar denetlemiyor 1950 yılından adnan menders iktidarı ile başldı anadolu tarihler boyu tahıl anbarı olarak bilinir fakat 1950 yılında bizim yerli buğday tohumlarını alan batılı devletler bize gdo lu tohumları verdiler o dönemler anadolu köylüsü cahil bize verilen bu gdo lu tohumlar daha verili diye verildi sonra köylü baktıki hiç verim alamıyor nerdeyse verim yarı yariya düştü bu sefer bize fenni gübreyi dattilar ve topraklarımız fenni gübreye bağımlı hale geldi gübre atarsa oluyor atmazsan olmuyor böylelikle topraklarımız verimsizleşti.şimdi aynı politikalar artarak devam ediyor buğdayda pirinçte ve diger gıdalarda devam ediyor türkiyeye akp iktidarı ile gdo lu gıdalar kontrolsuz giriyor Türkiye pancar ürtiminde dünyada dördüncüdür bunu bilen emoeryalistler pancarimızada gözdikti pancar üretimine kota koydular dışarıda mısır şeker kamışından üretilen glikoz şurubundan yapılan şeker piyasaya girince diyabet hastalığı arttı bu millet ilk defamı baklava yiyiyor bu cografyada yüz yıllrdır baklava kadayıf ve biçok tatlı çeşidi yüz yıllardır kültürümüzde var dondurmaya gelince gine aynı dünya dondurmayı bizden ögrendi eskiden beri tatlı yiyen tatlıye seven bir milletiz şimdi neymiş diyabet hastası artmış bu sadece türkiyede artmıyor dünyada artıyor bu gdo lu gıdalrı üretenler piyasaya yayanlar bu gdo lu tohumları bu topluma bir hizmet gibi sunan emperyalistlerdir çünkü gdo lar abd deki ilaç lobilerinin laburatuarlarında ürtilip piyasaya sürülür amaç nekadar çok hastalık o kadar çok ilaç satarlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan çağlarMadem (4 yıl önce)
    Madem en fazla şeker hastalığı Malatya'da niçin nedenleri araştırılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şaban Serezli (4 yıl önce)
    Ekmek, bulgur vs. çok yeniyor da ondan. "Ben de bir ekmek yiyorum, zengin de bir ekmek yiyor" lafını Malatya'da duydum. Gluten forever!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Malatyanın yemek kültürü bulgur ağırlıklı. Bundan vazgeçmemiz gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Temel Yılmaz hocama bu toplantıyı doğup büyüdüğü ilçesinde yaptığı için teşekkür ediyoruz. Keşke tüm hocalar doğup büyüdükleri yerleri unutmasa ve bu gibi etkinliklerle buralara can verse.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Slm TEMEL YILMAZ HOCAM KEŞKE TOPLANTIYI MALATYA MERKEZDE BİR YERDE YAPSAYDINIZ VE TOPLANTIYA DİYABET HASTALARINI VE YAKINLARINI DAVET ETSEYDİNİZ ÇOK İYİ OLURDU
    0
    0
    Yanıtla
  • vagon fabrikası (4 yıl önce)
    taşıma suyu ile değirmen dönmez
    0
    0
    Yanıtla