SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dünden Bugüne Malatya Yaşam Kültürü' Paneli

0
Güncellendi - 2021-09-19 22:11:10
'Dünden Bugüne Malatya Yaşam Kültürü' Paneli
A- A+ PAYLAŞ

Melita'dan Malatya'ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşmaları kapsamında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen etkinliklerden olan ‘Dünden Bugüne Malatya Yaşam Kültürü’ paneli düzenlendi.

Panel öncesi açılış konuşması gerçekleştiren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Melita'dan Malatya'ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşmaları kapsamında Konferanslar, Paneller, Sergiler, Söyleşiler, Defilelerle Malatya’mızın tanıtımına katkı sunmanın gayreti içerisinde olduk dedi.

Başkan Gürkan,  “Melita'dan Malatya'ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Buluşmaları ile Malatya’nın dününü, bugününü ve yarınını değerlendirmek, zihinsel anlamda belleğini ve hafızasını koruyan bir şehir formatı, kent formatı oluşturma gayreti içerisindeyiz. Bizim amacımız şehrimizin marka şehir olmasının ötesinde şehrimizin belleğinin, hafızasını koruyan bir şehir hüviyetinde olmasını temenni ediyoruz. Bir şehir hafızasını, belleğini koruyorsa geleceğe emin adımlarla gidiyor demektir. Hafızasını, belleğini korumayan bir şehrin ise geleceği meçhuldür. Özellikle şehrimizin 9 bin yıllık kadim medeniyetini ve bu 9 bin yıllık geçmişinde yaşanmış olan uygarlıkları hem gün yüzüne çıkarmak hem var olanı restore etmek hem de günü yarına taşımak gibi bir sorumluluğumuz var. Burada somut olan kültürel varlıklarımızı, somut olmayan soyut kültürel varlıklarımızı, tabiat ve kültür varlıklarımızı da gelecek kuşaklara aktarma gibi bir gayemiz ve düşüncemiz var.

Gerçekleştirmiş olduğumuz panelimizin konusu ‘Dünden Bugüne Malatya Yaşam Kültürü’ bu soyut bir kavramdır. Bunların anlatılması önemlidir. Kültür ve tabiat varlıkları dediğimiz ise çınarın orada inkişaf etmesi orada tescil edilmesi kültür ve tabiat varlıkları açısından önemlidir. Kervansarayın, Arslantepe’nin, Ulucami’nin kültürel varlık olarak kimliklerinin korunması ve geleceğe aktarılması önemlidir. Arslantepe’nin yaşam kültürü olarak dünden bugüne ve insanlığın yerleşik hayata geçtiği ve medeniyetin başladığı yer olması hasebiyle önemli bir kültürel eserimizdir. Malatya’yı tarif ederken insanlık medeniyetinin başladığı yer Arslantepedir. Arslantepe bugün milletler camiasında, UNESCO tarafından tescil edilmiştir. Yıllardır söylemiş olduğumuz insanlık medeniyetinin başladığı Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehir derken bu sözler tesadüfen seçilmiş ifadeler değildi. Binlerce kitabın özetinin iki cümle olarak ifade edilmesidir. İnsanlık Medeniyetinin Başladığı birinci bölümü UNESCO tarafından tescil edildi. İnşallah Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehir ifadesi de çok yakın zamanda tarihçilerimiz tarafından tescil edilecektir.

Panelimizde panelistlerimiz Malatya’nın dününü bugününü ve yarınını birlikte değerlendirecekler. Dünün yaşanmışlıklarını bugüne aktarılmasını ve daha ilerisini ifade edecekler” şeklinde konuştu.

Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından Moderatörlüğünü Gülhan Haliloğlu’nun yaptığı ve konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar Atilla Kantarcı ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan’ın katıldığı ‘Dünden Bugüne Malatya Yaşam Kültürü’ paneline geçildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız