SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Doğa İle Barışık Olmayı Öğretti"

0
Güncellendi - 2020-06-04 02:34:10
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi  (MTÜ)  Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Malatya Milli Eğitim Müdürlüğünün Değerler Eğitimi Projesi kapsamında 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında  “Doğada Hayat var” başlıklı bir e-konferans verdi.

3 Haziran  Çarşamba günü  gerçekleşen e-konferansta Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin Covid-19 sürecinde dezenfektan ürettiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Karabulut, doğal dezenfektanın üretimi konusunda ise çalışma yürüttüklerini kaydetti. 

Üniversitenin kuruluşunun ikinci yılında Dünya Çevre Günü haftasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Sıfır Atık Belgesini aldığını  da açıklayan  Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Pandemi süreci elimizdekilerin kıymetini bilmeyi ve şükretmenin önemini bir kez daha hatırlattı. Özellikle pandemi sürecinde teknoloji gerçek anlamında kullanıldı, teknoloji eğitim ve öğretim faaliyetleri açısında kullanıldı. Çocuklar ve 65 yaş üstü bireyler izinle ve saatle dışarı çıktılar. Doğanın bir kere kıymetini anladık, mevcut imkanların kıymetini anladık. İnsanlar alışveriş yapmayı özledi, ama alışverişe gitmeden yaşandığını da öğrendik. Belki de insanlık için bir imtihandı, doğaya ve özümüze dönme konusunda. Pandemi süreci bir gerçeği, şükretmeyi öğretti, elimizdeki imkanların güzelliklerini kavradık” dedi. 

Türkiye’nin Covid-19 sürecini yönetmede dünyaya örnek olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Doğa temel bilimlerinin önemi bir kez daha arttı. Çözüm doğada. Doğanın kıymetini Covid-19 süreci bir kez daha gösterdi.”  ifadesini kaydetti. 

Prof. Dr. Karabulut,  “Acı kayısı çekirdeği Malatya için ayrı bir lütuf. Gerçekten acı kayısı çekirdeğinden elde ettiğimiz ürün kanserin önlenmesi konusunda bilimsel olarak etkisini ispatladık. Diğer süreçler devam ediyor.” diyerek, Çin’de geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarında acı kayısı çekirdeğinin kullanılmakta olduğunu vurguladı.

Tüketim alışkanlıklarının Çovid-19 süreci sonrasında tamamen değişeceğini belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Gençler eskiden ayaküstü, ucuz olan, şıpşak yemek noktalarında dürüm gibi gıdaları tüketiyordu. Gençler eskisi gibi yoğunluklu olarak o noktalara gitmeyecekler. Gıda tüketim alışkanlıkları değişecek. Evde yapılan yemek ve içecekler daha çok tüketilecek. İçecek olarak gençler mutlaka pekmez içmeli. Kayısı, ceviz ve üzüm gibi gıdaları tüketmeli.” ifadelerini kaydetti. 

Battalgazi Yerleşkesinde hobi bahçelerinin kurulması konusunda da çalışmalar yürüttüklerini belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Üniversite olarak tarımsal üretim projelerinde işbirliği tekliflerine açığız.” 

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesinin Covid-19 sürecinde kendi yerli ve milli olan uzaktan eğitim sistemi programını geliştirerek hayata geçirdiğini ve güvenirliği ve performansı yüksek, kesintisiz bir sistem üzerinden öğrencilere eğitim verildiğini kaydetti.

Üniversite Yerleşkesinin sadece bir üniversite alanı değil, aynı zamanda gençlerin aileleriyle birlikte hafta sonları ve hafta içi de dahil olmak üzere, doğayla ve tarımla atçılık ve hipoterapi merkezide dahil olmak üzere bölgeye de artı değer kazandıracak bir yaşam merkezi olması içinde projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, doğanın ve çevrenin korunmasının çok önemli olduğunu kaydetti. 

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Covid-19 salgını ile mücadele konusunda alınan bireysel tedbirlerin ilk günkü gibi devam ettirilmesinin çok önemli olduğunu ve son dönemde düşen rakamların insanlar üzerinde rehavet oluşturmaması uyarısında bulunarak “Salgının ikinci bir olasılığının olma ihtimali yüksek. Herkes kurallara uymayı sürdürmeli” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Mustafa (3 yıl önce)
    Way be rektöre bak istediği an haber oluyor
    0
    0
    Yanıtla