SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erdoğan'ın, İsmet İnönü İddiası Tutanaklardan Çıkmadı

0
Güncellendi - 2021-07-09 15:14:08
Erdoğan'ın, İsmet İnönü İddiası Tutanaklardan Çıkmadı
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, merhum Cumhurbaşkanı ve Başbakanlardan hemşehrimiz İsmet İnönü'nün 27 Mayıs Darbesi'ne ilişkin olarak mecliste söylediğini öne sürdüğü sözlerin meclis tutanaklarından çıkmadığı bildirildi.

Sözcü Gazetesi Muhabiri Başak Kaya'nın konuya ilişkin haberi şöyle:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 2. Cumhurbaşkanı İnönü’ye atfen okuduğu 27 Mayıs darbesine ilişkin sözler Meclis tutanaklarında çıkmadı. CHP’li Özgür Özel, Erdoğan’dan İnönü Ailesi ve halktan özür dilemesini istedi.

"Erdoğan’ın İnönü iddiası tutanaklarda bulunamadı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 1946 seçimleri öncesi ‘'Ben ihtilalci ve kuvayi milliyeci İsmet'im. Muvaffak olamazsak eski usulde devam ederiz'' diyerek darbe sopası gösterdiğini iddia etti. Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Erdoğan'ın TBMM tutanaklarında yer aldığını ifade ettiği sözlere ilişkin soru önergesi verdi.

TBMM Başkanvekili AKP'li Süreyya Sadi Bilgiç, “TBMM tutanakları incelenmiş, belirtilen ifadeler tespit edilememiştir” yanıtını iletti.

Özel, yanıt üzerine “Erdoğan, İnönü'nün TBMM Genel Kurulu'nda yaptığını iddia ettiği, aslında hiç var olmamış bir konuşmasını alıntıladı. İnönü'nün demokrasiye vurgu yapan, darbe olasılığına karşı duran yığınla sözü varken, hiç söylenmemiş sözleriyle 27 Mayıs darbesine zemin hazırladığı iddialarının gerçeklikle bağdaşmadığını deşifre ettik. İnönü ailesinden ve tüm ülkeden özür dilenmeli'' dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, 27 Mayıs 2021'de genişletilmiş il başkanları toplantısında İnönü'nün şöyle dediğini ileri sürmüştü: “İnönü, TBMM'de yaptığı bir konuşmada şöyle diyor: ‘Buraya gelirken dışarıda Meclis binasını kuşatmış bir tabur asker gördüm. Çağırın binbaşıyı, beni alıp götürmesini söyleyin. Bakalım emrinize itaat edecek mi? Binbaşıyı ben çağırayım ve Meclis'i feshettireyim. Bunu ister misiniz? İhtilal olacak ve siz bundan kurtulamayacaksınız'…”

sozcu.com.tr'deki haberin linki:

erdoganin-inonu-iddiasi-tutanaklarda-bulunamadi

odatv4.com'da da, Özgür Özel'in açıklaması daha geniş olarak yer aldı.

Erdoğan’ın doğru olmayan sözleri nedeniyle tüm ülkeye özür borçlu olduğunu ifade eden Özel, şöyle konuştu:

“Tayyip Erdoğan’ın yakın dönemindeki yalan beyanlarının ilki 27 Mayıs günü yaptığı bir konuşmada İnönü’nün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığını iddia ettiği, aslında hiç var olmamış bir konuşmasını alıntılamak olmuştu. O gün Erdoğan’ın doğru söylemediğini, İnönü’nün demokrasiye vurgu yapan, darbe olasılığına karşı duran yığınla sözü varken hiç söylenmemiş sözleriyle 27 Mayıs darbesine zemin hazırladığı iddialarının gerçeklikle bağdaşmadığını deşifre etmiş, konuya ilişkin bir de soru önergesi vermiştik. TBMM Başkanlığı’nca soru önergeme verilen yanıtla Erdoğan’ın, ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün hiç var olmayan sözlerini ona atıf yaparak kullandığı aleniyet kazanmıştır. Tayyip Erdoğan daha sonra yurt dışında aşıların ücretli olduğu başta olmak üzere doğru olmayan çokça ifade kullanmıştır. Söylenmemiş sözleri söylenmiş gibi göstererek yakın siyasi tarihi değiştirmeye çalışan bir algı yaratmak isteyen AKP Genel Başkanı’nın İnönü ailesinden ve tüm ülkeden özür dilemesi gerekmektedir. Artık, Erdoğan’ın ağzından çıkan her söz teyide muhtaç sözlerdir.”

sozcu.com.tr- odatv4.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • 44malatya (2 yıl önce)
    Turkiye genelinde 1937 yilinda rahmetli Mustafa kemal ataturk ismet pasa 49 adet Fabrika yapilmasi icin temeleri atilmistir 1937 yili 1949 yilina kadar fabrikalar uretime baslamistir gelelim malatyali hemserlerim Dogu anadolu bolgesinde ismet pasa malatyaya 3 tane fabrika yaptirmistir yani tekel sumerbank seker yuzlerce bu fabrikada Isciler calismistir bunlari unutmayin ismet pasaya camur atanlar tarihi iyi okusun
    0
    0
    Yanıtla
  • Can (2 yıl önce)
    Sürekli ismet paşaya tek adam ifadesini kullanıyor fakat ismet paşa secimi kaybedince görevi bırakmıştır..ysk ya gidip secimi tekrar yapmamıştır..ülkemizi 2. Dünya savaşının dişinda tutmuştur..bu hükümet zorla ülke yi bi savaşın içine sokmaya çalışıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (2 yıl önce)
    Murat rumuzla bu sayfada kim yorum yapıyorsa ezbere konuşmasın açsın tarihi okusun, ayrıca İsmet paşa gibi bir vatan sever kahramanı kirli ağzına almasın, bak Murat efendi ben burada sana tarih dersi verecek değilim ama kıssadan anlatayım 1960 darbesini başında Alparslan Türkeşin olduğu albaylar cuntası yapmıştır bu darbenin ardından Rahmetli Menderes Fatih Rüştü zorlu ve diğer arkadaşları idam edilmişlerdir bu kadar anlatım yeter sanırım inönüye ve Atatürke çamur atan hakaret edenler Türk olamaz olsa olsa Türk'e düşman olanların iş birlikcileri olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (2 yıl önce)
    Bu ülkenin kurucusuna ve onun cepheden çepheye düşmanla göğüs göğüse çarpışan silah arkadaşına aynı zamanda Malatya millet vekili İsmet Paşaya kim iki ayyaş demişti, ben bir Malatyalı olarak yapılan bu hakareti içime sindiremiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (2 yıl önce)
    Ne yol bilirler ne yordam Ne de tarihten haberleri var AKP trolleri diye karşı tarafı suçlayanlar acaba aynaya bakıyorumu ben kimin neyin nerenin trollerindenim diye Bugün Atatürkün halen ismi bu ülkede en çok konuşulanların en başında geliyorsa Bunun için şehit Menderes ve c.bayar a borçlusunuz İnönü ye kalsaydı bir günde izini silecekti Denedi de ama başaramadı İhtilal ve menderesin idamı ile sonuçlanan olaylarda i.inönü yü araştırın bakalım meşhur konuşmaları var TSK, üniversite gençliğine ve paravanlara ayrı ayrı teşekkür konuşmaları var Neymiş efendim meclis tutanaklarında bulunamamış Azınlık hükmet bile kurmaya güçleri olmayanlar Tek parti olduğu için istediği işi yapıyor vurup dönderiyorlardı Ben konuştum ben yazdım idam olduktan sonrada sildim çokmu zor Osmanlı gibi 600 - 700 yıl hatta sonsuza kadar devran sürecekler sandıkları için Bu gün gün yüzüne çıkan bir çok olayı karartır siler süpürürlerdi Şimdi ahkam kesersiniz boş atıp tutarsınız. Araştırın kardeşim o tarihlerde çıkan başta cumhuriyet gazetesi olmak üzere dergiler diğer gazeteler Eski solcu yazar çizerler herkesin ulaşabileceği kolaylıkta Ayrıca arkadaşın biri ölü arkasında konuşulmaz ayet ve hadisler ile de örneklendirmiş evet doğru demiş ama Ayet ve hadisler ile işleri hiç olmamış olmadığı gibi de eleştirmiş hor ve hakir görmüş olanlar hatırlamalı Ancak küfür etmek hakaret etmek yapmadığı şeyleri söyleyerek iftira atmak kusur hata ve günahtır
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu arkadaş, tam bir tezviratçı... Yalan, dolan, dedikodu ile kendince kafa bulandırıyor... İsmet Paşa'yı niye sevmezler... Bunlar 'Keşke Yunan galip gelseydi' diyenlerin devamı... İsmet Paşa kim? Yunan'ı denize döken, yurttan kovan ordunun Garp Cephesi'nin kumandanı... İsmet Paşa, bunlar yalan söyledikçe daha yüceliyor... Tecrübeli siyasetçi Hüsamettin Cindoruk, bu Tuncay'ın referans verdiği Demokrat Partisi günlerinden bir hatıra anlatmıştı... Milletin nasıl ve hangi yalanlarla uyutulduğuna, inanma eşiğinin ne kadar düşük olduğuna dair... Cindoruk, o dönem gençlik kollarında görev yaptığı Demokrat Parti'nin İnönü aleyhine yaptığı propagandayı anlatırken, "İsmet Paşa'nın asker kaçağı olduğunu anlattık, inandırdık bir kitleye" demişti... İstiklal Harbi'mizin büyük kumandanı, İsmet Paşa'nın asker kaçağı olduğunu söylemiş ve birilerini de inandırmışlar... Cindoruk, karşıtı olduğu AKP'nin bu dönemdeki 'yalan' propagandasını eleştirirken, geçmişten böyle bir örnek vermişti... Bu Tuncay denilen vatandaş da aynı yolun yolcusu... Bunun söylediğine inanacak saftirikler var mı? Hem de ne kadar fazla... Türkiye'de uzun yıllardır 'yalan olduğu' çok net olan şeyler ısrarla söylenip duruluyor. Taktik aynı taktik. Biz ne dersek yuttururuz kitlemize, bunlar sorgulamayı bilmezler, sorgulamazlar, tespiti var ellerinde. Afferim Tuncay, sen bu yoldan devam et. Bir gün farkedecek seni Rum Patrikliği, şahsına teşekkür edecek!..
    0
    0
    Yanıtla
  • hakan (2 yıl önce)
    inönünün savunulacak neyi var ki bir de haber yapmışsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen kimsin ki? Tarihi keşke Yunan galip gelsin diyen her fırsatta milli kurtuluşu içeriden ingiliz desteğiyle yıkmaya çalışan tarikatlardan öğrenenlerden misin?
    0
    0
    Yanıtla
  • Nouma44 (2 yıl önce)hakan isimli kullanıcı yorumuna
    Doğru söylüyon adamlar kandirildim demedi fabrikalari satmadi
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Murat elinizde kanitiniz belgeniz varsa TV yayinlayin ve inonuye camur atmayin tarih Kitaplarini iyi okuyun
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Tabanının çoğu inanmıştır artık fikirleri değişmez onların. Ama ayrıca Menderes'in İnönü'yü idamla itham ettiği doğrudur. Araştırabilirsiniz. (İdam sehpalarınsa can verenlerden ders alsalar ya!)
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Bu vatani dusmanlardan kurtaran rahmetli Mustafa kemal ataturke ismet inonuye silahli kuvetlerine komutanlara turk milletine Tc.vatanina bayragina saygisizlik yapanlara olenlere yasayanlara soz ederken Kutsal olan kuranin okumalarini ayetleri olumalarini Tayside ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Cumhuriyet-i El Aziz (2 yıl önce)
    Mustafa İsmet İnönü bizim gururumuzdur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (2 yıl önce)
    Demek ki diğerleri gibi bu da yalanmış Ne Atatürk'e nede İnönü'ye hakaret ederek hiç kimse kendine pay çıkarmasın. Türk Milletin vicdanında yer bulamaz. Yüce Dinimiz, ölen biri hakkında, dini inancı ne olursa olsun, her yerde, her zaman ve herkes için geçerli olan bir ilke belirlemiştir ki o da şudur:   “ Ölen ya hayırla anılacak, ya iyiliği konuşulmalı ya da ebediyen susmalıyız   Yüce Peygamberimiz bu hususu şöyle özetlemiştir:   “ Sakın ölenlerin ardından ve hakkında kötü şeyler konuşmayınız. Çünkü ölen biri hakkında kötü şeyler konuşmak diriyi rahatsız eder; yaşayanları üzer; ölüye de konuşulan hiçbir şey ulaşmaz.”
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Bulut (2 yıl önce)
    At yalanı, inanan olur. Tutanakları göstersen ne olacak ki. Yalan dolanı yutmaya hazır bir toplumuz. Siyasetçinin yalanına uymayan toplumlara medeni toplum denir.
    0
    0
    Yanıtla