SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ermenistan Karıştı, Ordu Hükümetin İstifasını İstedi

0
Güncellendi - 2021-02-26 01:00:33
Ermenistan Karıştı, Ordu Hükümetin İstifasını İstedi
A- A+ PAYLAŞ

Ermenistan ordusu yayımladıkları bildiri ile Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi. Paşinyan yaptığı açıklamada, "Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan açıklama darbe girişimidir. Tüm destekçilerimizi Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyorum, canlı yayında halka sesleneceğim" dedi.

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile 44 gün süren savaşta ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan'da sular durulmuyor. Siyasi krizin giderek derinleştiği ülkede ordu, yayımladıkları bildiri ile Başbakan Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi. Bildiride, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığının, Silahlı Kuvvetler Birinci Genelkurmay Başkan Yardımcısının görevden alınmasına karşı kararlı bir şekilde itirazını dile getirdiği belirtildi. Ordunun ülkenin çıkarlarını gözettiği ve ülkenin içinde bulunduğu zor koşullarda böyle bir kararın "devlet karşıtı" ve "sorumsuzca atılan bir adım" olduğu vurgulandı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın ve hükümetin artık Ermeni halkı için yeterli derecede kararlar alamayacağının ifade edildiği bildiride, "Uzun bir süre, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, mevcut hükümetin Silahlı Kuvvetleri itibarsızlaştırmayı amaçlayan 'saldırılara' sabırla tahammül etti, ancak her şeyin bir sınırı var. Silahlı Kuvvetleri, halkıyla düşmana karşı savaşmak için görevini onurla yerine getirmiştir. Mevcut yetkililerin yönetim biçimi, dış politikadaki ciddi hatalar, ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi" denildi.

Bildiride Paşinyan ve hükümetin istifa istenerek, "Mevcut durum nedeniyle Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, anavatanı ve Dağlık Karabağ'ı savunurken, çocukları ölen kişilere karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunurken, Ermenistan Başbakanı ve hükümetin istifasını talep ediyor. Halk ordunun yanında olduğu gibi ordu da her zaman halkın yanında olmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Paşinyan: "Genelkurmay Başkanının açıklaması darbe girişimidir"

Dağlık Karabağ'da yenilginin faturasının kesildiği Paşinyan, darbe sinyalinin ardından açıklama yaptı. "Genelkurmay Başkanının açıklaması darbe girişimidir" diyen Paşinyan, "Tüm destekçilerimizi Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyorum. Canlı yayında halka sesleneceğim" ifadelerini kullandı.

Paşinyan dakikalar sonra yaptığı yeni açıklamada, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

Başkent Erivan sokakları, 10 Kasım'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğunda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın imzaladığı ateşkes anlaşmasının ardından düzenli olarak protestolara sahne oluyordu.

BAŞBAKANDAN YENİ ATAMA AÇIKLAMASI..

Ermenistan ordusunun istifasını istediği Başbakan Nikol Paşinyan, yeni bir savunma bakanı, genelkurmay başkanı ve genelkurmay birinci başkan yardımcısının atanması için hazırlık yapıldığını duyurarak, “Ermenistan ordusunun işleyişiyle ilgili köklü bir değişiklik için reform paketi hazırlıklarına başlıyoruz” dedi.

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile 44 gün süren savaşta ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan'da sular durulmazken, Ermenistan ordusu yayımladığı bildiri ile Başbakan Nikol Paşinyan'ın ve hükümetin istifasını istedi. Gece saatlerinde Ermenistan Genelkurmay Başkan Yardımcısını görevden alan Paşinyan, ordudan gelen darbe sinyali üzerine sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak halka seslendi. Paşinyan, ordunun siyasete el attığını ve söz konusu durumun bir darbe girişimi olduğunu söyleyerek orduda Genelkurmay Başkanı dahil birçok kişiyi görevden aldığını açıkladı. Paşinyan, “Bugün Genelkurmay Başkanı ve Birinci Yardımcısını görevden aldığıma dair kararnameyi imzaladım. Yeni bir savunma bakanı, genelkurmay başkanı ve genelkurmay birinci başkan yardımcısının atanması için hazırlık yapılıyor” diye konuştu.

Ordunun tutumunun kabul edilemez olduğunu ifade eden Paşinyan, “Ermenistan ordusunun işleyişiyle ilgili köklü bir değişiklik için reform paketi hazırlıklarına başlıyoruz” dedi. Ermeni ordusunun siyasetten uzak durması gerektiğini ifade eden Paşinyan kendi taraftarlarına da mesaj vererek, “Ermenistan’ın demokrasisi için tüm Ermenistan halkını Cumhuriyet Meydanı’na çağırıyorum” şeklinde konuştu.

Paşinyan, açıklamasının ardından sosyal medya hesabından yeni bir mesaj yayınlayarak, “Saat 16.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda olacağım. O zamana kadar herkesi meydana bekliyorum. Şu anda polis ve diğer kolluk kuvvetleri alanın güvenliğini sağlamaya başladı” dedi.

ORDUYA REST ÇEKTİ

Ermenistan ordusunun istifasını istediği Başbakan Nikol Paşinyan, Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı konuşmada, orduya görevini yaparak ülke sınırlarını korumasını emretti. Paşinyan ayrıca, Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ın, Genelkurmay Başkanı’nın görevden alınmasına yönelik tavsiye kararnameyi imzalamayarak darbe girişimine destek olduğunu söyledi.

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile 44 gün süren savaşta ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan'da tansiyon giderek yükseliyor. Ermenistan ordusunun yayımladığı bildiri ile Başbakan Nikol Paşinyan'ın ve hükümetin istifasını istemesinin ardından Paşinyan, ordunun bu istediğini darbe olarak nitelendirmiş, Ermeni halkını Cumhuriyet Meydanı’na davet etmişti. Paşinyan, çağrısı üzerine başkent Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan destekçileriyle buluştu. Paşinyan, meydandaki destekçilerine megafonla seslenerek, “Orduya görevini yaparak, Ermenistan sınırlarını korumasını emrediyorum. Bu benim emrimdir ve kimse emirlerime karşı gelemez. Ordu siyasete müdahale edemez, demokratik yollarla seçilmiş kişilere itaat etmelidir. Ülkeyi yöneten eski isimlerin ordunun içindeki hizmetkarlarının gitmesi gerekiyor” dedi.

Paşinyan’dan Sarkisyan’a çağrı

Ermenistan Genelkurmay Başkanı’nın görevden alınmasına yönelik tavsiye kararnamesini imzalayarak Cumhurbaşkanı’na gönderdiğini söyleyen Paşinyan, Cumhurbaşkanı’nın bu kararnameyi imzalamayarak darbe girişimine destek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Sarkisyan’dan itidal çağrısı

Paşinyan’ın mitingi sırasında muhalefet bloğu da hükümet binasına yakın bir noktada Paşinyan’ın istifa etmesi yönünde protesto gösterisi düzenledi. Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan mesaj yayınladı. Tarafları sağduyuya davet eden Sarkisyan, “Devletin kolluk güçlerini, siyasileri ve vatandaşları itidalli olmaya ve sağduyulu davranmaya davet ediyorum. Düşünmeden söylenen her cümle veya eylem gerginliği arttırarak krizi derinleştiriyor. Gerginliğin azaltılması için adımlar atılmalı ve barışçıl yollar bulunmalı” dedi.

Muhalefet, hükümet binasına doğru harekete geçti

Paşinyan’ın mitingi devam ederken Erivan semalarında Ermenistan Hava Kuvvetleri’ne ait MİG-29 tipi savaş uçağı uçuş gerçekleştirdi. Alçak uçuş yaptığı görülen uçağın Paşinyan taraftarlarına gözdağı verdiği yorumları yapıldı.

Paşinyan’ın mitinginin sona ermesinin ardından meydandaki kalabalık dağıldı. Yakınlarda bulunan başka bir meydanda gösteri düzenleyen muhalefet ise hükümet binasına doğru yürüdü. Kolluk güçleri hükümet binası çevresinde güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.

PUTİN'İN TELEFONU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan’da yaşanan siyasi gerginlik hakkında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek ülkedeki mevcut durumun, kanun çerçevesinde çözüme kavuşturulmasına dikkat çekti.

Ermenistan'da ordunun Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını istemesinin ardından ülkede gerilim devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile yaşanan olaylar hakkında telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye dair Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Ermenistan’daki durum değerlendirildi. Putin, Ermenistan’da düzen ve sükunetten, mevcut durumun kanun çerçevesinde çözüme kavuşturulmasından yana konuştu” ifadeleri yer aldı.

ABD'NİN UYARISI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerini siyasete “müdahale etmemeleri” konusunda uyardı.

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile 44 gün süren savaşta ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan'da, ordu yayımladığı bildiri ile Başbakan Nikol Paşinyan'ın ve hükümetin istifasını istemişti. Paşinyan, ordunun bu isteğini darbe olarak nitelendirmiş, Ermeni halkını Cumhuriyet Meydanı’na davet etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price gazetecilere verdiği demeçte, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerini siyasete “müdahale etmemeleri” konusunda uyararak, “Tüm tarafları tedbirli olmaya ve herhangi şiddet içeren eylemden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. Price, "Devletlerin silahlı kuvvetlerinin iç siyasete müdahale etmemesi gerektiği şeklindeki temel demokratik ilkeyi tüm taraflara hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU'NUN AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, “Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe veya darbe girişimlerine kesinlikle karşıyız. Dolayısıyla Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği Macaristan’da Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı mevkidaşı Peter Szijjarto ile görüştü. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çavuşoğlu, Szijjarto ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında yaptığı konuşmada Çavuşoğlu, Ermenistan'da Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümete yönelik darbe girişimine de değindi. Çavuşoğlu, "Askerlerin, demokrasi ile işbaşına gelmiş hükümete bırakın darbe yapmayı, istifa çağrısında bulunması bile kabul edilemez. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe veya darbe girişimlerine kesinlikle karşıyız. Dolayısıyla biz Ermenistan'daki bu çağrıyı şiddetle kınıyoruz” dedi.

Bu tür darbe girişimlerinin ülkelerin istikrarını bozduğunu belirten Çavuşoğlu, “Biz de basından takip ediyoruz gelişmeleri ama nerede olursa olsun darbeye karşıyız" ifadelerini kullandı.

Erivan, Moskova, Washington, Budapeşte- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız