SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dünya Kayısı Üretiminde Artış

0
Güncellendi - 2019-11-14 02:37:51
Dünya Kayısı Üretiminde Artış
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’nin ve Malatya'nın en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biri olan kayısının dünyadaki üretiminin yüzde 13 arttığı bildirildi.

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2017 yılı dünya yaş kayısı üretimini açıkladı. FAO’nun verilerine göre, Türkiye dünya yaş kayısı üretiminin % 23.1’ine sahip, Türkiye’yi % 12.5’lik rakamla Özbekistan, % 6.2 ile İtalya ve % 6 ile Cezayir takip ediyor.

Özbekistan’ın üretimindeki artış dikkat çekici

2016 yılında 3.8 milyon ton olan dünya kayısı üretimi % 13’lük artışla 2017 yılında 4.3 milyon tona ulaştı. Türkiye kuru kayısı üretiminde henüz dünya liderliğini elinde tutsa da FAO verilerine göre, Orta Asya ülkelerinden Özbekistan ve Afganistan’ın yaş kayısı üretimi son yıllarda arttı. 2010 yılında 325 bin ton yaş kayısı üretimine sahip Özbekistan’da üretim son yedi yılda % 64’lük artış ile 533 bin tona yükseldi. Benzer şekilde Afganistan’ın üretimi % 100 artarak 132 bin tona ulaştı.

Diğer taraftan dünyada önemli kayısı üreticisi ülkeler arasında yer alan İran ve Pakistan’ın yaş kayısı üretimi de azalış gösterdi.

Geçtiğimiz aylarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte bir toplantı için Özbekistan’a giden Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Özbekistan’ın 2019 yılında 60 bin ton kuru kayısı üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, Türkiye için ciddi bir rakip olacağı uyarısında bulunmuştu.

İşte FAO’nun son verilerine göre Dünya Yaş Kayısı Üretimi (Bin Ton- 2019)

Kaynak: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Muhteşem (4 yıl önce)
    Dünyanın en hamal insanları biziz demek ki. Otuz defa aynı kayısı kasasını kaldırıp indirip, sonra da götürüp bedava karaborsacılara teslim eden tek millet biziz. Bırakalım Özbek gardaşlarımız para kazansınlar bari.
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (4 yıl önce)
    ne demek istiyorsunuz.Fiyatlar yerlerde sürünüyor bunun içinmi demek istiyorsunuz.Sorun üretimin artması değil sorun çftçinin malını ucuza çarpmak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Özmen (4 yıl önce)
    Fındık üretiminde adım adım liderliği ABD'ye kaptırma yolunda ilerleyen Türkiye'nin (bütün gen kaynaklarını alıp götürmüş üretiyorlar), bu tarım politikası devam ettiği sürece kayısıda da geriye düşmesi kaçınılmazdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Memed (4 yıl önce)
    Kuru kayısıda artık rakiplerimiz olduğuna göre bizim mutlaka yaş kayısıya daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Fransa, İtalya ve İspanya gibi meyvecilikte daha modern teknikler kullanan ülkeler sofralık kayısıda çok güzel para kazanıyorlar. Kuru kayısıda işçilik giderleri çok yüksek. Orta Asya'da işçilik bedava. O halde tek seçenek kalıyor. Halen üretilen kuru kayısının yarısı kadar kuru kayısı üretelim, geri kalanı sofralık olarak satalım. Bir iki teknik geliştirirsek hem sofralıkta hem de kuru kayısıda kimse bizi tutamaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatan (4 yıl önce)
    kaysı ihracatında artış varsa neden hala fiyatlar 7 ve 8 tl. ye gariban üreticiyi satmaya mahküm ediliyorki .
    0
    0
    Yanıtla