SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eğitimin Ana Unsuru Öğretmenlerdir"

0
Güncellendi - 2019-11-25 02:26:40
A- A+ PAYLAŞ

24 Kasım Öğretmenler Günü Malatya'da da kutlanıyor. İl yöneticileri, siyasiler ve çeşitli kuruluş temsilcileri de birer kutlama mesajı yayınladılar.

TÖRENLER..

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gün olan 24 Kasım 1928’in yıldönümünün, 1981 yılından itibaren “Öğretmenler Günü” kutlanması kararından sonra başlatılan etkinlikler kapsamında, bu yılki kutlamalar saat 09.00'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayacak.

Öğretmenler Günü dolayısıyla, Kanalboyu'ndaki Battalgazi Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda saat 10.00'da da il protokolu ile öğretmenlerin katılacağı bir kutlama toplantısı gerçekleştirilecek.

MESAJLAR

Malatya Valisi Aydın Baruş

"Eğitim bir ülkenin bugününü ve geleceğini şekillendiren en önemli unsurdur. Çünkü eğitimin konusu insandır. İnsan yetiştirmek milletlerin en önemli önceliklerinden biri olagelmiştir.

"De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" Emr-i İlahisi istikametinde, bilmeyene öğretmeyi ilke edinen, gücünü sevgiden alan ve malzemesi insan olan öğretmenlik, dünyanın en kutsal ve en saygın mesleklerinden birisidir.

İyiliği, doğruluğu, güzel olanı anlayıp tatbik etmek; kötülükten, yanlıştan, zararlı olandan sakınmak gibi erdemlere sahip olabilmek, ailelerinden sonra çocuklarımızın rol modeli olan öğretmenler sayesinde mümkün olmaktadır.

Toplumun yapı taşı olan bireylere daima ideal ve erdemli olanı tercih etme faziletini öğreten, yetiştirdikleri çocuklar ve gençler sayesinde milletlerin geleceğini aydınlatanlar, Hz. Ali Efendimizin "Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" diye değerini işaret ettiği fedakâr öğretmenlerdir.

Öğretmenler, ilim ve irfanı, bilgi ve teknolojiyi genç beyinlere işleyen, onları geleceğe hazırlayan, görevini icra ederken her türlü fedakârlığı tereddütsüz gösteren toplum mimarlarıdır. Bu nedenle, insanı bilgi ve irfanla donatan öğretmenler her zaman toplumları ayakta tutan kişiler olmuştur.

Kurtuluş Savaşı'nın nihayete ermesinin ardından kendisine sorulan "İşte memleketi kurtardınız, şimdi ne yapmak istersiniz?" sorusuna Atatürk: "Maarif vekili olarak millî irfanı yükseltmeye çalışmak, en büyük emelimdir" diye cevap vermiş ve bu kutsal mesleğin önemini tarihe altın harflerle işlemiştir.

Toplumların eğitim ve öğretime verdiği değer kendilerinin gelişmişlik ve kalkınmışlık derecelerini belirler. Kültür, sanat, bilim, teknoloji ve ekonomi alanlarında kalkınmış ve ilerlemiş olmanın, eğitim ve öğretim sorunlarını çözmüş bir toplum olmakla mümkün olacağını söylemek doğru olacaktır.

Her ne kadar günümüz eğitim sisteminde teknolojinin unsurlarından istifade ediliyor olsa da, eğitimin ana unsurunun öğretmen olduğu muhakkaktır. Öğretmenin etkin olmadığı bir eğitim sisteminin başarılı olması asla mümkün değildir.

Bu vesileyle; başta Başöğretmen Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden öğretmenlerimize rahmet diliyor, yetiştirdikleri evlatlarımız sayesinde ülkemizin geleceğini teminat altına alan bütün öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum."

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık

Öznur Çalık Öğretmenler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Öğretmenlerimiz, insanı en ideal şekilde eğitmek suretiyle, geleceğin dünyasını inşa etmek gibi son derece kutsal bir vazifeyi icra etmektedirler.

Öğretmenlerimiz, bir insanı yetiştirmenin, mesleklerinin verdiği mutluluğu manevi karşılığı olarak değerlendirip, görevlerin en soylusunu icra ederler.

Birlik beraberliğin, kardeşlik bilincinin ve evrensel değerlerin önemini evlatlarımıza aktarmaktan asla vazgeçmeyecek öğretmenlerimizin, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü en içten dileklerimle kutluyor, görevi uğruna şehit olanları ve ebediyete irtihal etmiş tüm öğretmenlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Tüm öğretmenlerimize başarılı bir meslek hayatı diliyorum." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba , 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.Ağbaba, mesajında eğitim sisteminin sıkıntılarına değinerek, AKP'nin eğitim politikasının çöktüğünü belirtti.

AKP iktidarının, binlerce öğretmen ve öğretmen adayının sesine kulak vermediğini belirten Ağbaba: “Her defasında eskisini aratan başarısızlık abidesi uygulamaları reform adı altında pazarlayan AKP iktidarı, eğitim sistemini bilinçli biçimde geriletmekte ve vasıfsız müfredatlara mahkum ederek hem öğrencilerimizi hem de değerli öğretmenlerimizi mağdur etmektedir"dedi.

Öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıların eğitim sistemindeki sorunlarla sınırlı olmadığının altını çizen Ağbaba, öğretmenlerin %75’inin borçlu olduğunu, her 4 öğretmenden 1’inin ek iş yapmak zorunda kaldığını belirtti. Ağbaba “Öğretmenlerimizin yarısından fazlası kredi kartı borcunu ödeyemiyor.Ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından diğer ülkelerle kıyaslandığında meslektaşlarının çok gerisinde geliyor" ifadelerini kullandı.

Ağbaba açıklamasında AKP'nin uyguladığı eğitim politikalarının sürekli sermayeden yana olduğunu belirterek "Bu politikalar sonucu eğitim sistemi her geçen gün bilimsellikten, çağdaşlıktan ve yaratıcılıktan uzaklaşıp ticarileşen bir hal almaktadır.Dindar nesil yetiştirme arzusuyla her mahalleye imam hatip okulu açmak, binlerce öğrenciyi zorla bu okullara kaydettirmek zaten üst düzeyde olan sorunların çok daha fazla artmasına sebep olmaktadır. AKP İktidarlarıyla birlikte nitelikli öğretmen yetiştirme politikaları terk edilmiş, ataması yapılmayan öğretmen sayısı yarım milyona yaklaşmıştır.Eğitimde esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma yöntemlerinin yaygınlaşması kaygı yaratıcı hal almıştır."dedi

70 binden fazla öğretmenin ders başı ücret karşılığı öğretmenlik yaptığını belirten Ağbaba, “70 bin öğretmen hiçbir özlük hakkına sahip olmadan çalışmak zorunda kalıyor. Öğretmenlerin güvenceli çalışmalarını sağlamak, öğretmenlere yapılacak bir lütuf değil, iktidar tarafından gasp edilmiş bir hakkın teslimi anlamına gelmektedir. Güvencesiz çalışan öğretmenler kadrolu olmalı, öğretmenleri güvencesizlikle sınama gafletine derhal son verilmelidir.” İfadelerini kullandı.

Ağbaba, açıklamasını, Öğretmenler Günü'nü kutlayarak bitirdi: “Öğretmelerimizin sorunlarına kalıcı çözümler üretildiği, eğitim sistemindeki yap-boz anlayışın tarihin tozlu sayfalarına terk edildiği, öğretmenlerimizin yarınlara umutla bakabildiği ve atama bekleyen öğretmenlerimizin öğrencilerine kavuştuğu o çok güzel günlerin çok yakında geleceğine dair inançla, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyorum." Dedi.

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

AKP Malatya Milletvekili Çakır 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"Dünyadaki en onurlu mesleklerin başında gelen öğretmenlik; emek, sabır ve hoşgörü isteyen, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar değerli, saygın bir meslektir.

Kendini geliştiren ve ufku açık öğretmenlerimiz sayesinde ülkemiz, muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkarak, aydınlık yolda yürümeye devam edecektir. Günümüzdeki eğitim ve bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak öğretmenlerin bilginin üretilmesi, geliştirilmesi ve geleceğe aktarılması sürecindeki öncü rolü geçmişte olduğu gibi bugün de sürmektedir.

Ülkemizin 81 vilayetinde, şehir merkezlerinden en ücra köylere kadar her karışında vazifelerini ifa eden öğretmenlerimizi, mesleklerini fedakârlıkla yerine getirmiş olmalarından dolayı en içten duygularımla tebrik ediyor, tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü´nü kutluyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle; emekli öğretmenlerimize sağlıklı ve huzurlu günler diliyor, başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete irtihal etmiş öğretmenlerimizi ve şehit öğretmenlerimizi de rahmetle anıyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Öğretmenlik mesleğinden gelen biri olarak ‘Öğretmenler Günü’nün kendisi için ayrı bir önemi olduğunu belirten Başkan Gürkan, öğretmenlerin okullarda sadece bir eğitici olmadıklarını, onların aynı zamanda öğrencileri için bir anne, bir baba olduklarını söyledi.

Öğretmenler Gününün; bilgi, birikim, özveri, sabır, şefkat ve hoşgörü üzerine kurulan öğretmenlik mesleğini icra eden öğretmenlerin hatırlanması adına önemli bir gün olduğunu belirten Başkan Gürkan mesajında şunlara yer verdi:

“Öğretmenler Ülkemizin ve milletimizin yarınları için bir mimardır. Sevgiyle, şefkatle, sabırla, vatan ve millet sevgisini öğrencilerine nakşeden öğretmenlerimizin, milletimizin gönlünde ayrı bir yeri bulunmaktadır. Ben de bir eğitimci olarak, bu mesleği icra etmenin her daim gururu ve mutluluğunu yaşadım. ‘Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum’ inancından, ‘Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır’ hedefine uzanan her el öğretmenlerin elidir. Bu el, çağdaş Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıyacak eldir.

Çağdaş, modern ve gelişmiş ülkeler arasında yer almanın temelinde, yetişmiş insan gücü yer almaktadır. Yetişmiş insan gücü de eğitim ordusuyla mümkündür. Karanlığa ışık saçan, yarınlarımıza umut tohumları eken ve çağdaş Türkiye’nin mimarı olan öğretmenlerimiz, övgülerin en güzeline layıktır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal etmiş, şehit olmuş, bütün öğretmenlerimize Allah’tan rahmet, görevi başında olan öğretmenlerimize de sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir ömür diliyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut

MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut'un 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yayınladığı mesajı şu şekilde:

“Bilgi çağında ülkelerin geleceklerini planlamaları ve gücüne güç katmaları, eğitim sayesinde ve eğitime yön veren öğretmenlerimiz aracılığıyla olacaktır. Bu bağlamda ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedef ve idealleri öğretmenlerimiz sayesinde gerçekleşecek; ülkemiz ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda dünyada söz sahibi olmaya eğitimden aldığı güçle devam edecektir.

Peygamber Efendimiz; “Bilmeyenlere ilim öğretmek sadakadır, sadakanın en faziletlisi de bir Müslüman’ın ilim öğrenmesi ve başkalarına öğretmesidir.” Hadis-i Şerifi ile öğretmenin ve öğrenmenin önemini vurgulamıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Halka yaklaşmak, halkla kaynaşmak daha çok aydınlara düşen bir görevdir. Aydınlar halka telkin edeceği idealleri, halkın ruhundan, vicdanından almalıdır.’ diyerek, öğretmenlerin ve akademisyenlerin halkı geleceğe yönlendirme konusundaki görev ve sorumluluğuna işaret etmiştir.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi akademik kadrosu; ülkemizin ve milletimizin sosyo-ekonomik kalkınması ve kültürel, sanatsal ve bilimsel gelişimine en üst düzeyde katkı sunmanın görev bilinciyle gençleri gelişen ve değişen koşullara uygun olarak geleceğe hazırlayacaktır.

Eğitim camiamızın 24 Kasım Öğretmenler Gününü tebrik ediyor, başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve görevlerinin başında şehit olan öğretmenlerimizi minnet ve şükranla anıyor, hayatta olanlara hayırlı uzun ömürler, ahirete irtihal edenlere rahmet niyaz ediyorum.”

Malatya Barosu Başkanı Avukat Enver Han

"Bugün öğretmenler günü.

Hiç bir güçlük karşısında yılmayan , sabır ve metanet içinde çalışan, her türlü fedakârlığı göze alan, geleceğimizin nesillerini yetiştiren öğretmenlerimizin günü.

Geleceğimiz öğretmenlerimize ve eğitim ilkelerine bağlıdır. Öğretmenlerimizin görevi ve sorumlulukları ağırdır.Öğrencilerine vatan sevgisini, doğruyu ve diğer önemli değerleri öğreten öğretmenlerimizdir. Toplumumuzdaki bireyler onların eserleridir.

İnsanlık tarihinin önemli mesleklerinden biri de öğretmenliktir. Eğitim ve öğretim ulusal kalkınmanın temelidir.Eğitime ve öğretime gereken önemi vermeyen ulusların bağımsızlığından söz etmek mümkün değildir.Bu nedenle ülkemizin daha ileri gidebilmesi ve eğitimin kaliteli yapılması için öğretmenlerimizin mesleki sorunları ile özlük ve sosyal sorunlarına en kısa zamanda çözümler üretilmesi gerekmektedir.

Bugün toplumumuzun birbirine saygılı, çevreye duyarlı, hak ve adalet duygusu gelişmiş, hukukuna, cumhuriyetine, bağımsızlığına sahip çıkan bireylerden oluşan bir millet olmasını istiyorsak eğitimin ne olduğunu ve eğitimcinin kim olduğunu bir kez daha anlamak zorundayız.

Bu duygu ve düşüncelerle; görevlerini özveriyle yerine getiren tüm öğretmenlerimizin “24 Kasım öğretmenler günü” nü kutluyor, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi rahmet ve saygıyla anıyor; görevi başındaki öğretmenlerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum"

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Güder'in mesajı şöyle:

"İlk emri 'oku' olan bir medeniyetin mensupları olarak, öğrenmenin ve dolayısıyla öğretmenlerin bizler için, ayrı bir yeri ve önemi vardır.

Çünkü öğretmen, sadece öğreten, bilgiyi nakleden insan değildir.

Öğretmen, öğrettiğinden ziyade, yetiştiren, eğiten, terbiye eden; öğrencisinin içindeki cevheri sabırla açığa çıkaran ve işleyen kişidir.

Bilmek ve öğrenmek, insanoğlunun doğuştan gelen bir özelliğidir. Öğretmenler, bu vasfı, uygulamaya ve hikmete, yani iyi ile kötüyü ayırt etmeye yönlendirmekle mükelleftirler.

Dolayısıyla öğretmen, öğretendir ama bununla birlikte eğiten, terbiye eden, çocuğun içindeki cevheri ortaya çıkartan kişidir; öyle olmalıdır. İnsan yetiştirmek, aynı zamanda bir medeniyet, bir kültür inşa etmektir.

Başöğretmen Atatürk 'Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, gerçek mutluluğa ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanı kurtaran asker ordusu, diğeri memleketin geleceğini yoğuran irfan ordusudur. Bu iki ordunun her ikisi de kıymetlidir, yücedir' diyerek öğretmenlik mesleğinin önemini en veciz şekilde ifade etmiştir. Öğretmenlerimizi, kendilerine emanet ettiğimiz çocuklarımızı bu anlamda da yetiştiren insanlar olarak görüyor, kendilerinden çok şey bekliyoruz. Bu nedenledir ki geleceğimize ilişkin hedeflerimize ulaşabilmemiz konusunda en büyük görev, öğretmenlerimize düşüyor.

Bu duygu ve düşüncelerle, Millet Mekteplerinin açıldığı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Başöğretmenlik unvanının verildiği bu anlamlı günde, kutsal görevlerini aşkla, şevkle ifa eden değerli öğretmenlerimizi sevgiyle, saygıyla selamlıyor, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum. Ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi, şehit öğretmenlerimizi rahmetle anıyor, görevi başında bulunan tüm öğretmenlerimize de saygılarımı sunuyorum."

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

Çınar, “Öğretmenlik, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülmeyecek kadar saygın ve fedakârlık gerektiren bir meslektir. İnsanımızı yüksek idealler doğrultusunda yetiştiren ve geleceğimizi büyük bir özveriyle inşa eden öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.” dedi.

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin bedensel, duygusal, ahlaki, dini, milli ve toplumsal yönden sağlıklı gelişim göstermelerinde anne ve babadan sonra en etkili kişi öğretmenlerimizdir.

Her devirde yaşadıkları toplumun akil insanı, yol göstericisi, milli ve manevi değerlerinin taşıyıcısı konumunda olan öğretmenlerimiz fedakarca çalışan, bizlerin, vatanının ve milletinin selameti için çaba sarf eden eğitim neferleridir. Şüphesiz ki ülkemiz; sahibi olduğu bu eşsiz eğitim kahramanlarının, ülkemizin her köşesinde sabırla ve fedakarca görev yapan öğretmenlerimizin omuzları üzerinde yükselmiştir. Gerçeği, yeniliği, gelişmeyi ve bilimsel düşünceyi anlatan, doğruluk, dürüstlük ve yardımseverlik gibi insanı ayrıcalıklı kılan öz değerlere ulaşmamızı sağlayan tüm öğretmenlerimize saygı ve gönül borcu duyuyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle; tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü tebrik ederken, terör saldırılarında ve vazife sırasında kaybettiğimiz şehit öğretmenlerimiz başta olmak üzere ebediyete irtihal eden tüm öğretmenlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar

Avşar, mesajında, 'Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir öğretmenden eğiticiden yoksun bir millet, henüz millet adını alma kabiliyetini kazanmamıştır’ sözü eğitim ve öğretmenlerin toplumsal yaşantımızdaki yerini ortaya koymaktadır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, eğitim ve öğretimin bir millet için ne kadar önemli olduğunu bu özlü sözü ile bizlere açıkça anlatmıştır. Bizler bugün yöneticiler olarak, fiziki anlamda birçok eser yapabiliriz. Ancak bunları kullanacak donanımlı, eğitimli nesilleri yetiştiremezsek, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı iyi ortamlarda büyütemezsek aslında yapmış olduğumuz çalışmaların hiçbir anlamı olmaz. Fiziki alanların, eğitim yuvaların anlam kazanması, iyi ve fedakar öğretmenlerin eliyle olmaktadır. Bizler de bu anlamda MHP İl teşkilatı olarak, gerek minik yavrularımıza, gerek okullarımıza destek verme imkanı bulduğumuz için kendimizi mutlu ve bahtiyar buluyoruz. Gülen her bir çocuğumuzun tebessümünde tarifi imkansız mutluluk ve gurur duyuyoruz. Böyle anlamlı ve güzel bir günde, öncelikle Baş Öğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden tüm öğretmenlerimizi rahmet ve minnet duyguları ile anıyor, tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Osman Marasalı

“Eğitim öğretim bir ülkenin en önemli ve en öncelikli meselesidir. Güçlü eğitim, güçlü ülke demektir.

Yüce Milletimiz, insanlığa öncülük eden bilim insanları yetiştirmiştir. Bu insanlar yüzyıllarca dünyaya ışık tutmuştur. Bugün ise kendi medeniyetine yabancı olan, sadece alan bilgisi ile eğitim veren sistem, yeni nesillerle kadim bir medeniyet arasında köprü kuramamaktadır.

Eğitim sistemimiz öğrencilere sadece bilgi yüklemeyi amaçlayan ezberci bir sistemdir. Yorum ve analiz yapabilen, iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı, faydalı ile zararlıyı birbirinden ayırabilecek üretken ve verimli kavrayışa sahip gençler yetiştiremiyoruz. Bu sistem ufku geniş, engin düşünceye sahip gençlere zemin hazırlayamamaktadır.

Okullarda çocuklarımıza, bilginin yanı sıra ahlak ve karakter terbiyesi de verilmelidir. Bu ikisi birlikte olmazsa yetişme ve yetiştirme eksik kalır. Rekabete dayalı bir eğitim sistemi değil, hak ve adalet merkezli bir anlayış okullara taşınmalıdır.

Bunun uygulayıcısı yani var olan bilgiye, mana ve ruh katacak olan da çok değerli öğretmenlerimizdir. Ne yazık ki Öğretmenlerimizin gerek öğrenci üzerinde gerekse de toplum üzerindeki manevi etkilerinin yok olduğunu üzülerek görmekteyiz. Oysaki Öğretmenlik, Hz. Ali’nin de buyurduğu gibi ilahi bir sanattır. Gelecek neslin şekillenmesinde toplum üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarken, öğretmenlerimizin yaşadığı sorunlar da unutulmamalıdır. Öğretmenlerimize hak ettiği maddi ve manevi değer verilmelidir. Cüzdanıyla idealleri arasında sıkışan öğretmenden, özlem duyulan bir gençlik yetiştirmesini beklemek hayalciliktir.

Çok sayıda öğretmen açığı olmasına rağmen, az sayıda öğretmen ataması yapılmakta, yüksek puanlarla eğitim fakültelerine girip, okullarını başarıyla bitiren, KPSS‘de de en yüksek puanları alan öğretmenlerimiz işsizlik sıkıntısı yaşamaktadır. Bir çok öğretmenimiz, işsiz gezmekten dolayı bunalıma girmekte veya mesleği dışında işlere mahkum edilmektedir. Hem öğrencilerimize hem de atanamayan öğretmenlerimize yıllardır yaşatılan bu mağduriyet derhal giderilmelidir.

Yetkililer, bir an önce harekete geçmeli; ezberci eğitim sistemini ortadan kaldırarak öğrencilerimizin; maddi yetersizliklerin önüne geçerek de öğretmenlerimizin beklentileri karşılanmalıdır.

Öğretmenlerimizin büyük fedakârlıklarla çalıştıklarını çok iyi biliyorum. Her şeye rağmen sistemden ve dayatmalardan kaynaklanan sıkıntıları aşarak, çocuklarımızın ve gençlerimizin kalplerinde; iyinin, doğrunun, faydalının ve adil olanın yer bulmasının gayretinde olacaklarına inanıyorum.

Kendilerine bu vesileyle bir kez daha şükranlarımızı sunuyor, tüm eğitim camiasının 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyorum.”

Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hatem Denktaş

"Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri’nin kendisine verdiği “Başöğretmen” ünvanını kabul etmesinin de yıldönümü olan 24 Kasım tarihi, 1981 yılından itibaren Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle Başöğretmenimiz Atatürk’ü saygıyla anıyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz.

Kutlanmaya başladığı 1981 yılından beri biz eğitimcilerin yüzünü en çok güldüren tarih olan 24 Kasım Öğretmenler Günü, maalesef birkaç yıldır öğretmenler tarafından eskisi gibi coşkuyla değil, buruk bir gülümsemeyle karşılanmaktadır.

Öğretmenin bir türlü çözüm getirilmeyen problemlerine, eğitimin sermaye ve gericilerin talanına açılmasından sonra, bu sene bir de ekonomik kriz eklenmiş, öğretmenlerin yaşamı daha da zorlaşmıştır.

Dünyanın en kıymetli mesleği olan öğretmenliği yapmak için üniversite sıralarında dirsek çürüten yarım milyona yakın gencimiz, atanmadığı için mesleğine kavuşamamanın hayal kırıklığı içinde yaşama tutunmaya çalışmaktadırlar.

Kamuda mesleğini icra eden öğretmenlerimiz, keyfi disiplin cezaları, sürgün niteliğinde görevlendirmeler ve liyakatsiz atanan yöneticilerin mobbingine maruz kalırken, özel okullardaki meslektaşlarımızdan AVM'lerde okul tanıtımı yapmaları bile istenir hale gelmiştir.

Öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye kategorilere ayrılması, emek sömürüsünü artırmış, modern çağın kölelik sistemini yaratmıştır.

Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş'in son ekonomi araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Ekim ayında 2 bin 625 liraya, yoksulluk sınırı ise 9 bin 694 liraya yükselmiştir.

Kamu emekçilerine %3-4 oranında ücret artışı reva gören AKP iktidarı, doğalgaz, elektrik gibi mecburi tüketim kalemlerine yüzde 60 ve temel gıda malzemelerine yüzde 40-50 zam yapmıştır. AKP, yanlış ekonomi politikalarıyla kendi yarattığı krizi de emekçiye fatura etmiş, öğretmenler de bu ocak söndüren ekonomik tablodan payını almıştır. Öğretmene yaşatılan bu ekonomik eziyete, 3600 ek göstergenin seçim kampanyaları sırasında dillerden düşürülmemesine rağmen hala verilmemiş olması da eklenmiştir.

Eğitimde giderek dozu artırılan gericileştirme ve piyasalaştırma politikaları da öğretmenlerin kabusu olmuştur. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün emanetine yakışır şekilde nesiller yetiştirmek için okullardaki gerici faaliyetlerle mücadele etmek öğretmenler için artık meslekten koparılmaya kadar varmıştır.

Kendi alanları olan eğitimde atılacak hiçbir adıma dair fikri dahi sorulmayan öğretmenler, gerici ve piyasacı bir sistemin içinde eğitim vermeye gayret göstermektedir.

AKP'nin getirdiği 4+4+4 garabetiyle zaten ağır tahribat yaşayan eğitim sistemi, gerici müfredat; tarikatların vakıf adı altında okullara sokulması; büfe açar gibi okul açılmasına imkan tanınması; yapboz haline getirilen sınav sistemi; çağın gereklerine değil sermayenin ihtiyaçlarına göre atılan adımlar; ikili eğitim ve taşımalı eğitim utancının hala sürdürülmesi gibi rahatlıkla uzatılabilecek bir liste nedeniyle öğretmenler, veliler ve öğrenciler için cehenneme dönmüştür.

Meslek itibarı zayıflatılan, statüleri düşürülen öğretmenler, çok kolay tehdide uğrar, şiddete maruz kalır hale gelmiştir.

Öğretmenlere bu tabloyu reva gören yöneticiler bilmelidir ki bugün Öğretmenler Günü vesilesiyle söyleyecekleri güzel sözler öğretmenler için ikiyüzlülükten başka bir anlam ifade etmeyecektir.

Öğretmenlere kıymet vermek, bunu söylemekle, yılda bir kez hatırlamakla değil, onların haklarını teslim etmekle, akıllarına ve yaşamlarına değer vermekle olur.

Eğitim-İş olarak tüm meslektaşlarımızın Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz ve her birini daha mutlu olacağımız Öğretmenler Günleri'ni yaratma mücadelemize katılmaya davet ediyoruz."

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları

"Laik, bilimsel, karma yani çağdaş eğitim, Atatürk Devrimi’nin en önemli dayanağıdır. Eğitimin, laik ve bilimsel olması yaşamsal değerdedir. Büyük Atatürk, “Öğretmenler, Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.” derken işaret ettiği husus budur.

Emperyalizme karşı verilen kurtuluş savaşının en buhranlı dönemlerinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalıştırılmıştır, açık tutulmuştur. Ancak, öğretmenlerle toplantılar da gerçekleştirilmiştir. Bir yandan kurtuluş savaşı sürerken diğer yandan ulusal gelecek için öğretmenlerle bir araya gelinmiştir. Atatürk Devrimi ile oluşturulan bakanlıklardan ikisinin başına “milli” ifadesi konulmuştur. Milli Eğitim ve Milli Savunma. Atatürk, eğitimi bir milli savunma meselesi olarak görmektedir. “Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.”

Osmanlı’nın yıkılışını ve sona erişini eğitim sistemindeki yanlışlar ve gericilik hızlandırmıştır. Birbirini anlamayan bilimden ve çağdaşlıktan kopuk eğitim sistemi nedeniyle bir imparatorluk batmıştır.

Bugün, laik, bilimsel ve karma eğitim çökertilmiştir. Laik ve bilimsel eğitimden yana tavır alan öğretmenlerimiz siyasi baskılara ve hukuk dışı uygulamalara maruz kalmaktadır. Maddi ve manevi sıkıntılar içinde mücadele veren eğitim emekçisi öğretmenlerimize borcumuz vardır.

Dünya tarihinde, hiç bir liderin kara tahta başına geçerek, milletini aydınlatmak için çaba harcadığını göremeyiz.Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK bir istisnadır. Böyle bir Liderin yolunda yürüyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Öğretmenlerimizin öğretmenler gününü içtenlikle kutluyor, mücadelelerinde yalnız olmadıklarını bir kez daha yineliyoruz."

Türk Ocağı Malatya Şube Başkanı Nadir Günata

"Başta başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve bölücü hainler tarafından şehit edilen öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, neslimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyoruz.

İlköğretimden başlayarak üniversiteye giden uzunca bir yolda gençlerimizin milli kimlik ve kültürden yoksun bir şekilde yetiştiklerini üzülerek müşaheade etmekteyiz. Bu kimlik ve kültür yozlaşmasının tam ortasında yerini alan Türk gençliği akademik başarı olarak da çok gerilerde kalmıştır. Uluslararası öğrenci değerlendirme sıralamalarında maalesef görmekteyiz ki öğencilerimizin yarıdan fazlası okuduğunu dahi anlayamamaktadır.

Türkiye, nüfusu genç olan ve bununla övünen, bu gençlik dinamizmine bel bağlayan bir ülkedir. Ancak niteliğin olmadığı bir nicelik ile geleceğe nasıl yürüyeceğiz karşımızda kocaman bir soru işareti olarak durmaktadır.

Milli Eğitimin çok temel sorunlarının olduğu herkesin malumu olan bir konu. Bu temel meseleler ile ilgili neler yapılıyor, ne gibi tedbirler alınıyor çok malumat sahibi olamıyoruz. Umarız gerekenler yapılıyordur. Ancak kozmetik düzenlemelerden hemen haberdar oluyoruz. Hemen her kurumumuzda olduğu okullarımızda da liyakatten uzak görevlendirmeler ve uygulamalar almış başını gidiyor.

Gençlerimize milli bir hedef vermiyoruz. Amentüsü olmayan, hedefleri olmayan bir devlet olamaz. Hedefleri olan insanların yönettiği devletin hedefi olur.

Tüm yaşanan olumsuzluklara ragmen meselenin şuurunda olan insanların daha fazla olduğunu ve konu ile ilgili kafa yorduklarını biliyoruz. Bu ızdırabı çeken öğretmenlerimiz olduğunu da biliyoruz. Memlekete faydalı olacak, dinini diyanetini töresini bilen gençler yetiştirme arzusuyla gecesini gündüzüne katarak çalışan, proje üreten öğretmenlerimizin ellerinden öpüyoruz. Biliyoruz ki niyet hayır akibet hayır olacaktır. Su akıp yatağını bulacaktır ve üç kıtada at koşturmuş bir ecdadın torunları olarak bu gayretli eğitimcilerimiz elinde daha nice Fatihler, Kanuniler, Mustafa Kemaller yetişecektir."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Ramazan Doğan (4 yıl önce)
    Sayın Gürkan bu camianın içinden çıkan bir değer olarak 25 Kasım'da öğretmenlerle buluştu kendisine teşekkür ediyorum güzel bir konuşma yaptı yıllar önceki görüşleri ne işe bugünde aynı belediyede başarılı olması biz öğretmenleri mutlu edecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitimci (4 yıl önce)
    Saygı duruşu ve tören arasında bir saat vardı keşke saygı duruşu sonrası törene gecilseydi veya saygı duruşu törene yakın yapılsaydı iyi olurdu diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalisi (4 yıl önce)
    Kendisine milletvekillerinin maaşı ne olsun diye soranlara kesinlikle öğretmen maaşlarının üzerinde olmasın talimatı veren ve o günkü öğretmen maaşıyla 25 cumhuriyet altını alınabildiği kurtulus savaşı sonrası esas mucadelemiz yeni basliyor oda cehaletle savaş diyen eğitim ve öğretmene değer veren. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve minnetle anıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalisi (4 yıl önce)
    35 yıldır aynı söylemleri duyuyoruz ortaokul ve ilkokullara bir kuruş odenek yok kirsal kesimde kantin vb hiç bir gelirde yok okullar perişan durumda ilk ve ortaokullarada liseler gibi ödenek talep ediyoruz 3600 katsayısinin bir an önce çıkarılmasını bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla