SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Fransa'da Malatya Kayısısının Fiyatını Görünce İçim Acıdı"

0
Güncellendi - 2019-07-20 20:44:39
A- A+ PAYLAŞ

Malatya kayısısının Avrupa Birliği nezdinde coğrafi tescil işareti alması sürecinde yürütülen çalışmalara önemli katkılar sunan ve süreci yakından takip eden YÜciTA (Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Fransa’daki bir köy pazarında karşılaştığı Malatya gün kurusu kayısısının 120 TL / kg (18 euro) satıldığını belirterek, “İçim acıdı. Bu daha köy pazarındaki fiyat, süpermarketlerde çok daha pahalı olmalı” diyerek, Malatya’da üreticinin sattığı fiyat ile yurt dışında tüketicinin ödediği fiyat arasındaki uçuruma dikkat çekti.

YÜciTA Başkanı olan ve AB coğrafi tescil işaretinin alınmasından sonra, işaretin kayısıcılıkta kullanılmasının önemi konusunda Malatya’da konferanslar da veren Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, şu sıralar bulunduğu Fransa’da bir köy pazarında karşılaştığı Malatya kayısılarının fiyatlarıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Dün sabah Fransa’da bir köy pazarında Malatya kayısımızla karşılaştım. Gün kurusu kg fiyatı 120, kükürtlüsü 92 TL. İçim acıdı… Bu bir köy pazarı fiyatı, süpermarketlerde fiyat çok daha yüksek olmalı… Hiç bir yorumda bulunmayacağım. Geçen yıl Malatya’da kayısı araştırmalarım çerçevesinde yaptığım konferans ve TV programında her şeyi söyledim.” diye yazdı.

“Malatya kayısısın kurtuluşu, üreticilerin azim ve iradesindedir”

Malatya kayısı üreticisinin sorunlarının çözümü konusunda Fransa’dan bir özet yapmak istediğini söyleyen Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Malatyalı üreticinin kurtarıcı aramaktan vazgeçmesini vurgulayarak, “Malatya kayısısını ancak Malatya kayısısı üreticileri kurtarabilir.  Kurtuluş Malatya kayısısı üreticilerinin azim ve iradesi ile olacaktır.. Kurtarıcı aramayalım...” dedi.

“Tescil sahipleri, coğrafi işaretlerin yönetişimini yapamıyor”

Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, sosyal medya hesabındaki bu paylaşımdan sonra kendisine yazan bir kuru meyve ihracatçısının yorumunu da onaylayarak “Bir önemli sorun da ihracatını yaptığınız tescilli coğrafi işaretlerimizin tescil sahipleri tarafından yönetişiminin yapılamaması… (YÜciTA) yıllardır bunun savaşını veriyor. Mücadeleye devam…” şeklinde cevapladı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: Fransa'daki tezgahlarda Malatya Kayısısı ve fiyatları.. Günkurusunun kilosu 18 euro (120 TL), islimli (kükürtlenmiş) kuru kayısının fiyatı 14 euro (92 TL) (Yavuz Tekelioğlu)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Recai (4 yıl önce)
    Burdaki bazı yorumcular utanmasalar etiketi hoca yazmış diyecekler.Adam gördüğünün resmini çekmiş yorum yapmış.Senden 2-2.5 euroya alınan kayısının oradaki fiyatını yazmış.Orayla bura arasında değerlendirme yaparken çarpık bir yorum yapıyorlar.Hele sorun bakalım Avrupadaki dostlarınıza orada et kaç para burada kaç para.Oranın alım gücüne göre bile 4-5 Euro.Bu kayısı mukayesesini yapan hocamız çok önemli bir şeyi hatırlatıyor. Malatya kayısısının kayısı üreticisinin nasıl sömürüldüğünü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nahna Badı (4 yıl önce)
    bu kafa ile iyi biryere varılmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (4 yıl önce)
    Hocam biraz Avrupada çalışanların maaşlarını ve kur farkını dikkate almamış gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (4 yıl önce)
    40 yildir fransadayim Galiba hoca ruya gormus
    0
    0
    Yanıtla
  • Çakırr (4 yıl önce)
    Tescilli olunca ne oldu şimdi,sadece üretici; tescilli rezil üretici oldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • keferdizli (4 yıl önce)
    hocanın haklılık payı var ama, TL değer farkı var
    0
    0
    Yanıtla
  • Gratiss (4 yıl önce)
    Anlamıyorsunuz buranın 18 tl si gibi oradaki fiyat.Abes bir durum söz konusu değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)
    Şu verilen emeğe bak alınan karşılığa bak... Bu kayısı Almanın Italyanın memleketinde üretilebilseydi fiyatı böyle mi olurdu?
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Bu işin çözümü kooperatifçilik. Çiftçinin kazanmasının yolu kooperatifçilik. Aksi takdirde Türkiye de çiftçilik yok olamaya devam edecektir.
    0
    0
    Yanıtla