SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Fransızların Öfkesini Duyduk, Mesajı Aldık"

0
Güncellendi - 2018-12-07 03:34:26
A- A+ PAYLAŞ

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, ülkede geniş çaplı protestolara yol açan akaryakıt zammı kararının iptalinin ardından yaptığı açıklamada, “Fransızların öfkesini duyduk, mesajı aldık” dedi.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Sarı Yelekliler tarafından ülkenin çeşitli yerlerinde şiddetli protestolara yol açan akaryakıt zammı kararını iptalinden sonra basına açıklamalarda bulundu. Philippe, “Fransızların öfkesini duyduk. Bu yakıt vergisini 2019 bütçesinden çıkardım, vergi iptal edildi. Fransızlar, satın alma gücü için daha ileri gitmemizi istiyor. Mesajı aldık” ifadelerini kullandı.

89 bin polis görev alacak 

Başbakan açıklamasında güvenlik güçlerine teşekkür ederek, “Güvenlik güçlerimiz takdire şayan bir iş çıkardı. Geçen Cumartesi günü inanılmaz bir baskı ve şiddete maruz kaldılar. Sarı Yeleklilerin cumartesi günü için planladığı büyük eylem için 89 bin polis görev alacak" dedi.

“Eylem yapmak için değil kırmak için buradalar” 

3 hafta boyunca meydana gelen şiddet hakkında yorum yapan Philippe, “Karşımızda eylem yapmak için orada olmayan insanlar var. Kırmak için buradalar. Onları başıboş bırakmayacağız " diye konuştu.

Sarı Yelekliler 3 haftadır akaryakıt zamlarını protesto ederek ülkeyi savaş alanına çevirdi. Eyleme ambulans şoförleri, öğrenciler ve itfaiyeciler de katılmıştı. Eylemler sonucu 4 kişi hayatını kaybetmiş, 222'si güvenlik görevlisi binden fazla kişi yaralanmıştı. Polisin ise 400’den fazla protestocuyu gözaltına aldığı biliniyor.

ÖĞRENCİLER DEVAM EDİYOR

Bu arada Fransa'da Sarı Yelekliler'i destekleyen binlerce öğrenci eğitim reformlarını protesto etmeye devam ediyor. Ülkedeki en az 200 lise gösteriler nedeniyle kapatıldı, yüzlerce öğrenci gözaltına alındı.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin akaryakıta getirdiği ek zamları protesto eden Sarı Yelekliler'e öğrenciler de katıldı. Binlerce lise öğrencisi, 4 gündür eğitim reformlarını protesto ediyor. Öğrenciler liselerin giriş kapılarını engelleyerek en az 200 lisenin kapatılmasına sebep oldu. Taş ve molotof kokteyli atan öfkeli öğrencilere polis göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Araba yakma, polise taş atma gerekçeleriyle yüzlerce öğrenci gözaltına alınırken, iki öğrenci 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi. Lise sendikaları, baskının sürdürülmesi ve eylemlerin yoğunlaştırılması çağrısında bulundu.

Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ise ,“Sarı Yelekler bahanesiyle, lise öğrencileri gibi iyi niyetle eylem yapan insanlara karışan pek çok kişinin ortaya çıktığını görüyoruz ve bu da ciddi şiddete neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Eylemlere katılan lise son sınıf öğrencisi Louise Lesueur da, "Amacımız barışçıl bir şekilde eylem yapmak, polisle çatışmaya gitmeyeceğiz, hiçbir şey yakmayacağız" dedi.

Paris, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız