SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Fındık Üreticisine 9 Yılda 6,8 Milyar TL'lik Destek

0
Güncellendi - 2018-04-10 04:29:10
Fındık Üreticisine 9 Yılda 6,8 Milyar TL'lik Destek
A- A+ PAYLAŞ

Hükümetin 2009'da uygulamaya koyduğu "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında fındık üreticilerine yapılan alan bazlı desteklerin tutarı, bu sene 6 Nisan'da başlayan ödemelerle 6,8 milyar lirayı (6 katrilyon 800 trilyon lira) buldu.

Tarımsal destekleme kapsamında ilk defa Ağustos 2009'da fındık üreticilerine yapılan destekleme ödemesinin 9'uncusuna, 6 Nisan Cuma günü itibarıyla başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen takvime göre yapılan ödemeler, dekar başına 170 lira alacak fındık üreticilerince memnuniyetle karşılandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin fındık üreticisinin desteklemeden faydalanacağını belirterek, 6 Nisan Cuma günü başlayan ödemelerin önümüzdeki günlerde devam edeceğini söyledi.

Fındık üretiminin yapıldığı illerdeki yaklaşık 400 bin üreticiye 838 milyon lira ödeme yapılacağını ifade eden Soydan, 2009 yılından bu yana "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında üreticilere verilen destekleme ödemesinin 6,8 milyar lirayı bulduğuna dikkati çekti.

Soydan, Türkiye genelindeki fındık üreticilerinin yüzde 95'inin desteklemeden yararlandığını kaydederek, üreticileri bu anlamda yalnız bırakmayan hükümet yetkililerine teşekkür etti.

Destekleme ödemesinin tam zamanında yapıldığını vurgulayan Soydan, şöyle devam etti:

"Şu anda fındık bahçelerinin bakım ve gübrelenme zamanı. Dolayısıyla fındık fiyatlarından pek umduğunu bulamayan üreticilerimiz bu destek parasıyla alacağı gübreyi bahçesinin bakımında kullanacaktır. Bu açıdan da baktığımızda destekleme tüm üreticilerimize ilaç gibi geldi. Bizim üreticilerimizden beklentimiz, aldıkları parayı başka alanlarda değil, öncelikle bahçelerinin bakımında kullanması yönünde."

Soydan, bu yıl tarımsal destek ödemelerinde arslan payını yine fındık üreticilerinin aldığına işaret ederek, "Bu desteklemeden en çok Ordulu fındık üreticileri yararlanıyor. Ordu'yu Giresun, Düzce, Sakarya, Trabzon ve Samsun'daki üreticilerimiz takip ediyor." dedi.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan, alan bazlı gelir desteği ödemesinin gelecek yıl da devam edeceğini sözlerine ekledi.

Ordu, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Harun (6 yıl önce)
    Arkadaşlar Kayısınin sorunları var tabiki ama fındık 7 milyon insanı ortalama ilgilendiriyor. Güç ve etkisi fazla tabiki. Yaklaşık kayısınin 25 katı insan kitlesi ve koparatiflesme sivil toplumu gücü çok fazla. Malatya anca birbirini yesin.. böyle çözüme ulaşulmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun kardeş doğru fındık ile ilgili 7 milyon insan ilgili olmasına ok kabul ettik,ancak unutmamalı ki Malatya kayısısı da 7 milyar dünya insanına rakipsiz olarak hitap ediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (6 yıl önce)
    Fındık alan bazlı destek ile üreticisine muazzam para kazandırıyor Maşallah bizim gibi Anadolu çocuğundan vergiyi parayı topla karadeniz uşağına kepçeyle katrilyonları dağıt , sebebine gelince Karadenizli Vekillerde Ahde Vefa fazlası ile var geldigi yeri unutmuyorlar ve cesur yürekliler korkmadan Reisi Cumhurumuza dertlerini anlatıyor , bizim vekiller korkak amaçları sadece sürekli yeniden seçilme derdindeler Kayısı çifçisinin sorunlarını anlatmaya korkuyorlar köylüyü sömüren tüccar ve İhracatçılar vekileri kandırıp sürekli üretici ile ilgili pembe tablo çiziyorlar yakında kayısı ağaçlarının çoğu kesilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • kenan (6 yıl önce)
    malatya ikinci sınıf muamelesi görüyor böyle haksızlıkmı olur allahtan korkun garibanın sırtına yüklediğiniz vergileri götürüp karadenize dağatıyorsun akp benim hakkımı götürüp millete dağıtıyorsan banada hiçbişey vermiyorsan obirdünyada hesaplaşacağım sizinle kaysının negünahı var niye baaz desteği verilmiyo kayısı yetiştiricileri çokmu zengin
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (6 yıl önce)
    #Vermehteri ????
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (6 yıl önce)
    Türkiye'de iki ürün var. 1:ÇAY 2:FINDIK Gerisi angarya. Hükümet'e yüzde 70 oy vermeye devammm.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahet çakar (6 yıl önce)
    Malatya nın kaysısı ?????
    0
    0
    Yanıtla